Přeskočit na obsah

učitel - jídlonosič

  • Autor: ilona

    učitel – jídlonosič
    Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat, zda vydáváte pravidelně obědy učitelům do jídlonoče.Máme nového ředitele a ten nechápe proč by to nemělo jít.Můžu se opřít o nějakou vyhlášku nebo předpis,kterým se toto zakazuje?Děkuji za odpověď

    • Autor: eva 2

      Doporučuji toto ošetřit v provozním řádu jídelny. Mám tam dovětek, že s vydaným obědem si může každý nakládat dle svého uvážení a pokud si jej odnese domů, jídelna nenese odpovědnost za kvalitu tohoto pokrmu. Vydáme oběd u okénka na talíř, nebo po předchozí dohodě v době, kdy chodí cizí strávníci s jídlonosiči. Výdej na talíř je vždy oddělený / časově/ od výdeje do přinesených nádob a to z hygienického hlediska/ doporučuji ošetřit v HACCAP a provozním řádu jídleny/, aby nedošlo k případné kontaminaci pokrmů. Pokud tohle nebude chtít pan ředitel pochopit , doporučuji spojit se s vaší hygieničkou a celý problém s ní prokonzultovat.Takže do jídlonoše pravidelně ano, ale v čase odděleném od výdeje žáků.

    • Autor: Alena II.

      Doporučuji toto ošetřit ve vnitřním řádu školní jídelny, jak to doporučuje eva 2. My jídla do jídlonosičů nevydáváme, odvolávám se na Vyhlášku o školním stravování 107/2005 Sb., § 2, odst. 7) – Jídla poskytovaná v rámci školního stravování se konzumují ve školní jídelně… Do jídlonósičů vydáváme jen v první den onemocnění žáka, kdy má ještě nárok na dotovaný oběd.

    • Autor: majka 1

      učitel se ale stravuje podle vyhlášky o závodním stravování a tam není nic o tom, že by musel být oběd konzumován ve škole. Je lepší ošetřit to v provozním řádu, výdej do jídlonosičů dostat mimo výdej pro děti a nedělat si zbytečné problémy, protože to nestojí za to. Pěkné svátky.

      • Autor: Alena II.

        To je sice pravda, ale nevím, proč by se učitel nemohl najíst v jídelně jako ostatní a musel si to nosit domů. Vím o čem mluvím, již jsme to jednou zažili a již nikdy více ! Učitelé si vybírali zásadně ta dražší jídla, levnější si odhlašovali a poznámky typu: „jen se nestyďte a přidejte mi ještě „nebo že se nehnuli od okénka, dokud nedostali plný kastrol polévky byly běžné.

        • Autor: kul

          Norma je snad jedna nebo jsou učitelé něco víc? Normu na talíř i do jídlonosiče a odchod. Kdysi jsem viděl jak se přebírá maso (stejné kousky se pokaždé nepovedou a i úpravou se mohou rozsypat) pro učitele větší kousek a pro děti menší nebo drť. Nastoupila nová VŠJ a a celé kastování odbourala i když to nebylo jednoduché, ale s podporou ředitelky se to povedlo.

          • Autor: Monik

            Nemáme problém s jídlonosiči. Kdo chce do jídlonosiče, dostane ve stanovený čas. Přijde-li někdo po stanovené době, dostává na talíř.
            Držím se hesla, NÁŠ ZÁKAZNÍK, NÁŠ PÁN …

          • Autor: Ivanaš

            Souhlasím, tak to má být!!!

          • Autor: opportunity

            Jste plátce DPH? Jídlo s sebou má jinou sazbu.

      • Autor: bibi

        závodní stravování je stravování zvýhodněné, tj. zaměstnanec platí pouze potraviny a ještě snížené o přídpěvek z FKSP, ostatní náklady jsou hrazeny z rozpočtu(mzdové a provozní). Závodní znamená že je konzumováno za zvýhodněných podmínek na pracovišti v pracovní době a ne po pracovní době někde mimo školní jídelnu.

    • Autor: Pekařka

      Neexistuje žádný předpis, který by ošetřoval dávání jídla do jídlonosičů kantorům, je to jen na dohodě a uspořádání poměrů, jak a kdy tak lze učinit. Nejlépe opravdu ošetřit v Řádu školní jídelny, tak jako je ošetřeno pro děti. U nás je v jídelně vyhrazen označený stůl, kam si rodič či učitel odloží jídlonosič, vezme si normálně tác a lžíci a oběd je mu vydán do polévkových misek (každá část zvlášť). To si pak sám přendá do jídlonosiče a špinavé nádobí odevzdá u okénka. Toto platí v době, kdy z různých důvodů nestihne vyzvednout oběd v určené době – do jídlonosičů vydáváme od 11.00 do 11.30 tzv. „zezadu“ – to v chodbě z rampy pro zásobování. Zde máme ještě upozornění, že oběd je vydán o teplotě nejméně 75°C a je určen k okamžité konzumaci bez skladování Funguje to bez problémů, jen si musíte strávníky takto naučit. Přeji všem hezké vánoce.

    • Autor: valeria

      vyhláška 107 /2005 sb. hovoří v par. 2 odst. 7 jasně takto: JÍDLA PODÁVANÁ V RÁMCI ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ KONZUMUJÍ STRÁVNÍCI V PROVOZNÍCH MÍSTNOSTECH ŠKOLNÍHO STRAVOVÁNÍ S VYJÍMKOU PŘÍPADU PRVNÍHO DNE NEPLÁNOVANÉ NEPŘÍTOMNOSTI STRÁVNÍKA = PRVNÍ DEN NEMOCI. Důvody jsou hygienické, neboť po 4 hodinách od dovaření (kdo ví, kdy to budou konzumovat) pokrmu už nemůžeme za kvalitu ručit, nemluvě o dodržení teploty min. 60 stupňů. Také nevíme, jak dokonale hygienicky umyté jsou přepravní nádoby.

      • Autor: ziss

        Stravování zaměstnanců se řídí vyhláškou o závodním stravování. Zaměstnanec dostane jen to, co bylo nanormováno ve výdejce pro zaměstnance. Když si nastavíte dostatečně velký finanční limit, mohou dostat třeba celé kuře. V každém případě platí, že dostanou pouze to, co je pro ně nanormováno.

      • Autor: jana1

        Myslím,že výdej do jídlonosičů je systémový – nikde neřešený problém. Hygienické předpisy předpokládají, že kvůli zamezení rozvoje mikroorganismů musí jídlo buď mít teplotu do okamžiku výdeje nad 65 stupňů – to je postup nejčastější a nebo naopak musí být zachlazeno ( pod 10 stupňů plus nebo dokonce – 18 čili zamraženo .) Optimální teplota pro rozvoj mikroorganismů je cca 20 stupňů. A to je přesně ta teplota, která je za chvíli v jídlonosičích. V ČR je běžnou praxí rozvoz jídel v jídlonosičích – rozvážejí tak desítky jídlonosičů různé spolky co pečují o důchodce a invalidy, nosí si tak jídlo spousta lidí přímo z jídelen. Systémové řešení vyhovující normám neexistuje. Všichni dělají, že problém neexistuje, musel by se totiž výdej zakázat.

    • Autor: Vilík

      Do jídlonosičů učitelům nedáváme. Je jich více než 30. A stačí, že jin vaříme zadarmo, tak více je nerozmazlujeme. Pokod chtějí můžou si ho sami z talíře předělat.

      • Autor: jana1

        Jestli vaříte kantorům zadarmo,jak uvádíte, pak porušujete zákonné normy a hrozí vám postih. Nemůžete poskytovat závodní stravování pro zaměstnance školy na úkor dotovaného stravování žáků.

        • Autor: ivins

          Za potraviny dospělí, samozřejmě, platí, ale nedostáváme za tu práci mzdu (asi jsou výjimky), peníze dostáváme pouze na žáky.

          • Autor: hana1

            To děláte špatně. Výnos ze stravování učitelů musí odpovídat nákladům. Jinými slovy učitelé musejí uhradit poměrné náklady vynaložené na přípravu jídel.Z tohoto pohledu se jedná také o cizí strávníky.Praxe, kdy hradí jen hodnotu potravin je nesprávná a mohla by být příčinou negativního zjištění kontrolních orgánů. Doporučuji ihned praxi změnit.Učitelům je možné přispět z FKSP, aby je to tak nebolelo.

          • Autor: Alena II.

            Podle Vyhlášky 84/2005 Sb o nákladech na závodní stravování hradí učitelé náklady na suroviny – § 2 písm. a), b), které mohou být sníženy o příspěvek z FKSP.
            Ostatní náklady na závodní stravování (věcné, osobní a další režijní náklady) hradí organizace v plné výši a to z nákladů na svou hlavní činnost – viz § 3, bod. 2).
            Prostudujte si pořádně výše uvedenou vyhlášku a nepište sem bludy.

          • Autor: hana1

            Aleno II,
            je to jen otázka formulace problému. Vyhlášku citujete správně, ale platí to jen pro vlastní zařízení. Pokud by jídelna byla v pronájmu , jsou pravidla jiná. Rozhodně však neplatí princip, že učitelé platí jen potraviny a ostatní je zadarmo. Ostatní se také musí uhradit. Buď z rozpočtu školy způsobem, jak píšete vy a nebo ještě jinými mechanismy , pokud je jídelna provozována někým jiným, k tomu doporučuji : www.portalproskoly.cz/1/1/zavodni-stravovani-v-prispevkovych-organizacich-cid125220/ . Takže mír ! Díky

    • Autor: Hanča S.

      Jsem učitelka a touto cestou chci poděkovat našim kuchařkám. Holky jste skvělé. Děkuji.
      PS: Našim kuchařkám nedělá problém dát jídlo do nádoby, mile se usmát a napsat recept na masíčko, které nám chutnalo. Máme kuchařky se srdcem na pravém místě.

      • Autor: Renata-27

        Milá paní učitelko, i když naše firma pro učitele a školáky zrovna nevaří, pak se mi Váš příspěvek líbí ze všech nejvíce, protože právě to srdce je v každé profesi hodně důležité, pak jde všecno lépe a troufám si říci, že i snadněji. Řešit tady normy, předpisy a vyhlášky je úplně nanic, důležité je, aby byl zákazník spokojený. Tím nemyslím, že se nemají dodržovat, ale ten čas tady strávený dokola diskutovaným problémem by se dal využít i jinak. Na stránkách www.vareni.cz nebo www.recepty.cz najdete vynikající recepty, kterými lze oživit někdy nudné jídelníčky. Přeji hezký den všem.

    • Autor: Iva Balšánová

      Dobrý den,máme problém s jídelnou která nám dodává jídlo do školní výdejny.Dnes byla Surma -špagety,maso a strouhaný sýr.Vývařovna dodala málo sýra a sdělila,že je 6g na porci.Vyhledala jsem informace o množství pokrmů a to podle paragrafu 9a odst.1 pismene c) zákona č.110/1997 sb . že má být gramáž dle kategorií 15g,10g a pro Mš 8g…..Paní vedoucí jídelny oponovala,že se řídí ne zákonem ale vyhláškou107/205sb kde jsem žádné normy nenašla.Co je správně ? Co jsem našla na netu tak se všechny jídelny řídí tímto zákonem č.110/1997 o množství pokrmů.Děkuji za odpověd Iva

      • Autor: Valentýna

        Pokud vám dali parmazán, tak 6 g na porci by mohlo stačit 🙂

      • Autor: veedouci

        Paní Balšánová, ve věci uvádění množství pokrmů je stav tento: povinnost provozovatele stravovací služby uvádět informaci o množství pokrmu je od 1. 1. 2017 zakotvena v par. 9a odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb. Prováděcím předpisem k tomuto ustanovení je vyhl. 417/2016 Sb., o některých způsobech označování potravin, par. 7 této vyhlášky, který je přímo nazván: „ Způsob poskytování informací o pokrmech podle paragrafu 9a zákona“.Bohužel však tato vyhláška nereflektuje zmiňovanou novelu zákona o potravinách účinnou od 1. 1. 2017 a neupravuje pravidla pro uvádění údaje o množství pokrmu, kterými by se mohli řídit provozovatelé stravovacích služeb, upravuje pouze pravidla pro uvádění názvu pokrmu a informací o alergenech. Nezbytná novela vyhlášky, která je v gesci MZ nebyla dosud připravena.

      • Autor: veedoucí

        Jistě není v zákoně 110/1997 uvedeno množství sýra na 1 porci. Vedoucí školní jídelny je povinna dodržet finanční normativ, spotřební koš a technologický postup při přípravě pokrmů.

    • Autor: Janca

      My dáváme v mš 1dk.na dítě.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se