Vývar
Dobrý den, řešíme v naší MŠ takový problém. V jídelníčku jsou velmi málo vývary. Vývar jako takový je zhruba 1x za 4 týdny. Vedoucí školní jídelny tvrdí, že je možné jej do jídelníčku zařadit jen jednou za měsíc. Mezi dětmi jde o velmi oblíbenou polévku a často se po ní ptají. Mohli byste mi, prosím, objasnit, zda takové nařízení skutečně existuje a jaký je vlastně jeho důvod? Moc děkuji. Lukáš Novák
Receptáře Výživa a stravování dětí mateřských a základních škol autora MUDr. Hnátka a kolektivu, které se hojně ve školním stravování užívají, vývary z kostí přímo neuvádějí, pouze vývary z masa. Dnes je však trend do základů ostatních polévek, omáček používat vývary z masitých kostí. Morkové kosti se používat mohou, snad pro svoji tučnost v menší míře, samotný morek lze použít k výrobě knedlíčků a noků jako zavářky do polévek, přídavek do omáček pro zlepšení chuti, tak jak bylo ve starých kuchařkách. Když budete používat 1x za měsíc, jak se má vzhledem k pestrosti zařazovat vývar z masa nebo z kostí samotný, lze s přídavkem kořenové zeleniny akceptovat. Jedná se o doporučení, nikoliv dogma, záleží na denní nebo týdenní skladbě pokrmů, dle vhodnosti a výživové hodnoty. Pro děti a a mladší školní věk jsou vhodné vývary ze zeleniny, drůbeže, králíka, hovězího masa a kostí. Vývar z vepřového masa dle technologie přípravy pokrmů (haše).
Myslím si, že pán nechce slyšet o kostech, mase atd. Myslím, že se ptá, jak často se zařazuje do jídelníčku klasický vývar, ať z kuřecích, vepřových, hovězích kostí či masa, klasicky bych nazvala polévka se zavářkou. Já osobně bych zařazovala 2x týdně, ale pokud si vezmu nutriční doporučení a kontrolní zjištění hygieny a spotřební koš, tak mi vyjde sotva 1 za týden. Dle nutričního doporučení je doporučena 12 x zeleninová, 3-4 x luštěninová a 4-5 x jiná, což já považuji za vývarovou polévku. Pokud, ale pani vedoucí má problém splnit zeleninu, luštěniny ve spotřebním koši, tak chápu, že vývar zařadí pouze 1 za měsíc. Nevím, zda jsem pomohla, ale to je moje zkušenost. Přeji hezký den
Vývar
Autor: Lukas Novak
Vývar
Dobrý den, řešíme v naší MŠ takový problém. V jídelníčku jsou velmi málo vývary. Vývar jako takový je zhruba 1x za 4 týdny. Vedoucí školní jídelny tvrdí, že je možné jej do jídelníčku zařadit jen jednou za měsíc. Mezi dětmi jde o velmi oblíbenou polévku a často se po ní ptají. Mohli byste mi, prosím, objasnit, zda takové nařízení skutečně existuje a jaký je vlastně jeho důvod? Moc děkuji. Lukáš Novák
Autor: zdenouš
Lukáši, jaký vývar máte na mysli?
Autor: majka1
https://jidelny.cz/show.aspx?id=1105
Autor: majka1
Lukáši, posívejte se na uvedenou pestrost stravy dle zaslaného odkazu, najdete zde tabulku, podle které jídelny sestavují jídelníčky.
Autor: majka1
omlouvám se za překlep – patří podívejte se 🙁
Autor: ivka6
Receptáře Výživa a stravování dětí mateřských a základních škol autora MUDr. Hnátka a kolektivu, které se hojně ve školním stravování užívají, vývary z kostí přímo neuvádějí, pouze vývary z masa. Dnes je však trend do základů ostatních polévek, omáček používat vývary z masitých kostí. Morkové kosti se používat mohou, snad pro svoji tučnost v menší míře, samotný morek lze použít k výrobě knedlíčků a noků jako zavářky do polévek, přídavek do omáček pro zlepšení chuti, tak jak bylo ve starých kuchařkách. Když budete používat 1x za měsíc, jak se má vzhledem k pestrosti zařazovat vývar z masa nebo z kostí samotný, lze s přídavkem kořenové zeleniny akceptovat. Jedná se o doporučení, nikoliv dogma, záleží na denní nebo týdenní skladbě pokrmů, dle vhodnosti a výživové hodnoty. Pro děti a a mladší školní věk jsou vhodné vývary ze zeleniny, drůbeže, králíka, hovězího masa a kostí. Vývar z vepřového masa dle technologie přípravy pokrmů (haše).
Autor: rohlik
Myslím si, že pán nechce slyšet o kostech, mase atd. Myslím, že se ptá, jak často se zařazuje do jídelníčku klasický vývar, ať z kuřecích, vepřových, hovězích kostí či masa, klasicky bych nazvala polévka se zavářkou. Já osobně bych zařazovala 2x týdně, ale pokud si vezmu nutriční doporučení a kontrolní zjištění hygieny a spotřební koš, tak mi vyjde sotva 1 za týden. Dle nutričního doporučení je doporučena 12 x zeleninová, 3-4 x luštěninová a 4-5 x jiná, což já považuji za vývarovou polévku. Pokud, ale pani vedoucí má problém splnit zeleninu, luštěniny ve spotřebním koši, tak chápu, že vývar zařadí pouze 1 za měsíc. Nevím, zda jsem pomohla, ale to je moje zkušenost. Přeji hezký den
Autor: Valentýna
Vývar mají děti rády, vaříme většinou každý týden nějaký. Pestrost je pouze DOPORUČENÁ.