Na 10 porcí:
Žemle 0,4
Mléko 0,2
vejce 3,0
Máslo 0,05
Sůl 0,03
Petržel 0,01
Popis:
Žemli nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, sůl, muškátový květ, můžeme přidat také utřená krůtí játra a prolisovaný česnek, omytou sekanou petržel a vše promícháme. (Tradiční příprava třeného základu z másla a žloutků na nádivku a šlehání sněhu z bílků zvyšuje pracnost a přitom nemá žádný efekt.)
No to máte pravdu ,že klasická nádivka se šleháním bílku zvyšuje pracnost,ale ten našlehaný bílek vám zajistí kyprost nádivky.Pokud bych tu nádivku, u nás se říká hlavička, dělala zvolila bych pracnější způsob.Jo, ta pracnost ,to je tedy fakt problém,radši si uvařit kafíčko a hezky si popovídat.
Pokud budete tedy šlehat sníh, bílky by neměly být přímo z lednice,nechat alespoň hodinu při pokojové teplotě,přidejte k nim trochu soli,sníh bude lépe držet.Sníh vmíchávejte vařečkou a opatrně,aby vám to sespadlo.Tak ať se vám dílo podaří.
velikonoční nádivka se špenátem
Autor: LucieH
velikonoční nádivka se špenátem
Dobrý den, pěkně prosím, nemáte někdo recepturu na velikonoční nádivku se špenátem ? Nebo kde bych našla ? Děkuji L.
Autor: zdenouš
Přidejte do klasické nádivky nasekané listy čerstvého špenátu,místo kopřiv,a je to.
Autor: LucieH
Jasan, to bych tak udělala, jen nemám tu recepturu na klasickou nádivku…jako kolik housek, vajec…ať se můžu od něčeho odpíchnout 🙂
Autor: Libuše
Na 10 porcí:
Žemle 0,4
Mléko 0,2
vejce 3,0
Máslo 0,05
Sůl 0,03
Petržel 0,01
Popis:
Žemli nakrájíme na kostičky, zvlhčíme mlékem, přidáme rozpuštěné máslo, vejce, sůl, muškátový květ, můžeme přidat také utřená krůtí játra a prolisovaný česnek, omytou sekanou petržel a vše promícháme. (Tradiční příprava třeného základu z másla a žloutků na nádivku a šlehání sněhu z bílků zvyšuje pracnost a přitom nemá žádný efekt.)
Autor: zdenouš
No to máte pravdu ,že klasická nádivka se šleháním bílku zvyšuje pracnost,ale ten našlehaný bílek vám zajistí kyprost nádivky.Pokud bych tu nádivku, u nás se říká hlavička, dělala zvolila bych pracnější způsob.Jo, ta pracnost ,to je tedy fakt problém,radši si uvařit kafíčko a hezky si popovídat.
Autor: LucieH
Děkuji ! Zkusím si prosadit sníh z bílků, určitě to tak bude lepší. ( lepší pro strávníky 🙂 pracnější pro kuchařky 🙁 )
Autor: zdenouš
Pokud budete tedy šlehat sníh, bílky by neměly být přímo z lednice,nechat alespoň hodinu při pokojové teplotě,přidejte k nim trochu soli,sníh bude lépe držet.Sníh vmíchávejte vařečkou a opatrně,aby vám to sespadlo.Tak ať se vám dílo podaří.