Tuky
Hezky si hlídám spotřební koš, ale asi jako jiní mám problém u tuků, luštěnin a ovoce. Ovoce je drahé a nedá se tak často dát jako „součást“ jídla, ale „navíc“. Luštěniny mám vyřešené podobně jako škola ze článku o 1000 obědech – 2x měsíčně hlavní jídlo a 1x týdně polévku. Polévku si bere polovina dětí, a ani na hlavní jídlo se zrovna nevrhají, raději si dají „dvojku“, i když máme skvělé recepty, prostě luštěniny nejsou oblíbené. Ale do spot. koše jde i to, co se vyhodí a co děti vrátí, že? Je to paradox, ale zákon prostě je takový. Dost bojuji s tuky – vaříme klasicky, neužíváme instantní pokrmy, takže hezky máslo, na něj zeleninku…, žádné vodu a do ní prášek, a já pak u spotřebního koše šílím. Jenže co mám dělat? Mám paní kuchařce říct, aby vařila hůř? Nebo jí objednat na měsíc jen určité množství oleje a másla a víc prostě nedat?
My taky vaříme klasiku, jen tuky automaticky po vynormování snížíme o cca 10%. V jídle se to ani nepozná, navíc máme u mnoha receptur ověřené, že množství tuků v normě je zbytečně vysoké. Spotřební koš nám vychází kolem 80 – 85%.
Kat. 7-10 let 23,- Kč, zhruba 160 jídel, kat. 11-14 let 25,- Kč, cca 130 jídel a kat. 15 – 18 let 27,- Kč, jídel dětských kolem 20, zbytek zaměstnanci škol. V kat. 11 -14 máme zařazeny cizí přes ulici, těch je kolem 20 denně.
Tuky
Autor: opportunity
Tuky
Hezky si hlídám spotřební koš, ale asi jako jiní mám problém u tuků, luštěnin a ovoce. Ovoce je drahé a nedá se tak často dát jako „součást“ jídla, ale „navíc“. Luštěniny mám vyřešené podobně jako škola ze článku o 1000 obědech – 2x měsíčně hlavní jídlo a 1x týdně polévku. Polévku si bere polovina dětí, a ani na hlavní jídlo se zrovna nevrhají, raději si dají „dvojku“, i když máme skvělé recepty, prostě luštěniny nejsou oblíbené. Ale do spot. koše jde i to, co se vyhodí a co děti vrátí, že? Je to paradox, ale zákon prostě je takový. Dost bojuji s tuky – vaříme klasicky, neužíváme instantní pokrmy, takže hezky máslo, na něj zeleninku…, žádné vodu a do ní prášek, a já pak u spotřebního koše šílím. Jenže co mám dělat? Mám paní kuchařce říct, aby vařila hůř? Nebo jí objednat na měsíc jen určité množství oleje a másla a víc prostě nedat?
Autor: Pekařka
My taky vaříme klasiku, jen tuky automaticky po vynormování snížíme o cca 10%. V jídle se to ani nepozná, navíc máme u mnoha receptur ověřené, že množství tuků v normě je zbytečně vysoké. Spotřební koš nám vychází kolem 80 – 85%.
Autor: Monik
Jaké máte ceny v jednotlivých kategoriích a kolik vaříte jídel?
Autor: Pekařka
Kat. 7-10 let 23,- Kč, zhruba 160 jídel, kat. 11-14 let 25,- Kč, cca 130 jídel a kat. 15 – 18 let 27,- Kč, jídel dětských kolem 20, zbytek zaměstnanci škol. V kat. 11 -14 máme zařazeny cizí přes ulici, těch je kolem 20 denně.