Přeskočit na obsah

výběr ze dvou druhů oběda

  • Autor: Mili

    výběr ze dvou druhů oběda
    dobrý den, má zřizovatel právo nařídit jídelně ZŠ vařit dvě jídla na výběr? Jestli ano podle jakého nařízení.

    • Autor: nenad

      Podle žádného. Nám vždy říkala hygienička, že jakmile se vaří dvě jídla je spotřební koš k ničemu!!!

      • Autor: Moni

        Pokud máte možnost vařit dvě jídla, tak je určitě vařte. Vaši strávníci budou mnohem spokojenější. Spotřební koš neřešte, respektive řešte až potom. Budete mít více (spokojených) strávníků. Kdo nejedl ryby, tak je nebude jíst ani teď, ale jídlo si neodhlásí a přijde třeba na guláš.

      • Autor: Pavel Ludvík

        K dotazu Mili na právo zřizovatele: Vztah školy/jídelny a zřizovatele nelze napasovat jen do kategorií práva. Na jedné straně platí par. 164 ŠZ, podle kterého „ředitel školy rozhoduje ve všech záležitostech týkajících se poskytování vzdělávání a školských služeb“ . Na druhé straně zřizovatel vám poskytuje velkou sumu peněz na provoz a v případě velkého průšvihu ho bude řešit za vás. Musíte se s ním dohodnout. Podobně jako doma, kde také nehledáte právní předpisy, které určují, kdo bude vařit oběd a kdo spravovat auto.

        • Autor: ivka6

          Práva a povinnosti příspěvkovým organizacím a zřizovateli také určuje zákon 250 o rozpočtových pravidlech, z pozice ředitele ve vztahu k výkonu státní správy pak školský zákon.

    • Autor: ivka6

      Spotřební koš není k ničemu, ale dá daleko víc práce, protože obě jídla ten daný den by měla mít obdobnou výživovou hodnotu. To nemůže být na výběr krupicová kaše a řízek s bramb. kaší, ale třeba zeleninové rizoto. Ke krupicové kaši kompot, syrové ovoce, zeleninové rizoto posypané sýrem a salát z červené řepy atp. Zřizovatel má možnost ovlivnit pouze v případě zřízení stravovací komise, kde se řeší různé potřeby jak školní jídelny, tak strávníků. Jedná se o samosprávný úkon obce, není to zákonná norma.

    • Autor: Verča

      Dobrý den, prosím, pokud vaříte někdo dvě jídla, jak jste začínali?
      Nejdříve jste zařadili výběr dvakrát – třikrát v týdnu?
      Jídelníček připravujete stále nový, nebo jídelníčky točíte cca třeba po 2-3 měsících? Moc děkuji

    • Autor: ivka6

      Nejprve jsme začínali s obměnou příloh, pak jeden druh masa na více úprav, s doporučenou pestrosti jsme se pustili do zařazování rozličných jídel s podobnou nutriční hodnotou. Ale u sladkých jídel zařazujeme buď zeleninové nebo polomasité či luštěninu. Nebo máme stejné maso, ale přílohovou zeleninu jinou. Když máme svíčkovou, tak druhé je třeba roštěnka nebo rajská atp. Jídelníček většinou obdobný máme za 3 měsíce, ale také podle sezónnosti, když by byly hutné omáčky v létě, tak to bychom nedávali. Máme také lehká jídla seřazená na horké letní dny.

      • Autor: Olík

        Dobrý den, přesně tak, začínali jsme 2x v týdnu výběrem ze dvou jídel. Jídelníček dělám pokaždé jiný. Snažím se přidávat nové receptury, nové suroviny a neopisuji jídelníčky. Mám seznamy jídel, polévek, salátů a ty používám při sestavování jídelníčku. Samozřejmě jsou u strávníků oblíbené pokrmy, které se objevují na našem jídelním lístku častěji (max. 1x za 5 týdnů).

    • Autor: Verča

      Moc děkuji…a zabere Vám to více času – jako vedoucí?
      Máme cca 300 strávníků, v kuchyni jsou 3 + já.
      Ráno do 11. hod jsem v kanceláři a odpoledne pomáhám u výdeje..je potřeba přijmout někoho třeba i na zkrácený úvazek?

    • Autor: ivka6

      Nikoho navíc nemáme, dostáváme normativ od kraje na 5 kuchařek a na doplňkovou činnost 1,2 si musíme vydělat, vaříme navíc dospělí cizí 70 a 30 dospělých vlastních, ale to nám dává do rozpočtu do provozu něco obec. (máme 400 vlastních, z toho 35 MŠ, nižší stupeň gymnazia 100 a zbytek základka).

      • Autor: Olík

        Určitě to bude pracnější a víc se provaří. Ale nikoho nezajímá jestli vaříte jedno či dvě jídla. Škoda, při normativech toto mělo být zohledněno.

    • Autor: bohumil@barda.cz

      Nařízení na to není, ale zřizovatel má určitý vliv na chod toho co zřídí. Jak přes jmenování vedení, tak přes finance. Tedy spíš bych se snažil o dohodu. Vy chcete dvě jídla, jí potřebuji…
      Nebojte se toho. Je to sice více práce, ale také větší spokojenost strávníků.
      Ten kdo chce, Vám ze spotřebního koše stejně „uteče“ tím že si odhlásí, i když vaříte jedno jídlo. A spotřební koše při dvou jídlech není problém. Naopak, máte možnost „dvojkou“ ho doladit k dokonalosti. Chce to jen získat zkušenosti.
      Pochopitelně bych si zřizovateli řekl o příspěvek na nastolení podmínek pro vaření více jídel. Např. po stránce vybavení kuchyně, ale třeba i objednávkový a výdejní systém. Ten Vám např. ušetří spoustu práce s odhláškami a také s kontrolou a evidencí výdeje + s vyúčtováním, které v objednávkovém systému rodiče uvidí. Takž má to i své přínosy.

    • Autor: Darja

      Vaříme dvě jídla mimo pátku, na druhé dávám odlehčené nebo jídla netradiční – různé saláty zeleninové, těstovinové s tuňákem, luštěninou… Pokud máme sladké jídlo, dám rybu, kuřecí nebo opět luštěninu. Spotřební koš se dá plnit i když jsou dvě jídla.

    • Autor: majka1

      my vaříme 2 jídla, pouze u luštěnin a ryb výběr nedáváme.

      • Autor: Valentýna

        To se pak ale většina strávníků, bohužel, ohlásí 🙁

        • Autor: majka1

          pokud bych dala výběr, tak nesplním tyto komodity ve spotřebním koši a budu je muset dávat častěji. Kdo se chce odhlásit, má možnost, ale jinak to tak strašné není. Než žádný oběd, raději rybu nebo aspoň přílohu, salát a polévku

    • Autor: KarelKK

      My vaříme 3 jídla . Hlavní benefit je, že si strávníci vždy vyberou .

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se