Vážená kolegyně,
to jste si za celých 15 let nevšimla, že když dáte do hrnce 1 kg masa, tak podle tepelné úpravy a stáří masa máte hotový pokrm třeba 750, 650, 500 g ? Tedˇ je moderní slovo vytěžovat používat i v jiných oborech, ale myslím si, že znamená získat, uplatnit, ve skutečnosti mít. Je dobré sledovat při krájení porcí, abyste měla hmotnostně všechny po tepelné úpravě stejné. Váha před tepelnou úpravou, váha po tepelné úpravě, zvážení 10 porcí a vidím odchylku, kterou mohu upravit + – 10% u 10 porcí. Většinou jsou porce od syrového masa po hotové váhou na 75%.
Vážená kolegyně, paní se ptá, jestli se musí denně uvádět výtěžnost masa, takže prosím, kde je dáno, že mám psát a pro koho výtěžnost masa. Jsem denně na kuchyni a vím, že se maso po vaření svaří a dokážu nanormovat, tak aby maso vyšlo, ale příjde mi zbytečné vymýšlet další papíry, pokud Vás to pobouřilo, omlouvám se a přeji Vám hezký den
Vážená kolegyně, o pobouření není řeč, chtěla jsem jen zdůraznit, že deklarované porce bychom měli při výrobě dodržet, a proto neuškodí si kontrolu výtěžnosti masa provádět. Za svoji ctyřicetiletou praxi jsem se již několikrát setkala s tím, že na základě stížnosti rodičů na velikost porcí, že přišla ČSI, obchodní inspekce a vážili porce masa, hygiena celý oběd i s rozborem, jestli jsme podle receptu dali všechno a i výživovou hodnotu. Takže jsem opatrná a snažím se minimalizovat riziko nezdaru. Povinnost to není, ale jak jinak si potvrdíte, že jste děti neošidila, argument pro rodiče i vedení školy, které si také myslí, že spoustu toho dětem v kuchyni sníme během vaření.
Dobrý den, shrnuto a podtrženo, žádná výtěžnost se nemusí zaznamenávat. V dnešní době, kdy se na nás hrnou hordy papírů, nemám čas a ani energii psát další zbytečnosti, raději vyjdu dětěm vstříc a upeču v naší jídelně cukroví, perníčky atd. s jejich pomocí. Jinak obdivuji Vaše znalosti, do každé diskuse se zapojíte určitě oceňuji Váš přehled, ale pracuji v menší jídelně a jsem tu hlavně pro děti, ne pro to, kdo mě přijde kontrolovat, Přeji hezký den
Děkuji za odpovědi, pracuji ve školní jídelně šestým rokem a šéfkuchařka vždy uváděla na kompletní výdejku výtěžnost masa, tak to bylo zvykem a zjistila jsem, že jsme asi jediní,kdo to uvádí. Tady jsem si chtěla jenom potvrdit, že se to nemusí.
Výtěžnost masa
Autor: Jarmila
Výtěžnost masa
Dobrý den,
chci se zeptat, zda se ještě musí denně uvádět výtěžnost masa? děkuji
Autor: rohlik
Dobrý den, skromný dotaz, co je výtěžnost masa? Za posledních 15 let jsem nic podobného nikdy neuváděla a nikdy to nikdo nechtěl. Přeji hezký den
Autor: ivka6
Vážená kolegyně,
to jste si za celých 15 let nevšimla, že když dáte do hrnce 1 kg masa, tak podle tepelné úpravy a stáří masa máte hotový pokrm třeba 750, 650, 500 g ? Tedˇ je moderní slovo vytěžovat používat i v jiných oborech, ale myslím si, že znamená získat, uplatnit, ve skutečnosti mít. Je dobré sledovat při krájení porcí, abyste měla hmotnostně všechny po tepelné úpravě stejné. Váha před tepelnou úpravou, váha po tepelné úpravě, zvážení 10 porcí a vidím odchylku, kterou mohu upravit + – 10% u 10 porcí. Většinou jsou porce od syrového masa po hotové váhou na 75%.
Autor: rohlik
Vážená kolegyně, paní se ptá, jestli se musí denně uvádět výtěžnost masa, takže prosím, kde je dáno, že mám psát a pro koho výtěžnost masa. Jsem denně na kuchyni a vím, že se maso po vaření svaří a dokážu nanormovat, tak aby maso vyšlo, ale příjde mi zbytečné vymýšlet další papíry, pokud Vás to pobouřilo, omlouvám se a přeji Vám hezký den
Autor: ivka6
Vážená kolegyně, o pobouření není řeč, chtěla jsem jen zdůraznit, že deklarované porce bychom měli při výrobě dodržet, a proto neuškodí si kontrolu výtěžnosti masa provádět. Za svoji ctyřicetiletou praxi jsem se již několikrát setkala s tím, že na základě stížnosti rodičů na velikost porcí, že přišla ČSI, obchodní inspekce a vážili porce masa, hygiena celý oběd i s rozborem, jestli jsme podle receptu dali všechno a i výživovou hodnotu. Takže jsem opatrná a snažím se minimalizovat riziko nezdaru. Povinnost to není, ale jak jinak si potvrdíte, že jste děti neošidila, argument pro rodiče i vedení školy, které si také myslí, že spoustu toho dětem v kuchyni sníme během vaření.
Autor: Valentýna
U nás si mohou děti přidávat, maso i přílohy. Někdo prostě maso odmítne a pak ho mohu přidávat těm, co ho jedí rádi.
Autor: rohlik
Dobrý den, shrnuto a podtrženo, žádná výtěžnost se nemusí zaznamenávat. V dnešní době, kdy se na nás hrnou hordy papírů, nemám čas a ani energii psát další zbytečnosti, raději vyjdu dětěm vstříc a upeču v naší jídelně cukroví, perníčky atd. s jejich pomocí. Jinak obdivuji Vaše znalosti, do každé diskuse se zapojíte určitě oceňuji Váš přehled, ale pracuji v menší jídelně a jsem tu hlavně pro děti, ne pro to, kdo mě přijde kontrolovat, Přeji hezký den
Autor: Jarmila
Děkuji za odpovědi, pracuji ve školní jídelně šestým rokem a šéfkuchařka vždy uváděla na kompletní výdejku výtěžnost masa, tak to bylo zvykem a zjistila jsem, že jsme asi jediní,kdo to uvádí. Tady jsem si chtěla jenom potvrdit, že se to nemusí.
Autor: zdenouš
Holky hlavně klid,aby to nebylo jak ve filmu od p.Trošky.Ani já neuvádím výtěžnost masa.Inspekce to nevyžadovala.