Dobrý den, ráda bych se zeptalam jaké změny budete zavádět při znovuotevření ŠJ. Zatím jsme nikde pokyny nenašly. Ředitelka by od nás ráda měla dodatek k HACCP. Aby závozníci nejezdili rudlíkama v prostoru školy, omývání – desinfekce zboží… Je pravda, že nevíte, kde kdo na to sahá. Závozník sahá na kliky, zvonky… ale desinfikovat – omývat balíček 300g eidamu (protože bereme třeba jen 4)? Málo bereme celá (zabalená) balení. Jak se zeleninou, která neprochází tepelnou úpravou? To už samo zacházíme do absurdností, ale jedno nařídí a druhé je jedno? KHS vyžaduje vydávat jídlo pouze v rukavicích a kleštěmi… Vaří někdo v rukavicích? Proč tedy na výdej? Rukami se jídlo nenandavá. Vnitřní prostory neustále uklízeny. Zřizovatel nám nic nezaplatí. Kde vezmeme finance? Přesnídávka, oběd, svačinka. To bude lítat :O Budou potřeba roušky, když děti a pedagogové v MŠ je nebudou muset mít? Děkuji za dočtení až sem a případné rady a postřehy této úžasné doby 🙂
Paní ředitelka dostala z ministerstva manuál hygienických pravidel pro školy – který vám jistě přeposlala, pokud ne tak ho najdete zde v aktualitách vpravo. Každý provoz je něčím specifický a nelze tedy napsat jednotný návod. Musíte se zamyslet a vytvořit si sami nebo požádat některé hygieničky o radu. My se budeme řídit manuálem a zvýšíme hygienu a častější dezinfekci všech prostorů jídelny a příjem zboží v rukavicích bude samozřejmostí. Dezinfekci nám dodá zřizovatel, ostatní potřebné si objednáme sami
Ano, četla jsem je, ale o příjmu zboží není žádná zmínka. Proto se ptám lidí z praxe na nápady, postřehy. Ty mají nejlepší přehled.
Rukavice při příjmu zboží vás ochrání v okamžiku přejímání zboží. Pokud na zboží „něco“ je, co s ním uděláte pak? Uklidíte ho do lednice, do regálu a až půjdete vařit, tak na něj jak budete sahat?
Vydala některá KHS v republice manuál, jak si všechno představuje v praxi? Někdo se rizika bojí někdo ne. Pokyn z MŠMT je velmi obecný. Nebo vydají manuály až v červnu, až se zařídí každá jídelna podle sebe?
Je velmi smutné, že provozem školních jídelen jako takových, a to nemyslím teď pouze v době koronaviru, se zabývá tak málo lidí. Všechny pokyny se vydávají ve všeobecné rovině, ale specifikaci na školní jídelny nikde nenajdete. Bohužel.
Zdravím, nejenom nové dodatky k HACCAP, ale i nový řád školní jídelny. S paní ředitelkou jsme projednali jak při výdeji stravy bude vše probíhat , jen jsme se neshodli zda dítě bude mít vše přichystáno na stole, nebo si budou pro jídlo chodit po jednom do výdejového okýnka. Ze své a určitě i z vaší zkušenosti víte, že někdo sní víc a někdo míň. Jak to budete mít vy?
Dobrý den, Krajský úřad našeho kraje rozeslal všem jídelnám i výdejnám doporučení ke znovuotevření jídelen a zajištění stravovacích služeb. Doporučení se týká kuchyně – přejímka zboží, hygiena, ochranné pomůcky, chování, zdravotní stav zaměstnanců… Dále organizaci výdeje pro MŠ, ZŠ první stupeň, 9 třídy a střední školy. Považuji to za velmi zdařilý počin naší paní metodičky školního stravování. Celé doporučení vložím k HACCPu. Až budeme vědět, kolik dětí nastoupí 25.5.2020, upravím hlavně rozsah výrobní činnosti, případně změnu organizace výdeje. Oslovte tedy Vaše zřizovatele, kraje nebo KHS. Všem přeji hlavně pevné zdraví a pozitivní myšlení.
Doporučení – informaci najdete na stránkách Královehradeckého krajského úřadu v sekci školský informační portál a v rozdělovníku – vzdělávání – mezi nejnovějšími články. Přeji hezké volno a pevné zdraví..
Já bych napsala do pokynů, že stravování v této mimořádné situaci je povoleno pouze v jídelně, platí pro školníka i zaměstnance ve výdejně. Žádné vnášení nádob bych netolerovala.
Já bych nejraději dávala jídlo pro cizí stravniky do menuboxu. Jak bylo doporučeno. Kolem ešusů musí být víc hygienických opatření. Když ešusus otevřete saháte na něj,pak dezinfikovat veškeré nádobí,kterým oběd nandaváte a otřit plochu kde stál. Boxy si připravíme do igelitových tašek a jen se vydá z okna. Jako to dělají v restauracích.
Úpravy HACCP od znovuotevření ŠJ
Autor: Miri
Úpravy HACCP od znovuotevření ŠJ
Dobrý den, ráda bych se zeptalam jaké změny budete zavádět při znovuotevření ŠJ. Zatím jsme nikde pokyny nenašly. Ředitelka by od nás ráda měla dodatek k HACCP. Aby závozníci nejezdili rudlíkama v prostoru školy, omývání – desinfekce zboží… Je pravda, že nevíte, kde kdo na to sahá. Závozník sahá na kliky, zvonky… ale desinfikovat – omývat balíček 300g eidamu (protože bereme třeba jen 4)? Málo bereme celá (zabalená) balení. Jak se zeleninou, která neprochází tepelnou úpravou? To už samo zacházíme do absurdností, ale jedno nařídí a druhé je jedno? KHS vyžaduje vydávat jídlo pouze v rukavicích a kleštěmi… Vaří někdo v rukavicích? Proč tedy na výdej? Rukami se jídlo nenandavá. Vnitřní prostory neustále uklízeny. Zřizovatel nám nic nezaplatí. Kde vezmeme finance? Přesnídávka, oběd, svačinka. To bude lítat :O Budou potřeba roušky, když děti a pedagogové v MŠ je nebudou muset mít? Děkuji za dočtení až sem a případné rady a postřehy této úžasné doby 🙂
Autor: jentak
Paní ředitelka dostala z ministerstva manuál hygienických pravidel pro školy – který vám jistě přeposlala, pokud ne tak ho najdete zde v aktualitách vpravo. Každý provoz je něčím specifický a nelze tedy napsat jednotný návod. Musíte se zamyslet a vytvořit si sami nebo požádat některé hygieničky o radu. My se budeme řídit manuálem a zvýšíme hygienu a častější dezinfekci všech prostorů jídelny a příjem zboží v rukavicích bude samozřejmostí. Dezinfekci nám dodá zřizovatel, ostatní potřebné si objednáme sami
Autor: Miri
Ano, četla jsem je, ale o příjmu zboží není žádná zmínka. Proto se ptám lidí z praxe na nápady, postřehy. Ty mají nejlepší přehled.
Rukavice při příjmu zboží vás ochrání v okamžiku přejímání zboží. Pokud na zboží „něco“ je, co s ním uděláte pak? Uklidíte ho do lednice, do regálu a až půjdete vařit, tak na něj jak budete sahat?
Autor: zuza
Vydala některá KHS v republice manuál, jak si všechno představuje v praxi? Někdo se rizika bojí někdo ne. Pokyn z MŠMT je velmi obecný. Nebo vydají manuály až v červnu, až se zařídí každá jídelna podle sebe?
Autor: Inka
Příjem zboží nás také zajímá. Potřebuji upravit HACCP během nejbližších dnů.
Autor: Ivet
Také čekám,zda nám s tím někdo poradí z praxe.
Chtělo by to manuál přímo pro školní kuchyně.
Autor: Milena08
Je velmi smutné, že provozem školních jídelen jako takových, a to nemyslím teď pouze v době koronaviru, se zabývá tak málo lidí. Všechny pokyny se vydávají ve všeobecné rovině, ale specifikaci na školní jídelny nikde nenajdete. Bohužel.
Autor: Eviku
Zdravím, nejenom nové dodatky k HACCAP, ale i nový řád školní jídelny. S paní ředitelkou jsme projednali jak při výdeji stravy bude vše probíhat , jen jsme se neshodli zda dítě bude mít vše přichystáno na stole, nebo si budou pro jídlo chodit po jednom do výdejového okýnka. Ze své a určitě i z vaší zkušenosti víte, že někdo sní víc a někdo míň. Jak to budete mít vy?
Autor: jareh
Dobrý den, Krajský úřad našeho kraje rozeslal všem jídelnám i výdejnám doporučení ke znovuotevření jídelen a zajištění stravovacích služeb. Doporučení se týká kuchyně – přejímka zboží, hygiena, ochranné pomůcky, chování, zdravotní stav zaměstnanců… Dále organizaci výdeje pro MŠ, ZŠ první stupeň, 9 třídy a střední školy. Považuji to za velmi zdařilý počin naší paní metodičky školního stravování. Celé doporučení vložím k HACCPu. Až budeme vědět, kolik dětí nastoupí 25.5.2020, upravím hlavně rozsah výrobní činnosti, případně změnu organizace výdeje. Oslovte tedy Vaše zřizovatele, kraje nebo KHS. Všem přeji hlavně pevné zdraví a pozitivní myšlení.
Autor: Valentýna
A Váš Krajský úřad je který? Děkuji.
Autor: Inka
Nabylo by možné informace z KÚ tady napsat?
Autor: sahmet
Také bych poprosila.
Autor: Jareh
Doporučení – informaci najdete na stránkách Královehradeckého krajského úřadu v sekci školský informační portál a v rozdělovníku – vzdělávání – mezi nejnovějšími články. Přeji hezké volno a pevné zdraví..
Autor: XYZ
Informace jsou také zde: https://aspos.cz/doc/aspos-radi-jak-na-dobu-pokoronavirovou-145/doc-msg-public.htm
Autor: Miri
Děkujeme za odkaz 🙂
Autor: Miri
Děkujeme 🙂
Autor: sahmet
Děkuji.
Autor: sahmet
Je to skvělé.
Autor: Ivet
Musím potvrdit, že tento článek je opravdu velmi dobrý.
Autor: zdenouš
Dobře a srozumitelně napsaný článek,díky za odkaz.
Autor: Sylva Čechoviičová
Článek je super napsaný, ale chtělo by se trochu i zaměřit na výdej jídel u MŠ
Autor: Inka
Dobrý den, jak to bude prosím s výdejem do kastrůlků? U nás si bere školník a uklízečky plus zaměstnanci výdejny ve vedlejší vesnici.
Autor: Radkaa
Já bych napsala do pokynů, že stravování v této mimořádné situaci je povoleno pouze v jídelně, platí pro školníka i zaměstnance ve výdejně. Žádné vnášení nádob bych netolerovala.
Autor: Pepik
Já bych nejraději dávala jídlo pro cizí stravniky do menuboxu. Jak bylo doporučeno. Kolem ešusů musí být víc hygienických opatření. Když ešusus otevřete saháte na něj,pak dezinfikovat veškeré nádobí,kterým oběd nandaváte a otřit plochu kde stál. Boxy si připravíme do igelitových tašek a jen se vydá z okna. Jako to dělají v restauracích.
Autor: Moni
Další info pro nás, tentokrát z kraje Vysočina, jsem našla zde: https://www.kr-vysocina.cz/assets/File.ashx?id_org=450008&id_dokumenty=4101374