Přeskočit na obsah

vinné klobásy

  • Autor: Michaela83

    vinné klobásy
    Dobrý den, poradí mi někdo zda je možné dát dětem k jídlu o Štědrý den v MŠ vinné klobásy? Jsem zde chvíli a nemám zkušenost. Z doptání vím, že zde děti nikdy klobásy nejedly. Děkuji.

    • Autor: dawidi3

      Naše děti vinné klobásy vloni měly, ale řekla bych, že o ně nebyl až takový zájem. Dospělí si pomlaskávali.

    • Autor: rohlik

      Dobrý den,také jsem zařadila vinnou klobásu. Děti ze školky nic koc,škola úspěch.Přeji hezký den

      • Autor: eva2

        Je spousta jiných tradičních jídel na vánoční stůl- jahelník, černý kuba, čočka s kysaným zelím, kapr na černo…. proč je cpete něčím co nejedí a o čem nevíte jaké je složení – je to namleté tak strašně a nemluvím o nepořádku při tepelné úpravě….. lidi uvažujte, copak naše babičky měly k večeři vinnou klobásu? Už vidím tu kritiku, ale nemohla jsem se zdržet komentáře .-)

    • Autor: eva2

      Ještě dodatek :
      Kuchař by měl být ochráncem gastronomických tradic národa….. hezký den 🙂

    • Autor: mama

      U nás v kraji jsou právě klobásy tou tradicí, bez které si vánoce nelze představit. Nakupují se po kilech a děti je milují. Dodavatel nám je zaváží ráno, takže jsou čerstvé a pro všechny je to signál, že vánoce jsou přede dveřmi.

      • Autor: Tereza

        Děkuji za příjemnou vzpomínku. Pro nás doma byla vinná klobása vždycky 23. prosince večer jako připomínka nadcházejícího Štědrého dne. Když ji ochutnám, vybaví se mi Vánoce. Jde o tradiční a hlavně sezónní výrobek. Kvůli charakteristice výrobku bylo už kdysi řesníky a uzenáři dodržováno nepsané právo, že se vyrábí jen v zimě. Dnes samozřejmě receptura, výrobní proces i suroviny záleží na výrobci jako takovém a je třeba si vybrat.Ty s úctou k řemeslu, výrobku samotnému a s fortelem udělané jsou bezva a děti by je znát měly. Že je třeba, aby byly skutečně čerstvé, jak zmiňuje mama, snad není třeba dodávat.

    • Autor: rohlik

      Nemůžu se nepřipojit k této diskusi. Chtěla bych se zeptat paní Evy, jaký úspěch mají tyto tradiční česká vánoční jídla u ni ve školní jídelně. Teoreticky Vám dávám určitě za pravdu,že by se mělo takto vařit, ale prakticky mi jde o to,aby děti které chodí ve škole na jídlo se aspoň najedly. Snažím se zařazovat plno novinek,mám i různé informace od jiných vedoucích školních jídelen,že pokud děti nejsou z domova na tyto jídla zvyklá,tak je nebudou jíst ani ve školní jídelně.Hezký den

      • Autor: eva 2

        No bojuji tady každý den jako každý z vás ostatních :-). Pamatuji se,když jsem poprvé zkoušela kuskus, na ty plné odpadní mísy a všichni naštvaní a nenajedení…. no a dneska je situace taková, že se strávníci ptají,kdy už bude na jídelníčku a na jaký způsob bude připraven. V den ,kdy se pak vaří máme téměř prázdné odpadní mísy a talíře vylízané.
        Zapojte děti, ať vám přinesou recepty co doma vaří a pečou o vánocích jejich babičky a zkuste za pomoci dětí vybrat jídlo, které jim připravíte.Nejsme jenom vývařovna a výdejna. Dávám vám za pravdu v tom, že děti z domova nejsou na spoustu jídel zvyklé, ale možná právě tohle by měla být výzva sebrat ti hozenou rukavici a nabídnout něco, co doma nemají. Napsat pár řádek k jídelníčku jako informaci co mají dnes k obědu, to by pro nás vedoucí neměl být až tak velký problém a odezva se dostaví- uvidíte 🙂 hlavně to chce trpělivost….. jinak hezký den

    • Autor: rohlik

      Děkuji a přeji také hezký den

    • Autor: xxxx

      Dobrý den,mohl by mi někdo poradit jak vinné klobásy nanormovat pro mš,zš a dospělý.Děkuji

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se