trhání těsta
Milé kuchařinky,poraďtě prosím,proč se nám poslední dobou,trhá kynuté těsto.Děláme snad všechno stejně jak dříve,a na to kde je zádrhel nemůžeme přijít.Těsto poprvé krásně vykyne,jak se vysype na stůl na bochánky tak se začne trhat a pak špetně na plechu kyne.takže výsledek nic moc.Dík za radu.
Dobrý den, tuk předpokládám používáte pořád stejný, že? Výrobci jen zřídkakdy přistupují ke změně receptury výroby tuků.
Asi nejpravděpodobnějším činitelem je mouka. Kvalita pšenice je sklizeň od sklizně jiná a tedy i mouka je v průběhu roku vždy jiná a to až třikrát ročně. Dokonce stačí aby mlýn odebral mouku jednou od jiného dodavatele. Bohužel s tím by Vám poradil asi jen zkušený pekař – stará škola. Měl jsem jednoho takového v provozu a ten to vždy dokázal vychytat, ale Vám asi nezbyde nic jiného než experimentovat s poměry, nebo zkusit jinou značku mouky..
trhání těsta
Autor: ilka
trhání těsta
Milé kuchařinky,poraďtě prosím,proč se nám poslední dobou,trhá kynuté těsto.Děláme snad všechno stejně jak dříve,a na to kde je zádrhel nemůžeme přijít.Těsto poprvé krásně vykyne,jak se vysype na stůl na bochánky tak se začne trhat a pak špetně na plechu kyne.takže výsledek nic moc.Dík za radu.
Autor: kasandra40
Taky by mě tohle zajímalo, nevíte někdo? Mě to dělá u vánočky…krásně vykyne těsto, udělám vánočku a než nakyne na plechu tak se potrhají prameny 🙁
díky 🙂
Autor: petr k
Dobrý den, může na to mít vliv tuk, který používáte. Volil bych máslo a sádlo. Pozor na ty margaríny.
Autor: jajk
Může to být i překynutím.
Autor: Míra
Dobrý den, tuk předpokládám používáte pořád stejný, že? Výrobci jen zřídkakdy přistupují ke změně receptury výroby tuků.
Asi nejpravděpodobnějším činitelem je mouka. Kvalita pšenice je sklizeň od sklizně jiná a tedy i mouka je v průběhu roku vždy jiná a to až třikrát ročně. Dokonce stačí aby mlýn odebral mouku jednou od jiného dodavatele. Bohužel s tím by Vám poradil asi jen zkušený pekař – stará škola. Měl jsem jednoho takového v provozu a ten to vždy dokázal vychytat, ale Vám asi nezbyde nic jiného než experimentovat s poměry, nebo zkusit jinou značku mouky..
Autor: Písnička
Kuchařky se shodly na MOUCE. Kvalita mouky je různorodá, je třeba si „vychytat“ optimální značku, která Vám vyhovuje.
Autor: macdonaldova
Nedostatek lepku , ten dělá pružnost těsta. Takže kvalita mouky.
Autor: macdonaldova
http://www.viviente.cz/druhy-mouky-aneb-co-jste-o-moukach-mozna-nevedeli/