Přeskočit na obsah

váhový úbytek masa po tepelné úpravě

  • Autor: hygienička

    váhový úbytek masa po tepelné úpravě
    Dobrý den, můžete mi, prosím, sdělit, jak normujete rybu/filé/filety na jednoho strávníka, konkrétně pro dospělého strávníka? Dohledám někde o kolik se poníží gramáž rybího masa po tepelné úpravě (nanormováno za syrova 120 g tresky). Děkuji, pohodové prázdniny.

    • Autor: Pepča

      V normách, nebo na obalu, tam je uvedena gramáž po dohotovení pokrmu. U filé asi budete muset brát v potaz jeho složení a obsah vody v němž obsažené. Jinak taktéž normuji na dospělého 125g.

    • Autor: ivka6

      Druh masa Hmotnost
      1 porce
      v syrovém
      stavu Tepelnou úpravou
      popř.
      částečným
      odkoštěním v g Hmotnost
      1 porce
      po tepelné
      úpravě Hmotnost
      1 porce
      po tepelné
      úpravě
      v konvektomatu
      Údaje jsou za sebou:
      Ryby smažené – kapr, štika, candát 150 – 160 160
      Ryby vařené – kapr, štika, candát 150 – 120 140
      Rybí filé smažené 150 – 150 150
      Rybí filé pečené 150 30 120 130
      Pstruh vařený, pečený 150 30 120 135

      © 2019 Radek Runštuk – R plus

    • Autor: hygienička

      Dobrý den, děkuji za reakce. Zeptám se ještě takto: bylo nanormováno 120 g tresky filet za syrova, po tepelné úpravě byla porce 53 g…..??

    • Autor: ivka6

      Pokud byla treska mražená, je tam velký podíl vody, který se tech. úpravou ztratí. Výsledná porce, se domnívám, by mohla mít maximálně úbytek do 50%, takže minimum 60 g, pokud pekli v troubě a nechali vysušit, tak snad i těch 53 g.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se