Vlastní výroba
Dobrý den,
vedeme takový spor.
Je možné v ŠJ vyrábět z vlastních donesených bylin sirupy, uskladňovat je v různých lahvích a sklenicích a podávat strávníkům?
Je přípustné v ŠJ sušit na pekáčích vlastní donesené byliny do zásoby? Podle mého názoru je to v rozporu s hygienickými předpisy. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, „vlastní donesené“ byliny z domu nemůžete používat ve školní kuchyni, ale můžete používat vypěstované na školní zahradě – je nutné evidovat – který den a co bylo v pokrmech použito = původ, pro případnou zpětnou kontrolu v případě nějakého problému – tak jak je to se všemi ostatními použitými surovinami. Běžně takto používáme pažitku, libeček, petrželku atd. (už jsem sem dříve dávala odkaz, ale teď pracuji z domu, mám v práci vytisknuté a k tomu přikládám tu evidenci). Sušit je ok (za mě rozhodně lépe mrazit – umyté a nakrájené), ale s tou samotnou výrobou sirupů už si nejsem jistá, jestli je to legislativně ok, do toho bych se nepouštěla – konzervanty atd. – raději bych je používala jako čerstvé do pití (mátu, meduňku atd.).
A tady jsem to našla přesněji:
Využívání výpěstků z vlastní školní zahrady ve školním stravování:
Používání vlastních výpěstků ze školních zahrad při přípravě školního stravování je možné, za podmínky, že bude s produkty nakládáno v souladu s postupy správné hygienické praxe a bude zajištěna jejich sledovatelnost, tzn. že bude vedena evidence v rozsahu – druh produktu, množství produktu, místo původu (školní zahrada), datum odběru, a že ovoce a zelenina budou čerstvé mechanicky nepoškozené bez známek kažení. Vyplývá to z dopisu Ministerstva zdravotnictví ze dne 8.1.2016, případně Stanoviska Ministerstva zdravotnictví z 12.2.2016.
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/06/stanoviskoMZ.pdf
Souhlasím s Ifa, byliny ze školní zahrady ano, z domova ne. A vyrábět z nich nějaký produkt raději ne. Nebo aspoň oficiálně ne:-) Kdysi jsem se na KHS informoval, zda ŠJ si jablka ze školní zahrady může zavařit. Dostane se tak do pozice výrobce potravin se všemi povinnostmi, které z toho vyplývají. Navíc by na to měla mít živnostenský list
Když zavařit, tak k okamžité spotřebě, jablečný kompot vlastní výroby k obědu. Ze školní zahrady zpracujeme suroviny v co nejkratší době podle sezóny. Na letní měsíce moc nesázíme, žáci nejsou ve škole, o práci na školním pozemku není o prázdninách zájem, takže na jaře ředkvičky, natě do polévky, mrkev, petržel, kapustu a zelí sklízíme v září, pár brambor v říjnu, růžičkovou kapustu do zámrazu a hned spotřebujeme v tom běžném týdnu. škola nakoupí semena, sazeničky, v práci o zahradu se školou střídáme a v rámci výuky i žáci, přijmu na sklad s nulovou dodejkou, do výdejky pak promítnu množství, nemám naproti fakturu, takže funguje jako dar s vědomím zřizovatele. Jestli je to správně nevím, máme to popsané ve vnitřních předpisech a zatím nikdo nic neříkal. Ve skladové evidenci mám přiložený ten dopis z MZD, článek z výživy, který psala Vysočina s místní KHS, nic jiného jsem k tomu nenašla.
Domnívám se, že vlastní výroba konzervované zeleniny a ovoce je stejná (včetně zamrazování) jako u každého jiného potravinářského podniku, který má tuto činnost jako své poslání, a to jídelna nemá určitě ve zřizovací listině, úchovu potravin řeší v HACCP, pokud se domluví s místní KHS na způsobu provedení takovéto činnosti, pak je věcí odvahy provozovat.
Vlastní výroba
Autor: Sindy
Vlastní výroba
Dobrý den,
vedeme takový spor.
Je možné v ŠJ vyrábět z vlastních donesených bylin sirupy, uskladňovat je v různých lahvích a sklenicích a podávat strávníkům?
Je přípustné v ŠJ sušit na pekáčích vlastní donesené byliny do zásoby? Podle mého názoru je to v rozporu s hygienickými předpisy. Děkuji za odpověď.
Autor: Ifa
Dobrý den, „vlastní donesené“ byliny z domu nemůžete používat ve školní kuchyni, ale můžete používat vypěstované na školní zahradě – je nutné evidovat – který den a co bylo v pokrmech použito = původ, pro případnou zpětnou kontrolu v případě nějakého problému – tak jak je to se všemi ostatními použitými surovinami. Běžně takto používáme pažitku, libeček, petrželku atd. (už jsem sem dříve dávala odkaz, ale teď pracuji z domu, mám v práci vytisknuté a k tomu přikládám tu evidenci). Sušit je ok (za mě rozhodně lépe mrazit – umyté a nakrájené), ale s tou samotnou výrobou sirupů už si nejsem jistá, jestli je to legislativně ok, do toho bych se nepouštěla – konzervanty atd. – raději bych je používala jako čerstvé do pití (mátu, meduňku atd.).
Autor: Ifa
A tady jsem to našla přesněji:
Využívání výpěstků z vlastní školní zahrady ve školním stravování:
Používání vlastních výpěstků ze školních zahrad při přípravě školního stravování je možné, za podmínky, že bude s produkty nakládáno v souladu s postupy správné hygienické praxe a bude zajištěna jejich sledovatelnost, tzn. že bude vedena evidence v rozsahu – druh produktu, množství produktu, místo původu (školní zahrada), datum odběru, a že ovoce a zelenina budou čerstvé mechanicky nepoškozené bez známek kažení. Vyplývá to z dopisu Ministerstva zdravotnictví ze dne 8.1.2016, případně Stanoviska Ministerstva zdravotnictví z 12.2.2016.
https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/06/stanoviskoMZ.pdf
Autor: Pavel Ludvík
Souhlasím s Ifa, byliny ze školní zahrady ano, z domova ne. A vyrábět z nich nějaký produkt raději ne. Nebo aspoň oficiálně ne:-) Kdysi jsem se na KHS informoval, zda ŠJ si jablka ze školní zahrady může zavařit. Dostane se tak do pozice výrobce potravin se všemi povinnostmi, které z toho vyplývají. Navíc by na to měla mít živnostenský list
Autor: Sindy
Děkuji oběma za odpověď a přeji pěkný den.
Autor: ivka6
Když zavařit, tak k okamžité spotřebě, jablečný kompot vlastní výroby k obědu. Ze školní zahrady zpracujeme suroviny v co nejkratší době podle sezóny. Na letní měsíce moc nesázíme, žáci nejsou ve škole, o práci na školním pozemku není o prázdninách zájem, takže na jaře ředkvičky, natě do polévky, mrkev, petržel, kapustu a zelí sklízíme v září, pár brambor v říjnu, růžičkovou kapustu do zámrazu a hned spotřebujeme v tom běžném týdnu. škola nakoupí semena, sazeničky, v práci o zahradu se školou střídáme a v rámci výuky i žáci, přijmu na sklad s nulovou dodejkou, do výdejky pak promítnu množství, nemám naproti fakturu, takže funguje jako dar s vědomím zřizovatele. Jestli je to správně nevím, máme to popsané ve vnitřních předpisech a zatím nikdo nic neříkal. Ve skladové evidenci mám přiložený ten dopis z MZD, článek z výživy, který psala Vysočina s místní KHS, nic jiného jsem k tomu nenašla.
Autor: ivka6
Domnívám se, že vlastní výroba konzervované zeleniny a ovoce je stejná (včetně zamrazování) jako u každého jiného potravinářského podniku, který má tuto činnost jako své poslání, a to jídelna nemá určitě ve zřizovací listině, úchovu potravin řeší v HACCP, pokud se domluví s místní KHS na způsobu provedení takovéto činnosti, pak je věcí odvahy provozovat.