vinné klobásy
Dobrý den, poradí mi někdo zda je možné dát dětem k jídlu o Štědrý den v MŠ vinné klobásy? Jsem zde chvíli a nemám zkušenost. Z doptání vím, že zde děti nikdy klobásy nejedly. Děkuji.
Je spousta jiných tradičních jídel na vánoční stůl- jahelník, černý kuba, čočka s kysaným zelím, kapr na černo…. proč je cpete něčím co nejedí a o čem nevíte jaké je složení – je to namleté tak strašně a nemluvím o nepořádku při tepelné úpravě….. lidi uvažujte, copak naše babičky měly k večeři vinnou klobásu? Už vidím tu kritiku, ale nemohla jsem se zdržet komentáře .-)
U nás v kraji jsou právě klobásy tou tradicí, bez které si vánoce nelze představit. Nakupují se po kilech a děti je milují. Dodavatel nám je zaváží ráno, takže jsou čerstvé a pro všechny je to signál, že vánoce jsou přede dveřmi.
Děkuji za příjemnou vzpomínku. Pro nás doma byla vinná klobása vždycky 23. prosince večer jako připomínka nadcházejícího Štědrého dne. Když ji ochutnám, vybaví se mi Vánoce. Jde o tradiční a hlavně sezónní výrobek. Kvůli charakteristice výrobku bylo už kdysi řesníky a uzenáři dodržováno nepsané právo, že se vyrábí jen v zimě. Dnes samozřejmě receptura, výrobní proces i suroviny záleží na výrobci jako takovém a je třeba si vybrat.Ty s úctou k řemeslu, výrobku samotnému a s fortelem udělané jsou bezva a děti by je znát měly. Že je třeba, aby byly skutečně čerstvé, jak zmiňuje mama, snad není třeba dodávat.
Nemůžu se nepřipojit k této diskusi. Chtěla bych se zeptat paní Evy, jaký úspěch mají tyto tradiční česká vánoční jídla u ni ve školní jídelně. Teoreticky Vám dávám určitě za pravdu,že by se mělo takto vařit, ale prakticky mi jde o to,aby děti které chodí ve škole na jídlo se aspoň najedly. Snažím se zařazovat plno novinek,mám i různé informace od jiných vedoucích školních jídelen,že pokud děti nejsou z domova na tyto jídla zvyklá,tak je nebudou jíst ani ve školní jídelně.Hezký den
No bojuji tady každý den jako každý z vás ostatních :-). Pamatuji se,když jsem poprvé zkoušela kuskus, na ty plné odpadní mísy a všichni naštvaní a nenajedení…. no a dneska je situace taková, že se strávníci ptají,kdy už bude na jídelníčku a na jaký způsob bude připraven. V den ,kdy se pak vaří máme téměř prázdné odpadní mísy a talíře vylízané.
Zapojte děti, ať vám přinesou recepty co doma vaří a pečou o vánocích jejich babičky a zkuste za pomoci dětí vybrat jídlo, které jim připravíte.Nejsme jenom vývařovna a výdejna. Dávám vám za pravdu v tom, že děti z domova nejsou na spoustu jídel zvyklé, ale možná právě tohle by měla být výzva sebrat ti hozenou rukavici a nabídnout něco, co doma nemají. Napsat pár řádek k jídelníčku jako informaci co mají dnes k obědu, to by pro nás vedoucí neměl být až tak velký problém a odezva se dostaví- uvidíte 🙂 hlavně to chce trpělivost….. jinak hezký den
vinné klobásy
Autor: Michaela83
vinné klobásy
Dobrý den, poradí mi někdo zda je možné dát dětem k jídlu o Štědrý den v MŠ vinné klobásy? Jsem zde chvíli a nemám zkušenost. Z doptání vím, že zde děti nikdy klobásy nejedly. Děkuji.
Autor: dawidi3
Naše děti vinné klobásy vloni měly, ale řekla bych, že o ně nebyl až takový zájem. Dospělí si pomlaskávali.
Autor: rohlik
Dobrý den,také jsem zařadila vinnou klobásu. Děti ze školky nic koc,škola úspěch.Přeji hezký den
Autor: eva2
Je spousta jiných tradičních jídel na vánoční stůl- jahelník, černý kuba, čočka s kysaným zelím, kapr na černo…. proč je cpete něčím co nejedí a o čem nevíte jaké je složení – je to namleté tak strašně a nemluvím o nepořádku při tepelné úpravě….. lidi uvažujte, copak naše babičky měly k večeři vinnou klobásu? Už vidím tu kritiku, ale nemohla jsem se zdržet komentáře .-)
Autor: eva2
Ještě dodatek :
Kuchař by měl být ochráncem gastronomických tradic národa….. hezký den 🙂
Autor: mama
U nás v kraji jsou právě klobásy tou tradicí, bez které si vánoce nelze představit. Nakupují se po kilech a děti je milují. Dodavatel nám je zaváží ráno, takže jsou čerstvé a pro všechny je to signál, že vánoce jsou přede dveřmi.
Autor: Tereza
Děkuji za příjemnou vzpomínku. Pro nás doma byla vinná klobása vždycky 23. prosince večer jako připomínka nadcházejícího Štědrého dne. Když ji ochutnám, vybaví se mi Vánoce. Jde o tradiční a hlavně sezónní výrobek. Kvůli charakteristice výrobku bylo už kdysi řesníky a uzenáři dodržováno nepsané právo, že se vyrábí jen v zimě. Dnes samozřejmě receptura, výrobní proces i suroviny záleží na výrobci jako takovém a je třeba si vybrat.Ty s úctou k řemeslu, výrobku samotnému a s fortelem udělané jsou bezva a děti by je znát měly. Že je třeba, aby byly skutečně čerstvé, jak zmiňuje mama, snad není třeba dodávat.
Autor: rohlik
Nemůžu se nepřipojit k této diskusi. Chtěla bych se zeptat paní Evy, jaký úspěch mají tyto tradiční česká vánoční jídla u ni ve školní jídelně. Teoreticky Vám dávám určitě za pravdu,že by se mělo takto vařit, ale prakticky mi jde o to,aby děti které chodí ve škole na jídlo se aspoň najedly. Snažím se zařazovat plno novinek,mám i různé informace od jiných vedoucích školních jídelen,že pokud děti nejsou z domova na tyto jídla zvyklá,tak je nebudou jíst ani ve školní jídelně.Hezký den
Autor: eva 2
No bojuji tady každý den jako každý z vás ostatních :-). Pamatuji se,když jsem poprvé zkoušela kuskus, na ty plné odpadní mísy a všichni naštvaní a nenajedení…. no a dneska je situace taková, že se strávníci ptají,kdy už bude na jídelníčku a na jaký způsob bude připraven. V den ,kdy se pak vaří máme téměř prázdné odpadní mísy a talíře vylízané.
Zapojte děti, ať vám přinesou recepty co doma vaří a pečou o vánocích jejich babičky a zkuste za pomoci dětí vybrat jídlo, které jim připravíte.Nejsme jenom vývařovna a výdejna. Dávám vám za pravdu v tom, že děti z domova nejsou na spoustu jídel zvyklé, ale možná právě tohle by měla být výzva sebrat ti hozenou rukavici a nabídnout něco, co doma nemají. Napsat pár řádek k jídelníčku jako informaci co mají dnes k obědu, to by pro nás vedoucí neměl být až tak velký problém a odezva se dostaví- uvidíte 🙂 hlavně to chce trpělivost….. jinak hezký den
Autor: rohlik
Děkuji a přeji také hezký den
Autor: xxxx
Dobrý den,mohl by mi někdo poradit jak vinné klobásy nanormovat pro mš,zš a dospělý.Děkuji
Autor: maty200
Klobásy jsme měli včera kat.nad 15 dávám na 130g