Váhy masa
Dobrý den kolegové,prosím jak a čím se řídíte při porcování a normování masa.Jsme ÚSP a mám problém s kontrolami váhy masa.Syrové vážíme na 100g,dia na 120g ale po uvaření ne a ne splnit u 100g porcí ,váhu 62g vařeného masa a u 120g 82g.Mám větší ztrátu než je předepsáno v normách.Mám brát víc masa než je počet strávníků abych se dostala na správnou váhu??Neporuším něco???Děkuji Všem moc. AjaK
Re: Váhy masa
dobrý den, podle mne máte chybu ve výpočtu. Při 100g dáváte 62g po uvaření a při 120g syrové hmotnosti děláte porce 82g!!! tohle mi tedy nevychází matematicky.
Když to propočítám, měla bych expedovat porci o velikosti 75g / syrový stav 120g/. Podle mne se na každé dia porci šidíte o 7g masa a toto vám potom chybí v celkém stavu.
Platí přece
100:62 =1,61
120:82 = 1,46
tepelné ztráty jsou pořád stejné, vy je podle těchto propočtů máte u vyšší porce nižší.
pokud vydělíme dia porci masa koeficientem ztráty na 100g porci, vyjde nám nižší hmotnost vydávaného masa
120:1,61 =74,5 ( 75 g)
tak podle čeho vydáváte porce 82g?
hezký den
Re: Váhy masa
Dobrý den,děkuji za pomoc,tohle jsem potřebovalůa vědět.Já vím že to nebylo správně,ale po předchůdcích (a že jich bylo mnoho )tu zůstala spousta poznámek a každý měl svoje propočty které nevím kde vzali.
Byla tu verze 100g syrové 58-62g vařené
120g dia syrová 75-82g.Tak teď vím jak to správně propočítat a jsem zase chytřejší.
Děkuji.
Váhy masa
Autor: AjaK
Váhy masa
Dobrý den kolegové,prosím jak a čím se řídíte při porcování a normování masa.Jsme ÚSP a mám problém s kontrolami váhy masa.Syrové vážíme na 100g,dia na 120g ale po uvaření ne a ne splnit u 100g porcí ,váhu 62g vařeného masa a u 120g 82g.Mám větší ztrátu než je předepsáno v normách.Mám brát víc masa než je počet strávníků abych se dostala na správnou váhu??Neporuším něco???Děkuji Všem moc. AjaK
Autor: evakk
Re: Váhy masa
dobrý den, podle mne máte chybu ve výpočtu. Při 100g dáváte 62g po uvaření a při 120g syrové hmotnosti děláte porce 82g!!! tohle mi tedy nevychází matematicky.
Když to propočítám, měla bych expedovat porci o velikosti 75g / syrový stav 120g/. Podle mne se na každé dia porci šidíte o 7g masa a toto vám potom chybí v celkém stavu.
Platí přece
100:62 =1,61
120:82 = 1,46
tepelné ztráty jsou pořád stejné, vy je podle těchto propočtů máte u vyšší porce nižší.
pokud vydělíme dia porci masa koeficientem ztráty na 100g porci, vyjde nám nižší hmotnost vydávaného masa
120:1,61 =74,5 ( 75 g)
tak podle čeho vydáváte porce 82g?
hezký den
Autor: AjaK
Re: Váhy masa
Dobrý den,děkuji za pomoc,tohle jsem potřebovalůa vědět.Já vím že to nebylo správně,ale po předchůdcích (a že jich bylo mnoho )tu zůstala spousta poznámek a každý měl svoje propočty které nevím kde vzali.
Byla tu verze 100g syrové 58-62g vařené
120g dia syrová 75-82g.Tak teď vím jak to správně propočítat a jsem zase chytřejší.
Děkuji.
Autor: Evakk
Re: Váhy masa
není zač děkovat, příště budu třeba vaši pomoc potřebovat já, od toho tady jsme abychom si vzájemně pomáhali… přeji hezký den