Přeskočit na obsah

uzeniny, párky a kečup?

  • Autor: ivvo

    uzeniny, párky a kečup?
    Není to tak dávno co tyhle potraviny vůbec nepatřily do školního stravování, jak je možné že když sleduju jídelníčky nebo recepty je to samý párek, uzenina, salám atd.

    • Autor: ivvo

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      to je zvláštní že najednou jste všichni ticho?

      • Autor: paja

        Re: uzeniny, párky a kečup?
        co byste chtěla dát k hrachové kaši? Uzeninu používáme, snažíme se s mírou, jsou i v recepturách pro školní stravování

      • Autor: Zdenka

        Re: uzeniny, párky a kečup?
        Všeho s mírou! Samozřejmě. Výrobci nabízejí už i uzeninu, která se složením i cenou liší od komerčně nabízeného sortimentu, např. dětská šunka, kuřecí párky natural – bez chemické konzervace, bez fosfátů a dusitanů, s přidanými vitamíny … určitě by stálo za to si jich všimnout. Na jídelníček však také píšu jenom kuřecí párek – a tak to někdy nevyzní úpůně správně.

    • Autor: OLINA

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      Proč bychom neměli dávat kečup?

    • Autor: Ludmila

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      Uzeniny,párky,kečup,horčiči nepoužíváme v mateřské škole vůbec. Pouze šunku a šunkový salát jednou měsíčně do pomazánek.Pro děti základní školy a cizí strávníky opékame salát k hrachové kaši a dáváme do zapečených brambor nebo těstovin taky používáme salám.

      • Autor: Alena

        Re: uzeniny, párky a kečup?
        Pokud zařadíme luštěniny a dáme k tomu dietní párek, děti si je dají, protože jsou na uzeniny bohužel naučené především z domova. Pokud dáte např. čočku s vejcem, polovina si dá něco jiného.
        Pokud dáváme uzeniny jen občas, myslím, že se nic neděje. Horší je to, že rodiče jdou potom s dětmi do „mekáče“ na hamburger, hranolky a colu.

    • Autor: 3w3w

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      Hm, souhlasím. Snažím se dávat uzenin co nejméně. Ale co třeba dáte do francouzských brambor nebo bramborových plněných knedlíků. K hrachové kaši, přiznám se bez mučení, dáváme uzené maso – moravské uzené. Jednou jsme k ní dali kuřecí rolku a opravdu byl úspěch nulový. Zkoušíme více méně různé alternativy, ale návyky dětí z rodin jsou prachbídné, zeleninu neznají, jedí minimálně a celkově prosazování „zdravé“ stravy je velká „dřina“. Možná i proto, že učitelé křičí na celý výdej – fuj, zase nás chtějí zabít zeleninou atp.

      • Autor: Evča 1

        Re: uzeniny, párky a kečup?
        Ono to dnes bez uzenin asi nejde. Ale také se snažíme dávat alespoň co nejkvalitnější – šunku, šunkový salám, šunkové párky. Do zapečených brambor, k hrachové kaši, do bramborových plněných knedlíků dáváme také moravské uzené nebo kuřecí uzené rolky. Snažíme se neprekročit množství 3x za měsíc. A kečup používáme také. Je rozhodně hodnotnější než hořčice.

        • Autor: Zdenka

          Re: uzeniny, párky a kečup?
          Nejsem si jistá, že by kečup byl hodnotnější nebo zdravější !? I odborníci na výživu doporučují k např. opečenému párku trochu hořčice – pro lepší trávení.

    • Autor: Jana

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      K hrachové kaši nebo fazolkám dáváme moravský vrabec,když je fazolový guláš může se udělat s hovězím, také se uzeninám kde jdou nahradit vyhneme.Pěkný dnešní den a víkend.

    • Autor: Miluše

      Re: uzeniny, párky a kečup?
      Párky používáme občas a pokud je podáváme k hrachové kaši či čočce, tak pouze ve střívku a nebo kuřecí. Hezký den.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se