Vaření pro cizí strávníky
Dobrý den, prosím o radu!! Jsme malá MŠ ve vesnici. Školka má jednu kuchařku a začali jsme vařit pro cizí strávníky-asi 100 obědů za měsíc. Dotazů mám hned několik. Za prvé nevím, jakou smlouvu s ní mám uzavřít. Ráda bych DoPP nebo DoPČ, ale podle zákoníku práce nelze na stejný druh práce. Tudíž bych jí to měla dát do normální mzdy, z které ale bude takto odvádět SZ a ZP. Částka za obědy pro cizí strávníky bude ještě pro jednu paní, která pomáhá s administrativní částí (ta by ovšem na DoPP být mohla, neboť ona je v MŠ zaměstnána jako školnice). Pak ale nemůžu rozdělit částku mzdové režie na 1 oběd a každému to zdanit jinak. S tím dále souvisí i mzdový náklad na jeden uvařený oběd..Pokud bych měla smlouvy na DoPP, pak bych nemusela počítat SZ a ZP odváděno zaměstnavatelem a konečný příjemce by měl nižší částku za oběd. A když budu počítat i se ZP a ZP, musím do toho započítat i FKSP a zákonné poj. na Koop? Opravdu nevím, jak to mám vyřešit. Děkuji moc za radu!
V první řadě si musíte udělat vedlejší hospodářskou činnostˇ, živnostenský list na hostinskou činnost.
V druhé řadě kalkulaci na cenu obědu včetně režie + zisk.
Mi také vaříme pro cizí strávníky.Cena obeda je rozdělana na potraviny + režie + refundace mezd.Nevaříme na zisk, pouze na náklady, proto nemáme živnostenský list. Počet obědů vynásobím cenou na refundaci a vydělím počtem kuchařek. Máme dohodu o činnosti. Výdělek je dobré mít pro jednu kuchařku pod 2 000.-Kč jinak se to daní.
Vaření pro cizí strávníky
Autor: Klára
Vaření pro cizí strávníky
Dobrý den, prosím o radu!! Jsme malá MŠ ve vesnici. Školka má jednu kuchařku a začali jsme vařit pro cizí strávníky-asi 100 obědů za měsíc. Dotazů mám hned několik. Za prvé nevím, jakou smlouvu s ní mám uzavřít. Ráda bych DoPP nebo DoPČ, ale podle zákoníku práce nelze na stejný druh práce. Tudíž bych jí to měla dát do normální mzdy, z které ale bude takto odvádět SZ a ZP. Částka za obědy pro cizí strávníky bude ještě pro jednu paní, která pomáhá s administrativní částí (ta by ovšem na DoPP být mohla, neboť ona je v MŠ zaměstnána jako školnice). Pak ale nemůžu rozdělit částku mzdové režie na 1 oběd a každému to zdanit jinak. S tím dále souvisí i mzdový náklad na jeden uvařený oběd..Pokud bych měla smlouvy na DoPP, pak bych nemusela počítat SZ a ZP odváděno zaměstnavatelem a konečný příjemce by měl nižší částku za oběd. A když budu počítat i se ZP a ZP, musím do toho započítat i FKSP a zákonné poj. na Koop? Opravdu nevím, jak to mám vyřešit. Děkuji moc za radu!
Autor: nana
V první řadě si musíte udělat vedlejší hospodářskou činnostˇ, živnostenský list na hostinskou činnost.
V druhé řadě kalkulaci na cenu obědu včetně režie + zisk.
Autor: pepik
Mi také vaříme pro cizí strávníky.Cena obeda je rozdělana na potraviny + režie + refundace mezd.Nevaříme na zisk, pouze na náklady, proto nemáme živnostenský list. Počet obědů vynásobím cenou na refundaci a vydělím počtem kuchařek. Máme dohodu o činnosti. Výdělek je dobré mít pro jednu kuchařku pod 2 000.-Kč jinak se to daní.