Přeskočit na obsah

Váhové úbytky masa tepel. úpra

  • Autor: Anna Nováková

    Váhové úbytky masa tepel. úpra
    Prosím, může mi někdo poradit.Kde najdu nějaký podložený předpis na váhový úbytek masa při tepelném zpracování. Mám za to, že povolený úbytek je 41% na 100g masa v syrovém stavu. Odběratel naší stravy požaduje hotové maso s úbytkem jen 37%. Při 50 obědech je tento rozdíl: 3150g (37%ztráta) a  2950g (41% ztráta). Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami musím dovažovat na úkor našich žáků -není to moc, ale přesto by mě zajímalo, kde je pravda. Děkuji.

    • Autor: strača

      Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
      Dobrý den, v recepturách pro školní stravování ( 3 dílné sešity), je tam tabulka ztrát při vaření a dalších úpravách.

    • Autor: Kydy

      Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
      Školní stravování je se řídí vyhláškou 107. V příloze 1 Výživové normy pro školní stravování je uvedeno:
      Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech, v uvedených hodnotách „jak nakoupeno“
      …tedy v hrubé hmotnosti

      Paní Anno, stačí Vám to takto?

    • Autor: maty200

      Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
      orientační údaje v normách:
      hov.pečeně 100g 37ztráta 62 hmotnost 6vychlad.
      roštěná
      hov.maso
      vepř.plec 100 36 64 8
      pří.řízek 100 35 65 5
      kuře peč. 250 70 180 4
      rybí filé peč. 150 30 120 8

      můžu vám to ofotit a poslat

    • Autor: Pepinda

      Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
      Mám prosbu, jak velké procento dáváte „do odpadu“, když do spotřebního koše počítáte kuře.
      Díky

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se