Přeskočit na obsah

vpichovací teploměr

  • Autor: Jindra

    vpichovací teploměr
    Prosim, může mi někdo poradit jaký mám koupit vpichový teploměr? V obchodě jsem viděla za cca 300,- Kč – firmy nabízejí od 500,- až za 2000,- Kč a na poradě jsme dostali informaci , ře bychom měli mít kalibrovaný teploměr za 2000,- – 3000,- Kč.
    Zasílá je někdo na dobírku?

    • Autor: jari.ro

      Re: vpichovací teploměr
      Vzhledem k tomu, že se doporučují nejméně dva teploměry, což je v této cenové relaci pro školy drahé, tak na tuto otázku jsme dostali odpověď, že stačí jeden kalibrovaný teloměr a ostatní teploměry na zařízení se kontrolují dle tohoto kalibrovaného teloměru.Přeji krásný den.

    • Autor: jari.ro

      Re: vpichovací teploměr
      Vzhledem k tomu, že se doporučují nejméně dva teploměry, což je v této cenové relaci pro školy drahé, tak na tuto otázku jsme dostali odpověď, že stačí jeden kalibrovaný teloměr a ostatní teploměry na zařízení se kontrolují dle tohoto kalibrovaného teloměru.Přeji krásný den.

    • Autor: jari.ro

      Re: vpichovací teploměr
      Vzhledem k tomu, že se doporučují nejméně dva teploměry, což je v této cenové relaci pro školy drahé, tak na tuto otázku jsme dostali odpověď, že stačí jeden kalibrovaný teloměr a ostatní teploměry na zařízení se kontrolují dle tohoto kalibrovaného teloměru.Přeji krásný den.

    • Autor: Jana

      Re: vpichovací teploměr
      Firmy dodávají nekalibrované teploměry v cenách cca od 300Kč. Kalibrace stojí 520Kč za jednu teplotu, takové teploty by měl mít teploměr cca 4. Pak lze snadno odvodit výslednou cenu. Informace jsou i na www.aralsa.cz

    • Autor: Jana

      Re: vpichovací teploměr
      Firmy dodávají nekalibrované teploměry v cenách cca od 300Kč. Kalibrace stojí 520Kč za jednu teplotu, takové teploty by měl mít teploměr cca 4. Pak lze snadno odvodit výslednou cenu. Informace jsou i na www.aralsa.cz

    • Autor: Jana

      Re: vpichovací teploměr
      Firmy dodávají nekalibrované teploměry v cenách cca od 300Kč. Kalibrace stojí 520Kč za jednu teplotu, takové teploty by měl mít teploměr cca 4. Pak lze snadno odvodit výslednou cenu. Informace jsou i na www.aralsa.cz

    • Autor: Martin Kolouch

      Neplašte s kalibrací
      a) Pokud po Vás bude někdo chtít, abyste měli kalibrovaný teploměr, nechte si sdělit, dle jakého předpisu to požaduje a zda je vůbec kompetentní k tomu, aby do věci mluvil. b) Přemýšlejte co a jak budete měřit. Vyjde Vám z toho, že kromě teploměru v každém skladu (tj. i chladnici a mraznici) je potřeba nějak měřit teplotu přejímaného zboží (typicky masa) a vydávaných pokrmů teplé i studené kuchyně. Zde jsou vhodné vpichové a/nebo bezdotykově měřící teploměry. c) V suchém skladu nebude marné měřit vlhkost. d) Kupujte měřící přístroje přiměřené kvality a odolnosti a ceny (tj. od cca 250 Kč za nerezový teploměr do skladu či chladnice do cca 5 tis. Kč za bezdotykový infrateploměr). e) Existují jednoduché způsoby, jak si snadno ověřit, zda teploměr(y) „ukazují správně“. Na to není třeba žádné kalibrace – tu, mimochodem, musí myslím mít teploměry užívané kontrolními orgány. Martin Kolouch

      • Autor: Dagmar

        Re: Neplašte s kalibrací
        Pane Kolouchu,
        hezky jste to napsal, ale řekněte nám jaký že to existuje jednoduchý způsob, jak si snadno ověřit zda teploměr ukazuje správě. Bohužel když přijde kontrolní orgán, bude se mě prát jestli mám kalibrovaný teploměr, protože to jednoduše nařizuje předpis o HACCP, který jasně a srzumitelně říká, že používáme kalibrované teploměry. Jsem s Vámi zajedno, že se nebudeme plašit, ale obhajovat se při kontrole budou pracovníci přímo na jídelnách. Musíme jim dát do ruky argument, který obstojí.
        Děkuji za odpověď.

    • Autor: Martin Kolouch

      Neplašte s kalibrací
      a) Pokud po Vás bude někdo chtít, abyste měli kalibrovaný teploměr, nechte si sdělit, dle jakého předpisu to požaduje a zda je vůbec kompetentní k tomu, aby do věci mluvil. b) Přemýšlejte co a jak budete měřit. Vyjde Vám z toho, že kromě teploměru v každém skladu (tj. i chladnici a mraznici) je potřeba nějak měřit teplotu přejímaného zboží (typicky masa) a vydávaných pokrmů teplé i studené kuchyně. Zde jsou vhodné vpichové a/nebo bezdotykově měřící teploměry. c) V suchém skladu nebude marné měřit vlhkost. d) Kupujte měřící přístroje přiměřené kvality a odolnosti a ceny (tj. od cca 250 Kč za nerezový teploměr do skladu či chladnice do cca 5 tis. Kč za bezdotykový infrateploměr). e) Existují jednoduché způsoby, jak si snadno ověřit, zda teploměr(y) „ukazují správně“. Na to není třeba žádné kalibrace – tu, mimochodem, musí myslím mít teploměry užívané kontrolními orgány. Martin Kolouch

      • Autor: Dagmar

        Re: Neplašte s kalibrací
        Pane Kolouchu,
        hezky jste to napsal, ale řekněte nám jaký že to existuje jednoduchý způsob, jak si snadno ověřit zda teploměr ukazuje správě. Bohužel když přijde kontrolní orgán, bude se mě prát jestli mám kalibrovaný teploměr, protože to jednoduše nařizuje předpis o HACCP, který jasně a srzumitelně říká, že používáme kalibrované teploměry. Jsem s Vámi zajedno, že se nebudeme plašit, ale obhajovat se při kontrole budou pracovníci přímo na jídelnách. Musíme jim dát do ruky argument, který obstojí.
        Děkuji za odpověď.

    • Autor: Martin Kolouch

      Neplašte s kalibrací
      a) Pokud po Vás bude někdo chtít, abyste měli kalibrovaný teploměr, nechte si sdělit, dle jakého předpisu to požaduje a zda je vůbec kompetentní k tomu, aby do věci mluvil. b) Přemýšlejte co a jak budete měřit. Vyjde Vám z toho, že kromě teploměru v každém skladu (tj. i chladnici a mraznici) je potřeba nějak měřit teplotu přejímaného zboží (typicky masa) a vydávaných pokrmů teplé i studené kuchyně. Zde jsou vhodné vpichové a/nebo bezdotykově měřící teploměry. c) V suchém skladu nebude marné měřit vlhkost. d) Kupujte měřící přístroje přiměřené kvality a odolnosti a ceny (tj. od cca 250 Kč za nerezový teploměr do skladu či chladnice do cca 5 tis. Kč za bezdotykový infrateploměr). e) Existují jednoduché způsoby, jak si snadno ověřit, zda teploměr(y) „ukazují správně“. Na to není třeba žádné kalibrace – tu, mimochodem, musí myslím mít teploměry užívané kontrolními orgány. Martin Kolouch

      • Autor: Dagmar

        Re: Neplašte s kalibrací
        Pane Kolouchu,
        hezky jste to napsal, ale řekněte nám jaký že to existuje jednoduchý způsob, jak si snadno ověřit zda teploměr ukazuje správě. Bohužel když přijde kontrolní orgán, bude se mě prát jestli mám kalibrovaný teploměr, protože to jednoduše nařizuje předpis o HACCP, který jasně a srzumitelně říká, že používáme kalibrované teploměry. Jsem s Vámi zajedno, že se nebudeme plašit, ale obhajovat se při kontrole budou pracovníci přímo na jídelnách. Musíme jim dát do ruky argument, který obstojí.
        Děkuji za odpověď.

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Asi bych chtěla vidět jejich kalibrovaný vpichový teploměr a potom bych se jich zeptala na rozdíl mezi mým a jejich teploměrem. Když se Vás někdo zeptá, jestli máte kalibrovaný vpichový teploměr, tak samozřejmě že máte! Ať Vám dokáží, že ne!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Dovoluji si upozornit že o kalibraci vydává organizace, která tuto činnost provádí kalibrační list na kterém je uvedeno evidenční číslo. Toto číslo je uvedeno i na teploměru. Domnívám se, že na zařízení postačuje jeden kalibrovaný teploměr a teplotu na ostatních teploměrech lze orientačníě kontrolovat s teploměrem kalibrovaným. Opodstatněnost kalibrovaného teploměru je důležitá v případě, že budu rozporovat teplotu naměřenou kontrolním orgánem. To je snad jediný důvod proč kalibrovaný teploměr mít. Na jiný jsem zatím nepřišla.

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Asi bych chtěla vidět jejich kalibrovaný vpichový teploměr a potom bych se jich zeptala na rozdíl mezi mým a jejich teploměrem. Když se Vás někdo zeptá, jestli máte kalibrovaný vpichový teploměr, tak samozřejmě že máte! Ať Vám dokáží, že ne!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Dovoluji si upozornit že o kalibraci vydává organizace, která tuto činnost provádí kalibrační list na kterém je uvedeno evidenční číslo. Toto číslo je uvedeno i na teploměru. Domnívám se, že na zařízení postačuje jeden kalibrovaný teploměr a teplotu na ostatních teploměrech lze orientačníě kontrolovat s teploměrem kalibrovaným. Opodstatněnost kalibrovaného teploměru je důležitá v případě, že budu rozporovat teplotu naměřenou kontrolním orgánem. To je snad jediný důvod proč kalibrovaný teploměr mít. Na jiný jsem zatím nepřišla.

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Asi bych chtěla vidět jejich kalibrovaný vpichový teploměr a potom bych se jich zeptala na rozdíl mezi mým a jejich teploměrem. Když se Vás někdo zeptá, jestli máte kalibrovaný vpichový teploměr, tak samozřejmě že máte! Ať Vám dokáží, že ne!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Dovoluji si upozornit že o kalibraci vydává organizace, která tuto činnost provádí kalibrační list na kterém je uvedeno evidenční číslo. Toto číslo je uvedeno i na teploměru. Domnívám se, že na zařízení postačuje jeden kalibrovaný teploměr a teplotu na ostatních teploměrech lze orientačníě kontrolovat s teploměrem kalibrovaným. Opodstatněnost kalibrovaného teploměru je důležitá v případě, že budu rozporovat teplotu naměřenou kontrolním orgánem. To je snad jediný důvod proč kalibrovaný teploměr mít. Na jiný jsem zatím nepřišla.

    • Autor: Kalistová

      Re: vpichovací teploměr
      Patříme mezi velkou ŠJ, jsme práv.sub. již 10 let a na nás se vztahovala povinnost kritických bodů od začátku vyhl. 107/2001 Sb.,
      máme nakoupeno od firmy NOVI Praha 2, tlf. 222522379. Není to reklama jen naše doporučení, kde si necháváme dělat i kalibraci vlhkoměru každým rokem. Hezký den přeje Marie

      • Autor: Vilma

        Re: vpichovací teploměr
        Paní Kalistová, kolik vaříte obědů a jakou máte plat.třídu?Moc děkuji.

      • Autor: Anonymní

        Re: vpichovací teploměr
        Děvčata, už Vám některý kontrolní orgán kontroloval např. zda máte cejchované váhy? Stejná kontrola bude prováděna u teploměrů. A vata s lihem na stole v kuchyni? To snad ne. Opravdu stačí teplá voda a pochopitelně čistý hadřík.

    • Autor: Kalistová

      Re: vpichovací teploměr
      Patříme mezi velkou ŠJ, jsme práv.sub. již 10 let a na nás se vztahovala povinnost kritických bodů od začátku vyhl. 107/2001 Sb.,
      máme nakoupeno od firmy NOVI Praha 2, tlf. 222522379. Není to reklama jen naše doporučení, kde si necháváme dělat i kalibraci vlhkoměru každým rokem. Hezký den přeje Marie

      • Autor: Vilma

        Re: vpichovací teploměr
        Paní Kalistová, kolik vaříte obědů a jakou máte plat.třídu?Moc děkuji.

      • Autor: Anonymní

        Re: vpichovací teploměr
        Děvčata, už Vám některý kontrolní orgán kontroloval např. zda máte cejchované váhy? Stejná kontrola bude prováděna u teploměrů. A vata s lihem na stole v kuchyni? To snad ne. Opravdu stačí teplá voda a pochopitelně čistý hadřík.

    • Autor: Kalistová

      Re: vpichovací teploměr
      Patříme mezi velkou ŠJ, jsme práv.sub. již 10 let a na nás se vztahovala povinnost kritických bodů od začátku vyhl. 107/2001 Sb.,
      máme nakoupeno od firmy NOVI Praha 2, tlf. 222522379. Není to reklama jen naše doporučení, kde si necháváme dělat i kalibraci vlhkoměru každým rokem. Hezký den přeje Marie

      • Autor: Vilma

        Re: vpichovací teploměr
        Paní Kalistová, kolik vaříte obědů a jakou máte plat.třídu?Moc děkuji.

      • Autor: Anonymní

        Re: vpichovací teploměr
        Děvčata, už Vám některý kontrolní orgán kontroloval např. zda máte cejchované váhy? Stejná kontrola bude prováděna u teploměrů. A vata s lihem na stole v kuchyni? To snad ne. Opravdu stačí teplá voda a pochopitelně čistý hadřík.

    • Autor: Zuzana

      Re: vpichovací teploměr
      Koupila jsem vpichové teploměry za 500Kč,když tu byla hygiena dost jsme se lišili , tak jsem objednala za 3500Kč kalibrovaný.Lišil se od těch lenvných asi o 2 stupně +-. Po týdnu však salát měl 18 stupňů./Měl 6 stupňů / A tak ho teď reklamuji. A tak nevím jestli to nebyly vyhozené peníze.

    • Autor: Zuzana

      Re: vpichovací teploměr
      Koupila jsem vpichové teploměry za 500Kč,když tu byla hygiena dost jsme se lišili , tak jsem objednala za 3500Kč kalibrovaný.Lišil se od těch lenvných asi o 2 stupně +-. Po týdnu však salát měl 18 stupňů./Měl 6 stupňů / A tak ho teď reklamuji. A tak nevím jestli to nebyly vyhozené peníze.

    • Autor: Zuzana

      Re: vpichovací teploměr
      Koupila jsem vpichové teploměry za 500Kč,když tu byla hygiena dost jsme se lišili , tak jsem objednala za 3500Kč kalibrovaný.Lišil se od těch lenvných asi o 2 stupně +-. Po týdnu však salát měl 18 stupňů./Měl 6 stupňů / A tak ho teď reklamuji. A tak nevím jestli to nebyly vyhozené peníze.

    • Autor: yveta

      Re: vpichovací teploměr
      Na semináři v Pardubicích nám bylo řečeno, že kalibrovaný teploměr by měly vlastnit především
      kontrolní orgány a z vyhlášky 137/2004 nevyplývá
      tato povinnost pro nás.
      Jinak teploměry dodává i firma Hofmann www.hofman.cz

    • Autor: yveta

      Re: vpichovací teploměr
      Na semináři v Pardubicích nám bylo řečeno, že kalibrovaný teploměr by měly vlastnit především
      kontrolní orgány a z vyhlášky 137/2004 nevyplývá
      tato povinnost pro nás.
      Jinak teploměry dodává i firma Hofmann www.hofman.cz

    • Autor: yveta

      Re: vpichovací teploměr
      Na semináři v Pardubicích nám bylo řečeno, že kalibrovaný teploměr by měly vlastnit především
      kontrolní orgány a z vyhlášky 137/2004 nevyplývá
      tato povinnost pro nás.
      Jinak teploměry dodává i firma Hofmann www.hofman.cz

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Máme vpichový teploměr obyčejný, v době nákupu, což bylo asi před 5 lety, stál 650,- Kč. Stále slouží, jenom vyměňujeme baterie. Minulý týden u nás byla kontrola z hygieny a stačily jim hodnoty naměřené naším obyčejným teploměrem, jenom budu muset prý koupit ještě jeden, ale o kalibraci nepadlo ani slovo.

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Máme vpichový teploměr obyčejný, v době nákupu, což bylo asi před 5 lety, stál 650,- Kč. Stále slouží, jenom vyměňujeme baterie. Minulý týden u nás byla kontrola z hygieny a stačily jim hodnoty naměřené naším obyčejným teploměrem, jenom budu muset prý koupit ještě jeden, ale o kalibraci nepadlo ani slovo.

    • Autor: Martina

      Re: vpichovací teploměr
      Máme vpichový teploměr obyčejný, v době nákupu, což bylo asi před 5 lety, stál 650,- Kč. Stále slouží, jenom vyměňujeme baterie. Minulý týden u nás byla kontrola z hygieny a stačily jim hodnoty naměřené naším obyčejným teploměrem, jenom budu muset prý koupit ještě jeden, ale o kalibraci nepadlo ani slovo.

    • Autor: Dagmar

      Re: vpichovací teploměr
      Vážené kolegyně,
      jen se Vás tak zeptám, máte na stole k vpichovému teploměru i nádobku s lékárenským lihem a provádíte dezinfekci teploměru po jeho použití? Všichni nemáme na to, abychom jich tam měli několik, takže pozor na kontaminaci měřeného pokrmu. Dezinfekční účinek není slabší když se vám trošku zakalí.
      Zdravím všechny, které mají zájem o HACCP.
      Dagmar

      • Autor: sandra

        Re: vpichovací teploměr
        Na HACCP mi vadí nejvíc, že na to všechno, co by se mělo, nemám čas.Sílu navíc mi někdo nedá a ty, co mám jednoduše nestíhají, protože normativy se utahují, tak co dál….? Praxe mi jasně prokazuje, že to chce minimálně půl síly navíc. V pěti lidech zabezpečit stravování školy, školky ve dvou patrech a HACCP JE ZÁZRAK!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Nádobku s lihem nemám. Domnívám se že stačí teplá voda a otřít papírovým ručníkem

        • Autor: Dagmar Kadlecová

          Re: vpichovací teploměr
          Jano,
          nestačí, tuto inforamci o dezinfekci vpichového teploměru mám do hygieniků, kteří nás kontrolují.
          Záleží mi na tom, abychom byli stále krok před hygienou a neměli na nás, protože toho kolem HACCP stále vědí velmi málo.
          Dagmar

          • Autor: saša

            Re: vpichovací teploměr
            Dagmar, byla jsem na školení kde bylo rozebíráno jak mýt teploměry, během měření stačí utírání jednorázovými ručníky s ohledem na druhy jídel a na konci směny otřít lihem nebo dezinfekcí.

    • Autor: Dagmar

      Re: vpichovací teploměr
      Vážené kolegyně,
      jen se Vás tak zeptám, máte na stole k vpichovému teploměru i nádobku s lékárenským lihem a provádíte dezinfekci teploměru po jeho použití? Všichni nemáme na to, abychom jich tam měli několik, takže pozor na kontaminaci měřeného pokrmu. Dezinfekční účinek není slabší když se vám trošku zakalí.
      Zdravím všechny, které mají zájem o HACCP.
      Dagmar

      • Autor: sandra

        Re: vpichovací teploměr
        Na HACCP mi vadí nejvíc, že na to všechno, co by se mělo, nemám čas.Sílu navíc mi někdo nedá a ty, co mám jednoduše nestíhají, protože normativy se utahují, tak co dál….? Praxe mi jasně prokazuje, že to chce minimálně půl síly navíc. V pěti lidech zabezpečit stravování školy, školky ve dvou patrech a HACCP JE ZÁZRAK!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Nádobku s lihem nemám. Domnívám se že stačí teplá voda a otřít papírovým ručníkem

        • Autor: Dagmar Kadlecová

          Re: vpichovací teploměr
          Jano,
          nestačí, tuto inforamci o dezinfekci vpichového teploměru mám do hygieniků, kteří nás kontrolují.
          Záleží mi na tom, abychom byli stále krok před hygienou a neměli na nás, protože toho kolem HACCP stále vědí velmi málo.
          Dagmar

          • Autor: saša

            Re: vpichovací teploměr
            Dagmar, byla jsem na školení kde bylo rozebíráno jak mýt teploměry, během měření stačí utírání jednorázovými ručníky s ohledem na druhy jídel a na konci směny otřít lihem nebo dezinfekcí.

    • Autor: Dagmar

      Re: vpichovací teploměr
      Vážené kolegyně,
      jen se Vás tak zeptám, máte na stole k vpichovému teploměru i nádobku s lékárenským lihem a provádíte dezinfekci teploměru po jeho použití? Všichni nemáme na to, abychom jich tam měli několik, takže pozor na kontaminaci měřeného pokrmu. Dezinfekční účinek není slabší když se vám trošku zakalí.
      Zdravím všechny, které mají zájem o HACCP.
      Dagmar

      • Autor: sandra

        Re: vpichovací teploměr
        Na HACCP mi vadí nejvíc, že na to všechno, co by se mělo, nemám čas.Sílu navíc mi někdo nedá a ty, co mám jednoduše nestíhají, protože normativy se utahují, tak co dál….? Praxe mi jasně prokazuje, že to chce minimálně půl síly navíc. V pěti lidech zabezpečit stravování školy, školky ve dvou patrech a HACCP JE ZÁZRAK!

      • Autor: Jana

        Re: vpichovací teploměr
        Nádobku s lihem nemám. Domnívám se že stačí teplá voda a otřít papírovým ručníkem

        • Autor: Dagmar Kadlecová

          Re: vpichovací teploměr
          Jano,
          nestačí, tuto inforamci o dezinfekci vpichového teploměru mám do hygieniků, kteří nás kontrolují.
          Záleží mi na tom, abychom byli stále krok před hygienou a neměli na nás, protože toho kolem HACCP stále vědí velmi málo.
          Dagmar

          • Autor: saša

            Re: vpichovací teploměr
            Dagmar, byla jsem na školení kde bylo rozebíráno jak mýt teploměry, během měření stačí utírání jednorázovými ručníky s ohledem na druhy jídel a na konci směny otřít lihem nebo dezinfekcí.

    • Autor: Zdeněk

      Re: vpichovací teploměr
      Nejednotnost výkladu vyhlášky je až zarážející především u kontrolních orgánů. Nádobka s lihem se používá ve sterilním prostředí (laboratoře, nemocnice. atd) . Cožpak veškeré nářadí vždycky dezinfikujete?

      • Autor: Zachovka

        Re: vpichovací teploměr
        Zůčastnila jsem se sezení, na kterém se probíraly kritické body ze všech stran. Paní doktorka (hygieny) na dotaz: jak s použitým teploměrem nám řekla, že stačí omýt saponátem a čistou vodou. Podle toho, co tady čtu tak bude asi záležet, který hygienik příjde se podívat na váš provoz. Nedělejte si s tím hlavu. Po první návštěvě kontroly vám bude jasno. Doposud jsem se nesetkala s hygienickou kontrolou, s kterou se nedalo rozumně mluvit. Sílu do dalšího závadění KB vám všem přeje Zachovka

    • Autor: Zdeněk

      Re: vpichovací teploměr
      Nejednotnost výkladu vyhlášky je až zarážející především u kontrolních orgánů. Nádobka s lihem se používá ve sterilním prostředí (laboratoře, nemocnice. atd) . Cožpak veškeré nářadí vždycky dezinfikujete?

      • Autor: Zachovka

        Re: vpichovací teploměr
        Zůčastnila jsem se sezení, na kterém se probíraly kritické body ze všech stran. Paní doktorka (hygieny) na dotaz: jak s použitým teploměrem nám řekla, že stačí omýt saponátem a čistou vodou. Podle toho, co tady čtu tak bude asi záležet, který hygienik příjde se podívat na váš provoz. Nedělejte si s tím hlavu. Po první návštěvě kontroly vám bude jasno. Doposud jsem se nesetkala s hygienickou kontrolou, s kterou se nedalo rozumně mluvit. Sílu do dalšího závadění KB vám všem přeje Zachovka

    • Autor: Zdeněk

      Re: vpichovací teploměr
      Nejednotnost výkladu vyhlášky je až zarážející především u kontrolních orgánů. Nádobka s lihem se používá ve sterilním prostředí (laboratoře, nemocnice. atd) . Cožpak veškeré nářadí vždycky dezinfikujete?

      • Autor: Zachovka

        Re: vpichovací teploměr
        Zůčastnila jsem se sezení, na kterém se probíraly kritické body ze všech stran. Paní doktorka (hygieny) na dotaz: jak s použitým teploměrem nám řekla, že stačí omýt saponátem a čistou vodou. Podle toho, co tady čtu tak bude asi záležet, který hygienik příjde se podívat na váš provoz. Nedělejte si s tím hlavu. Po první návštěvě kontroly vám bude jasno. Doposud jsem se nesetkala s hygienickou kontrolou, s kterou se nedalo rozumně mluvit. Sílu do dalšího závadění KB vám všem přeje Zachovka

    • Autor: Jarmila

      Re: vpichovací teploměr
      Zúčastnila jsem se školení, kde se také probíraly teploměra. Paní doktorka nám vysvětlila, jak si můžeme teploměr vyzkoušet jestli dobře měří.
      Udělejte si ledovou tříšť, do které teploměry vpíchnete. Měly by ukazovat O°C. Pokud ukazují jinou hodnotu, tak to je ta odchylka. Měli by jste o ověření teploměrů udělat zápis, ve kterém uvedete dané odchylky a tím by jste měli obstát i při hygienické kontrole. Vyzkoušejte to a napište.Jarka

      • Autor: Věrka

        Re: vpichovací teploměr
        Čtu tuto krásnou diskuzi a konečně, konečně až na konci bylo to , co je třeba: udělat si ledovou tříšť, která má 0 stupňů a ověřit si teploměry. Udělat o tom zápisy do jednoho z mnoha Hacapových formulářů a je to.¨
        Kalibrovaný teploměr – to nám bylo vysvětleno na jednom školení, jak já říkám, strašecí školení:
        kalibrovaný teploměr proto, aby až dojde ke katastrofě ve formě salmonelózního průšvihu a soudního řízení, jsme byly kryté. Neboť tam pak nebude nikoho zajímat, kolik bylo naměřeno. Tam vám u nekalibrovaného teploměru lehce patkou řeknou, že vaše měření nejsou důvěryhodná.

    • Autor: Jarmila

      Re: vpichovací teploměr
      Zúčastnila jsem se školení, kde se také probíraly teploměra. Paní doktorka nám vysvětlila, jak si můžeme teploměr vyzkoušet jestli dobře měří.
      Udělejte si ledovou tříšť, do které teploměry vpíchnete. Měly by ukazovat O°C. Pokud ukazují jinou hodnotu, tak to je ta odchylka. Měli by jste o ověření teploměrů udělat zápis, ve kterém uvedete dané odchylky a tím by jste měli obstát i při hygienické kontrole. Vyzkoušejte to a napište.Jarka

      • Autor: Věrka

        Re: vpichovací teploměr
        Čtu tuto krásnou diskuzi a konečně, konečně až na konci bylo to , co je třeba: udělat si ledovou tříšť, která má 0 stupňů a ověřit si teploměry. Udělat o tom zápisy do jednoho z mnoha Hacapových formulářů a je to.¨
        Kalibrovaný teploměr – to nám bylo vysvětleno na jednom školení, jak já říkám, strašecí školení:
        kalibrovaný teploměr proto, aby až dojde ke katastrofě ve formě salmonelózního průšvihu a soudního řízení, jsme byly kryté. Neboť tam pak nebude nikoho zajímat, kolik bylo naměřeno. Tam vám u nekalibrovaného teploměru lehce patkou řeknou, že vaše měření nejsou důvěryhodná.

    • Autor: Jarmila

      Re: vpichovací teploměr
      Zúčastnila jsem se školení, kde se také probíraly teploměra. Paní doktorka nám vysvětlila, jak si můžeme teploměr vyzkoušet jestli dobře měří.
      Udělejte si ledovou tříšť, do které teploměry vpíchnete. Měly by ukazovat O°C. Pokud ukazují jinou hodnotu, tak to je ta odchylka. Měli by jste o ověření teploměrů udělat zápis, ve kterém uvedete dané odchylky a tím by jste měli obstát i při hygienické kontrole. Vyzkoušejte to a napište.Jarka

      • Autor: Věrka

        Re: vpichovací teploměr
        Čtu tuto krásnou diskuzi a konečně, konečně až na konci bylo to , co je třeba: udělat si ledovou tříšť, která má 0 stupňů a ověřit si teploměry. Udělat o tom zápisy do jednoho z mnoha Hacapových formulářů a je to.¨
        Kalibrovaný teploměr – to nám bylo vysvětleno na jednom školení, jak já říkám, strašecí školení:
        kalibrovaný teploměr proto, aby až dojde ke katastrofě ve formě salmonelózního průšvihu a soudního řízení, jsme byly kryté. Neboť tam pak nebude nikoho zajímat, kolik bylo naměřeno. Tam vám u nekalibrovaného teploměru lehce patkou řeknou, že vaše měření nejsou důvěryhodná.

    • Autor: Svatopluk

      Re: vpichovací teploměr
      Až teprve poslední příspěvky vyjadřují podstatu – nedělejme to složitější než už to je. Kalibrace teploměru (na rozdíl od vlhkoměru) si skutečně můžeme provést sami ( 1x ročně). Jak už bylo napsáno – přiložit na ledovou tříšť – hodnota 0°C, po té ještě vložit do vroucí vody – hodnota 100°C. A samozřejmě provést zápis, který stručně popisuje tento postup. Ideální vše za přítomnosti dvou osob.
      A ještě ke správnému měření vpichovým teploměrem – skutečně nádobka s potravinářským lihem a jednorázovým tampónem. Jak už byla výše zmíněna možnost mimořádné mimořádné události a soudního líčení – nebude tam nikoho zajímat názor nějaké doktorky, ale zda konáte v souladu s platnými předpisy – tedy“ po poslední kontaminaci cizorodými látkami (koření ale i použití vpichového teploměru !) pokrm vaříme minimálně 5 minut. U měření studené kuchaně tedy nemožné, stejně tad měření teploty vydávaných pokrmů. Vpichový teploměr totiž používáme napříč jednotlivými úseky. Hodně štěstí!

      • Autor: edgar

        Re: vpichovací teploměr
        Geniální návod na provádění kalibrace.

        Připomíná mi stařičký vtip z vojny :

        Voda, soudruzi, vře při sto stupních.
        Ovšem, soudruhu majore, v horách voda vře
        třeba při devadesáti stupních.
        Moment, soudruzi, devadesát stupňů – to je pravej úhel.

    • Autor: Svatopluk

      Re: vpichovací teploměr
      Až teprve poslední příspěvky vyjadřují podstatu – nedělejme to složitější než už to je. Kalibrace teploměru (na rozdíl od vlhkoměru) si skutečně můžeme provést sami ( 1x ročně). Jak už bylo napsáno – přiložit na ledovou tříšť – hodnota 0°C, po té ještě vložit do vroucí vody – hodnota 100°C. A samozřejmě provést zápis, který stručně popisuje tento postup. Ideální vše za přítomnosti dvou osob.
      A ještě ke správnému měření vpichovým teploměrem – skutečně nádobka s potravinářským lihem a jednorázovým tampónem. Jak už byla výše zmíněna možnost mimořádné mimořádné události a soudního líčení – nebude tam nikoho zajímat názor nějaké doktorky, ale zda konáte v souladu s platnými předpisy – tedy“ po poslední kontaminaci cizorodými látkami (koření ale i použití vpichového teploměru !) pokrm vaříme minimálně 5 minut. U měření studené kuchaně tedy nemožné, stejně tad měření teploty vydávaných pokrmů. Vpichový teploměr totiž používáme napříč jednotlivými úseky. Hodně štěstí!

      • Autor: edgar

        Re: vpichovací teploměr
        Geniální návod na provádění kalibrace.

        Připomíná mi stařičký vtip z vojny :

        Voda, soudruzi, vře při sto stupních.
        Ovšem, soudruhu majore, v horách voda vře
        třeba při devadesáti stupních.
        Moment, soudruzi, devadesát stupňů – to je pravej úhel.

    • Autor: Svatopluk

      Re: vpichovací teploměr
      Až teprve poslední příspěvky vyjadřují podstatu – nedělejme to složitější než už to je. Kalibrace teploměru (na rozdíl od vlhkoměru) si skutečně můžeme provést sami ( 1x ročně). Jak už bylo napsáno – přiložit na ledovou tříšť – hodnota 0°C, po té ještě vložit do vroucí vody – hodnota 100°C. A samozřejmě provést zápis, který stručně popisuje tento postup. Ideální vše za přítomnosti dvou osob.
      A ještě ke správnému měření vpichovým teploměrem – skutečně nádobka s potravinářským lihem a jednorázovým tampónem. Jak už byla výše zmíněna možnost mimořádné mimořádné události a soudního líčení – nebude tam nikoho zajímat názor nějaké doktorky, ale zda konáte v souladu s platnými předpisy – tedy“ po poslední kontaminaci cizorodými látkami (koření ale i použití vpichového teploměru !) pokrm vaříme minimálně 5 minut. U měření studené kuchaně tedy nemožné, stejně tad měření teploty vydávaných pokrmů. Vpichový teploměr totiž používáme napříč jednotlivými úseky. Hodně štěstí!

      • Autor: edgar

        Re: vpichovací teploměr
        Geniální návod na provádění kalibrace.

        Připomíná mi stařičký vtip z vojny :

        Voda, soudruzi, vře při sto stupních.
        Ovšem, soudruhu majore, v horách voda vře
        třeba při devadesáti stupních.
        Moment, soudruzi, devadesát stupňů – to je pravej úhel.

    • Autor: Věra

      Re: vpichovací teploměr
      jó,to je dobrý, to je hezký vtip. A ještě když uvážíme, že nic není vodorovné, neboť voda mořská i jiná je zakulacená, protože i Země je kulatá! Takže cokoliv uděláme rovně podle pravítka, není rovné, nýbrž dokulata! No těpíc.

    • Autor: Věra

      Re: vpichovací teploměr
      jó,to je dobrý, to je hezký vtip. A ještě když uvážíme, že nic není vodorovné, neboť voda mořská i jiná je zakulacená, protože i Země je kulatá! Takže cokoliv uděláme rovně podle pravítka, není rovné, nýbrž dokulata! No těpíc.

    • Autor: Věra

      Re: vpichovací teploměr
      jó,to je dobrý, to je hezký vtip. A ještě když uvážíme, že nic není vodorovné, neboť voda mořská i jiná je zakulacená, protože i Země je kulatá! Takže cokoliv uděláme rovně podle pravítka, není rovné, nýbrž dokulata! No těpíc.

    • Autor: Adka

      Holky, ako často robíte overovanie teplomerov? Našla som tiskopis – meranie 2x za rok.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se