Re: Teploty lednic
Podívejte se na odkazy vlevo „Informace“, pod tím je PRÁVO – tam jsou vyhlášky týkající se stravování a mimo jiné je tam vyhl. 602/2006, která doplňuje vyhl. 137/2004.
Re: Teploty lednic
Dobrý den, pokud máte na mysli teploty lednic a mraz. boxů v nichž skladujete suroviny, tak vyhlášek které toto řeší je celá řada – záleží na druhu potraviny. Pokud Vám jde o to zjistit, jaké teploty „jsou správné“ – obecně, podmínky skladování potravin (surovin) určuje výrobce (u potravin, které jsou označeny datem použitelnost, resp. „spotřebujte do“ musí být vždy údaj o konkrétních podmínkách skladování), příp. jsou stanoveny příslušnými komoditními vyhláškami (dle druhu) k zákonu o potravinách. Pokud máte na mysli „správné“ teploty skladování vámi připravených studených pokrmů (příp. zchlazených/zmrazených pokrmů), pak nahlédněte do vyhl. č. 137/2004 Sb. ve znění vyhl. č. 602/2006 Sb. V ní ale přesně stanovené podmínky nenajdete (je na určení toho, kdo pokrmy připravuje, přičemž se můžete „odrazit“ od hodnot, které byly uvedeny ve vyhl. 137/2004 Sb.).
Re: Teploty lednic
Bohužel žádná vyhláška teploty lednic neuvádí. Je odpovědností provozovatele skladovat potraviny tak, aby nebyla narušena jejich zdravotní nezávadnost, z čehož vyplývá, že si každý musí pomoci sám. Nejlépe je to podle kategorie surovin ošetřit v HCCP.
Výrobky (třeba mléčně) kde jsou uvedeny teploty skladování je nutno skladovat při těchto teplotách. Výrobky, kde to uvedeno není (třeba maso) je nutno skladovat při teplotách, které musíme stanovit sami, je nutno vycházet ovšem při tom z obecně platných odborných postupů. Máte třeba Codex almentaris, či Zásady správné odborné praxe.
Vyhláška 137/2004 ve svém původním znění dost zmatečně některé teploty uváděla, po novele už neuvádí nic. Nicméně lze se opřít o původní již neplatnou vyhlášku 107/2001, která v příloze teploty uváděla, pokud je převezmete a zapracujete do systému HCCP, budete to mít dle mého názoru dostatečně ošetřeno.
Re: Teploty lednic
A nebo naše paní hygienička nám dala takovou radu, třeba na mléčné výrobky,máme v lednici více výrobků,jogurty ,máslo,sýry atd.zjistíme na kterém výrobku je nejnižší teplota většinou tam je psáno skladujte ,nebo uschovejte při teplotě, no a podle toho lednici nastavíme,tak stejně v mražáku je to taková malá pomůcka ,ale jak zde píše Monik ty teploty co tam má jsou tak optimální.
Re: Teploty lednic
Skladování vajec spolu s masem? Ještě řekněte, že v papírových proložkách a děrovaných plechových přepravkách! Že by zrovna proti tomuhle hygiena nic nenamítala, to se mi nechce ani věřit. Syrová vejce by měla být uskladněna v samostatném prostoru.
Re: Teploty lednic
Dobrý den,
když už tu tak řešíte teploty lednic a mrazáků – měla bych také jeden dotaz. Ví někdo zda je možné z hygienického hlediska skladovat v jednom mrazáku ryby a maso zároveň ?? Nebo je musím mít oddělené ??
Všem předem moc děkuji.
Re: Teploty lednic
Já jsem skladovala vejce v boxu s ovocem a zeleninou, to bylo špatně a bylo mě doporučeno skladovat vejce s masem. Vejce a maso se musí před výdejem tepelně upravit, tak prý je vše vpořádku.
Re: Teploty lednic
V případech, kdy se jedná o malou provozovnu, která nemá samostatné chladící zařízení pro sklad. vajec a ani tak velké chlad. zařízení kvůli své výrobě nepotřebuje – stačí, když bude skladovat vejce v dolní části – buďto v plast. kontejnerech určených v chladničkách na zeleninu, které většinou bývají z horní části ještě kryty tvrzeným sklem nebo je umístí do spodní části chladničky do plast. nebo nerez nádoby. Jde především o to, aby nedošlo ke kontaminaci dotykem, pachem se žádná kontaminace nepřenese. Nejlepší je kombinace uzavíratelné plastové nádoby s menšími otvory na větrání, která se v případě potřeby vyndá z lednice, vyjme se potřebný počet vajec a vrátí se uzavřená zpět do dolní části ledničky. Snadno se taktéž takové nádoby myjí a dezinfikují. Papír. proložky do kuchyně nepatří vůbec. Je to transportní materiál ne skladovací
Re: Teploty lednic
Na vejce je lepší mít samostatnou lednici, to pak mohou být v papírových platech.
Jinak lze skladovat s masem dohromady.
Vejce pak předávat ale na plastová plata.
Pravdou je, že se obé musí tepelně upravovat, i mně to bylo hygienou řečeno.
Re: Teploty lednic
Vejce skladuji v lednici společně s masem,samozřejmně na plastových proložkách.Na radu hygieny. Obě suroviny se dále tepelně zpracovávají.
Teploty lednic
Autor: Jája N.
Teploty lednic
Která vyhláška řeší teploty lednic,mrazících boxů?
Autor: Petuš
Re: Teploty lednic
602/2006
Autor: Petuš
Re: Teploty lednic
?
Autor: Itaka
Re: Teploty lednic
602/2006 není vyhláška, ale platná novela vyhlášky č. 137/2004 Sb.
Autor: Honza
Re: Teploty lednic
Neřekl bych,že je to 137
Autor: leonora
Re: Teploty lednic
Podívejte se na odkazy vlevo „Informace“, pod tím je PRÁVO – tam jsou vyhlášky týkající se stravování a mimo jiné je tam vyhl. 602/2006, která doplňuje vyhl. 137/2004.
Autor: Lucie Janotová
Re: Teploty lednic
Dobrý den, pokud máte na mysli teploty lednic a mraz. boxů v nichž skladujete suroviny, tak vyhlášek které toto řeší je celá řada – záleží na druhu potraviny. Pokud Vám jde o to zjistit, jaké teploty „jsou správné“ – obecně, podmínky skladování potravin (surovin) určuje výrobce (u potravin, které jsou označeny datem použitelnost, resp. „spotřebujte do“ musí být vždy údaj o konkrétních podmínkách skladování), příp. jsou stanoveny příslušnými komoditními vyhláškami (dle druhu) k zákonu o potravinách. Pokud máte na mysli „správné“ teploty skladování vámi připravených studených pokrmů (příp. zchlazených/zmrazených pokrmů), pak nahlédněte do vyhl. č. 137/2004 Sb. ve znění vyhl. č. 602/2006 Sb. V ní ale přesně stanovené podmínky nenajdete (je na určení toho, kdo pokrmy připravuje, přičemž se můžete „odrazit“ od hodnot, které byly uvedeny ve vyhl. 137/2004 Sb.).
Autor: Jája N.
Re: Teploty lednic
Mám na mysli,jaká má být teplota např. v lednici na zeleninu,mléčné výrobky.Děkuji J.
Autor: Jana C.
Re: Teploty lednic
Taky by mě zajímalo,ve které vyhlášce jsou teploty
lednic.
Autor: Aleš jiný
Re: Teploty lednic
Bohužel žádná vyhláška teploty lednic neuvádí. Je odpovědností provozovatele skladovat potraviny tak, aby nebyla narušena jejich zdravotní nezávadnost, z čehož vyplývá, že si každý musí pomoci sám. Nejlépe je to podle kategorie surovin ošetřit v HCCP.
Výrobky (třeba mléčně) kde jsou uvedeny teploty skladování je nutno skladovat při těchto teplotách. Výrobky, kde to uvedeno není (třeba maso) je nutno skladovat při teplotách, které musíme stanovit sami, je nutno vycházet ovšem při tom z obecně platných odborných postupů. Máte třeba Codex almentaris, či Zásady správné odborné praxe.
Vyhláška 137/2004 ve svém původním znění dost zmatečně některé teploty uváděla, po novele už neuvádí nic. Nicméně lze se opřít o původní již neplatnou vyhlášku 107/2001, která v příloze teploty uváděla, pokud je převezmete a zapracujete do systému HCCP, budete to mít dle mého názoru dostatečně ošetřeno.
Autor: Aleš jiný
Re: Teploty lednic
Codex alimentarius
Autor: Monik
Re: Teploty lednic
Pokud vám to bude něco platné, tak mám ve svém HACCPu teploty takto /podotýkám, že jsem si HACCP zpracovávala sama/:
– mrazáky – 18
– chladničky 3-4
– chladicí box na maso 2
– – “ – na zeleninu 7-8
– – “ – na mléčné výrobky 4
vejce skladuji u masa.
Hygiena nás navštěvuje pravidelně, taktéž audit máme již potřetí, vše OK.
Autor: Janaj
Re: Teploty lednic
A nebo naše paní hygienička nám dala takovou radu, třeba na mléčné výrobky,máme v lednici více výrobků,jogurty ,máslo,sýry atd.zjistíme na kterém výrobku je nejnižší teplota většinou tam je psáno skladujte ,nebo uschovejte při teplotě, no a podle toho lednici nastavíme,tak stejně v mražáku je to taková malá pomůcka ,ale jak zde píše Monik ty teploty co tam má jsou tak optimální.
Autor: Jája N.
Re: Teploty lednic
Děkuji moc za odpovědi
Autor: pangas
Re: Teploty lednic
Skladování vajec spolu s masem? Ještě řekněte, že v papírových proložkách a děrovaných plechových přepravkách! Že by zrovna proti tomuhle hygiena nic nenamítala, to se mi nechce ani věřit. Syrová vejce by měla být uskladněna v samostatném prostoru.
Autor: Monča
Re: Teploty lednic
Dobrý den,
když už tu tak řešíte teploty lednic a mrazáků – měla bych také jeden dotaz. Ví někdo zda je možné z hygienického hlediska skladovat v jednom mrazáku ryby a maso zároveň ?? Nebo je musím mít oddělené ??
Všem předem moc děkuji.
Autor: paja
Re: Teploty lednic
předpokládám,že máte na mysli maso zmrazené originál od dodavatele, pak si myslím, že může být s rybama, ale zvlášť v obalech
Autor: Věra 11
Re: Teploty lednic
Já jsem skladovala vejce v boxu s ovocem a zeleninou, to bylo špatně a bylo mě doporučeno skladovat vejce s masem. Vejce a maso se musí před výdejem tepelně upravit, tak prý je vše vpořádku.
Autor: Roman
Re: Teploty lednic
V případech, kdy se jedná o malou provozovnu, která nemá samostatné chladící zařízení pro sklad. vajec a ani tak velké chlad. zařízení kvůli své výrobě nepotřebuje – stačí, když bude skladovat vejce v dolní části – buďto v plast. kontejnerech určených v chladničkách na zeleninu, které většinou bývají z horní části ještě kryty tvrzeným sklem nebo je umístí do spodní části chladničky do plast. nebo nerez nádoby. Jde především o to, aby nedošlo ke kontaminaci dotykem, pachem se žádná kontaminace nepřenese. Nejlepší je kombinace uzavíratelné plastové nádoby s menšími otvory na větrání, která se v případě potřeby vyndá z lednice, vyjme se potřebný počet vajec a vrátí se uzavřená zpět do dolní části ledničky. Snadno se taktéž takové nádoby myjí a dezinfikují. Papír. proložky do kuchyně nepatří vůbec. Je to transportní materiál ne skladovací
Autor: Edan
Re: Teploty lednic
Hygiena vidí raději vejce v boxu s masem než vejce v boxu s mléčnými.
Autor: Kmila
Re: Teploty lednic
Pokud skladovat vejce s něčím , tak jenom s masem.Ale 2 stupně na vejce je málo, ty se skladují tak kolem 8 stupňů.
Autor: hankal
Re: Teploty lednic
Na vejce je lepší mít samostatnou lednici, to pak mohou být v papírových platech.
Jinak lze skladovat s masem dohromady.
Vejce pak předávat ale na plastová plata.
Pravdou je, že se obé musí tepelně upravovat, i mně to bylo hygienou řečeno.
Autor: danka
Re: Teploty lednic
Vejce skladuji v lednici společně s masem,samozřejmně na plastových proložkách.Na radu hygieny. Obě suroviny se dále tepelně zpracovávají.