Přeskočit na obsah

Vareni ve skolkach a veprove maso

  • Autor: Jana Elise

    Vareni ve skolkach a veprove maso
    Dobry den, mam ve skolce 3 lete dite, ktere mi tam krmi 4x tydne veprovym masem vcetne smazeneho salamu, klobasa a uzene maso, na svacinky buckova pomazanka, jatrove pomazanky a jiny hnus. Zajimalo by me, jestli na to jsou nejake normy a nebo si kazdy muze spachat jidelnicek pro tak male deti jak chce? Jake jsou normy na cetnost veproveho masa tydne? Dekuji moc za debatu

    • Autor: Brigita

      Dobrý den.Pracuji ve školní jidelně a podle spotřebního koše se má vepřové maso zařazovat 4x do měsíce.Uzeniny se mají konzumovat co nejméně.Svačinky v MŠ mají tvořit různé pomazánky,tvarohy,sýry a zelenina,ovoce,atd.Hygieně by se asi ten jídelníček nelíbil!Zdravím.

    • Autor: Helča7

      Dobrý den,
      žádné normy nejsou, je pouze doporučení. Hlavně se musí plnit spotřební koš.
      Vepřové maso se často nedoporučuje. Nejlepší je kuřecí, králík, ryby atd., uzené by se mělo hodně omezit nebo vyřadit.

    • Autor: Radkaa

      Doporučená pestrost v jídelním lístku: http://www.jidelny.cz/show.aspx?id=1105. Jenom mám poznámku k častému podávání vepřového masa. Také ho zařazujeme v MŠ častěji, protože ho děti lépe jí, hovězí maso vaříme méně často. Do jídelníčku dále zařazujeme krůtí, králíka, srnčí maso.

    • Autor: pavel

      Dobrý den kolegině má pravdu dle zákona se jídelny můsý řídit spotřebním košem. Pokud se jedná o pestrost jídel je spoustu doporučení ale ty nejsou poviné.
      Chování některých jídelen jako tato je nepřijatelné a měla by ste se ozvat.

      • Autor: Luca

        Myslím, že 90% jídelen se spotřebním košem řídí.
        A Vy by jste se měl řídit pravidly českého pravopisu.

    • Autor: rohlik

      Doporučuji,abyste Vaše připomínky prvně probrala s paní vedoucí ve vaší školce, určitě se nějak dohodnete. Tato jídelna je určitě pod dohledem hygieny,která při kontrole vyžaduje jídelní lístky a sleduje pestrost stravy. Pokud by s paní vedoucí nebyla řeč, spojila bych se s hygienou. Vaříme také více vepřové maso než hovězí,děti ho mají raději, kombinujeme s rybou,kuřecím,krůtím atd. Prosím pana Pavla,který napsal předcházející příspěvek,aby příště více četl,co píše,protože takové hrubky snad ani není možné napsat na veřejný portál. Děkuji

    • Autor: Radek

      Dobrý den, vše je o komunikaci s Vaší jídelnou, popř. s paní ředitelkou příslušené MŠ, pokuste se u nich informovat o skladbě jídelníčku.Před tím však doporučuji se podívat na internetu na nějaké jiné jídelní lístky z jiných MŠ pro srovnání? Souhlasím s Vámi, že časté podávání uzenin pro tuto věkovou kategorii je nevhodné.Nesouhlasím však se slovem „hnusné“ – chuťově mohou být pomazánky vynikající!

    • Autor: Pavel Ludvík

      Milá maminko. – Každá školní jídelna musí dodržovat výživové normy, které jsou dané ve vyhlášce 107/2005 o školním stravování. Zjednodušeně je nazýváme spotřební koš (SK). V něm je udáno, kolik g jakého druhu potraviny musí v průměru za den každý strávník v jídelně sníst. Kontroluje to ČŠI a také KHS. – Platí to ale v průměru, aspoň za měsíc. Nelze tedy z 1 konkrétního týdne usuzovat na kvalitu stravy. – Existuje řada doporučení, kolik a jakých typů jídel musí kuchařky za měsíc připravit, aby jim SK vyšel podle normy . Odkaz na jedno takové doporučení máte v diskusi výše. – Jak to konkrétně kuchařky provedou a z čeho navaří, to už musíte nechat na nich. Pokud nakoupí potraviny v běžné tržní síti, nemůžete jim jejich použití zcela zakázat. Jde ale určitě také o to, jak často a pro jakou věkovou skupinu z nich jídlo připraví. – Ohledně vhodnosti určitých výrobků pro určitý věk se zejména mezi laickou veřejností vedou nekonečné diskuse. To, co jeden rodič, odmítá, jiný rodič schvaluje nebo vyžaduje. Máte-li zájem stav u vás změnit, jednejte s paní ředitelkou, dobrý návod vám dal Radek. – Hezký den.

    • Autor: jii

      dobrý večer, pracuji ve školce jako kuchařka a vůbec si neumím představit, že bych dělala bůčkovou pomazánku a paštiky jsou ve školce zakázany používáme sýry tvarohy,pomazánkové máslo,vepřové maso maximálně 1 za týden,používáme kuřecí,krůtí,králíka promluvte si s paní ředitelkou o jídelníčku a určitě by se to nelíbilo ani paní metodičce, jaké mají složení na to je norma. přeji dobré pořízení

      • Autor: andy1

        Dobrý den,

        paštika ve školce právě zakázána není – bohužel. To samé složení jídelního lístku, může být složen z čehokoliv, hlavně, když bude splněn SK – opět bohužel. Ostatní věci jsou jen doporučení, nikoliv povinnost. Je to jen na vedoucí, zda takové jídlo do jídelního lístku zařadí. Sama paštiku nejím, tak nevím, proč bych jí měla dávat dětem v naší MŠ. Dneska je všechno bohužel jen na uvážení vedoucích školních jídelen. Vidím velikou změnu (bohužel k horšímu) po tom co odešla vedoucí ŠJ ze školky, kde mám dceru a přišla tam nová paní vedoucí. Z luštěnin mají jen čočku s párkem, hrachovou kaši s párkem (to už je 2x v měsíci párek), zapečené těstoviny s uzeným – další uzenina… atd. a bohužel se objevila i paštiková pomazánka. Jak bude chvilka, budu volat do ŠJ a budu chtít mluvit s vedoucí, jak z pozice vedoucí jiné ŠJ, tak jako maminka. Jiná možnost, než si promluvit s vedoucí asi není.

    • Autor: bela1974

      Dobrý den, proč by mělo vadit vepřové maso, pokud používáme libové maso – pečeně, nebo plec. Leckdy je právě drůbeží maso uměle vyhnané a jeho kvalita pokulhává právě za vepřovým. Možná právě hormony v kuřecím mase udělají horší službu než to vepřové maso.

      • Autor: ilka

        Dobrý den,v naší jídelně bych tedy s bůčkovou pomazánkou,paštikama a uzeninama nepochodila,rodičům by se to asi moc nelíbilo,pro mě je důležitý spotřební koš který naštěstí takové blafy neobsahuje,dáváme raději sýry,tvarohy,jogurty,hodně ovoce a zeleniny,z masa používáme také vepřové ale max.jednou týdně

    • Autor: ŠJ

      Dobrý den,prosím vás poradíte? Znáte dodavatele českých králíků? Děkuji.

      • Autor: Máňa

        Dobrý den, nám dodává králíky pan Kočár.
        tel. 604347576
        e-mail markus.ruhl@seznam.cz
        Mají i vlastní stránky www.karilici-hyla.cz,
        odkaz farma Litovany.
        Je to kraj Vysočina

    • Autor: linda

      Resim stejnou vec u sve 3lete dcery: na jidelnicku maji -polevka s drubky,uherska pena, parek ,jatrova omacka apod.Krajska hygienicka nedoporucuje uzeniny do jidelnicku 3-5 letych deti a u vnitrnosti pokud je vubec podavat tak 1 x za 2 mesice. na krajske veterinarni sprave mi rekli ze drubezi vnitrnosti by tak malym detem nedavali vubec. protoze zakon nepredepisuje jake maso nema byt zarazeno ve spotrebnim kosi, jedinym resenim situace je konsultace s vedenim skolky a jidelny a pokud bude jejich reakce na doporuceni hygienika bude odmitava, pak je jedina moznost -domluvit se s pediatrem…

    • Autor: haris

      Ať se podíváte kam se podíváte v každé potravině je něco co zrovna není zdraví prospěšné.Moje generace zvládla dětství na sádle,chlebu,pečený huse a super zabíjačkách,slepičí polévka byla každou neděli,zelenina ze zahrady,pili jsme vodu ze studny a šípkový čaj,vejce k snídani i k večeři,mléko i smetanu od krávy,tvaroh domácí atd.Dneska je všechno průmyslově vyráběné,krámy praskají ve švech,děti jsou alergické na kde co.Potraviny mají měsíce dlouhou trvanlivost a ta není zadarmo.Všeho s mírou a střídmost.

      • Autor: Aleš jiný

        Velice s Vámi souhlasím…:-) Jen dodám, že dnes v době internetu si kdekdo „zagoogluje“, zjistí si nějaké, velice často zkreslené informace a již se považuje za odborníka na zdravou výživu. Nemluvě o reklamních masážích, která lidem vnucují cokoliv co jim vyplatí prodat aniž, by braly jakýkoliv ohled na prospěšnost. Obecně mezi lidmi a mladší generací obzvláště přetrvává spousta nesmyslů ohledně výživy. Mladé maminky, které obden s dětmi vysedávají v „mekáči“ pak hledají hnidy na každém jídle ve školní jídelně. A přitom mnohem důležitější než to zda se jedná o vepřové či drůbeží maso je to z jakého chovu pochází, jak bylo chováno, čím bylo krmeno atd. protože v tom je obsažena hlavní podstata jeho zdraví prospěšnosti či škodlivosti.

    • Autor: Vildas

      Pěkně napsané :-), absolutní souhlas!!!
      Aspoň jsem se v tom pracovním shonu pobavila, mějte pohodové dny.

    • Autor: haris

      Aleš jiný… dopsal jste přesně co jsem měla na jazyku a bylo toho víc.Jen už jsem se nechtěla na noc rozčilovat.
      Jen si ještě dovolím…maminky,kuchařky a všichni co máte něco společného s krmením hladových krčků.Zeptejte se babiček a matek co se doporučovalo před 50,30 lety.Podle dnešních výživových tabulek(a vezmu to od miminek) by mě před 25-30 lety zavřeli za ohrožení dětí.A to už se mnozí odborníci a lékaři vrací do doby vaření našich babiček a maminek zpátky,alespoň ti rozumní.Hezký den všem.

    • Autor: asimi

      Zdravím, z příspěvků jsem se dozvěděla o českých králících Hyla, dodavatel z Vysočiny. Ověřila jsem ceny a 1kg masa králíka vykostěného přijde na 282,- kč s daní.

    • Autor: jiji

      nevím od koho berete králíka ale my ho bereme od Nowaca a vykoštěný bez kůře stojí 115 kč i s daní

    • Autor: lulu

      Nowaco=králík z Číny?

      • Autor: tristanka

        Nemyslím si,že je až tak špatný(a pro mě je důležitá i cena),vzhledem k tomu,že vykrmit králíka je úkol tak na čtyři měsíce,sama je chovám a vím,co to dá práce,ale na druhou stranu,která školka si může dovolit kupovat bio-králíka za 282 Kč..Navíc,kde máte záruku,že u nás vyráběné maso je opravdu české..myslím,že nikde,dá se tu zabalit a přebalit cokoliv..(tím nemyslím ty drahé králíky):o))

        • Autor: majka 1

          králičí maso je chutné, dá se připravit na spoustu způsobu a děti ho jedí skoro lépe, než vepřové nebo hovězí. Nebojte se zkoušet dětské chutě, jinak sklouznete k nepříjemnému stereotypu. Nedejte se odradit, když se něčím zrovna netrefíte do chuti strávníků. Novinky zařaďte třeba na 2 a podle ohlasu postupujte dále. Přeji hodně úspěchů.

      • Autor: Andy1

        Králičí stehna Rabbit (české) 125,35 Kč s DPH

        • Autor: jarkaš

          Výborné jsou králičí hřbety od Bidvestu, jsou to dobře upravené špalíčky, které se mohou upravit pečením nebo dělat i do omáček. Do 2.12. v akci za 99,90 bez DPH. Doporučuji.

    • Autor: Zdenka

      Dávám tip na recepty z králičího masa, které vařily jídelny v Ostravě na zdejší soutěži. Třeba si tam vyberete. http://www.ssss.cz/2015/2015%20kucharka%20soutez%20sj.pd

    • Autor: Klára

      Dobrý den, také řešíme jídelníček v naší MŠ, ale zatím celkem bezúspěšně. Určitě je třeba plnit spotřební koš, ale zajímalo by mě, zda je v pořádku, že děti dostanou v jednom týdnu čočku na husto s pečivem a zelným salátem, druhý den polévku z kyselého zelí s uzeninou a v některém dni ještě čočkovou pomazánku? Ty děti pak mají neustále větry. Druhým problémem jsou odpolední svačinky, kdy každý týden děti dostávají např. pohankovou bagetku s kedlubnem a čajem, dalamánek s medovým mlékem (někdy i 2x do týdne). Děti pak žvýkají suché pečivo, do krku jim to téměř nejde. Měly by i svačinky být vyvážené co se týče bílkovin nebo se počítá spotřeba bílkovin za celý den? Můžu zde také já jako rodič zaslat k posouzení jídelníček naší školky? Děkuji za Vaše reakce.

      • Autor: Ingrid

        Uzeniny by děti neměly v MŠ dostávat vůbec žádné.

      • Autor: Radkaa

        Suchý rohlík dáváme občas pouze k jogurtu, střídáme se sypaným müsli nebo lupínky. Jinak každé pečivo je s pomazánkou a kouskem zeleniny – chléb, dalamánek, bageta, rohlík, kukuřičná kostka, veka. Kombinace, které uvádíte v příspěvku, nejsou správně.

        • Autor: Klára

          Děkuji za odpověď. Nabízeli jsme našemu vedení k nahlédnutí jídelníčky 5 školek a vůbec neprojevili zájem. Ach jo, vždyť jde o děti.

      • Autor: jidelnicek

        Klarko, napiste pod prezdivkou veb te ms.Kouknu na rozdily a uvedte cenu za obed.
        Jana

        • Autor: Klára

          Dobrý den,
          cena celodenního stravování je Kč 28,-. http://zshodslavice.cz/mshodslavice/

          • Autor: Eva N.

            Koukala jsem na ten jídelníček a za tu cenu to vypadá vcelku v pohodě. Trochu nechápu, v čem vidíte problém?

    • Autor: bohunka

      Mně se líbí,jak si maminky stěžují na kdeco a chtěly by pro své dětičky,,více ovoce,zeleniny,pomazánky a nevím co ješte,ale žádná vám neřekne,že to dítko nejí.Vařím už 30 let,ale je to pořád stejné a nejlepší je,když vám mamina řekne,,tak mu tu pomazánku seškrábněte.Ale všichni mají plnou pusu zdravé výživy a doma vaří polotovary.

    • Autor: zdenouš

      Ano,Bohunko mluvíte mi z duše.Přesně tak to funguje i u nás.Tři čtvrtiny dětí ve školce nejí pomazánky,pouze suché pečivo,nepijí mléko,pouze čaj,nejí saláty a tak bych mohla pokračovat.A je to marné,je to marné.Hezký den.

      • Autor: nototo

        U nás s pomazánkami žádné problémy nemáme, děti je mají rády a přidávají si.Hodně záleží na tom jak se která pomazánka připraví a také na prezentaci – děti vnímají vše i to kdo jim jídlo podává a jak se tváří/ na to nezapomínejte/.Najdou se samozřejmě děti, které něco nejedí, ale těch je jen velmi málo a pokud jim např. paní učitelka vysvětlí, jak je to zdravé a dobré např. formou nějaké hry, tak vše snědí. Marné je jen to pokud se nebudeme zamýšlšt nad tím co bychom mohli udělat lépe, aba děti námi připravované pomazánky jedly

      • Autor: JAROSLAVA

        Dobrý den, u nás ve školce byl kdysi také ten problém,že děti dostávali i suchý chléb,bylo to v době když jsem nastoupila , zůstala jsem nato koukat,ale nebylo mě to nic platné,bylo to přání rodičů.Pak nás jednou navštívila naše metodička,opravdu v poslední chvíli,protože se nám děti začali o ten suchý chléb skoro prát, a vysvětlila nám,že je to nepřípustné,že to je jako bychom děti o tu pomazánku okrádali,suchý chléb skončil a světe div se děti najednou pomazánku jedli,sem tam se některému z dětí pomazánka z namazaného chleba stáhla,ale i to brzy ustalo.Je to už více než 6 let a s pomazánkami nemáme téměř žádný problém.S čím máme problém jsou polévky,které děti odnáší téměř netknuté,jsou samozřejmě vyjímky,ty si chodí polévky i přidávat,ale to je dle zvyku z domova a to platí jak v MŠ tak vZŠ. Zdravím Jaroslava

    • Autor: zdenouš

      Tak,to vám mohu gratulovat,že máte tak skvělé paní učitelky.To je opravdu úžasné.U nás si paní jídlo pro školku odveze ze školní jídelny a ve školce vydává,krom toho dělá ještě uklízečku a školnici,to vše při 29 dětech a na dělenou směnu.

    • Autor: Klára

      Já chápu, že to s dětmi bývá těžké a paní kuchařky i učitelky bývají bezradné. Doma se mi také vymlouvají na vše možné a často končíme s pláčem. Ale ve školce alespoň musí ochutnat, přece jen mívají větší respekt a tolik si určitě nedovolí jako doma. Právě proto spoléhám na to, že ve školce je jídlo pestřejší a děti se tak naučí jíst lépe. Doma pak můžu říct, vidíš, ve školce to také jíš a nebo – to je recept od paní kuchařky 🙂 Za těch 30 let, co paní kuchařky vaří, se mnohé změnilo, více se hledí na „zdravou výživu“, zavádí se nové potraviny, i ony samy s tím mohou mít problém. Stejně jako my rodiče, kteří jsme na bulguru a dýni hokaido nevyrostli. Ale kdo jiný než školní zařízení pomůže dětem i rodinám, abychom se nad zdravím alespoň zamysleli a společně zahodili zažité stereotypy a předsudky.

    • Autor: Pája ML

      Zdravím všechny.Jsem vedoucí školní jídelny v mateřské škole, která má 100 dětí a 13 zaměstnanců.Podle nového nařízení hygieny uzeníny, uzené , trvanlivé salámy, paštiky vůbec nepodáváme, pouze šunku a jen 1 měsíčně. Na svačinky děláme sýrové, tavrohové, lučinové pomazánky, šlehaný tvaroh, pudink, jáhlovou krupicovou kaši, někdy-spíš zřídka přesnídávku. také jogurty dáváme dětem a občas smetanový krém.Co se týká masa-vepřové jen 3x měsíčně, hovězí 2x měsíčně, jinak kuřecí, krůtí, králičí, ryby .Luštěniny podáváme min.1 x týdně a to jak ve formě oběda tak i v pomazánkách.Čerstvou zeleninu a ovoce dáváme jako přílohu téměř ke všem svačinkám.např. chléb s máslem a plátky mrkve, chléb s ramou a plátky hrušky. Cheby 3x týdně zrníčkový, žitný, celozrnný atd.Máme SK -málo maso, mnoho luštěnin.

      • Autor: Pavel Ludvík

        S dodržováním nového ND tedy nemáte problémy? To vám gratuluju, takových moc není. Nemůžete nám prosím napsat nějaké zkušenosti s podáváním luštěnin u vás? Co znamená, že v Sk máte mnoho luštěnin? Na kolik % je plníte? Děkuji vám za odpovědi.

        • Autor: Pája ML

          Snžíme se doržovat, protože musíme, sepisovat jídelníček je za trest, moje kuchařka se k tomu postavila velice zodpovědně, udělala tabulku, kolik čeho a jak často.S kuchařkou spolupracuju velmi dobře, je jí 43 let. Zpočátku zaměstnanci reptali, že jim narostou křídla a peří, ale my vaříme hlavně pro děti. Luštěniny v lednu 111, maso 81, zelenina 110,ryby 78 a dále asi střídavě oblačno, někdy je víc toho, příště onoho. Ale víc mě mrzí že je všechno drahé, chleby drahé, ovoce, drahé, s normou vycházím jetaktak. Momentálně chodí málo dětí tak sotva vycházíme s penězma, nerada bych zvyšovala stravné. Dneska má hodně rodičů hluboko do kapsy.

          • Autor: Moderátor

            Odstraněno
            Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

          • Autor: Moderátor

            Odstraněno
            Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

        • Autor: janah

          V MŠ se dají luštěniny plnit pouze tehdy pokud každý týden máte luštěninovou polévku a 2 x do měsíce luštěninové jídlo.Někdy luštěninová pomazánka nebo přidavek do salátu.
          Plnění od 85% do 100%.

          • Autor: Hanka71

            Dobrý den,plnění od 85% do 100% vám stačí, klidně i 75%. Nemusí být nad 100% ničeho.

        • Autor: Moderátor

          Odstraněno
          Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.

      • Autor: káťa

        Dobrý den, opakovaně jsem četla, že by děti měly dostávat celozrnné pečivo jen jednou týdně, že na něj není jejich zažívání ještě připravené a že by jim mohlo spíš ublížit.

        • Autor: jentak

          Při tak malém množství co snědí děti v MŠ to není na závadu a většinou ani to pečivo celozrnné není – protože by muselo obsahovat více jak 80% celozrnné mouky.Takže 2 krát týdně tmavé pečivo je ok, problémy by nastaly při každodenní konzumaci

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se