Velikost porce pro dospělého strávníka
Dobrý den, jako pedagogové platíme cenu za dospělého strávníka. Vzhledem k mé nemoci jsem nucena si převažovat např. maso. K obědu byla rajská omáčka /přílohy jsem nucena vynechat/. Porce masa vážila 31g. Z mého pohledu to není adekvátní ceně obědu ani nesplňuje požadavky na gramáž, v jídelně nerozlišují porce pro žáky 2. stupně ZŠ a dospělé. Nevím, zda se jídelny musí řídit nějakou platnou normou?
Dobrý den, rozhodně máte někde u vnitřního řádu i gramáže mas, příloh atd. Může se to trochu lišit od ostatních. Někde mají větší porce masa nebo jiné úpravy gramáží. V průměru platí cca 30% z váhy syrového dolů. Ale někdy se stane , že mám pocit, že jemaso poloviční , po úpravě, a samá voda. Ryby jsou kapitola extra. Ale těch 31 g je opravdu málo. To máme pro 7-10 let 70g masa. To by odpovídalo.
Přeji Vám hezký den
Záleží na tom, kolik si platíte. U nás máme normu na dospělého 1,2 (120 g v syrovém stavu – guláš, hovězí pečeně, roštěnky …). Kolik je po uvaření říká norma. Například hovězí guláš: norma uvádí 60 g maso a 120 g omáčka; z toho U NÁS vyplývá, že pedagog dostává 72 g masa po uvaření a 140 g omáčky.
Ale poměrně jednoduché máte, když si to také zkusíte doma. Dejte si do hrnce 1 kg masa syrového a zvažte si pak, kolik budete mít masa hotového.
PS: vycházím z „Receptur pokrmů pro školní stravování“, kde má kuchařka také průměrnou hmotnost jedné porce.
Můžete u vás požádat o nahlédnutí, jaké receptury paní kuchařky používají.
Gramáž masa je podle nastavení v jídelně pro dospělého strávníka 80 – 100 g v syrovém stavu. Říká se, že technologickými úpravami dochází ke ztrátám cca 40 %, samozřejmě záleží na způsobu přípravy.
U nás si dospělí platí normu 2.stupně, tedy 80 g masa v syrovém stavu. Po uvaření má tedy zhruba o 40%méně, tedy zhruba těch 32 g hotového masa.
Dospělí se někdy diví, proč mají tak málo masa a ani neví, že si platí jako děti na 2. stupni. Kdysi před mnoha lety si to tak přáli a odsouhlasili. Když jim nabídnu, že by si mohli platit celou dospělou porci a mít tedy větší porci, tak nechtějí.
Píšete, že po uvaření má maso o 40% méně, tedy zhruba těch 32 g hotového masa. Takže mě vychází, že by měli dostat
48 g hotového masa. O 32 gramů se to maso zmenší a 80 gramů mínus 32 gramů je 48 gramů.
Kdysi nám při kontrole ČŠI doporučila zvednout cenu oběda pro dospělé a vedení pro dospělé nastavilo nejvyšší cenu/ platí více než 15 ti letí/ a tak mohou mít i větší porce např. 120 masa nebo 150 ga více u ryb. Porce jsou hezké a nikdo nemůže říci, že měl málo, dostávají plné talíře a navíc se každému zaměstnanci přispívá z FKSP, tak jsou obědy doslova za hubičku, proto nevidím důvod proč se brání zvednutí ceny?
Velikost porce pro dospělého strávníka
Autor: alsi
Velikost porce pro dospělého strávníka
Dobrý den, jako pedagogové platíme cenu za dospělého strávníka. Vzhledem k mé nemoci jsem nucena si převažovat např. maso. K obědu byla rajská omáčka /přílohy jsem nucena vynechat/. Porce masa vážila 31g. Z mého pohledu to není adekvátní ceně obědu ani nesplňuje požadavky na gramáž, v jídelně nerozlišují porce pro žáky 2. stupně ZŠ a dospělé. Nevím, zda se jídelny musí řídit nějakou platnou normou?
Autor: janAA
Dobrý den, rozhodně máte někde u vnitřního řádu i gramáže mas, příloh atd. Může se to trochu lišit od ostatních. Někde mají větší porce masa nebo jiné úpravy gramáží. V průměru platí cca 30% z váhy syrového dolů. Ale někdy se stane , že mám pocit, že jemaso poloviční , po úpravě, a samá voda. Ryby jsou kapitola extra. Ale těch 31 g je opravdu málo. To máme pro 7-10 let 70g masa. To by odpovídalo.
Přeji Vám hezký den
Autor: Valentýna
Záleží na tom, kolik si platíte. U nás máme normu na dospělého 1,2 (120 g v syrovém stavu – guláš, hovězí pečeně, roštěnky …). Kolik je po uvaření říká norma. Například hovězí guláš: norma uvádí 60 g maso a 120 g omáčka; z toho U NÁS vyplývá, že pedagog dostává 72 g masa po uvaření a 140 g omáčky.
Ale poměrně jednoduché máte, když si to také zkusíte doma. Dejte si do hrnce 1 kg masa syrového a zvažte si pak, kolik budete mít masa hotového.
PS: vycházím z „Receptur pokrmů pro školní stravování“, kde má kuchařka také průměrnou hmotnost jedné porce.
Můžete u vás požádat o nahlédnutí, jaké receptury paní kuchařky používají.
Autor: Zalka
Gramáž masa je podle nastavení v jídelně pro dospělého strávníka 80 – 100 g v syrovém stavu. Říká se, že technologickými úpravami dochází ke ztrátám cca 40 %, samozřejmě záleží na způsobu přípravy.
Autor: ir.ča
U nás si dospělí platí normu 2.stupně, tedy 80 g masa v syrovém stavu. Po uvaření má tedy zhruba o 40%méně, tedy zhruba těch 32 g hotového masa.
Dospělí se někdy diví, proč mají tak málo masa a ani neví, že si platí jako děti na 2. stupni. Kdysi před mnoha lety si to tak přáli a odsouhlasili. Když jim nabídnu, že by si mohli platit celou dospělou porci a mít tedy větší porci, tak nechtějí.
Autor: AlenaAja
Píšete, že po uvaření má maso o 40% méně, tedy zhruba těch 32 g hotového masa. Takže mě vychází, že by měli dostat
48 g hotového masa. O 32 gramů se to maso zmenší a 80 gramů mínus 32 gramů je 48 gramů.
Autor: jentak
Kdysi nám při kontrole ČŠI doporučila zvednout cenu oběda pro dospělé a vedení pro dospělé nastavilo nejvyšší cenu/ platí více než 15 ti letí/ a tak mohou mít i větší porce např. 120 masa nebo 150 ga více u ryb. Porce jsou hezké a nikdo nemůže říci, že měl málo, dostávají plné talíře a navíc se každému zaměstnanci přispívá z FKSP, tak jsou obědy doslova za hubičku, proto nevidím důvod proč se brání zvednutí ceny?
Autor: alsi
Právě, že my platíme cenu dospělého strávníka 78,- Kč/stejnou jako externí strávníci/ ale porce stejné jako za dětské ceny…
Autor: Valentýna
No tak požádejte vedoucí jídelny o informace – jaká je kalkulace a velikost zaměstnanecké porce.
To není nic tajného.