vaříme v konvektomatu
Prosím vás, připravuje někdo z vás smažené řízky v konvektomatu? Znáte někdo zaručený způsob jak v něm usmažit řízky, aby byly krásně šťavnaté, nevysušené, křupavé a dozlatova upečené? Poraďte. Nějak se nám to nedaří. Stejný problém máme i s vařenými brambory. Jak docílit toho, aby byly dostatečné slané? Podělte se o své zkušenosti. Mockrát děkujeme.
Re: vaříme v konvektomatu
Řízky smažíme starým způsobem v pánvi.
Brambory na kaši vaříme v konventomatu solíme v kotle až při šlehání,
vařené brambory vaříme po staru v kotle.
Re: vaříme v konvektomatu
Potřebovala bych poradit jestli neví někdo kontakt na výrobce či prodejce nádobí do mš s dětským motivem.
Ale ne melaninové. Máte někdo zkušenost? Děkuji
co myslite by se stalo že by to nekoho napadlo?? no jestli jste zavodka tak stejne co myslite? a až k vam prijde hygiena, vymyslite radeji ten způsob spravný? at si vsimne že pristupujete zodpovedne k své profesi? tohle by se zminili snad by vam za tohle ani pokutu nedali…vice takových postupu sem tady slyšela, možná to dělate vy že to musíte dělat, je to tak v kuchyni nastaveno kde pracujete, začínám si myslet, ze fakt ulet co tady ctu, pokud vaříte pro skolku, pak vas jestě ne nechápu, ale já vařit ve skolce kde je to dost striktni co jo a co nikoliv tak smažim řízky na o pouze dostačujici vrstve oleje, což rizky co nejvíce naklepat na tenko zas at to není jak papir, a smažim na méně hodne méně oleje timpadem i.jinak nerešim a delam to jak mam ten onen pradavný postup při panvi kde se vejde cca15 rizku pak se jen nahoru vytahnou syta s rizky které patří k panvi na smažení, navic srdcem a at chutna, a jsem spokojena že jich mam rovnou 15 kusu naraz udelano.
Re: vaříme v konvektomatu
Díky za odpovědi. Taky jsem si říkala, že to zkusíme s tou paprikou. Mohla byste mi laskavě sdělit při jakých teplotách a jak dlouho řízky v konvektomatu připravujete. Používáte pouze horký vzduch nebo kombinaci s párou? Mám takový názor, že když už ten konvektomat máme, je škoda ho pořádně nevyužít. Jedla jsem z konvektomatu řízky na předváděčkách a docela mi chutnaly. Samozřejmě, že nejsou úplně stejné jako z pánve. Když jsme však smažili klasickým způsobem řízky – stejně nebyly 100% Museli jsme je udělat dříve a následně je ohřívali až téměř do 13.30 h. Ke konci výdeje už nebyly vzhledné a doslova plavaly v tuku, který stekl do nádoby.To je však už jiná kapitola. Zdravím
na ten zbyvajici tuk pri udrzovani ve vane po nejaky cas.Ja jsem daval na dno gastrosky uterku a skladal rizky aby “stali,, 🙂 sna moje zkusenost pomuze
vy delate v konvektaku syr, smazak? co mate za hypernovodoby konvektomat??? a povedou se vam všechny ,nebo třeba i 20 pokazde vyteklých je když je pecete?nebo bez ztraty?:) a stačí navolit na 15 minut a pak jen vytahnout jinak hlidat ,starat se o ne nemusíte??? myslim tim z celkového poctu..teda takovej konvektomat sem nezazila, reknete mi jaky to je, znacku a typ?
to je vhodna okolnost jak nestat u panve ale způsob si zjednodusit,a hlavne že to nejde poznat….tvl!!!vy pracujete s jídlem? chapate pracovat s jídlem a bavi vas to?doufam ze bavi a ze ……chápete jak pracovat ve vasi kuchyni, ja jako host to vedet, nejdu tam, za co platit, za uroven jidla rozhodne ne! diky bohu za veskere situace kdy si muzem praci zjednodusit, ty co mají hlubsi i smysl nez jen zjednodusit…. ty beru a mam je rada že se objevili, když v provozu je vždycky frmol,ale to bavi smysl a umení pro rychlost, stres to už je věc druha, ta k této profesi také patří, no pouha fakta z moji i vasi branze
nevim v jakem delate provoze, ale řízky se nemají udržovat v konvektomatu na teple myslim nasmažit všechny dopředu a dat do tepla, lepší je udělat jich na tu první hodinu, s tím že o ty je vždy velký ohlas, češi miluji řízky a ruzné smažené masová jidla, podle toho jak to ocejpa pridelavat dopředu, druhá možnost nadělat o dost vetší část řízku než oproti celkovému poctu z nich, ty co nasmažím nechat na voziku a skladovat v kuchyni v pekáčích volne dýchat je nechat, a tu první varku pro hosty dat do konvektaku ohrat pak pro hosty, a podle toho jak se po nich vždy zaprasí to vždy čekovat at můžete ohrat zas nove at tam na hosty cekají nýbrž hosti cekaji nervozne na ně. pak z nich olej neteče ,stači skladovat na venkovni teplote vlastne ,,pokojove,, a problém vyřešen olej ok
Re: vaříme v konvektomatu
ja jsem se konvektomatu dřive vyhybala,neměla jsem k němu duvěru:-)))…ale ted na něj nedam dopustit.Řizky v něm smažime bez papriky,klasicky je obalim,na dno pekače dam přiměřeně olej,do něj naskladam obalene řizky,ktere potřu zase olejem,potom je vytahnu a dam je na rošt do konvektomatu.Tech mam ale malo,proto použivam i dirovane plechy.Řizky smažim na 180 ,bez pary.jsou dobre,nejsou masne,dale je ohřivam před vydejem na 40-50% pary,aby nebyly vysušene a zarověn,aby nebyla strouhanka mokra.V konvektomatu vařim i těstoviny,ryži,brambory hodně prosolim.Opravdu ma obrovske možnosti,chce to jen zkoušet a nebat se,a když se něco nepodaři tak jak chci,přiště to zkusim jinak,hlavně nic nespalit a nic nerozvařit.Zbytek se da skoro vždy spravit:-)))
Re: vaříme v konvektomatu
Dotaz pro „medea“.
Prosím, jak vaříte v konvektomatu těstoviny?
Máte hluboké nádoby a zalíváte dostatkem vody?
Rýži jsme už zkoušeli, ale těstoviny ne. Děkuji za odpověď.mihe
no tak podle vseho lze, ale jsem rada, ze jsou i ty multifunkcni panve, to se daji testoviny do sita předem se ohreje voda osoli se pak se vloži síta s těstovinami a vaří se bežným a normalním zpusobem, jsem nazoru ze konvektomat je boží věc, ale všechno se s nim nedá, bohužel, pak je to profikuchyne s profivařením a někdy se pěkně přehání asi podle nekterych dodavatelu nerezspotrebicu do velkokuchyni a kuchar jim da slepe za pravvdu že dat testoviny varit že je ponorím do vody a cekam až se mi voda i testoviny zacnou ohrivat,to je proste spatne!!no ja to vim , neuznavam nektere vyroky, ale myslete si urcite každý za sebe.
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,mame hluboke nadoby,těstoviny zaleju asi 5-6 cm nad ně,nastavim si INF,teplotu asi 220,to proto,aby se mi začaly brzy vařit.Dej pozor,aby se ti nevyvařila voda,když je tak akorat ,že jsou vidět těstoviny,stahnu teplotu na 95,dam plnou paru a dovařim je.Pozor,voda se znich nenecha vyvařit,to bys je měla rozvařene.Když jsou měkke,tak je scedim přes dirovane plechy a proplachnu vodou,promažu olejem a je to.(nezapomen je dobře osolit,než je daš vařit:-)))……před vydejem je zhřivam na plne paře,70 stupnu .My mame ten nejlevnějši konvektomat a jde na něm opravdu mooc věci.Vařim v něm i knedliky a jsou opravdu chutne.Pokud bys ještě něco chtěla vědět,klidně napiš,pa
Re: vaříme v konvektomatu
Ahoj, děkuji „medea“ za odpověď ohledně těstovin, dokoupím hluboké plechy a vyzkoušíme, taktéž zkusíme řízky podle Tvé rady. Budu-li v něčem tápat, ozvu se o radu. Díky.MIHE
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Nemaš zač děkovat,rada se podělim o zkušenosti,taky jsem mooc tapala a zkoušela.Nevim jake maš plechy,my mame černe i nerez,dva druhy vyšky.Mam vyzkoušene,když pečeme kolače,jakekoliv,že jsou lepši černe,nevim proč,ale v nich jsou i spodem pěkně upečene.Pa a napiš,jak se vam vařeni osvědčilo
Autor: Wendy
Ahoj mám dotaz ohledně vaření těstovin v konvektomatu zajímalo by mě kolik kg těstovin dát do hluboké nádoby,kolik vody a jestli horkou jak na rýži, jak dlouho a při jaké teplotě a vlhkosti vařit moc děkuji za odpověď
Autor: nazor
hluboka nádoba, to je siroky pojem, spíše než hluboka nádoba tak kolik kg testovin na kolik l vody, testoviny nemaji se louhovat, davaji se rovnou do vrouci vody…protože se vaří odzačatku, tak je zajistěno že se patřičně a spravne uvaří,nikoliv že nasaknou vodu že na ně nepusobí teplota varu varu hned a tim nabobtnají diky vodě teple v které jakže prosimvas dlouho u vas plavaji, no byt by plavali 5 min…, výsledek? at zvaží každý sám, muj názor? když už si ty testoviny koupim tak je chci kvalitni a kvalitne uvařené možná dvakrát u vás v restauraci nepoznám rozdil, ale pak doufam že ano. že ten konvektak to nezlepší než kdybyste je začla vařit rovnou v hrnci se studenou vodou až voda začne vařit. a rýže se propláchne i ve velkokuchyni, na to jsou paraky tzv. a pak se varí za vaření v paře 1:2 ve vlazne ci studene vode, hlavně at není tepla.
Autor: Heidi
Zdravím obě, já se vám sem s prominutím vpastnu, ale také se učím. Je to v materiálu plechů dost podstatné.
Pamatujte si takové pevné pravidlo, že na vaření bílé a na pečení a smažení smaltované nádobí. A jak to funguje?
Spolupracuje to s troubou na teplotní bázi, kdy nerez a hliník se rychle ohřeje (což potřebujete u těstovin a rýže rychle vařit vodu) a rychle chladne.
Smaltované nádobí se pomaleji ohřívá a pomaleji stydne, drží tedy i lépe konstantní teplotu při otvírání dvířek. Ve smaltu by vám tedy trvalo ohřát vodu déle a hotové třeba těstoviny by stydly pomaleji, že by byly převařené. Proto je na pečení koláčů smaltované železo nejlepší a energeticky je to tak vyvinuté do systému už výrobci parních trub.
Právě jsem vyndala z trouby první pokus obalovaného hermelínu a nedopadl nejhůř, barva hezká, vnitřek dobrý, ale panáda suchá. Tak si tu pročítám tipy jak to vylepšit, řízky si ještě netroufám, takže také děkuji za jakýkoli tip. Možná trochu postříkat olejem sprejem ?
Autor: javvulka
děkuji medeo, už jsem si to vše přečetla výše, díky
Autor: yesina
Podle této diskuze mám skoro pocit, že jste odbornice na všechno. Jediný zádrhel je v tom, že Vašim „slohovým cvičením“ málokdo rozumí.
Autor: slovensko
Re: vaříme v konvektomatu
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať či tie rízky smažíte v čiernych plechoch. My sme si ich este nedokupili či je potrebne si ich kupit. Dnes sme robili pečene buchty s povídly a vypadli nám steré elektrické rúry tak sme to pri pošte 350 porcí v konvektomate perfektne zvládli . Aj moje kuchárky si zvykajú na konvektomat. Ďakujem.
Re: vaříme v konvektomatu
ahojky,my je nesmažime tak,aby byly ponořene v oleji.Smažim je obalene,namočene v oleji ,rozložene na roštech nebo dirovanych plechoch.A nemusiš je otačet,vyzkoušej a uvidiš,Med
Re: vaříme v konvektomatu
Nám se naše řízky nepovedly, ale smažily jsme je v černym nizkym plechu, chtěla bych se optat, pokud je dělate na roště a děrovaných pl. jestli z nich nekape olej a jakou mají barvu / pokud nepoužíváte papriku/. Díky za odpověď.
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,proč mysliš,že se vam nepovedly?…ja nepouživam papriku a jsou skoro jak smažene na oleji na panvi.Smažiš je bez pary.Barvu maji opravdu krasnou,jen chut je trochu jina,ale u nas si to pochvaluji,nejsou mastne.To co z nich kape při smaženi řešim tak,že na dno konvektomatu dam plny plech a tim zabranim jeho znečištěni.pokud bys chtěla vědět něco vic,přikladam meil.Pa
Autor: Xenie
Re: vaříme v konvektomatu
VZKAZ PRO MEDEA.
Napište mi prosím, jak smažíte ty řízky, nám pan kuchař řekl . že je musíme obalit v trojobalu a potom v oleji s paprikou. Nejsou nic moc a jsou mastné, ale není to tím, že je děvčata připravují na černém pečícím plechu ? Není možné, aby olej odkávával, je to lepší asi v děrovaných nádobách a na roštech ? A při kolika stupních je pečete ?
190 stup. bez páry 20 minut ?
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,my je taky obalujeme v trojobalu,ale nepouživame v oleji papriku.Obalene naskladame na plech,kde mame asi 1cm oleje a bud je otočime,nebo většim štětcem natřeme zase olejem(dřiv jsem použivala rozprašovač,ale ten se zanašel) Teprve potom je naskladam na rošty a dirovane plechy(tech roštu mam jen 2,jsou pro nas drahe((.Smažim je na 190 stup. bez pary,ale hlidat,at se nepřipali.(Ramu combi jsme taky použivali,ale moc nam ty řizky nechutnaly)…..podobně připravujeme i přirodni kuřeci nebo kotletku,jen do oleje přidam kořeni,podle chuti…….oboji se připravuje asi 15 min,ale dost zaleži na tlouštce masa a jak je naklepane.Když je budete smažit dlouho budou vysušene.Musite zkoušet . Mě to taky chvili trvalo,každy dobry pokus jsem si zapisovala i s postupem do sešitu,ono za měsic se to třeba zapomělo:-)))…..pa
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ještě jednou k tvemu dotazu,na spodek konvektomatu při děrov. a roštech dejte plny plech,jinak budete mit hodně prace s čištěnim konvektomatu,plech mastnotu zachyti( bohužel,vlastni zkušenost :-))
Autor: vexlina
Můžete mi prosím napsat přesný popis jak vaříte těstoviny v konvektomatu? Díky
Dobrý den „medeo“, prosím Vás, mohla by jste mi napsat jak vaříte v konvektomatu těstoviny? nám se z nich stala „břečka“. Moc děkuji. Karbanátky v konvektomatu smažíme, ale řízky dělají holky klasicky, snad je někdy přiměji, aby to zkusily. Přeji Všem sluníčkové dny:-)))
Re: vaříme v konvektomatu
nedám na konvektomat dopustit,ale těstoviny jsem vařit ještě nezkoušela,tak to musím podle vašich rad vyzkoušet a dám vědět jak to dopadlo
Re: vaříme v konvektomatu
Přidám i já troškou do mlýna….řízky v konvektomatu smažíme taky (jak vepřové, tak kuřecí). Ale co se nám osvědčilo je, že koupíme směš na obalovaní a Ramu combi. řízky stačí namočit do vody a pak do této směsi. Ikdyž krabička vyjde dráž….(na 450 porcí potřebujeme 4ks ) pořád to vyjde levněji než klasický trojobal a hlavně ušetříte holkám dost práce. žádná mouka, žádné vajíčko, žádná strouhanka. Pak ramu Combi nastříkáme na černé plechy, poskládáme řízky, nastříkáme ramu Combi ještě na řízky a dáme do konvektomatu. A řízky všem chutnají…..klasickej řízek v oleji má každej doma, ale tento ne. Směs na obalování je i se sezamem…tzn. příjemná změna. A je to taky dobrý.
Re: vaříme v konvektomatu
Děkuji všem za super rady. Prosím vás, o jakou obalovací směs se jedná a kdo ji vyrábí nebo dodává? Budeme taky zkoušet – doufám, že nám strávníci neutečou než se to naučíme. Všechny zdravím
Dobrý den,
obracím se na Vás, ostatní vedoucí, s prosbou
o radu.
Vaříme pro 220 strávníků. V kuchyni máme ještě staré el. trouby, ty však dosluhují a chtěly bychom je vyměnit. Veškeré přílohy vaříme v kotli či pánvy. A váháme jestli pro přípravu masa investovat do konvektomatu či opět pořídit klasické trouby. Chtěla bych se touto cestou zeptat na Vaše zkušenosti a rady.
Děkuji
Konvektomat je jasná výhra pro kuchyň. Budete ho používat nejen na maso, ale právě i na brambory, rýži atd. Budete přihřívat jídlo. Vše časově stihnete. Máme konvektomat samočistící, který se i sám umyje, takže další úspora času. Přeji hezký den
Dobrý den,je to přesně jak píše paní přede mnou.Na konvektomat nedám dopustit,je to ulehčení práce,úspora času.Také jsem zažila vaření a cezení brambor,píchání knedlíků,smažení řízků v pánvi,motání závitků nití.Určitě jděte do konvektomatu.
Jak prosím vaříte brambory? Máte už oloupané nebo si je škrábete samy? My je uvařili a byly málo slané a na povrchu se udělala tvrdá slupka. Máme konvk. ELOMA. Děkuji
Dobrý den,nastavím na 99st,páru, 30 min.Brambory osolím a dám do děrovaných gastronádob.Předškrabané neberu,zatím to zvládáme bez nich.Hezký den a nejezte špatně.
to co tady čtu, hodně příspěvků mi připomíná jak si zjednodusít praci to ano konvektomat nabízí to ano, vaření je s ní efektivní, a snažší a i urychluje tepelne upravy někdy ne vždy. ale za cenu že budu zkoušet jiné postupy absurdní a debilní, jaKO VAŘIT těstoviny v konvektomatu a dvemi zpusoby aby se teda uvarili, nebo pekli rížky obalené namazané olejem,atd. tak to není gastronomie to je způsob- zjednodus a máš horší chut , kvalitu zivin, a potravin tímto hokuspokusama, a vůbec nechapu jak to můžete myslet važně tohle podavat hostum na stul, jde si všimnout především podle chuti urcitě a vzhled asi urcitě bude také o něco jiný. ten kdo psal s testovinama ponorit do vody a počkat až se začne vařit voda v konvektomatu, nebo uvarit samu vodu a pak vyndat gastrosku a dat tam testoviny? kdo vas to na skole učil??? řízky poolejovat a pak upéct v konvektomatu? to že jsou vysušené vam nevadí, skoro to nejde poznat? ani za mak nepripravim schnitzel abymi olej nassakl do struhanky a nasledne
to co tady čtu, hodně příspěvků mi připomíná jak si zjednodusít praci to ano konvektomat nabízí to ano, vaření je s ní efektivní, a snažší a i urychluje tepelne upravy někdy ne vždy. ale za cenu že budu zkoušet jiné postupy absurdní a debilní, jaKO VAŘIT těstoviny v konvektomatu a dvemi zpusoby aby se teda uvarili, nebo pekli rížky obalené namazané olejem,atd. tak to není gastronomie to je způsob- zjednodus a máš horší chut , kvalitu zivin, a potravin tímto hokuspokusama, a vůbec nechapu jak to můžete myslet važně tohle podavat hostum na stul, jde si všimnout především podle chuti urcitě a vzhled asi urcitě bude také o něco jiný. ten kdo psal s testovinama ponorit do vody a počkat až se začne vařit voda v konvektomatu, nebo uvarit samu vodu a pak vyndat gastrosku a dat tam testoviny? kdo vas to na skole učil??? řízky poolejovat a pak upéct v konvektomatu? to že jsou vysušené vam nevadí, skoro to nejde poznat? ani za mak nepripravim schnitzel abymi olej nassakl do struhanky a nasledne
se upekl. kdo vi proc , doufám že většina…řízek v trojobalu se dava schvalně do rozpaleného oleje aby se sice taky nezdravě na oleji usmažil v panvi, ve velkokuchyni je to multifunkcni panev třeba, tam jich osmažíte 30 naraz, aby se řízek tolik nenasakl od oleje protože olej je už rozpalený, a pak se do krupava osmažil, výsledkem krupavoučky a stavnatoucky nejlepší řízeček. abych ho pomazavala po obalení olejem tak to je humus!!! olej se vsákne do řízku, spíše do strouhanku uplně prostě jinak, prostě se vsákne celej olej co pomažu a pak ho upeču a pak taky že nechutna jasně stejně. víte ony ty zpusoby vaření musíte chapat co je pro pokrmy spravné! jak nejlíp naložit s udělanim pokrmu pro hosty . jasně ten řízek smaženy v panvy je taky od oleje ale ten olej řízek osmažil, tak že se nevpustil olej do srouhanky doslova, ale dopomohl aby díky tomu že je taky že jo rozpalený se diky nemu řízek opekl, řízek čerpal z oleje jen ten olej ,který schrupla strouhanka, je to z pečivo přeci, a dod
dodal řízku smrnc že trojobal se stal po celem dosmažení víc kalorický ano to je pravda, ale řízek zachoval celou strukturu (plus možná trošku oleje nabral taky z panve) ale každopádně to maso z kterého je si zachovalo téměř veškeré živiny a tim padem jeho spravně masovou řizkovou chut, protože ten humus že napatlám olejem strouhanku nebo teda trojobal a dam upéct ,co to je jako? olej se všechen pomazany rozloží po řízku, takže jakto že zdravější? myslite si že si vezme méně oleje? když už tak stejně…von ten olej v panvi zustava víte???když smažíte…a maso to pečenim v tomhle obalu prostě vypustí hodně věci živin atd. co maso ma ,jak se ma taky chovat maso v troube v obalu co ho dusí, právě tou tihou oleje ketry zatopil řízek pře je společně se strouhankou ten olej, prostě ne gastronomie, to fakt není gastronomie, a jak všichni pisou chutna skoro stejně, práve a proc by chutnal uplně stejně když zpusobem pečení v konvektomatu jo a da se i v troube doma to pro kuchaře co nepochopili
ne, rozhodně. mužu vám jen říct že mne rozčílilo jak se tady kuchaři kteří vaří pro hosty, baví o tom, jak by vařili těstoviny ve vodě v konvektomatu za programu vaření parou, ještě napíšou že to jde. no hlavně že to jde, nicmene nechapu vůbec jak se mužou k vaření postavit tak co jde a co už nevyšlo, mne pobouril to není kuchařina vůbec,totiž postupy jak vařit za pomocí konvektomatu a gastropanvi a co se ma jak delat a proc si mohou přecist alespoň v příručce k tomu ,,stroji‘ co si koupili, pokud to už je nezajima, vy si myslite že je spravné o čem se tady diskutuje, co vymyslel navíc nakej tamtam a jestli někdo vi podobnou absurditu? jsem vazne rada ze nedelam z kuchariny ja alespon holubnik. jestli si myslite ze je to pouze jidlo, tak mozna někdo, ma to byt i smysl pro jidlo jako takove. stejne, příručka jim nerekne zadna jak varit testoviny v pare v konvektaku. zadna!!! je to neucta k profivareni, rozhodně jsem spravně, to se nebojim
napr ten řízek se smaží protože dělame řízek,protože ten nemá poustět ze sebe stavu jak by bylo u pečením a už vůbec patlat na syrovou strouhanku olej, smaží se taky proto že je tak nejvic chutný, protože timto zpusobem získáme maso nejchutnejsi usmažené na oleji v panvi ci friteze, kde zustane oleje vice bych asi neřešila na kolik je vice co zdravé. jestli se vsákne trochu horkeho oleje z panve tak kdo zjistil že srouhanka ten olej nevsákne taktéž? byt ten řízek už trochu v obalu opečeny stejně to nasákne. po zdraví prospesné strance mi to prijde tedy na zhruba stejno, s tim že ja bych spíš řešila hodnotu vyzivovou kuřecího ci veproveho masa po upravě jakou si zachovala a ne kde je vic oleje. zas při cholesterolu spatnem chápu že řízek radši urcite opect, kuli tomu oleji, ale maso v tomhle případe zustane lepsí hodnotou udelane na panvi, pect rizek je nesmysl zadušené maso pod davkou oleje na strouhanku, to se hur upečo-usmažíí, to už radši upéct bez obalu a mate po problemu.
testoviny ponorit do teple vody počkat az se zacnou vařit, profi??? ehm, řizky než usmažit , dat na derovaný plech, dotaz, konvektomat, co se ma pravidelne cistit vevnitř, nezaprasi se to o dost tim vsim? my když pečeme kachny da to konvektaku zabrat aby se vycistil. jinak proc se ty řízky potirají olejem? vidim v tom proste co ma co olej delat na strouhance? je to pro mne neomalenost a ne chutnost tenhle postup. proc ste zacali potirat?jo snedla bych ten rizek,ale vidim v tom jenom zjednoduseni,a ne smysluplnost. děláte to zvláštním postupem, jde o to ze co se dava delat do oleje tak se to dava do rozpaleneho oleje, nebo pak za oleje studeného dat hnedle do horka. ten řízek není ani ono jo teda chutove? to radsi smazit na panvi nebo delat pouze steaky. není to promyslený dokonale, sorry myslim si to
TY MISTŘI co vymysleli konvektomat jako takovy vůbec, a multifunkcni panve a postupy jak zachovat nejlepší způsob vaření, kteřý jde vždy ještě nějak doplnit , ale ne převrátit jak se ma co vařit, tak ti to promysleli dodetailu, mit vztah k jidlu a ke kucharskym technologiim jako oni, pak bych byla stastna že muzu vařit na nej urovni, která ma svůj pravy a hlavne opravnený smysl. kdo používate konvektomat nebo panve zjistěte si nejdříve co jak a na cem se děla protože tak je to spravně v knihách naučných o kulinaření, nebo tech priruckach kterou dostane kazda kuchyne co si obstara velkospotrebic do provozu. ma byt preci zachovana hlavni a ta pravá kvalita a podstata jidla. a je kladen duraz proc je to takhle nejvic ucelne jak je psane v postupech. tak zbytecne nevymýšlejte, ale hledejte proc osvedceny postup je důvodem a odpovedi na to proc toje u toho a u toho pokrmu v te skutečně uznané verzi jak udelat jidlo nejlepe s možnosti i sebou dovyladit ne přenastavit:)zmatlat
Proč si myslíte že je správná technika při vaření, dávat těstoviny do vody ne vroucí ,jen teplejší, a pak čekat několik minut než začnou vřít? jak jste se to vystudovali? Kdy jste slyšeli o této technice? A řízky myslíte že je správné péct potřené olejem ,obalované řízky timto myslim? proč si myslíte že to nevadí? myslite ostatní, že vše je jak ma ohledně celého postupu? budu ráda za zpětnou vazbu
Souhlasím s Karolínou. Řízek z fritézy je úžasný, a řízek z konvektomatu je hnus. O těstovinách snad nemůže být ani řeč!
Na určitých jídelnách si takto usnadňují práci a pak se diví, že jde vše do odpadu.
Znám jídelnu kde maso do segedínského guláše melou na velké šajbě. Vypadá to pak jako by to už někdo pozřel…
Je to prostě lenost personálu!
Lenost personálu, o tom by se dalo dlouze polemizovat. Práce ve školních jídelnách je naprosto neohodnocená a neoceněná. Uvařit se musí, i když personál schází, jsme pod tlakem čím dál tím víc. Asi je rozdíl vařit 200 obědů nebo 700. To opravdu maso nakrájet nestihnete. Mám 33 let praxe takže vím o čem píšu.
Vše je o organizaci práce a také o pracovních návycích? Věřte, že se to stihne i u více obědů než 700 a pokud práci děláte rády, tak maso raději nakrájíte, aby byli vaši strávníci spokojeni . Vařit by se mělo poctivě a s láskou. Tak hezké dny a mnoho spokojených strávníků
Máme konvektom Retigo.V brožuře kterou jsme obdrželi je tehnologický postup smažení řízků,rybího filé a květáku-horký vzduch 15min, 220st.Když nás pán před 20.lety zaučoval doporučíl nám potření nebo postříkání řízků olejem smíchaným s paprikou pro lepší barvu řízků,Fritézu máme na 10l oleje.Za jedno měsíční smažení řízků pro 150strávníků si nemohu dovolit odepsat 10l oleje a vylít,tudíž co udělám odepíši 2l oleje a přidalším smažení doliji 2l oleje do fritézy a smažím řízky v přepáleném oleji od minula.No a takto to udělám několikrát zasebou.A to si myslíte,že ten přepálený, několikrát použitý olej je zdraví?Takže já smažím raději v konvektomatu a to co nejméně.A k tomu usnadnění práce,ano konvektomat je opravdu velké usnadnění práce.Před mnoha lety jsme brambory tahaly z elektrických kamen ve 30.litrových hrncích a ručně cedili.Dodnes se divím,že jsme se za ty roky neopařili.Za ty peníze by to dnes nikdo nedělal.
Dobrý den. Když čtu tuto diskuzi musím se taky přidat.
Nejsme školní jídelna ale soukromá vývařovna. Co se týče smažení řízků v konvektomatu, tak po vyzkoušení smažíme klasicky ve fritézách – pro nás úspora času a strávníkům chutnají více. Občas jme v konvektomatu dělávali květák, protože se smaží delší dobu a my nestíhali, ale klasika je klasika. U těstovin by mě nikdy nenapadlo ani vyzkoušet vařit v konvektomatu. Už podle návodu se musí sypat do vroucí vody, která je lepší a rychlejší uvařit v kotli nebo pánvi. Brambory většinou vaříme v kotlích, ale občas dovařujeme pár plechů v konvektomatu. do děrovaných gastronádob brambory nasypeme opláchneme a osolíme navrch. Po vložení do stroje je trochu ostříkneme sprchou a na páru 30 až 40 minut. Jinak bez konvektomatu bychom se už neobešli. Máme Retigo 4ks a veškeré pečené maso vcelku děláme na noční pečení. Ráno příjdeme a maso je hotové.
Mám prosbu – netýká se to vaření v konvektomatu, ale údržba změkčovače vody u kovektomatu. “ Jaký druh soli používáte“ tablety, křišťálovou nebo kuchyňskou. Děkuji za informaci.
Dobrý den,darem jsme dostali starší konvektomat Zanussi.
Poradíte mi prosím,kde se do něj dají sehnat plechy,nebo co vše je potřeba.Popřípadě kde se dá najít i návod k použití.Velice děkuji a přeji krásné letní dny
vaříme v konvektomatu
Autor: kleopatra
vaříme v konvektomatu
Prosím vás, připravuje někdo z vás smažené řízky v konvektomatu? Znáte někdo zaručený způsob jak v něm usmažit řízky, aby byly krásně šťavnaté, nevysušené, křupavé a dozlatova upečené? Poraďte. Nějak se nám to nedaří. Stejný problém máme i s vařenými brambory. Jak docílit toho, aby byly dostatečné slané? Podělte se o své zkušenosti. Mockrát děkujeme.
Autor: Ludmila
Re: vaříme v konvektomatu
Řízky smažíme starým způsobem v pánvi.
Brambory na kaši vaříme v konventomatu solíme v kotle až při šlehání,
vařené brambory vaříme po staru v kotle.
Autor: kouda
Nez dame vařit brambory do konvektomatu, predem je osolime popripade okminujeme a promichame a pak je dame na páru do konvektomatu.
Autor: Magdalena
Re: vaříme v konvektomatu
Potřebovala bych poradit jestli neví někdo kontakt na výrobce či prodejce nádobí do mš s dětským motivem.
Ale ne melaninové. Máte někdo zkušenost? Děkuji
Autor: Boďa
Re: vaříme v konvektomatu
My veškeré smažené věci namáčime před úpravou v konvektomatu do oleje s paprikou. Nikdo nepozná, že nebyly smaženy v pánvi.
Autor: nazor
co myslite by se stalo že by to nekoho napadlo?? no jestli jste zavodka tak stejne co myslite? a až k vam prijde hygiena, vymyslite radeji ten způsob spravný? at si vsimne že pristupujete zodpovedne k své profesi? tohle by se zminili snad by vam za tohle ani pokutu nedali…vice takových postupu sem tady slyšela, možná to dělate vy že to musíte dělat, je to tak v kuchyni nastaveno kde pracujete, začínám si myslet, ze fakt ulet co tady ctu, pokud vaříte pro skolku, pak vas jestě ne nechápu, ale já vařit ve skolce kde je to dost striktni co jo a co nikoliv tak smažim řízky na o pouze dostačujici vrstve oleje, což rizky co nejvíce naklepat na tenko zas at to není jak papir, a smažim na méně hodne méně oleje timpadem i.jinak nerešim a delam to jak mam ten onen pradavný postup při panvi kde se vejde cca15 rizku pak se jen nahoru vytahnou syta s rizky které patří k panvi na smažení, navic srdcem a at chutna, a jsem spokojena že jich mam rovnou 15 kusu naraz udelano.
Autor: rena
Pisatel názoru být asi mimozemšťan 🙂
Autor: kleopatra
Re: vaříme v konvektomatu
Díky za odpovědi. Taky jsem si říkala, že to zkusíme s tou paprikou. Mohla byste mi laskavě sdělit při jakých teplotách a jak dlouho řízky v konvektomatu připravujete. Používáte pouze horký vzduch nebo kombinaci s párou? Mám takový názor, že když už ten konvektomat máme, je škoda ho pořádně nevyužít. Jedla jsem z konvektomatu řízky na předváděčkách a docela mi chutnaly. Samozřejmě, že nejsou úplně stejné jako z pánve. Když jsme však smažili klasickým způsobem řízky – stejně nebyly 100% Museli jsme je udělat dříve a následně je ohřívali až téměř do 13.30 h. Ke konci výdeje už nebyly vzhledné a doslova plavaly v tuku, který stekl do nádoby.To je však už jiná kapitola. Zdravím
Autor: Boďa
Re: vaříme v konvektomatu
My máme přímo program smažení, vepřové a kuřecí řízky smažíme 20 minut, sýr, květák a zeleninové řízky 15 minut.
Autor: lukas mladas
na ten zbyvajici tuk pri udrzovani ve vane po nejaky cas.Ja jsem daval na dno gastrosky uterku a skladal rizky aby “stali,, 🙂 sna moje zkusenost pomuze
Autor: nazor
vy delate v konvektaku syr, smazak? co mate za hypernovodoby konvektomat??? a povedou se vam všechny ,nebo třeba i 20 pokazde vyteklých je když je pecete?nebo bez ztraty?:) a stačí navolit na 15 minut a pak jen vytahnout jinak hlidat ,starat se o ne nemusíte??? myslim tim z celkového poctu..teda takovej konvektomat sem nezazila, reknete mi jaky to je, znacku a typ?
Autor: nazor
to je vhodna okolnost jak nestat u panve ale způsob si zjednodusit,a hlavne že to nejde poznat….tvl!!!vy pracujete s jídlem? chapate pracovat s jídlem a bavi vas to?doufam ze bavi a ze ……chápete jak pracovat ve vasi kuchyni, ja jako host to vedet, nejdu tam, za co platit, za uroven jidla rozhodne ne! diky bohu za veskere situace kdy si muzem praci zjednodusit, ty co mají hlubsi i smysl nez jen zjednodusit…. ty beru a mam je rada že se objevili, když v provozu je vždycky frmol,ale to bavi smysl a umení pro rychlost, stres to už je věc druha, ta k této profesi také patří, no pouha fakta z moji i vasi branze
Autor: nazor
nevim v jakem delate provoze, ale řízky se nemají udržovat v konvektomatu na teple myslim nasmažit všechny dopředu a dat do tepla, lepší je udělat jich na tu první hodinu, s tím že o ty je vždy velký ohlas, češi miluji řízky a ruzné smažené masová jidla, podle toho jak to ocejpa pridelavat dopředu, druhá možnost nadělat o dost vetší část řízku než oproti celkovému poctu z nich, ty co nasmažím nechat na voziku a skladovat v kuchyni v pekáčích volne dýchat je nechat, a tu první varku pro hosty dat do konvektaku ohrat pak pro hosty, a podle toho jak se po nich vždy zaprasí to vždy čekovat at můžete ohrat zas nove at tam na hosty cekají nýbrž hosti cekaji nervozne na ně. pak z nich olej neteče ,stači skladovat na venkovni teplote vlastne ,,pokojove,, a problém vyřešen olej ok
Autor: henrieta
HAHAHA
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
ja jsem se konvektomatu dřive vyhybala,neměla jsem k němu duvěru:-)))…ale ted na něj nedam dopustit.Řizky v něm smažime bez papriky,klasicky je obalim,na dno pekače dam přiměřeně olej,do něj naskladam obalene řizky,ktere potřu zase olejem,potom je vytahnu a dam je na rošt do konvektomatu.Tech mam ale malo,proto použivam i dirovane plechy.Řizky smažim na 180 ,bez pary.jsou dobre,nejsou masne,dale je ohřivam před vydejem na 40-50% pary,aby nebyly vysušene a zarověn,aby nebyla strouhanka mokra.V konvektomatu vařim i těstoviny,ryži,brambory hodně prosolim.Opravdu ma obrovske možnosti,chce to jen zkoušet a nebat se,a když se něco nepodaři tak jak chci,přiště to zkusim jinak,hlavně nic nespalit a nic nerozvařit.Zbytek se da skoro vždy spravit:-)))
Autor: MIHE
Re: vaříme v konvektomatu
Dotaz pro „medea“.
Prosím, jak vaříte v konvektomatu těstoviny?
Máte hluboké nádoby a zalíváte dostatkem vody?
Rýži jsme už zkoušeli, ale těstoviny ne. Děkuji za odpověď.mihe
Autor: Ludmila
Re: vaříme v konvektomatu
těstoviny vaříme v kotle,podle dodavatele našeho konventomatu těstoviny v něm nelze vařit.
Autor: nazor
no tak podle vseho lze, ale jsem rada, ze jsou i ty multifunkcni panve, to se daji testoviny do sita předem se ohreje voda osoli se pak se vloži síta s těstovinami a vaří se bežným a normalním zpusobem, jsem nazoru ze konvektomat je boží věc, ale všechno se s nim nedá, bohužel, pak je to profikuchyne s profivařením a někdy se pěkně přehání asi podle nekterych dodavatelu nerezspotrebicu do velkokuchyni a kuchar jim da slepe za pravvdu že dat testoviny varit že je ponorím do vody a cekam až se mi voda i testoviny zacnou ohrivat,to je proste spatne!!no ja to vim , neuznavam nektere vyroky, ale myslete si urcite každý za sebe.
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,mame hluboke nadoby,těstoviny zaleju asi 5-6 cm nad ně,nastavim si INF,teplotu asi 220,to proto,aby se mi začaly brzy vařit.Dej pozor,aby se ti nevyvařila voda,když je tak akorat ,že jsou vidět těstoviny,stahnu teplotu na 95,dam plnou paru a dovařim je.Pozor,voda se znich nenecha vyvařit,to bys je měla rozvařene.Když jsou měkke,tak je scedim přes dirovane plechy a proplachnu vodou,promažu olejem a je to.(nezapomen je dobře osolit,než je daš vařit:-)))……před vydejem je zhřivam na plne paře,70 stupnu .My mame ten nejlevnějši konvektomat a jde na něm opravdu mooc věci.Vařim v něm i knedliky a jsou opravdu chutne.Pokud bys ještě něco chtěla vědět,klidně napiš,pa
Autor: MIHE
Re: vaříme v konvektomatu
Ahoj, děkuji „medea“ za odpověď ohledně těstovin, dokoupím hluboké plechy a vyzkoušíme, taktéž zkusíme řízky podle Tvé rady. Budu-li v něčem tápat, ozvu se o radu. Díky.MIHE
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Nemaš zač děkovat,rada se podělim o zkušenosti,taky jsem mooc tapala a zkoušela.Nevim jake maš plechy,my mame černe i nerez,dva druhy vyšky.Mam vyzkoušene,když pečeme kolače,jakekoliv,že jsou lepši černe,nevim proč,ale v nich jsou i spodem pěkně upečene.Pa a napiš,jak se vam vařeni osvědčilo
Autor: Wendy
Ahoj mám dotaz ohledně vaření těstovin v konvektomatu zajímalo by mě kolik kg těstovin dát do hluboké nádoby,kolik vody a jestli horkou jak na rýži, jak dlouho a při jaké teplotě a vlhkosti vařit moc děkuji za odpověď
Autor: nazor
hluboka nádoba, to je siroky pojem, spíše než hluboka nádoba tak kolik kg testovin na kolik l vody, testoviny nemaji se louhovat, davaji se rovnou do vrouci vody…protože se vaří odzačatku, tak je zajistěno že se patřičně a spravne uvaří,nikoliv že nasaknou vodu že na ně nepusobí teplota varu varu hned a tim nabobtnají diky vodě teple v které jakže prosimvas dlouho u vas plavaji, no byt by plavali 5 min…, výsledek? at zvaží každý sám, muj názor? když už si ty testoviny koupim tak je chci kvalitni a kvalitne uvařené možná dvakrát u vás v restauraci nepoznám rozdil, ale pak doufam že ano. že ten konvektak to nezlepší než kdybyste je začla vařit rovnou v hrnci se studenou vodou až voda začne vařit. a rýže se propláchne i ve velkokuchyni, na to jsou paraky tzv. a pak se varí za vaření v paře 1:2 ve vlazne ci studene vode, hlavně at není tepla.
Autor: Heidi
Zdravím obě, já se vám sem s prominutím vpastnu, ale také se učím. Je to v materiálu plechů dost podstatné.
Pamatujte si takové pevné pravidlo, že na vaření bílé a na pečení a smažení smaltované nádobí. A jak to funguje?
Spolupracuje to s troubou na teplotní bázi, kdy nerez a hliník se rychle ohřeje (což potřebujete u těstovin a rýže rychle vařit vodu) a rychle chladne.
Smaltované nádobí se pomaleji ohřívá a pomaleji stydne, drží tedy i lépe konstantní teplotu při otvírání dvířek. Ve smaltu by vám tedy trvalo ohřát vodu déle a hotové třeba těstoviny by stydly pomaleji, že by byly převařené. Proto je na pečení koláčů smaltované železo nejlepší a energeticky je to tak vyvinuté do systému už výrobci parních trub.
Právě jsem vyndala z trouby první pokus obalovaného hermelínu a nedopadl nejhůř, barva hezká, vnitřek dobrý, ale panáda suchá. Tak si tu pročítám tipy jak to vylepšit, řízky si ještě netroufám, takže také děkuji za jakýkoli tip. Možná trochu postříkat olejem sprejem ?
Autor: javvulka
děkuji medeo, už jsem si to vše přečetla výše, díky
Autor: yesina
Podle této diskuze mám skoro pocit, že jste odbornice na všechno. Jediný zádrhel je v tom, že Vašim „slohovým cvičením“ málokdo rozumí.
Autor: slovensko
Re: vaříme v konvektomatu
Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať či tie rízky smažíte v čiernych plechoch. My sme si ich este nedokupili či je potrebne si ich kupit. Dnes sme robili pečene buchty s povídly a vypadli nám steré elektrické rúry tak sme to pri pošte 350 porcí v konvektomate perfektne zvládli . Aj moje kuchárky si zvykajú na konvektomat. Ďakujem.
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
ahojky,my je nesmažime tak,aby byly ponořene v oleji.Smažim je obalene,namočene v oleji ,rozložene na roštech nebo dirovanych plechoch.A nemusiš je otačet,vyzkoušej a uvidiš,Med
Autor: Ivana
Re: vaříme v konvektomatu
Nám se naše řízky nepovedly, ale smažily jsme je v černym nizkym plechu, chtěla bych se optat, pokud je dělate na roště a děrovaných pl. jestli z nich nekape olej a jakou mají barvu / pokud nepoužíváte papriku/. Díky za odpověď.
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,proč mysliš,že se vam nepovedly?…ja nepouživam papriku a jsou skoro jak smažene na oleji na panvi.Smažiš je bez pary.Barvu maji opravdu krasnou,jen chut je trochu jina,ale u nas si to pochvaluji,nejsou mastne.To co z nich kape při smaženi řešim tak,že na dno konvektomatu dam plny plech a tim zabranim jeho znečištěni.pokud bys chtěla vědět něco vic,přikladam meil.Pa
Autor: Xenie
Re: vaříme v konvektomatu
VZKAZ PRO MEDEA.
Napište mi prosím, jak smažíte ty řízky, nám pan kuchař řekl . že je musíme obalit v trojobalu a potom v oleji s paprikou. Nejsou nic moc a jsou mastné, ale není to tím, že je děvčata připravují na černém pečícím plechu ? Není možné, aby olej odkávával, je to lepší asi v děrovaných nádobách a na roštech ? A při kolika stupních je pečete ?
190 stup. bez páry 20 minut ?
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ahojky,my je taky obalujeme v trojobalu,ale nepouživame v oleji papriku.Obalene naskladame na plech,kde mame asi 1cm oleje a bud je otočime,nebo většim štětcem natřeme zase olejem(dřiv jsem použivala rozprašovač,ale ten se zanašel) Teprve potom je naskladam na rošty a dirovane plechy(tech roštu mam jen 2,jsou pro nas drahe((.Smažim je na 190 stup. bez pary,ale hlidat,at se nepřipali.(Ramu combi jsme taky použivali,ale moc nam ty řizky nechutnaly)…..podobně připravujeme i přirodni kuřeci nebo kotletku,jen do oleje přidam kořeni,podle chuti…….oboji se připravuje asi 15 min,ale dost zaleži na tlouštce masa a jak je naklepane.Když je budete smažit dlouho budou vysušene.Musite zkoušet . Mě to taky chvili trvalo,každy dobry pokus jsem si zapisovala i s postupem do sešitu,ono za měsic se to třeba zapomělo:-)))…..pa
Autor: medea
Re: vaříme v konvektomatu
Ještě jednou k tvemu dotazu,na spodek konvektomatu při děrov. a roštech dejte plny plech,jinak budete mit hodně prace s čištěnim konvektomatu,plech mastnotu zachyti( bohužel,vlastni zkušenost :-))
Autor: vexlina
Můžete mi prosím napsat přesný popis jak vaříte těstoviny v konvektomatu? Díky
Autor: javvulka
Dobrý den „medeo“, prosím Vás, mohla by jste mi napsat jak vaříte v konvektomatu těstoviny? nám se z nich stala „břečka“. Moc děkuji. Karbanátky v konvektomatu smažíme, ale řízky dělají holky klasicky, snad je někdy přiměji, aby to zkusily. Přeji Všem sluníčkové dny:-)))
Autor: rohlik
V konvektomatu se těstoviny nedělají. Přeji hezký den
Autor: Xenie
Re: vaříme v konvektomatu
Omlouvám se má být : odkapávat
Autor: milena
Re: vaříme v konvektomatu
nedám na konvektomat dopustit,ale těstoviny jsem vařit ještě nezkoušela,tak to musím podle vašich rad vyzkoušet a dám vědět jak to dopadlo
Autor: Lidka
Re: vaříme v konvektomatu
Přidám i já troškou do mlýna….řízky v konvektomatu smažíme taky (jak vepřové, tak kuřecí). Ale co se nám osvědčilo je, že koupíme směš na obalovaní a Ramu combi. řízky stačí namočit do vody a pak do této směsi. Ikdyž krabička vyjde dráž….(na 450 porcí potřebujeme 4ks ) pořád to vyjde levněji než klasický trojobal a hlavně ušetříte holkám dost práce. žádná mouka, žádné vajíčko, žádná strouhanka. Pak ramu Combi nastříkáme na černé plechy, poskládáme řízky, nastříkáme ramu Combi ještě na řízky a dáme do konvektomatu. A řízky všem chutnají…..klasickej řízek v oleji má každej doma, ale tento ne. Směs na obalování je i se sezamem…tzn. příjemná změna. A je to taky dobrý.
Autor: Xenie
Re: vaříme v konvektomatu
Holky děkuji Vám moc za rady, jste zlatíčka.
Autor: kleopatra
Re: vaříme v konvektomatu
Děkuji všem za super rady. Prosím vás, o jakou obalovací směs se jedná a kdo ji vyrábí nebo dodává? Budeme taky zkoušet – doufám, že nám strávníci neutečou než se to naučíme. Všechny zdravím
Autor: Cejkda
Dobrý den,
obracím se na Vás, ostatní vedoucí, s prosbou
o radu.
Vaříme pro 220 strávníků. V kuchyni máme ještě staré el. trouby, ty však dosluhují a chtěly bychom je vyměnit. Veškeré přílohy vaříme v kotli či pánvy. A váháme jestli pro přípravu masa investovat do konvektomatu či opět pořídit klasické trouby. Chtěla bych se touto cestou zeptat na Vaše zkušenosti a rady.
Děkuji
Autor: rohlik
Konvektomat je jasná výhra pro kuchyň. Budete ho používat nejen na maso, ale právě i na brambory, rýži atd. Budete přihřívat jídlo. Vše časově stihnete. Máme konvektomat samočistící, který se i sám umyje, takže další úspora času. Přeji hezký den
Autor: none
Určitě kupte konvektomat. Je to úžasná úspora práce a dřiny. Nejlepší je, aby měl noční vaření. To nemá chybu. Maso je úžasně měkké a šťavnaté.
Autor: zdenouš
Dobrý den,je to přesně jak píše paní přede mnou.Na konvektomat nedám dopustit,je to ulehčení práce,úspora času.Také jsem zažila vaření a cezení brambor,píchání knedlíků,smažení řízků v pánvi,motání závitků nití.Určitě jděte do konvektomatu.
Autor: Jelena
Jak prosím vaříte brambory? Máte už oloupané nebo si je škrábete samy? My je uvařili a byly málo slané a na povrchu se udělala tvrdá slupka. Máme konvk. ELOMA. Děkuji
Autor: Zdenouš
Dobrý den,nastavím na 99st,páru, 30 min.Brambory osolím a dám do děrovaných gastronádob.Předškrabané neberu,zatím to zvládáme bez nich.Hezký den a nejezte špatně.
Autor: mš klaun
mam konvektomat kratce a nevim zda je mozne delat v nem mraz.spenat-
Autor: karolka
to co tady čtu, hodně příspěvků mi připomíná jak si zjednodusít praci to ano konvektomat nabízí to ano, vaření je s ní efektivní, a snažší a i urychluje tepelne upravy někdy ne vždy. ale za cenu že budu zkoušet jiné postupy absurdní a debilní, jaKO VAŘIT těstoviny v konvektomatu a dvemi zpusoby aby se teda uvarili, nebo pekli rížky obalené namazané olejem,atd. tak to není gastronomie to je způsob- zjednodus a máš horší chut , kvalitu zivin, a potravin tímto hokuspokusama, a vůbec nechapu jak to můžete myslet važně tohle podavat hostum na stul, jde si všimnout především podle chuti urcitě a vzhled asi urcitě bude také o něco jiný. ten kdo psal s testovinama ponorit do vody a počkat až se začne vařit voda v konvektomatu, nebo uvarit samu vodu a pak vyndat gastrosku a dat tam testoviny? kdo vas to na skole učil??? řízky poolejovat a pak upéct v konvektomatu? to že jsou vysušené vam nevadí, skoro to nejde poznat? ani za mak nepripravim schnitzel abymi olej nassakl do struhanky a nasledne
Autor: karolka
to co tady čtu, hodně příspěvků mi připomíná jak si zjednodusít praci to ano konvektomat nabízí to ano, vaření je s ní efektivní, a snažší a i urychluje tepelne upravy někdy ne vždy. ale za cenu že budu zkoušet jiné postupy absurdní a debilní, jaKO VAŘIT těstoviny v konvektomatu a dvemi zpusoby aby se teda uvarili, nebo pekli rížky obalené namazané olejem,atd. tak to není gastronomie to je způsob- zjednodus a máš horší chut , kvalitu zivin, a potravin tímto hokuspokusama, a vůbec nechapu jak to můžete myslet važně tohle podavat hostum na stul, jde si všimnout především podle chuti urcitě a vzhled asi urcitě bude také o něco jiný. ten kdo psal s testovinama ponorit do vody a počkat až se začne vařit voda v konvektomatu, nebo uvarit samu vodu a pak vyndat gastrosku a dat tam testoviny? kdo vas to na skole učil??? řízky poolejovat a pak upéct v konvektomatu? to že jsou vysušené vam nevadí, skoro to nejde poznat? ani za mak nepripravim schnitzel abymi olej nassakl do struhanky a nasledne
Autor: karolka
se upekl. kdo vi proc , doufám že většina…řízek v trojobalu se dava schvalně do rozpaleného oleje aby se sice taky nezdravě na oleji usmažil v panvi, ve velkokuchyni je to multifunkcni panev třeba, tam jich osmažíte 30 naraz, aby se řízek tolik nenasakl od oleje protože olej je už rozpalený, a pak se do krupava osmažil, výsledkem krupavoučky a stavnatoucky nejlepší řízeček. abych ho pomazavala po obalení olejem tak to je humus!!! olej se vsákne do řízku, spíše do strouhanku uplně prostě jinak, prostě se vsákne celej olej co pomažu a pak ho upeču a pak taky že nechutna jasně stejně. víte ony ty zpusoby vaření musíte chapat co je pro pokrmy spravné! jak nejlíp naložit s udělanim pokrmu pro hosty . jasně ten řízek smaženy v panvy je taky od oleje ale ten olej řízek osmažil, tak že se nevpustil olej do srouhanky doslova, ale dopomohl aby díky tomu že je taky že jo rozpalený se diky nemu řízek opekl, řízek čerpal z oleje jen ten olej ,který schrupla strouhanka, je to z pečivo přeci, a dod
Autor: karolka
dodal řízku smrnc že trojobal se stal po celem dosmažení víc kalorický ano to je pravda, ale řízek zachoval celou strukturu (plus možná trošku oleje nabral taky z panve) ale každopádně to maso z kterého je si zachovalo téměř veškeré živiny a tim padem jeho spravně masovou řizkovou chut, protože ten humus že napatlám olejem strouhanku nebo teda trojobal a dam upéct ,co to je jako? olej se všechen pomazany rozloží po řízku, takže jakto že zdravější? myslite si že si vezme méně oleje? když už tak stejně…von ten olej v panvi zustava víte???když smažíte…a maso to pečenim v tomhle obalu prostě vypustí hodně věci živin atd. co maso ma ,jak se ma taky chovat maso v troube v obalu co ho dusí, právě tou tihou oleje ketry zatopil řízek pře je společně se strouhankou ten olej, prostě ne gastronomie, to fakt není gastronomie, a jak všichni pisou chutna skoro stejně, práve a proc by chutnal uplně stejně když zpusobem pečení v konvektomatu jo a da se i v troube doma to pro kuchaře co nepochopili
Autor: Zdenouš
Nejste ,tak trochu z jiného světa?
Autor: karolka
ne, rozhodně. mužu vám jen říct že mne rozčílilo jak se tady kuchaři kteří vaří pro hosty, baví o tom, jak by vařili těstoviny ve vodě v konvektomatu za programu vaření parou, ještě napíšou že to jde. no hlavně že to jde, nicmene nechapu vůbec jak se mužou k vaření postavit tak co jde a co už nevyšlo, mne pobouril to není kuchařina vůbec,totiž postupy jak vařit za pomocí konvektomatu a gastropanvi a co se ma jak delat a proc si mohou přecist alespoň v příručce k tomu ,,stroji‘ co si koupili, pokud to už je nezajima, vy si myslite že je spravné o čem se tady diskutuje, co vymyslel navíc nakej tamtam a jestli někdo vi podobnou absurditu? jsem vazne rada ze nedelam z kuchariny ja alespon holubnik. jestli si myslite ze je to pouze jidlo, tak mozna někdo, ma to byt i smysl pro jidlo jako takove. stejne, příručka jim nerekne zadna jak varit testoviny v pare v konvektaku. zadna!!! je to neucta k profivareni, rozhodně jsem spravně, to se nebojim
Autor: karolka
napr ten řízek se smaží protože dělame řízek,protože ten nemá poustět ze sebe stavu jak by bylo u pečením a už vůbec patlat na syrovou strouhanku olej, smaží se taky proto že je tak nejvic chutný, protože timto zpusobem získáme maso nejchutnejsi usmažené na oleji v panvi ci friteze, kde zustane oleje vice bych asi neřešila na kolik je vice co zdravé. jestli se vsákne trochu horkeho oleje z panve tak kdo zjistil že srouhanka ten olej nevsákne taktéž? byt ten řízek už trochu v obalu opečeny stejně to nasákne. po zdraví prospesné strance mi to prijde tedy na zhruba stejno, s tim že ja bych spíš řešila hodnotu vyzivovou kuřecího ci veproveho masa po upravě jakou si zachovala a ne kde je vic oleje. zas při cholesterolu spatnem chápu že řízek radši urcite opect, kuli tomu oleji, ale maso v tomhle případe zustane lepsí hodnotou udelane na panvi, pect rizek je nesmysl zadušené maso pod davkou oleje na strouhanku, to se hur upečo-usmažíí, to už radši upéct bez obalu a mate po problemu.
Autor: nazor
testoviny ponorit do teple vody počkat az se zacnou vařit, profi??? ehm, řizky než usmažit , dat na derovaný plech, dotaz, konvektomat, co se ma pravidelne cistit vevnitř, nezaprasi se to o dost tim vsim? my když pečeme kachny da to konvektaku zabrat aby se vycistil. jinak proc se ty řízky potirají olejem? vidim v tom proste co ma co olej delat na strouhance? je to pro mne neomalenost a ne chutnost tenhle postup. proc ste zacali potirat?jo snedla bych ten rizek,ale vidim v tom jenom zjednoduseni,a ne smysluplnost. děláte to zvláštním postupem, jde o to ze co se dava delat do oleje tak se to dava do rozpaleneho oleje, nebo pak za oleje studeného dat hnedle do horka. ten řízek není ani ono jo teda chutove? to radsi smazit na panvi nebo delat pouze steaky. není to promyslený dokonale, sorry myslim si to
Autor: karolka
TY MISTŘI co vymysleli konvektomat jako takovy vůbec, a multifunkcni panve a postupy jak zachovat nejlepší způsob vaření, kteřý jde vždy ještě nějak doplnit , ale ne převrátit jak se ma co vařit, tak ti to promysleli dodetailu, mit vztah k jidlu a ke kucharskym technologiim jako oni, pak bych byla stastna že muzu vařit na nej urovni, která ma svůj pravy a hlavne opravnený smysl. kdo používate konvektomat nebo panve zjistěte si nejdříve co jak a na cem se děla protože tak je to spravně v knihách naučných o kulinaření, nebo tech priruckach kterou dostane kazda kuchyne co si obstara velkospotrebic do provozu. ma byt preci zachovana hlavni a ta pravá kvalita a podstata jidla. a je kladen duraz proc je to takhle nejvic ucelne jak je psane v postupech. tak zbytecne nevymýšlejte, ale hledejte proc osvedceny postup je důvodem a odpovedi na to proc toje u toho a u toho pokrmu v te skutečně uznané verzi jak udelat jidlo nejlepe s možnosti i sebou dovyladit ne přenastavit:)zmatlat
Autor: Dotaz, jaký máte názor vy?
Proč si myslíte že je správná technika při vaření, dávat těstoviny do vody ne vroucí ,jen teplejší, a pak čekat několik minut než začnou vřít? jak jste se to vystudovali? Kdy jste slyšeli o této technice? A řízky myslíte že je správné péct potřené olejem ,obalované řízky timto myslim? proč si myslíte že to nevadí? myslite ostatní, že vše je jak ma ohledně celého postupu? budu ráda za zpětnou vazbu
Autor: rohlik
Jako vtip dobré.Děkuji, že jsem se při pátku konečně zasmála a přečetla něco odborného,co našim hostům ve školní jídelně vadí.Přeji krásný den
Autor: nenad
Souhlasím s Karolínou. Řízek z fritézy je úžasný, a řízek z konvektomatu je hnus. O těstovinách snad nemůže být ani řeč!
Na určitých jídelnách si takto usnadňují práci a pak se diví, že jde vše do odpadu.
Znám jídelnu kde maso do segedínského guláše melou na velké šajbě. Vypadá to pak jako by to už někdo pozřel…
Je to prostě lenost personálu!
Autor: MajaM
Lenost personálu, o tom by se dalo dlouze polemizovat. Práce ve školních jídelnách je naprosto neohodnocená a neoceněná. Uvařit se musí, i když personál schází, jsme pod tlakem čím dál tím víc. Asi je rozdíl vařit 200 obědů nebo 700. To opravdu maso nakrájet nestihnete. Mám 33 let praxe takže vím o čem píšu.
Autor: jentak
Vše je o organizaci práce a také o pracovních návycích? Věřte, že se to stihne i u více obědů než 700 a pokud práci děláte rády, tak maso raději nakrájíte, aby byli vaši strávníci spokojeni . Vařit by se mělo poctivě a s láskou. Tak hezké dny a mnoho spokojených strávníků
Autor: nenad
Vaříme 1000 obědů a stíháme.
Autor: Zdenouš
Máme konvektom Retigo.V brožuře kterou jsme obdrželi je tehnologický postup smažení řízků,rybího filé a květáku-horký vzduch 15min, 220st.Když nás pán před 20.lety zaučoval doporučíl nám potření nebo postříkání řízků olejem smíchaným s paprikou pro lepší barvu řízků,Fritézu máme na 10l oleje.Za jedno měsíční smažení řízků pro 150strávníků si nemohu dovolit odepsat 10l oleje a vylít,tudíž co udělám odepíši 2l oleje a přidalším smažení doliji 2l oleje do fritézy a smažím řízky v přepáleném oleji od minula.No a takto to udělám několikrát zasebou.A to si myslíte,že ten přepálený, několikrát použitý olej je zdraví?Takže já smažím raději v konvektomatu a to co nejméně.A k tomu usnadnění práce,ano konvektomat je opravdu velké usnadnění práce.Před mnoha lety jsme brambory tahaly z elektrických kamen ve 30.litrových hrncích a ručně cedili.Dodnes se divím,že jsme se za ty roky neopařili.Za ty peníze by to dnes nikdo nedělal.
Autor: Zdenouš
Myslím,že doba středověku je dávno za námi a technika jde stále dopředu.Vařit v kotlíku bych tedy nechtěla.
Autor: Honza01
Dobrý den. Když čtu tuto diskuzi musím se taky přidat.
Nejsme školní jídelna ale soukromá vývařovna. Co se týče smažení řízků v konvektomatu, tak po vyzkoušení smažíme klasicky ve fritézách – pro nás úspora času a strávníkům chutnají více. Občas jme v konvektomatu dělávali květák, protože se smaží delší dobu a my nestíhali, ale klasika je klasika. U těstovin by mě nikdy nenapadlo ani vyzkoušet vařit v konvektomatu. Už podle návodu se musí sypat do vroucí vody, která je lepší a rychlejší uvařit v kotli nebo pánvi. Brambory většinou vaříme v kotlích, ale občas dovařujeme pár plechů v konvektomatu. do děrovaných gastronádob brambory nasypeme opláchneme a osolíme navrch. Po vložení do stroje je trochu ostříkneme sprchou a na páru 30 až 40 minut. Jinak bez konvektomatu bychom se už neobešli. Máme Retigo 4ks a veškeré pečené maso vcelku děláme na noční pečení. Ráno příjdeme a maso je hotové.
Autor: pepinda
Mám prosbu – netýká se to vaření v konvektomatu, ale údržba změkčovače vody u kovektomatu. “ Jaký druh soli používáte“ tablety, křišťálovou nebo kuchyňskou. Děkuji za informaci.
Autor: Lenka17
Dobrý den,darem jsme dostali starší konvektomat Zanussi.
Poradíte mi prosím,kde se do něj dají sehnat plechy,nebo co vše je potřeba.Popřípadě kde se dá najít i návod k použití.Velice děkuji a přeji krásné letní dny
Autor: Zalka
Připravujete někdo v konvektomatu luštěniny?
Autor: Zdenouš
Luštěniny v konvektomatu nevaříme,ale zapékané by se určitě nechaly udělat.
Autor: Moderátor
Odstraněno
Příspěvek byl odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuse.