Věk pracovniků
Milé dámy zkusme si vzájemně sdělit jaký je průměrný vek pracovníků školních jídelen.
Nemohu se zbavit dojmu, že naši pracovníci stárnou a mladí se do našeho oboru moc nehrnou.
tedy průměrný věk mého pracovníka je 48 let.
Když si uvědomíme že je to nějakých 30 let praxe a přiřadíme k tomu plat je to docela zajímavé zjištění. Docela se stydím kolik těmto lidem mohu nabidnout když normativ na úvazek daný krajem se pohybuje mezi 10200-10500 Kč hrubého. Co myslíte, pracovali by krajští úředníci za tuto normativní mzdu?
Re: Věk pracovniků
Mě je jako vedoucí školní jídelny 32let. Jedné kuchařce 24,druhé 52,třetí 54.A ráda bych si někdy post krajského úředníka s mým vyměnila.Samozřejmě i s platem.
Re: Věk pracovniků
Tak u nás je průměrný věk dokonce 52 let. Co se platů týče, nebudu to snad ani komentovat. Jenom když jsem se podívala na mou platovou třídu a platový stupeň, tak úřednice na kraji při tom samém platovém zařazení a stejném vzdělání a určitě menší zodpovědnosti bere o 25 % více.
Re: Věk pracovniků
Věk je u nás asi 50 let. A plat na úřadě není vyšší o 25% ale nejméně o 50%.Ale nikoho to nikde nezajímá.Dělejte , a když se vám to nelíbí, tak můžete jít.To slyším dost často.
Re: Věk pracovniků
Bohužel to není závist,ale konstování pravdy ,která v kuchyních je.V kuchyních opravdu pracuji starší pracovnice,nebo mladí do této dřiny a za tak málo peněz nejdou.Onemocní v kuchyni personál i 3 najednou a nejste schopni zajistit náhradu,úřad práce potřebuje neustále nějaké papíry a tak ,dotyčný raději nenastoupí,protože má sociálku.-Jaké má výhody školní stravování?Žádné,stravenky si platí jako učitel,dovolená jako normální pracovník v jiné branži,ba naopak někdy potupa ze stran učitelů,co zase se vaří atd.Tolik zase na zástupy není lidí,kdo je v důchodu je rád ,že té dřiny už má dost.A co dlohodobé nemocenské.opakovamné,zase celá kuchyně musí zatáhnout.Příjemný den
Re: Věk pracovniků
Zrovna včera jsem odeslala statistický výkaz na kraj a zároveň s odesláním jsem se začala hrozit dalšího kamenování z vedení, že máme málo strávníků na tolik pracovnic. Jako vedoucí mám v kuchyni 5 fyzických sil na 4,5 prac. úvazku. Průměrný věk je zhruba 50 let, průměrná mzda dle normativů 10.373 Kč(hrubého). Dle tabulkových platů daných z vyšších míst(stát) se dostanu na daleko vyšší částky, jak nám určuje náš chlebodárce- kraj v normativech. S paní ekonomkou jsem zcela vážně o tomto problému diskutovala hodnou chvíli, abych ji přesvědčila,že přece ty ženské nemohou za to, že nejsou fluktuantky ( pracují na jedné škole i 30 let), že nechodí marodit s každou bolístkou apod. Došla jsem k závěru, že takové poctivé ženské, které přistupují zodpovědně k práci a „strčí“ kdekoho z mladých do kapsy, je potřeba zastřelit a nezaměstnávat ve školství. To asi bude nejlepší odměna za jejich celoživotní krmení našich „fajnových“ bříšek.
Re: Věk pracovniků
Mzdový normativ na 1 pracovní úvazek pro pracovníka školní jídelny stanovuje krajský úřad. Tomu přidělí opět normativně peníze ministerstvo. Ale pozor, každý kraj může mít tento normativ jiný a je závislý od pravidel, která si stanoví kraj. Jsou to opět pravidla v jakýchsi mezích které stanoví ministerstvo. Proto jsou rozdíly v normativní mzdě a výkonech na pracovníka v jednotlivých regionech. Tudíž se dostáváme do situace, kdy naše případná stížnost na výši normativu odeslaná na ministerstvo skončí na kraji a zjistíme že je vlastně všechno správně a ti neznalí jsme my.
Re: Věk pracovniků
Náš věkový průměr je 44 let. Náš problém je spíš v tom, že nejsme ani velká ani malá jídelna: vaříme 310 obědů, z toho 75 jsou děti MŠ, 80 cizí strávníci včetně zaměstnanců škol a asi 155 školáci. Je nás tu 5 pracovnic, já jako vedoucí jsem na celý úvazek, jedna kuchařka má polovinu platu hrazenou z vedlejší činnosti. Jsme na doraz. Jako všude je problém s návštěvou lékaře, onemocněním apod. Před týdnem mi ředitel sdělil, že nebudou žádné odměny před vánocemi. Ale osobní ohodnocení máme stále. Když se podívám na výplatnici, pomocná síla se základním vzdělání má 8300 čistého, což není zas tak málo. Ono se to musí brát jako celek – máme volné soboty a neděle, ona má práci v místě bydliště, ušetří tedy čas i peníze za dojíždění, prakticky celý den se tady nají, nikdo ji nebuzeruje, o prázdninách má volnější pracovní dobu… Když by v obchoďáku prodávala nabo zarovnávala zboží, bude dělat o víkendu, o svátcích, čip ji bude kontrolovat, jak dlouho byla na záchodě nebo svačila.. takže ono něco za něco. Já osobně mám taky třeba vyšší ambice než dělat vedoucí ŠJ, ale za 1. mě to baví, za 2. jsem o půl třetí doma /to bych asi z úřadu nebyla, že/, za 3. taky mám práci v místě a jezdím na kole – jak jsem vždycky, když jsem dojížděla za prací do města, záviděla těm domácím, že mají práci za rohem, že nemusejí vstávat po 4. hodině a domů přicházejí o hodinu dřív než já!
Re: Věk pracovniků
No tomáte dobré, máte nadstav pracovníků, běžně se počítá na první strovku strávníků 2 pracovní síly a nakaždou další stovku 1 pracovnice – i s vedoucí ŠJ, to máte první strovka 2 + 2 je čtyři pracovnice ovšem i s vedoucí jídelny, takže buďte rádi, že máte co máte, u nás byste musela 1 propustit.
Re: Věk pracovniků
Milá Jitko,když pominu fakt,že vedoucí se počítala vždycky zvlášť,tyto a jiné výpočty už neplatí,vše je na řediteli školi.Přeji hezký víkend,zdraví Ivča
Re: Věk pracovniků
Ježkovy oči,omlouvám se za „školi“,to jsem teda určitě napsat nechtěla.Takže ještě jednou se omlouvám všem,zdraví Ivča
Autor: cindy
Re: Věk pracovniků
Milá Ivčo,vedoucí se už dávno nepočtá vzlášť,ani se už nepočtají 2 kuchařky na 100 dět í..
Autor: Anonymní
Re: Věk pracovniků
jak se to tedy počítá?
Autor: ivča
Re: Věk pracovniků
Souhlasím,však jsem napsala,že to už neplatí.Zdraví Ivča
Autor: sacher
Re: Věk pracovniků
Dobrý den, odkud máte informace, že na první 100 jídel 2 kuchařky, a dál za každou 100 jedna? POkud jsem si to zjišťoval, tak to byl normatív do roku 1989, dnes je to na zřizovateli kolik personálu si tam dá. Dnes se to také odvozuje od nové technologie výroby, zařízení kuchyně, náročnosti práce, …. atd.
Re: Věk pracovniků
No to moc dobré není, protože jste asi nepřihlídla k tomu že máme ještě přesnídávky a svačiny v mateřské škole v celkovém denním počtu asi 120 porcí a ještě výdejní místa v MŠ !
Re: Věk pracovniků
Paní Zdenko, ve které platové třídě máte zařazenu pomocnou sílu, která má podle vás 8300,- čistého? Moje pomocné síly mají podle tabulek ve 3. platové třída v 11 stupeň 8870,- hrubého což není daleko od minimální mzdy.
Re: Věk pracovniků
Paní Zdenko, ve které platové třídě máte zařazenu pomocnou sílu, která má podle vás 8300,- čistého? Moje pomocné síly mají podle tabulek ve 3. platové třída v 11 stupeň 8870,- hrubého což není daleko od minimální mzdy.
Re: Věk pracovniků
Podle krajských normativů. Každý kraj má své. Když si spočítáte pracovní sílu podle – 2 na 100 a na další 100 1, tak je to pouze orientační. Nejspíš dojdete k tomu, že počet pracovních sil (počítané tímto způsobem) odpovídá počtu vařených obědů (opravdu vařených – děti a zaměstnanci) + vedoucí k tomu.
Re: Věk pracovniků
Každý kraj to má trochu jinak, ale mělo by to být přibližně podobné. Najděte si to na internetu, pro Prahu to je www Praha-mesto.cz
-radnice-mesto
-školství a volný čas
-rozpočet škol a školských zařízení/ v šedém- příloha 4/ T am je to rozepsané po jednotlivcích.
Z dravím
Re: Věk pracovniků
Normativní počet pracovníků se počítá už druhý rok PŘESNĚ na počet strávníků.Existuje přesná tabulka, ve které se počítá po jednom dítěti a ne do 100 a nad 100. My máme například 155 strávníků.120 v MŠ- na to se PŘESNĚ spočítá normativ a 35 v ŠD a na to se také přesně počítá normativ. U nás to dělá 4,01 pracovní síly. Skutečně ne podle 100 nebo nad 100.
Každý ředitel touto tabulkou určitě disponuje.
Re: Věk pracovniků
Normativní stavy určuje směrnice Krajského úřadu a výpočet tohoto normativu se skutečně může v jednotlivých krajích lišit – ne nijak dramaticky. Dříve se celkem hodně přihlíželo k podmínkám provozu a rozdíly mezi kraji byli markantnější. Nyní dochází k POSTUPNÉMU sjednocování, to znamená, že někde docházelo k dramatickému propouštění a někde ani ne. Vzorec pro výpočet normativu je logaritmický, záleží tedy na celkovém počtu uvařených jídel – jiný bude normativ na 50 dětí v MŠ, kde se vaří pouze těchto 50 obědů a jiný v kuchyni, kde se vaří dalších 600 obědů pro školáky. Je věcí vedoucí jídelny, jak zvládne s těmito silami uvařit, jak jim zorganizuje práci atd…
Věk pracovniků
Autor: Jana
Věk pracovniků
Milé dámy zkusme si vzájemně sdělit jaký je průměrný vek pracovníků školních jídelen.
Nemohu se zbavit dojmu, že naši pracovníci stárnou a mladí se do našeho oboru moc nehrnou.
tedy průměrný věk mého pracovníka je 48 let.
Když si uvědomíme že je to nějakých 30 let praxe a přiřadíme k tomu plat je to docela zajímavé zjištění. Docela se stydím kolik těmto lidem mohu nabidnout když normativ na úvazek daný krajem se pohybuje mezi 10200-10500 Kč hrubého. Co myslíte, pracovali by krajští úředníci za tuto normativní mzdu?
Autor: simi
Re: Věk pracovniků
Mě je jako vedoucí školní jídelny 32let. Jedné kuchařce 24,druhé 52,třetí 54.A ráda bych si někdy post krajského úředníka s mým vyměnila.Samozřejmě i s platem.
Autor: Alena
Re: Věk pracovniků
Tak u nás je průměrný věk dokonce 52 let. Co se platů týče, nebudu to snad ani komentovat. Jenom když jsem se podívala na mou platovou třídu a platový stupeň, tak úřednice na kraji při tom samém platovém zařazení a stejném vzdělání a určitě menší zodpovědnosti bere o 25 % více.
Autor: cindy
Re: Věk pracovniků
Věk je u nás asi 50 let. A plat na úřadě není vyšší o 25% ale nejméně o 50%.Ale nikoho to nikde nezajímá.Dělejte , a když se vám to nelíbí, tak můžete jít.To slyším dost často.
Autor: Alena
Re: Věk pracovniků
Já myslím základ.Samozřejmě, že berou i tzv.“držhubné!“ i jiné příplatky a ohodnocení, o kterém se nám ani nezdá.
Autor: Katie
Re: Věk pracovniků
Proč a na co tolik závisti? má to smysl?
Autor: jana
Re: Věk pracovniků
Bohužel to není závist,ale konstování pravdy ,která v kuchyních je.V kuchyních opravdu pracuji starší pracovnice,nebo mladí do této dřiny a za tak málo peněz nejdou.Onemocní v kuchyni personál i 3 najednou a nejste schopni zajistit náhradu,úřad práce potřebuje neustále nějaké papíry a tak ,dotyčný raději nenastoupí,protože má sociálku.-Jaké má výhody školní stravování?Žádné,stravenky si platí jako učitel,dovolená jako normální pracovník v jiné branži,ba naopak někdy potupa ze stran učitelů,co zase se vaří atd.Tolik zase na zástupy není lidí,kdo je v důchodu je rád ,že té dřiny už má dost.A co dlohodobé nemocenské.opakovamné,zase celá kuchyně musí zatáhnout.Příjemný den
Autor: hala
Re: Věk pracovniků
Zrovna včera jsem odeslala statistický výkaz na kraj a zároveň s odesláním jsem se začala hrozit dalšího kamenování z vedení, že máme málo strávníků na tolik pracovnic. Jako vedoucí mám v kuchyni 5 fyzických sil na 4,5 prac. úvazku. Průměrný věk je zhruba 50 let, průměrná mzda dle normativů 10.373 Kč(hrubého). Dle tabulkových platů daných z vyšších míst(stát) se dostanu na daleko vyšší částky, jak nám určuje náš chlebodárce- kraj v normativech. S paní ekonomkou jsem zcela vážně o tomto problému diskutovala hodnou chvíli, abych ji přesvědčila,že přece ty ženské nemohou za to, že nejsou fluktuantky ( pracují na jedné škole i 30 let), že nechodí marodit s každou bolístkou apod. Došla jsem k závěru, že takové poctivé ženské, které přistupují zodpovědně k práci a „strčí“ kdekoho z mladých do kapsy, je potřeba zastřelit a nezaměstnávat ve školství. To asi bude nejlepší odměna za jejich celoživotní krmení našich „fajnových“ bříšek.
Autor: rodič
Re: Věk pracovniků
Jak se v jídelně dojde k průměrné mzdě z normativů? Děkuji
Autor: jana
Re: Věk pracovniků
Mzdový normativ na 1 pracovní úvazek pro pracovníka školní jídelny stanovuje krajský úřad. Tomu přidělí opět normativně peníze ministerstvo. Ale pozor, každý kraj může mít tento normativ jiný a je závislý od pravidel, která si stanoví kraj. Jsou to opět pravidla v jakýchsi mezích které stanoví ministerstvo. Proto jsou rozdíly v normativní mzdě a výkonech na pracovníka v jednotlivých regionech. Tudíž se dostáváme do situace, kdy naše případná stížnost na výši normativu odeslaná na ministerstvo skončí na kraji a zjistíme že je vlastně všechno správně a ti neznalí jsme my.
Autor: Zdenka
Re: Věk pracovniků
Náš věkový průměr je 44 let. Náš problém je spíš v tom, že nejsme ani velká ani malá jídelna: vaříme 310 obědů, z toho 75 jsou děti MŠ, 80 cizí strávníci včetně zaměstnanců škol a asi 155 školáci. Je nás tu 5 pracovnic, já jako vedoucí jsem na celý úvazek, jedna kuchařka má polovinu platu hrazenou z vedlejší činnosti. Jsme na doraz. Jako všude je problém s návštěvou lékaře, onemocněním apod. Před týdnem mi ředitel sdělil, že nebudou žádné odměny před vánocemi. Ale osobní ohodnocení máme stále. Když se podívám na výplatnici, pomocná síla se základním vzdělání má 8300 čistého, což není zas tak málo. Ono se to musí brát jako celek – máme volné soboty a neděle, ona má práci v místě bydliště, ušetří tedy čas i peníze za dojíždění, prakticky celý den se tady nají, nikdo ji nebuzeruje, o prázdninách má volnější pracovní dobu… Když by v obchoďáku prodávala nabo zarovnávala zboží, bude dělat o víkendu, o svátcích, čip ji bude kontrolovat, jak dlouho byla na záchodě nebo svačila.. takže ono něco za něco. Já osobně mám taky třeba vyšší ambice než dělat vedoucí ŠJ, ale za 1. mě to baví, za 2. jsem o půl třetí doma /to bych asi z úřadu nebyla, že/, za 3. taky mám práci v místě a jezdím na kole – jak jsem vždycky, když jsem dojížděla za prací do města, záviděla těm domácím, že mají práci za rohem, že nemusejí vstávat po 4. hodině a domů přicházejí o hodinu dřív než já!
Autor: Andrea
Re: Věk pracovniků
Naprosto souhlasím a zdravím Vás
Autor: Jitka
Re: Věk pracovniků
No tomáte dobré, máte nadstav pracovníků, běžně se počítá na první strovku strávníků 2 pracovní síly a nakaždou další stovku 1 pracovnice – i s vedoucí ŠJ, to máte první strovka 2 + 2 je čtyři pracovnice ovšem i s vedoucí jídelny, takže buďte rádi, že máte co máte, u nás byste musela 1 propustit.
Autor: ivča
Re: Věk pracovniků
Milá Jitko,když pominu fakt,že vedoucí se počítala vždycky zvlášť,tyto a jiné výpočty už neplatí,vše je na řediteli školi.Přeji hezký víkend,zdraví Ivča
Autor: ivča
Re: Věk pracovniků
Ježkovy oči,omlouvám se za „školi“,to jsem teda určitě napsat nechtěla.Takže ještě jednou se omlouvám všem,zdraví Ivča
Autor: cindy
Re: Věk pracovniků
Milá Ivčo,vedoucí se už dávno nepočtá vzlášť,ani se už nepočtají 2 kuchařky na 100 dět í..
Autor: Anonymní
Re: Věk pracovniků
jak se to tedy počítá?
Autor: ivča
Re: Věk pracovniků
Souhlasím,však jsem napsala,že to už neplatí.Zdraví Ivča
Autor: sacher
Re: Věk pracovniků
Dobrý den, odkud máte informace, že na první 100 jídel 2 kuchařky, a dál za každou 100 jedna? POkud jsem si to zjišťoval, tak to byl normatív do roku 1989, dnes je to na zřizovateli kolik personálu si tam dá. Dnes se to také odvozuje od nové technologie výroby, zařízení kuchyně, náročnosti práce, …. atd.
Autor: Zdenka
Re: Věk pracovniků
No to moc dobré není, protože jste asi nepřihlídla k tomu že máme ještě přesnídávky a svačiny v mateřské škole v celkovém denním počtu asi 120 porcí a ještě výdejní místa v MŠ !
Autor: lili
Re: Věk pracovniků
Paní Zdenko, ve které platové třídě máte zařazenu pomocnou sílu, která má podle vás 8300,- čistého? Moje pomocné síly mají podle tabulek ve 3. platové třída v 11 stupeň 8870,- hrubého což není daleko od minimální mzdy.
Autor: lili
Re: Věk pracovniků
Paní Zdenko, ve které platové třídě máte zařazenu pomocnou sílu, která má podle vás 8300,- čistého? Moje pomocné síly mají podle tabulek ve 3. platové třída v 11 stupeň 8870,- hrubého což není daleko od minimální mzdy.
Autor: Zdenka
Re: Věk pracovniků
Pomocné kuchařky jsou v 4. pl. třídě a 10. stupni, tj. Kč 9260,- plus 400,- osobní ohodnocení.
Autor: olina
Re: Věk pracovniků
Prosím Cindy o odpověď, jak se tedy počítají zaměstnanci kuchyně. Nikdo nám zatím nedokázal odpovědět. Děkuji
Autor: Anonymní
Re: Věk pracovniků
Podle krajských normativů. Každý kraj má své. Když si spočítáte pracovní sílu podle – 2 na 100 a na další 100 1, tak je to pouze orientační. Nejspíš dojdete k tomu, že počet pracovních sil (počítané tímto způsobem) odpovídá počtu vařených obědů (opravdu vařených – děti a zaměstnanci) + vedoucí k tomu.
Autor: cindy
Re: Věk pracovniků
Každý kraj to má trochu jinak, ale mělo by to být přibližně podobné. Najděte si to na internetu, pro Prahu to je www Praha-mesto.cz
-radnice-mesto
-školství a volný čas
-rozpočet škol a školských zařízení/ v šedém- příloha 4/ T am je to rozepsané po jednotlivcích.
Z dravím
Autor: simi
Re: Věk pracovniků
Normativní počet pracovníků se počítá už druhý rok PŘESNĚ na počet strávníků.Existuje přesná tabulka, ve které se počítá po jednom dítěti a ne do 100 a nad 100. My máme například 155 strávníků.120 v MŠ- na to se PŘESNĚ spočítá normativ a 35 v ŠD a na to se také přesně počítá normativ. U nás to dělá 4,01 pracovní síly. Skutečně ne podle 100 nebo nad 100.
Každý ředitel touto tabulkou určitě disponuje.
Autor: Zdenka
Re: Věk pracovniků
Normativní stavy určuje směrnice Krajského úřadu a výpočet tohoto normativu se skutečně může v jednotlivých krajích lišit – ne nijak dramaticky. Dříve se celkem hodně přihlíželo k podmínkám provozu a rozdíly mezi kraji byli markantnější. Nyní dochází k POSTUPNÉMU sjednocování, to znamená, že někde docházelo k dramatickému propouštění a někde ani ne. Vzorec pro výpočet normativu je logaritmický, záleží tedy na celkovém počtu uvařených jídel – jiný bude normativ na 50 dětí v MŠ, kde se vaří pouze těchto 50 obědů a jiný v kuchyni, kde se vaří dalších 600 obědů pro školáky. Je věcí vedoucí jídelny, jak zvládne s těmito silami uvařit, jak jim zorganizuje práci atd…