Přeskočit na obsah

Větší dodávka masa

  • Autor: opportunity

    Větší dodávka masa
    Dodavatel nám přivezl čerstvé maso, dodal ho o 20% více, než bylo objednáno. Je v zatavené folii. Zboží ráno přebírají kuchařky. Z části masa uvařily (z těch 80%). Zbytek chtěly zamrazit. Hospodářka chtěla naopak všechno maso vypsat najednou. Vedoucí kuchařka byla proti, že by „přešvihla“ normu. Hospodářka zase nechtěla „ušetřené“ maso mít na skladě a použít ho až za týden nebo dva do jiného jídla, a to z důvodu, že maso se nesmí mrazit a každému je jasné, že tak dlouho chlazené nevydrží. Jak tohle řešit (když vynechám skutečnost, že dodavateli se část nedá odříznout a vrátit zpět)?

    • Autor: Danunka

      Můžete udělat obě věci, které jste měla navrhnuté, buď maso spotřebovat a podle toho to nanormovat, normy nejsou již zavazující, ale doporučované a za druhé maso můžete v malém a nutném případě zamrazit, ale musíte to mít zabezpečené v HACCAPu a každý balíček do mrazáku mít popsaný. Přeji krásný den

    • Autor: Dáša 23

      Děláme také oba způsoby,buď vydáme,nebo zamrazíme.Samozřejmě zamražení máme zadáno v HACCP.Když vaříme jídlo o kterém víme,že ho děti snědí klidně přidáme.

      • Autor: opportunity

        Děkuji oběma za odpověď. HACCAP máme udělaný úplně nově, podívám se, jestli tam mražení je. Ani jsem nevěděla, že je to dovolené. Co je k tomu třeba?

    • Autor: Rozmálka

      Dobrý den,
      zamražovat smíte kousky masa lehčí jak 1 kg. Pokud je těžší, rozdělte je na více částí. Ty pak zamražte v sáčku určenému pro použití v mrazu. Balíček označte druhem masa, datumem zamrazení, popř. datem následného zpracování, pokud je známo. Do HACCP si dejte poznámku, že v případě vyšší dodávky nebo poklesu strávníků lze takové maso zamrazit a jak při tom budete postupovat. Maso skladujte v masovém mrazáku a při rozmrazování dodržujte teplotu +4°C v lednici k tomu určené. To by mělo být asi dostačující. 🙂

      • Autor: xenie

        Dobrý den, je možno tedy zamražovat takto maso v „obyčejném“ mražáku? Mně bylo řečeno p. hygieničkou, že na toto zamražování musíme mít šoker. Pokud je to tak, jak píšete, stačil stačil by jen mražák????

    • Autor: Alena II.

      Před časem na tomto portálu vycházely články o zamrazování potravin. Najeďte si na archiv článků , zadejte si téma: hygiena a je to na str. 3.

      • Autor: opportunity

        Jenomže tam je alibisticky napsáno, že je to ze Slovenska a je to jen názor… A taky píšou o rychlém zmražení, a šoker nemáme.

        • Autor: rohlik

          Děláme také oba způsoby,pokud víme,že děti jídlo mají rády dáme masa více. Jinak zamrazíme,balíček musí být do 1 kg, popsán kdy bylo zamrazeno a snažíme se svařit do týdne. Hezký den

    • Autor: Radkaa

      Záleží přímo na Vaší hygieničce, my máme povoleno do 1 kg, ošetřeno v HACCAPu.

      • Autor: hygienička

        Píše se rok 2012 🙂
        takže už víme, že platí např. Nař.ES 852/2004, máme zpracované příručky HACCP….a proto mimo jiné zamrazujeme a rozmrazujeme dle námi stanovených postupů, které máme zapracované v příručce HACCP…

        • Autor: opportunity

          Díky všem, HACCAP mám skoro nový a nechám si tam zamražování dopsat.

        • Autor: opportunity

          Jo – a můžu si teda třeba zamrazit meruňky na zimu? Když to buddu mít v HACCAPu?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se