Větší dodávka masa
Dodavatel nám přivezl čerstvé maso, dodal ho o 20% více, než bylo objednáno. Je v zatavené folii. Zboží ráno přebírají kuchařky. Z části masa uvařily (z těch 80%). Zbytek chtěly zamrazit. Hospodářka chtěla naopak všechno maso vypsat najednou. Vedoucí kuchařka byla proti, že by „přešvihla“ normu. Hospodářka zase nechtěla „ušetřené“ maso mít na skladě a použít ho až za týden nebo dva do jiného jídla, a to z důvodu, že maso se nesmí mrazit a každému je jasné, že tak dlouho chlazené nevydrží. Jak tohle řešit (když vynechám skutečnost, že dodavateli se část nedá odříznout a vrátit zpět)?
Můžete udělat obě věci, které jste měla navrhnuté, buď maso spotřebovat a podle toho to nanormovat, normy nejsou již zavazující, ale doporučované a za druhé maso můžete v malém a nutném případě zamrazit, ale musíte to mít zabezpečené v HACCAPu a každý balíček do mrazáku mít popsaný. Přeji krásný den
Děláme také oba způsoby,buď vydáme,nebo zamrazíme.Samozřejmě zamražení máme zadáno v HACCP.Když vaříme jídlo o kterém víme,že ho děti snědí klidně přidáme.
Dobrý den,
zamražovat smíte kousky masa lehčí jak 1 kg. Pokud je těžší, rozdělte je na více částí. Ty pak zamražte v sáčku určenému pro použití v mrazu. Balíček označte druhem masa, datumem zamrazení, popř. datem následného zpracování, pokud je známo. Do HACCP si dejte poznámku, že v případě vyšší dodávky nebo poklesu strávníků lze takové maso zamrazit a jak při tom budete postupovat. Maso skladujte v masovém mrazáku a při rozmrazování dodržujte teplotu +4°C v lednici k tomu určené. To by mělo být asi dostačující. 🙂
Dobrý den, je možno tedy zamražovat takto maso v „obyčejném“ mražáku? Mně bylo řečeno p. hygieničkou, že na toto zamražování musíme mít šoker. Pokud je to tak, jak píšete, stačil stačil by jen mražák????
Děláme také oba způsoby,pokud víme,že děti jídlo mají rády dáme masa více. Jinak zamrazíme,balíček musí být do 1 kg, popsán kdy bylo zamrazeno a snažíme se svařit do týdne. Hezký den
Píše se rok 2012 🙂
takže už víme, že platí např. Nař.ES 852/2004, máme zpracované příručky HACCP….a proto mimo jiné zamrazujeme a rozmrazujeme dle námi stanovených postupů, které máme zapracované v příručce HACCP…
Větší dodávka masa
Autor: opportunity
Větší dodávka masa
Dodavatel nám přivezl čerstvé maso, dodal ho o 20% více, než bylo objednáno. Je v zatavené folii. Zboží ráno přebírají kuchařky. Z části masa uvařily (z těch 80%). Zbytek chtěly zamrazit. Hospodářka chtěla naopak všechno maso vypsat najednou. Vedoucí kuchařka byla proti, že by „přešvihla“ normu. Hospodářka zase nechtěla „ušetřené“ maso mít na skladě a použít ho až za týden nebo dva do jiného jídla, a to z důvodu, že maso se nesmí mrazit a každému je jasné, že tak dlouho chlazené nevydrží. Jak tohle řešit (když vynechám skutečnost, že dodavateli se část nedá odříznout a vrátit zpět)?
Autor: Danunka
Můžete udělat obě věci, které jste měla navrhnuté, buď maso spotřebovat a podle toho to nanormovat, normy nejsou již zavazující, ale doporučované a za druhé maso můžete v malém a nutném případě zamrazit, ale musíte to mít zabezpečené v HACCAPu a každý balíček do mrazáku mít popsaný. Přeji krásný den
Autor: Dáša 23
Děláme také oba způsoby,buď vydáme,nebo zamrazíme.Samozřejmě zamražení máme zadáno v HACCP.Když vaříme jídlo o kterém víme,že ho děti snědí klidně přidáme.
Autor: opportunity
Děkuji oběma za odpověď. HACCAP máme udělaný úplně nově, podívám se, jestli tam mražení je. Ani jsem nevěděla, že je to dovolené. Co je k tomu třeba?
Autor: Rozmálka
Dobrý den,
zamražovat smíte kousky masa lehčí jak 1 kg. Pokud je těžší, rozdělte je na více částí. Ty pak zamražte v sáčku určenému pro použití v mrazu. Balíček označte druhem masa, datumem zamrazení, popř. datem následného zpracování, pokud je známo. Do HACCP si dejte poznámku, že v případě vyšší dodávky nebo poklesu strávníků lze takové maso zamrazit a jak při tom budete postupovat. Maso skladujte v masovém mrazáku a při rozmrazování dodržujte teplotu +4°C v lednici k tomu určené. To by mělo být asi dostačující. 🙂
Autor: xenie
Dobrý den, je možno tedy zamražovat takto maso v „obyčejném“ mražáku? Mně bylo řečeno p. hygieničkou, že na toto zamražování musíme mít šoker. Pokud je to tak, jak píšete, stačil stačil by jen mražák????
Autor: Alena II.
Před časem na tomto portálu vycházely články o zamrazování potravin. Najeďte si na archiv článků , zadejte si téma: hygiena a je to na str. 3.
Autor: opportunity
Jenomže tam je alibisticky napsáno, že je to ze Slovenska a je to jen názor… A taky píšou o rychlém zmražení, a šoker nemáme.
Autor: rohlik
Děláme také oba způsoby,pokud víme,že děti jídlo mají rády dáme masa více. Jinak zamrazíme,balíček musí být do 1 kg, popsán kdy bylo zamrazeno a snažíme se svařit do týdne. Hezký den
Autor: Radkaa
Záleží přímo na Vaší hygieničce, my máme povoleno do 1 kg, ošetřeno v HACCAPu.
Autor: hygienička
Píše se rok 2012 🙂
takže už víme, že platí např. Nař.ES 852/2004, máme zpracované příručky HACCP….a proto mimo jiné zamrazujeme a rozmrazujeme dle námi stanovených postupů, které máme zapracované v příručce HACCP…
Autor: opportunity
Díky všem, HACCAP mám skoro nový a nechám si tam zamražování dopsat.
Autor: opportunity
Jo – a můžu si teda třeba zamrazit meruňky na zimu? Když to buddu mít v HACCAPu?