Pracuji ve stravování 40 let, ale nad nějakým výmrazem, či výpekem jsem zatím nepřemýšlela. Můžete mi laskavě přiblížit, co to v minulosti bylo a jak se výmraz a výpek připočítával k normě a jak se to účtovao. Děkuji.
Dobrý den,
dříve se pracovalo s ořezem z vepřového masa, nebylo tak upraveno jako nyní, že z ořezu se vyškvařilo sádlo, dalo se na kartu tukovou tzn. pouze tuk vzniklý , pak se toto sádlo použilo na př. do gul. polévky, nebo tam kde používáte sádlo a o toto se ponížilo z normy , kterou máte.Ořez z hovězího masa, se dával na vývar a používal na př. do šťávy na zesílení.
Pokud si upravíte normu,samozřejmě s ohledem na plnění spotřebního koše, tak je to vaše věc. Kuřata podle normy jsou hrozně malá a taky porce nevzhledné, protože jsme to dolňovaly kousíčky masa. Jsem ze základní školy, tak děláme z malých kuřat / á 1,20kg/ 5 porcí, tak to mám ošetřené v normě. Nenormuji kg, ale kusy. Malé děti mají ze špiček prs porci a velké děti mají prso s křídlem a stehna. Porce vypadají slušně a kuchařka nemusí skládat složitě kousky masa.
Pokud si upravíte normu,samozřejmě s ohledem na plnění spotřebního koše, tak je to vaše věc. Kuřata podle normy jsou hrozně malá a taky porce nevzhledné, protože jsme to dolňovaly kousíčky masa. Jsem ze základní školy, tak děláme z malých kuřat / á 1,20kg/ 5 porcí, tak to mám ošetřené v normě. Nenormuji kg, ale kusy. Malé děti mají ze špiček prs porci a velké děti mají prso s křídlem a stehna. Porce vypadají slušně a kuchařka nemusí skládat složitě kousky masa.
Dobrý den, chtěla bych se optat zda v dnešní době u zmražených kuřat nebo mražená drůbeží prsa připočítáváte 10% výmraz? A jestli na maso vepřové a hovězí počítáte výpek, má to být komunistický přežitek. Nebo zda si jen v tichosti navýšíte normu masa, tak aby to vyšlo ve SK.
Dobrý den, žádný výmraz, žádné tiché navyšování spotřebního koše. Nanormuji dle koeficientu a pokud mi ve spotřebním koši chybí maso, tak ho trochu nadnormuji u jídel, která vím,že se sní. Nechápu pojem tiché navyšování. Přijmete 5 kg masa a přepočítáte na 6 kg?Přeji hezký den
výmraz
Autor: aknel 2
výmraz
Můžete mi ,prosím, poradit, jestli se u zmražených kuřat připočítává k normě výmraz?V minulosti se počítal vymraz 10%, výpek 10%.
Autor: abcd
Pracuji ve stravování 40 let, ale nad nějakým výmrazem, či výpekem jsem zatím nepřemýšlela. Můžete mi laskavě přiblížit, co to v minulosti bylo a jak se výmraz a výpek připočítával k normě a jak se to účtovao. Děkuji.
Autor: janka
Dobrý den,
dříve se pracovalo s ořezem z vepřového masa, nebylo tak upraveno jako nyní, že z ořezu se vyškvařilo sádlo, dalo se na kartu tukovou tzn. pouze tuk vzniklý , pak se toto sádlo použilo na př. do gul. polévky, nebo tam kde používáte sádlo a o toto se ponížilo z normy , kterou máte.Ořez z hovězího masa, se dával na vývar a používal na př. do šťávy na zesílení.
Autor: tara
Pokud si upravíte normu,samozřejmě s ohledem na plnění spotřebního koše, tak je to vaše věc. Kuřata podle normy jsou hrozně malá a taky porce nevzhledné, protože jsme to dolňovaly kousíčky masa. Jsem ze základní školy, tak děláme z malých kuřat / á 1,20kg/ 5 porcí, tak to mám ošetřené v normě. Nenormuji kg, ale kusy. Malé děti mají ze špiček prs porci a velké děti mají prso s křídlem a stehna. Porce vypadají slušně a kuchařka nemusí skládat složitě kousky masa.
Autor: tara
Pokud si upravíte normu,samozřejmě s ohledem na plnění spotřebního koše, tak je to vaše věc. Kuřata podle normy jsou hrozně malá a taky porce nevzhledné, protože jsme to dolňovaly kousíčky masa. Jsem ze základní školy, tak děláme z malých kuřat / á 1,20kg/ 5 porcí, tak to mám ošetřené v normě. Nenormuji kg, ale kusy. Malé děti mají ze špiček prs porci a velké děti mají prso s křídlem a stehna. Porce vypadají slušně a kuchařka nemusí skládat složitě kousky masa.
Autor: dadka4
Dobrý den, chtěla bych se optat zda v dnešní době u zmražených kuřat nebo mražená drůbeží prsa připočítáváte 10% výmraz? A jestli na maso vepřové a hovězí počítáte výpek, má to být komunistický přežitek. Nebo zda si jen v tichosti navýšíte normu masa, tak aby to vyšlo ve SK.
Autor: rohlik
Dobrý den, žádný výmraz, žádné tiché navyšování spotřebního koše. Nanormuji dle koeficientu a pokud mi ve spotřebním koši chybí maso, tak ho trochu nadnormuji u jídel, která vím,že se sní. Nechápu pojem tiché navyšování. Přijmete 5 kg masa a přepočítáte na 6 kg?Přeji hezký den
Autor: dadka4
Asi jsem se špatně vyjádřila, ale přesto děkuji za vaši odpověď rozhodně si nemyslí, že když příjmu 5 kilo masa tak z něho udělám 6.