Přeskočit na obsah

Váhy masa

  • Autor: AjaK

    Váhy masa
    Dobrý den kolegové,prosím jak a čím se řídíte při porcování a normování masa.Jsme ÚSP a mám problém s kontrolami váhy masa.Syrové vážíme na 100g,dia na 120g ale po uvaření ne a ne splnit u 100g porcí ,váhu 62g vařeného masa a u 120g 82g.Mám větší ztrátu než je předepsáno v normách.Mám brát víc masa než je počet strávníků abych se dostala na správnou váhu??Neporuším něco???Děkuji Všem moc. AjaK

    • Autor: evakk

      Re: Váhy masa
      dobrý den, podle mne máte chybu ve výpočtu. Při 100g dáváte 62g po uvaření a při 120g syrové hmotnosti děláte porce 82g!!! tohle mi tedy nevychází matematicky.
      Když to propočítám, měla bych expedovat porci o velikosti 75g / syrový stav 120g/. Podle mne se na každé dia porci šidíte o 7g masa a toto vám potom chybí v celkém stavu.
      Platí přece
      100:62 =1,61
      120:82 = 1,46
      tepelné ztráty jsou pořád stejné, vy je podle těchto propočtů máte u vyšší porce nižší.
      pokud vydělíme dia porci masa koeficientem ztráty na 100g porci, vyjde nám nižší hmotnost vydávaného masa
      120:1,61 =74,5 ( 75 g)
      tak podle čeho vydáváte porce 82g?
      hezký den

      • Autor: AjaK

        Re: Váhy masa
        Dobrý den,děkuji za pomoc,tohle jsem potřebovalůa vědět.Já vím že to nebylo správně,ale po předchůdcích (a že jich bylo mnoho )tu zůstala spousta poznámek a každý měl svoje propočty které nevím kde vzali.
        Byla tu verze 100g syrové 58-62g vařené
        120g dia syrová 75-82g.Tak teď vím jak to správně propočítat a jsem zase chytřejší.
        Děkuji.

        • Autor: Evakk

          Re: Váhy masa
          není zač děkovat, příště budu třeba vaši pomoc potřebovat já, od toho tady jsme abychom si vzájemně pomáhali… přeji hezký den

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se