Váhové úbytky masa tepel. úpra
Prosím, může mi někdo poradit.Kde najdu nějaký podložený předpis na váhový úbytek masa při tepelném zpracování. Mám za to, že povolený úbytek je 41% na 100g masa v syrovém stavu. Odběratel naší stravy požaduje hotové maso s úbytkem jen 37%. Při 50 obědech je tento rozdíl: 3150g (37%ztráta) a 2950g (41% ztráta). Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami musím dovažovat na úkor našich žáků -není to moc, ale přesto by mě zajímalo, kde je pravda. Děkuji.
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
Dobrý den, v recepturách pro školní stravování ( 3 dílné sešity), je tam tabulka ztrát při vaření a dalších úpravách.
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
Školní stravování je se řídí vyhláškou 107. V příloze 1 Výživové normy pro školní stravování je uvedeno:
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech, v uvedených hodnotách „jak nakoupeno“
…tedy v hrubé hmotnosti
Váhové úbytky masa tepel. úpra
Autor: Anna Nováková
Váhové úbytky masa tepel. úpra
Prosím, může mi někdo poradit.Kde najdu nějaký podložený předpis na váhový úbytek masa při tepelném zpracování. Mám za to, že povolený úbytek je 41% na 100g masa v syrovém stavu. Odběratel naší stravy požaduje hotové maso s úbytkem jen 37%. Při 50 obědech je tento rozdíl: 3150g (37%ztráta) a 2950g (41% ztráta). Rozdíl mezi těmito dvěma hodnotami musím dovažovat na úkor našich žáků -není to moc, ale přesto by mě zajímalo, kde je pravda. Děkuji.
Autor: strača
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
Dobrý den, v recepturách pro školní stravování ( 3 dílné sešity), je tam tabulka ztrát při vaření a dalších úpravách.
Autor: Kydy
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
Školní stravování je se řídí vyhláškou 107. V příloze 1 Výživové normy pro školní stravování je uvedeno:
Průměrná měsíční spotřeba vybraných druhů potravin na strávníka a den v gramech, v uvedených hodnotách „jak nakoupeno“
…tedy v hrubé hmotnosti
Paní Anno, stačí Vám to takto?
Autor: maty200
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
orientační údaje v normách:
hov.pečeně 100g 37ztráta 62 hmotnost 6vychlad.
roštěná
hov.maso
vepř.plec 100 36 64 8
pří.řízek 100 35 65 5
kuře peč. 250 70 180 4
rybí filé peč. 150 30 120 8
můžu vám to ofotit a poslat
Autor: Pepinda
Re: Váhové úbytky masa tepel. úpra
Mám prosbu, jak velké procento dáváte „do odpadu“, když do spotřebního koše počítáte kuře.
Díky