Přeskočit na obsah

Účtovanie stravného

  • Autor: Dobiáš

    Účtovanie stravného
    Na internáte majú viacero účtovníčiek a účtujú stravné nejak trochu komplikovane. Mám pár otázok, lebo sa mi to nejak nepozdáva. Mám na to svôj názor a chcem vedieť či je správny. Ide o účtovný názor, mňa neúčtovníka. Z ich strany boli rozhovoru prítomné vedúca a pokladníčka. Nebola tam účtovníčka, ktorej sa to týka asi najviac. Mám teda len informácie o tom, čo účtovníčka chce od nich. S účtovníčkou budem hovoriť niekedy v priebehu 1 až dvoch týždňov, preto chcem vedieť váš názor.1. platia väčšinou hotovosťou. Ale účtovníčka požaduje časové rozlíšenie platieb. Príde stravník na konci mesiaca (napr. marca), prihlási sa na nový mesiac (=dostane stravenky), zároveň si ešte doobjedná stravu v tomto mesiaci (marci). Zaplatí jednu čiastku za obe. Účtovníčka chce, aby jej pokladníčka dala peniaze tak, že tam bude mať napísané čo kde patrý, t.j. toto sú peniaze za marec a toto sú peniaze za apríl. Peniaze potom účtovníčka vkladá na účet (pravdepodobne jednou čiastkou). Účtovníčka to nazýva časové rozlíšenie platieb, alebo platby budúcich období, či jak. Je to účtovne korektné? Mne sa to zdá byť len zbytočná „byrokracia“, veď platby musia sedieť na účte, nemajú nič spoločné s časom „použitia“, ide o preddavok a je jedno či časť pôjde na splatenie spotreby v marci a časť v apríli. Podľa mňa môžeme hovoriť o časovom rozlíšení, len vtedy keď by služba, bola v predstihu odobraná (napríklad by stravu objednanú na apríl odobrali v prášku ešte v marci), čo ale nie je pravda:-) Môj účtovný názor ide o jednu čiastku, preddavok na stravu, nemá časové rozlíšenie a patrý do mesiaca, kedy bol zaplatený. Pokladníčka, ale vedie platby podľa príslušnosti k mesiacu.2. pokladníčka ani vedúca nemajú prístup k stravovaciemu účtu (nepoznajú pohyby a nevedia zostatok). To by ani tak moc nevadilo, ale zloženkové platby berú ako zaplatené vtedy, keď stravník prinesie ústrižok. To zase nie je podľa mňa korektné. Ja považujem ústrižok skôr za peniaze na ceste, skutočným príjmom budú až keď prídu na účet jedálne. Takto nemajú šancu prísť na to, že platba im nebola pripísaná na účet. Takto si pravdepodobne ani nemôžu skontrolovať konečný stav účtu, veď ústrižok im určite prišiel skôr ako platba na účet a bežne sa asi stáva, že jedno bude v jednom mesiaci a druhé v inom. Majú však len málo šekov, asi 40 kusov mesačne.3. počas debaty som zistil ešte jednu vec. Všetky školy na Slovensku, kde som doteraz bol, na zloženku píšu zálohu, ktorú má stravník platiť a ešte prirátajú čiastku 4,80 Sk, ktorú si od nich berie pošta za prevod na ich účet. Takto im na účet prichádza presne toľko koľko má stravník platiť. Tu ale vydávajú zloženky len s cenou zálohy. Pošta im určite na účet poukáže o tých 4,80 menej. Samozrejme, že záleží na tom ako to účtujú (môžu to účtovať ako poštovné), ale je mi to trochu divné. Hlavne keď na konci roka stravníkovi vracajú preplatok zo zálohy. Keď platí stravník zloženkou 10 mesiacov a na konci roka má preplatok 47,- Sk, oni mu vrátia 47,- Sk aj keď na iných školách by im on mal doplatiť 1,- Sk. Ako to má byť? Ako je to v ČR? Na druhej strane: tak trochu sa mi zdá, že existuje zákon (vyhláška, opatrenie?) o školskom stravovaní, kde je povedané, aké veci môžu a aké nesmú byť platené z platieb za stravné, určite tam nebude poštovné…

    • Autor: Bureš

      Účtování stravného
      K bodu 1 – jde o známý problém, kdy účetní chce došlou platbu účtovat rovnou do výnosů – v takovém případě potřebuje vědět, do jakých měsíců výnos zaúčtovat. Já považuji tento způsob za účetně nesprávný (nebo alespoň velmi nevhodný – korektně ho lze použít jen ve zcela výjimečných případech). Jestliže totiž přijde popisovaný strávník 4 dny před koncem měsíce, tak tuto platbu korektně rozdělit nelze, protože strávník ještě může zítra přijít a dodatečně si zaplacený oběd ve starém měsíci odhlásit – v tom okamžiku rozdělení platby ze včerejšího dne přestává platit – tj. to, co pokladní včera vybrala a účetní rozlišila po měsících již není pravda. Správný postup je tržbu do pokladny účtovat proti závazkovému účtu strávníka, kde časové rozlišení není nutné. Podrobnosti jsou ve článku zpravodaje VIS z listopadu 1999 – Správné účtování stravného. Tento článek vzhledem k trvalé aktuálnosti právě vychází znovu ve zpravodaji VISK bodu 2 – to je pravda. Stačí jednoduchý fígl strávníka, kdy na ústřižek dopíše k částce jednu nulu, a již je zde těžko odhalitelná ztráta.K bodu 3 – V ČR skutečně platí (nebo platila?) vyhláška, že strávnci platí pouze cenu potravin. Nicméně běžná praxe skutečně je, že některé jídelny poplatky za platební styk strhávají strávníkům.Ještě přidávám komentář našeho účtaře:ad 1) já se domnívám, že časové rozlišení se běžně používá pouze pro případy, kdy jde o výnosy či náklady předchozích nebo příštích období, přičemž těmito obdobími se nerozumí předchozí nebo příští měsíc, ale předchozí nebo příští kalendářní (příp. v ČR i hospodářský) rok!

    • Autor: Bureš

      Účtování stravného
      K bodu 1 – jde o známý problém, kdy účetní chce došlou platbu účtovat rovnou do výnosů – v takovém případě potřebuje vědět, do jakých měsíců výnos zaúčtovat. Já považuji tento způsob za účetně nesprávný (nebo alespoň velmi nevhodný – korektně ho lze použít jen ve zcela výjimečných případech). Jestliže totiž přijde popisovaný strávník 4 dny před koncem měsíce, tak tuto platbu korektně rozdělit nelze, protože strávník ještě může zítra přijít a dodatečně si zaplacený oběd ve starém měsíci odhlásit – v tom okamžiku rozdělení platby ze včerejšího dne přestává platit – tj. to, co pokladní včera vybrala a účetní rozlišila po měsících již není pravda. Správný postup je tržbu do pokladny účtovat proti závazkovému účtu strávníka, kde časové rozlišení není nutné. Podrobnosti jsou ve článku zpravodaje VIS z listopadu 1999 – Správné účtování stravného. Tento článek vzhledem k trvalé aktuálnosti právě vychází znovu ve zpravodaji VISK bodu 2 – to je pravda. Stačí jednoduchý fígl strávníka, kdy na ústřižek dopíše k částce jednu nulu, a již je zde těžko odhalitelná ztráta.K bodu 3 – V ČR skutečně platí (nebo platila?) vyhláška, že strávnci platí pouze cenu potravin. Nicméně běžná praxe skutečně je, že některé jídelny poplatky za platební styk strhávají strávníkům.Ještě přidávám komentář našeho účtaře:ad 1) já se domnívám, že časové rozlišení se běžně používá pouze pro případy, kdy jde o výnosy či náklady předchozích nebo příštích období, přičemž těmito obdobími se nerozumí předchozí nebo příští měsíc, ale předchozí nebo příští kalendářní (příp. v ČR i hospodářský) rok!

    • Autor: Bureš

      Účtování stravného
      K bodu 1 – jde o známý problém, kdy účetní chce došlou platbu účtovat rovnou do výnosů – v takovém případě potřebuje vědět, do jakých měsíců výnos zaúčtovat. Já považuji tento způsob za účetně nesprávný (nebo alespoň velmi nevhodný – korektně ho lze použít jen ve zcela výjimečných případech). Jestliže totiž přijde popisovaný strávník 4 dny před koncem měsíce, tak tuto platbu korektně rozdělit nelze, protože strávník ještě může zítra přijít a dodatečně si zaplacený oběd ve starém měsíci odhlásit – v tom okamžiku rozdělení platby ze včerejšího dne přestává platit – tj. to, co pokladní včera vybrala a účetní rozlišila po měsících již není pravda. Správný postup je tržbu do pokladny účtovat proti závazkovému účtu strávníka, kde časové rozlišení není nutné. Podrobnosti jsou ve článku zpravodaje VIS z listopadu 1999 – Správné účtování stravného. Tento článek vzhledem k trvalé aktuálnosti právě vychází znovu ve zpravodaji VISK bodu 2 – to je pravda. Stačí jednoduchý fígl strávníka, kdy na ústřižek dopíše k částce jednu nulu, a již je zde těžko odhalitelná ztráta.K bodu 3 – V ČR skutečně platí (nebo platila?) vyhláška, že strávnci platí pouze cenu potravin. Nicméně běžná praxe skutečně je, že některé jídelny poplatky za platební styk strhávají strávníkům.Ještě přidávám komentář našeho účtaře:ad 1) já se domnívám, že časové rozlišení se běžně používá pouze pro případy, kdy jde o výnosy či náklady předchozích nebo příštích období, přičemž těmito obdobími se nerozumí předchozí nebo příští měsíc, ale předchozí nebo příští kalendářní (příp. v ČR i hospodářský) rok!

    • Autor: L. Věříšová

      K Vašemu dotazu v bodě 3.: Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, platné pro Českou republiku, a to § 7 hradí žáci za školní stravování pouze náklady na potraviny. Náklady spojené s poštovným či bankovními operacemi jsou režijní náklady školní jídelny a ty žáci nebo jejich rodiče hradit nemohou.

    • Autor: L. Věříšová

      K Vašemu dotazu v bodě 3.: Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, platné pro Českou republiku, a to § 7 hradí žáci za školní stravování pouze náklady na potraviny. Náklady spojené s poštovným či bankovními operacemi jsou režijní náklady školní jídelny a ty žáci nebo jejich rodiče hradit nemohou.

    • Autor: L. Věříšová

      K Vašemu dotazu v bodě 3.: Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování, ve znění pozdějších předpisů, platné pro Českou republiku, a to § 7 hradí žáci za školní stravování pouze náklady na potraviny. Náklady spojené s poštovným či bankovními operacemi jsou režijní náklady školní jídelny a ty žáci nebo jejich rodiče hradit nemohou.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Máme strávníky, kteří platí hotově, nyní odcházejí ze školy a mají přeplatek např. 0,40 Kč. Jakým způsobem jim přeplatek vracíte? Prosím o Vaše zkušenosti. Děkuji.

      • Autor: Martina

        Re: Účtovanie stravného
        Nemám stejný problém, ale v obchodě Vám také nepočítají 14,40, ale 14,- rovných, tak bych asi nevracela nic, ale netuším, jak to vyrovnat účetně.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Máme strávníky, kteří platí hotově, nyní odcházejí ze školy a mají přeplatek např. 0,40 Kč. Jakým způsobem jim přeplatek vracíte? Prosím o Vaše zkušenosti. Děkuji.

      • Autor: Martina

        Re: Účtovanie stravného
        Nemám stejný problém, ale v obchodě Vám také nepočítají 14,40, ale 14,- rovných, tak bych asi nevracela nic, ale netuším, jak to vyrovnat účetně.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Máme strávníky, kteří platí hotově, nyní odcházejí ze školy a mají přeplatek např. 0,40 Kč. Jakým způsobem jim přeplatek vracíte? Prosím o Vaše zkušenosti. Děkuji.

      • Autor: Martina

        Re: Účtovanie stravného
        Nemám stejný problém, ale v obchodě Vám také nepočítají 14,40, ale 14,- rovných, tak bych asi nevracela nic, ale netuším, jak to vyrovnat účetně.

    • Autor: Iva

      Re: Účtovanie stravného
      Denně vaříme pro cca 400 strávníků. Máme tři druhy plateb. 1) inkasem ze sporož. účtu u ČS, na základě souhlasu s inkasem plátce pro školní jídelnu, vždy za skutečně odebranou stravu za minulý měsíc. Jenže nyní mi vrtá v hlavě příspěvek pí Věříšové o „poštovném“. K částce za skutečně odebranou stravu mi program přičte automaticky 1,- Kč a tu hradí strávník. V bank. výpise mi příjde skutečná částka za stravné. 2) placení zálohově z účtu. K poslednímu dni v měsíci musí být na našem účtu záloha dle věkové kategorie, aby mohl být strávník přihlášen na následující měsíc. 3) placení zálohové poštovní poukázkou. výše stravného se vypočítává dle pracovních dnů následujícího měsíce se zohledněním všech odhlášek ke dni tisku složenky (15.-20. den v měsíci). Uhrazeno musí být do posledního dne v měsíci. Koncem měsíce vyžadujeme ukázat ústřižek o zaplacení, pokud byl uhrazen a my ještě nemáme doklad z pošty a banky. V tomto případě nám ústřižek slouží pro zapsání avíza platby a žáček může na oběd. V celku máme dobrou platební morálku rodičů. Pokud dojde k nezaplacení, postupujeme individuálně (vystavujeme nové složenky a píšeme rodičům). Měsíčně máme cca 40 takových platičů „zapomínálků“. Neumím si představit vybírat stravné v hotovosti. Bohatě mi stačí papírování, když mi neuhradí sporožiro, to jediné mohou vyjímečně zaplatit rodiče v hotovosti, protože se jedná o zpětnou platbu. Co se týče časového rozlišení, tak souhlasím, že je to velmi nepřehledné a den ode dne se částky mění. Naše paní ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb pouze ke konci kalendářního roku a měsíčně jí odevzdávám v uzávěrce soupis všech plateb, které v daném měsíci byly připsány na účet + úhrady v hotovosti (cca 2-5 měsíčně). Netvrdím, že vše děláme ideálně, ale je to léty zaběhnutý systém, který nám zaručuje, že nemáme žádné dlouhodobé dlužníky a to je podstatné.

    • Autor: Iva

      Re: Účtovanie stravného
      Denně vaříme pro cca 400 strávníků. Máme tři druhy plateb. 1) inkasem ze sporož. účtu u ČS, na základě souhlasu s inkasem plátce pro školní jídelnu, vždy za skutečně odebranou stravu za minulý měsíc. Jenže nyní mi vrtá v hlavě příspěvek pí Věříšové o „poštovném“. K částce za skutečně odebranou stravu mi program přičte automaticky 1,- Kč a tu hradí strávník. V bank. výpise mi příjde skutečná částka za stravné. 2) placení zálohově z účtu. K poslednímu dni v měsíci musí být na našem účtu záloha dle věkové kategorie, aby mohl být strávník přihlášen na následující měsíc. 3) placení zálohové poštovní poukázkou. výše stravného se vypočítává dle pracovních dnů následujícího měsíce se zohledněním všech odhlášek ke dni tisku složenky (15.-20. den v měsíci). Uhrazeno musí být do posledního dne v měsíci. Koncem měsíce vyžadujeme ukázat ústřižek o zaplacení, pokud byl uhrazen a my ještě nemáme doklad z pošty a banky. V tomto případě nám ústřižek slouží pro zapsání avíza platby a žáček může na oběd. V celku máme dobrou platební morálku rodičů. Pokud dojde k nezaplacení, postupujeme individuálně (vystavujeme nové složenky a píšeme rodičům). Měsíčně máme cca 40 takových platičů „zapomínálků“. Neumím si představit vybírat stravné v hotovosti. Bohatě mi stačí papírování, když mi neuhradí sporožiro, to jediné mohou vyjímečně zaplatit rodiče v hotovosti, protože se jedná o zpětnou platbu. Co se týče časového rozlišení, tak souhlasím, že je to velmi nepřehledné a den ode dne se částky mění. Naše paní ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb pouze ke konci kalendářního roku a měsíčně jí odevzdávám v uzávěrce soupis všech plateb, které v daném měsíci byly připsány na účet + úhrady v hotovosti (cca 2-5 měsíčně). Netvrdím, že vše děláme ideálně, ale je to léty zaběhnutý systém, který nám zaručuje, že nemáme žádné dlouhodobé dlužníky a to je podstatné.

    • Autor: Iva

      Re: Účtovanie stravného
      Denně vaříme pro cca 400 strávníků. Máme tři druhy plateb. 1) inkasem ze sporož. účtu u ČS, na základě souhlasu s inkasem plátce pro školní jídelnu, vždy za skutečně odebranou stravu za minulý měsíc. Jenže nyní mi vrtá v hlavě příspěvek pí Věříšové o „poštovném“. K částce za skutečně odebranou stravu mi program přičte automaticky 1,- Kč a tu hradí strávník. V bank. výpise mi příjde skutečná částka za stravné. 2) placení zálohově z účtu. K poslednímu dni v měsíci musí být na našem účtu záloha dle věkové kategorie, aby mohl být strávník přihlášen na následující měsíc. 3) placení zálohové poštovní poukázkou. výše stravného se vypočítává dle pracovních dnů následujícího měsíce se zohledněním všech odhlášek ke dni tisku složenky (15.-20. den v měsíci). Uhrazeno musí být do posledního dne v měsíci. Koncem měsíce vyžadujeme ukázat ústřižek o zaplacení, pokud byl uhrazen a my ještě nemáme doklad z pošty a banky. V tomto případě nám ústřižek slouží pro zapsání avíza platby a žáček může na oběd. V celku máme dobrou platební morálku rodičů. Pokud dojde k nezaplacení, postupujeme individuálně (vystavujeme nové složenky a píšeme rodičům). Měsíčně máme cca 40 takových platičů „zapomínálků“. Neumím si představit vybírat stravné v hotovosti. Bohatě mi stačí papírování, když mi neuhradí sporožiro, to jediné mohou vyjímečně zaplatit rodiče v hotovosti, protože se jedná o zpětnou platbu. Co se týče časového rozlišení, tak souhlasím, že je to velmi nepřehledné a den ode dne se částky mění. Naše paní ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb pouze ke konci kalendářního roku a měsíčně jí odevzdávám v uzávěrce soupis všech plateb, které v daném měsíci byly připsány na účet + úhrady v hotovosti (cca 2-5 měsíčně). Netvrdím, že vše děláme ideálně, ale je to léty zaběhnutý systém, který nám zaručuje, že nemáme žádné dlouhodobé dlužníky a to je podstatné.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Před měsícem jsem měla finanční kontrolu a napíšu Vám proč Vaše ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb.

      316 / 602 = předpis skutečně odebraných obědú v měsíci únoru = Vaše podklady z jídelny za měsíc únor
      261 / 324 = vybrané peníze od rodičů pouze na únor
      261 / 384 = peníze od rodičů předem na březen

      Rekapitulace: 324 / 316 = zúčtování plateb pouze za únor

      Na účtu 384 (výnosy př.období) pak zústanou platby na březen, které účetní vidí, že nepatří do února a že na 324 jsou pouze peníze na únor a po zaúčtování se 324 = 0

      Já v tom nevidím žádný problém a pro mně je to přehledné. Na stvrzenku se pak jen rozepíše: stravné únor 200 ,- + stravné březen 100,- celkem placeno 300,-

      Vratky přece na stvrzence musí taky být vidět. Ty účetní taky musí rozúčtovat na jiný účet (379)

      Na účtu 316 pak účetní vidí, že není žádný dlužník a nemůže se stát že dlužníky v únoru pokryje platbou na březen – proto 384 – jak tomu říkáte časové rozlišení.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Před měsícem jsem měla finanční kontrolu a napíšu Vám proč Vaše ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb.

      316 / 602 = předpis skutečně odebraných obědú v měsíci únoru = Vaše podklady z jídelny za měsíc únor
      261 / 324 = vybrané peníze od rodičů pouze na únor
      261 / 384 = peníze od rodičů předem na březen

      Rekapitulace: 324 / 316 = zúčtování plateb pouze za únor

      Na účtu 384 (výnosy př.období) pak zústanou platby na březen, které účetní vidí, že nepatří do února a že na 324 jsou pouze peníze na únor a po zaúčtování se 324 = 0

      Já v tom nevidím žádný problém a pro mně je to přehledné. Na stvrzenku se pak jen rozepíše: stravné únor 200 ,- + stravné březen 100,- celkem placeno 300,-

      Vratky přece na stvrzence musí taky být vidět. Ty účetní taky musí rozúčtovat na jiný účet (379)

      Na účtu 316 pak účetní vidí, že není žádný dlužník a nemůže se stát že dlužníky v únoru pokryje platbou na březen – proto 384 – jak tomu říkáte časové rozlišení.

    • Autor: Anonymní

      Re: Účtovanie stravného
      Před měsícem jsem měla finanční kontrolu a napíšu Vám proč Vaše ekonomka vyžaduje časové rozlišení plateb.

      316 / 602 = předpis skutečně odebraných obědú v měsíci únoru = Vaše podklady z jídelny za měsíc únor
      261 / 324 = vybrané peníze od rodičů pouze na únor
      261 / 384 = peníze od rodičů předem na březen

      Rekapitulace: 324 / 316 = zúčtování plateb pouze za únor

      Na účtu 384 (výnosy př.období) pak zústanou platby na březen, které účetní vidí, že nepatří do února a že na 324 jsou pouze peníze na únor a po zaúčtování se 324 = 0

      Já v tom nevidím žádný problém a pro mně je to přehledné. Na stvrzenku se pak jen rozepíše: stravné únor 200 ,- + stravné březen 100,- celkem placeno 300,-

      Vratky přece na stvrzence musí taky být vidět. Ty účetní taky musí rozúčtovat na jiný účet (379)

      Na účtu 316 pak účetní vidí, že není žádný dlužník a nemůže se stát že dlužníky v únoru pokryje platbou na březen – proto 384 – jak tomu říkáte časové rozlišení.

    • Autor: Janina

      Re: Účtovanie stravného
      I u nás platí děti inkasem na sběrný účet.Poplatek 1,- Kč za položku hradím před inkasem rodičů na sběrný účet z našeho rozpočtu.Přijde mi tedy zpět správná částka za potraviny.Při platbě složenkou,internetem,mobilem,převodem z účtu není u nás strávník automaticky přihlášen na obědy.To až v okamžiku,kdy si přijde stravenky vyzvednout.Tak 10% dětí chodí třeba až 5.v měsíci pro stravenky.Tím se z platby(která třeba dorazí už 20. v předcházejícím měsíci) odečítá strava až v tomto okamžiku a dětem zůstává přeplatek na další měsíc.Program sám při uzávěrce zaúčtuje kam které peníze patří.Při platbě v hotovosti (taky vyjímečně) jsme kdysi chtěli vybírat poplatek,ale to není možné,protože ve zřizovací listině nemáme ekonomické služby jako jednu z činností jídelny.

    • Autor: Janina

      Re: Účtovanie stravného
      I u nás platí děti inkasem na sběrný účet.Poplatek 1,- Kč za položku hradím před inkasem rodičů na sběrný účet z našeho rozpočtu.Přijde mi tedy zpět správná částka za potraviny.Při platbě složenkou,internetem,mobilem,převodem z účtu není u nás strávník automaticky přihlášen na obědy.To až v okamžiku,kdy si přijde stravenky vyzvednout.Tak 10% dětí chodí třeba až 5.v měsíci pro stravenky.Tím se z platby(která třeba dorazí už 20. v předcházejícím měsíci) odečítá strava až v tomto okamžiku a dětem zůstává přeplatek na další měsíc.Program sám při uzávěrce zaúčtuje kam které peníze patří.Při platbě v hotovosti (taky vyjímečně) jsme kdysi chtěli vybírat poplatek,ale to není možné,protože ve zřizovací listině nemáme ekonomické služby jako jednu z činností jídelny.

    • Autor: Janina

      Re: Účtovanie stravného
      I u nás platí děti inkasem na sběrný účet.Poplatek 1,- Kč za položku hradím před inkasem rodičů na sběrný účet z našeho rozpočtu.Přijde mi tedy zpět správná částka za potraviny.Při platbě složenkou,internetem,mobilem,převodem z účtu není u nás strávník automaticky přihlášen na obědy.To až v okamžiku,kdy si přijde stravenky vyzvednout.Tak 10% dětí chodí třeba až 5.v měsíci pro stravenky.Tím se z platby(která třeba dorazí už 20. v předcházejícím měsíci) odečítá strava až v tomto okamžiku a dětem zůstává přeplatek na další měsíc.Program sám při uzávěrce zaúčtuje kam které peníze patří.Při platbě v hotovosti (taky vyjímečně) jsme kdysi chtěli vybírat poplatek,ale to není možné,protože ve zřizovací listině nemáme ekonomické služby jako jednu z činností jídelny.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se