Přeskočit na obsah

vzdělání

  • Autor: janav.

    vzdělání
    Je hrozné, že na místa vedoucích školních jídelen se přijmají pracovnice, které nemají příslušné vzdělání. (ať si je doplní) Podle toho vypadá jejich práce i diskuse. U nás ve městě je poslední nová vedoucí ze stavební průmyslovou, prý má také zkušenosti s objednáváním materiálu.Chtěla bych požádat všechny, kteří to mohou ovlivnit, aby pro to něco udělali. Když chce někdo změnit zaměstnání, měl by si doplnit i vzdělání. Nebo v tomto státě už asi všichni můžou dělat všechno a všichni rozumí všemu?

    • Autor: dadka

      Re: vzdělání
      s vaším názorem teda rozhodně nesouhlasím! Kde je napsané, že zrovna školená pracovnice je lepší vedoucí ŠJ než neškolená?! Je to o lidech a o tom, jak se kdo umí k práci postavit. Pokud na to máte povahu, můžete jít třeba do i do politiky.

    • Autor: Inrec

      Re: vzdělání
      Plně nesouhlasím s paní Dadkou.To co píše je holý nesmysl. Vedoucí by měla být ideálně vyučená v oboru kuchařka + hotelová škola, nebo
      střední škola spol. stravování. Už se mně nelíbí
      ani gymnázia, ekonomické školy apd. Tito lidé sami toho moc neumí spoléhají se na kuchařky a pak to tak vypadá. Vedení ŠJ po ekonomické stránce to dokáží, ale v kuchyni hlavně při nemoci nic nedokáží, nezastoupí hlavní kuchařku, shánějí zástup, nemají cit pro vaření a rozumy shánějí pouze v gastro časopisech. Nemají ani cit pro to, zda to jde v jídelně uvařit nebo ne. Pak vzniká v kuchyních napětí. Už to vidím jak já s HŠ dělám
      mistrovou chlapům v zámečnické dílně. Nerozeznám šroubek od hřebíku a tak je to i v těch kuchyních.

      • Autor: kopretina

        Re: vzdělání
        Souhlasím s pí Inrec. Jsem vyučená kuchařka, vystudovala jsem HŠ a celý můj pracovní život se mi to dobře hodilo. Dost dlouho jsem mistrovala na HŠ a nyní pracuji léta jako veoducí ŠJ. Doufám, že jsem člověk na svém místě. Moje předchůdkyně pouze seděla v kanceláři a do kuchyně šla dvakrát za den. Jednou si uvařit kávu a podruhé na oběd. Podle toho to tam vypadalo. A také je přínosné pro kuchyně, když tam vaří kvalifikovaní a ochotní lidé, jak kuchaři, tak pomocní. Já to štěstí v současné době mám a jsem ráda, že jsme všichni v práci spokojeni. Toto ze srdce přeji všem.

      • Autor: Lída Kat.

        Re: vzdělání
        Souhlasím s Vámi!!!

      • Autor: Mirek

        Re: vzdělání
        Plně s Vámi souhlasím mám 35 let praxe ve stravování a ve vedoucích místech mají být odborně vzdělaní pracovníci s praxí, aby dokázaly sami zvládnout Vámi popsané krizové situace na provozu, bohužel dnes jsou hotelové školy a školy společného stravování v každém městě, ,jejich úroveň je diskutabilní. Také vlastní příprava, jak učňů tak středoškoláků v našem oboru je slabá ,tak z čeho vybírat?

    • Autor: dawid

      Re: vzdělání
      To je jako když píšete o mě. Já stavební průmyslovku zrovna mám. A jak se mi hodí.Vedoucí školní jídelny v dnešní době není už jen o stravování dětí. Já například musím hlídat technický stav budovy, technologických zařízení, když se něco rozbije a je nutná okamžitá reakce, tak zařídím a jiné. Doby, kdy se o stav budov a zařízeních starala města a radnice, jsou dávno pryč.Teď si musím zařídit naprosto sama. Pravidelně se zúčastňuji porad vedoucích ŠJ, seminářů a školení. A zrovna nedávno jsem s naprostým klidem „položila na lopatky“ vystudovanou vedoucí ŠJ, která je vystudovaná ve stravování a tuto práci dělá několik desítek let.

    • Autor: JanaH

      Re: vzdělání
      ROZHODNĚ by na místo ved ŠJ měla být dosazená školená pracovnice s citem k povolání a dětem.Jinak to potom dopadá a vypadá tak jak je v kritikách.Pracuji v kuchyních již 30 roků nejprve jako kuchařka a potom jsem si dostudovala HŠ takže rozumím provozu a mohu kdykoliv zastoupit kuchařku .Tím jsem se nechtěla chlubit jen že souhlasím s Irenec tak kopretinou ,ale s Dawidem?? nepodceňuji jeho práci ale naco máte ve škole školníka?To máto tolik času při práci vedoucího ŠJ?

    • Autor: dawid

      Re: vzdělání
      No tak to školníka vážně nemáme. V MŠ o 150 dětech jsem ji ještě vážně neviděl školníka. A pokud vy ho máte, tak to jste šťastná vedoucí ŠJ. Je vidět, že požadavky ředitelů na různých zařízeních jsou jiné. A ani si nemyslím, že školní jídelna trpí. Rodiče si naši kuchyni pochvalují. Dětem u nás chutná a hygiena neměla nikdy výtky. Je to o lidech.

    • Autor: danuss

      Re: vzdělání
      Dobrý den, také si myslím, že je důležité vzdělání v oboru, ale o lidech je to vždy, ať jde o jaké koli zaměstnání. Jsme samostatná ŠJ a i já musím řešit s HS stavební a jiné technické problémy, ale na všechno si můžu zjednat pomoc, ale nikoho si nemůžu zjednat na pomoc- poradit při potížích s kuchařkami, s vařením, se spotřebním košem atd. tam je potřeba ta odbornost, proto souhlasím s příspěvkem od janav a ostatními podobnými

    • Autor: ruzenkaruzova

      Re: vzdělání
      Můžu se zeptat jestli je nutné aby měla ved. školní jídelny maturitu?

    • Autor: Markétka

      Re: vzdělání
      Ideální by samozřejmě bylo, pokud by ji měla (maturitu). Jinak se odpočítávají roky.
      Můj pohled na věc je takový, že by skutečně n a  pozici vedoucí školní jídelny měla být vedoucí, která
      je vyučená kuchařka a HŠ (ideální). Je to vidět na příspěvcích, které se na portále jídelen vedou.
      Je velmi důležité, aby vedoucí kuchyni rozuměla hlavně po odborné stránce , pokud to tak není, je závislá na kuchařkách a to by být nemělo.
      Souhlasím s kelegyněmi v předchozích příspěvcích.
      Chybí zde cit ve složení jídelního lístku a mnohé jiné.

    • Autor: dawid

      Re: vzdělání
      Já jsem měl v minulosti vyučené kuchařky a „tak nějak uvařily“. Ale naprosto se bály čehokoliv nového. Teď mám nový kolektiv a z toho jen jednu kvalifikovanou. A jsou to výborné pracovnice. Vymýšlejí si nové receptury, k dětem jsou velmi milé.Mám možnost posoudit. I vyučený člověk v oboru nemusí být v práci tak dobrý, jako ženská, která vaří se srdcem. Samozřejmě dodržujeme všechny potřebné vyhlášky, nařízení a hygienická pravidla. I mezi kantorkami jsou velké rozdíly v tom, co dětem předají. Jsou výborné, ale také se mezi nimi najdou takové, že jakože fakt nic moc. A takto je to ve všech oborech.

      • Autor: Malá

        Re: vzdělání
        Dobrý den, vy jste soukromá školka? Pokud ne, nechapu, jak mužete mít na pozici kuchařky nekvalifikované osoby.

      • Autor: dadka

        Re: vzdělání
        Nechtěla jsem říct, že vedoucí ŠJ nemá mít vzdělaní, ale pouze jsem Vám chtěla říct, že pokud se potkáte s nějakou vedoucí ŠJ, která nemá patričné vzdělaní v oboru, tak ji hned odsoudíte? Nebudete se s ní bavit, protože máte pocit, že tomu nemůže rozumět?? Máte pocit, že mi vyškolené všemu nejlíp rozumíme? Píšu ze zkušeností, protože znám vedoucí se vzdělaním, která dělá svoji práci, protože za ní dostáva mzdu a znám další vedoucí bez patričného vzdělání, ale dělá to srdcem a hlavně, děti jsou strašně spokojené. Tak o co tady jde? O princip vzdělání, nebo o pracovitosti a lásce, s jakou svoji práci děláme?!

    • Autor: Ruzenkaruzova

      Re: vzdělání
      Děkuji za odpovědi ,ve školním stravování pracuji jako ved. kuchařka 11 let a před 4 lety bylo zrušeno místo ved. šk. jídelny a práci jsem si rozdělila s hospodářkou školy .Nyní po kontrole která chce aby bylo opět místo ved. obnoveno tuto práci nabízí mě jsem vyučená ,a taky z finančních důvodů nemůžu si studium dovolit bydlím sama a dvěma dětmi a jejich studium není taky zadarmo .

      • Autor: Jaroslava

        Re: vzdělání
        Dobrý den ,ve školním stravování pracuji 16 let ,tedy od vyučení v oboru,odmaturovala jsem z ekon.spol.stravování,spoustu let jsem pracovala na kuchyni jako kuchařka a posledních 7 let dělám vedoucí školní jídelny a upřímně vám můžu říct,že nejvíce mě naučila praxe,setkala jsem se s kuchaři vyučenými,kteří v kuchyni tak nějak pouze přežívali a s lidmi z úplně z jiného oboru,kteří byli prostě na svém místě a také naopak,ale každopádně si myslím,že pokud někdo do kuchyně nastoupí z úplně jiného oboru,měl by si vzdělání doplnit,ani šikovné ruce nejsou všechno.I já si neustále snažím vědomosti doplňovat a občas mě překvapí co se dozvídám novinek.Zdravím Jaroslava

        • Autor: AjaK

          Re: vzdělání
          Musím s Vámi souhlasit.
          Také jsem začínala v jiném oboru(řeznice),pak jsem byla několik let kantýnská,pomocná kuchařka,po rekvalifikaci kuchařka,při zaměstnání jsem si udělala na HŠ maturitu a teď jsem vedoucí. Praxe mi dala hodně,začala jsem u škopku a koštěte.Dnes musím zastoupit kohokoliv v kuchyni.A jsem ráda, že tomu tak bylo,byť to někdy hodně bolelo.Pokud tuhle naši práci někdo dělá rád,rád si vzdělání doplní.
          Hodně zdaru!!!

    • Autor: dawid

      Re: vzdělání
      Já jsem psal, že mám kvalifikovanou kuchařku. Mě se do konkursu hlásily tři kvalifikované a když jsem jim řekl, co všechno a hlavně za jaké peníze budou dělat, tak si poklepaly na čelo a řekly mi, že zůstanou radši na pracáku. Od některých z nich by mi ani oběd nechutnal. Tím samozřejmě nechci hodit všechny kuchařky do jednoho pytle, aby jste si nemyslely, že jsem proti kuchařům. Já preferuji lidskost, čistotu a ochotu pracovat. A to nikomu žádné vzdělání nevtluče do hlavy. Moc rád bych měl všechen personál(včetně mě) kvalifikovaný, ale platy jaké máme, to se nám opravdu několik lidí i vysmálo. Já pracuji duší a srdcem.

      • Autor: magdalena

        Re: vzdělání
        Já s Vámi pane Dawide souhlasím. V každé profesi se najde člověk, který dělá svou práci na výbornou, někdo jen na dobrou. Ale opět je to v každé profesi, ne jen proboha zase vedoucí ŠJ !!!
        Zase se budeme přehadovat? Ředitelky si taky do roku 2003 ,, jen“ hrály s dětičkama a teď vedou právní subjekty a rozumí všemu- právu, kuchyni, bezpečnosti a nevím čemu ještě. A může to být? Mají managerské vzdělání? Nemají.
        Pro růženkurůžovou, když Vás na to místo chtějí tak do toho jděte, dokud nepřijde někdo s maturitou, kdo se bude cpát na Vaše místo, tak si to ustojíte. Máte praxi a ta je někdy cennější jak vysoká.

    • Autor: Ruzenkaruzova

      Re: vzdělání
      Paní Magdalence moc děkuji za názor, jsem jen vyučená ale v oboru pracuji 23 let a zastávám taky názor že není vše jen o vzdělání……….

    • Autor: babrtai

      Re: vzdělání
      Vedoucí školní jídelny by rozhodně měla
      mít SHŠ. Jedině tato škola naučí všechno,
      co by měla vedoucí ovládat. Mám zkušenosti
      z praxe. Kolegyně, které ji mají jsou někde jinde.

      • Autor: leku

        Re: vzdělání
        Nesouhlasím s Vaším názorem.Dnes všichni budou mít školy a dělat nebude nikdo.Ono se od stolu dodře radí a „peskuje“,ale když je potřeba jít něco pomoct do kuchyně nebo mít nádobí ,to je ve škole neučili.Hlavně je potřeba tuto práci dělat s láskou a vědět jaká to je pro ženský dřina.
        Znám vedoucího ,který má SHŠ a je to děs.
        A pak nechápu,kde jsou kolegyně s SHŠ JINDE……
        Jsem v oboru přes 20let,střední školu mám,sice né hotelovou,ale vaření mě baví a vždy se v kuchyni domluvíme na nových věcech.Musím zvládat tech.věci pro celý provoz a jsem schopna je i  zastat.

        • Autor: babrtai

          Re: vzdělání
          Dovoluji si nesouhlasit. K tomuto místu patří SHŠ.
          Jedině tato škola dovede kvalifikovaně připravit k práci
          vedoucí školní jídelny.Obsah studia je na to zaměřen,
          aby v praxi vedoucí obsáhla široký záběr své pracovní
          náplně. Všechny vedoucí jsou v současné době zaměstány
          i při vaření, mytí, uklízení.Úvazky nedovolují „jen sedět
          v kanceláři“. Myslím, že na jiné škole se gastronomie,
          výživa neučí v takovém rozsahu!

    • Autor: JanaH

      Re: vzdělání
      Dawide smekám před Vaší šikovností jste člověk na svém místě.Jinak NESOUHLAS9M s babrtai já jsem také absolventka HŠ a ještě jsem se doma dívala co jsme se učily o Školním stravování ,ale vůbec nic jsem nenašla a vůbec si nevzpomínám,že by se něco ohledně stravování dětí a mládeže bralo /a to jsem byla preiant třídy ve 4O ti letech to jen že jsem ve škole vření pro provoz hotelu.Velmi souhlasím s ostatními a hlavně s“ Ieku“ pokud člověk povolání má rád tak ani nemusí mít školu,ale pokud ho obor nebaví tak mu nepomůžou ani 3 vysoké školy.Tak i kuchařky pokud je práce nebaví a vaří jen z povinnosti nebo proto,že nesehnaly jinou práci tak to je opravdu potom oříšek.Moc bych přála ,aby v ŠJ vařily jen kuchařky které práce baví ,vaří s láskou a mají i milý úsměv na strávníky.

      • Autor: mikol

        Re: vzdělání
        To psaní na PC na premianta nevypadá!
        Mám SHŠ a tam se to učilo! Myslím, že
        této oblasti jsou potřeba i kvalitní znalosti oboru.
        Vzdělání je potřeba, nechápu proč se tady zahazuje.

        • Autor: Kamila Ma.

          Re: vzdělání
          Nevíte prosím o nějakém kurzu výživový poradce v Praze?

          • Autor: Zlata

            Re: vzdělání
            Zdravím, mám SHš a pracuji jako vedoucí velké ŠJ. V současné době studuji VOŠ zdravotní – obor nutriční terapeut. Učíme se vše o potravinách. Máme výživové tabulky a podle toho sestavujeme jíd. lístky i podle jednotlivých diet.. Náročné a zajímavé. Zlatka

    • Autor: marci

      Re: vzdělání
      Mám maturitu v oboru kuchař číšník,jsem vedoucí ŠJ dlouho,pracovala jsem i jako vedoucí stravování v nemocnici,ale pozor, byla tam se mnou i vedoucí dietní sestra. Já jsem řídila vše z pohledu technologie,ekonomie, oprav atd. a dietka z hlediska správné diety.Tak by to mělo být, i když z dlouhé praxe jsem to taky už naučila,ale souhlasím,že každý má si doplnit své vzdělání,pokud chce tu práci dělat a být v oboru je dost důležité, všude po mě chtěli obor a maturitu,tak nechápu,jak někdo se stavební průmyslovkou může dělat vedoucí ŠJ.To je divné né??marci

      • Autor: Michalka N.

        Re: vzdělání
        Zemědělská škola,ta má také od hotelové dost daleko!

    • Autor: veronika

      Re: vzdělání
      Nemyslím si,že všechno udělá vzdělání,Já jsem vedoucí kuchařka a paní vedoucí šj je servírka a dodělala jsi maturitu, a jak to vypadá v praxi? Neví nic o vaření i když je to blízkýobor a nechá sebou manipulovat třeba pomocnou sílou,hlavně,že jí umí zalichotit,jak jí to dnes sluší.Já si raději svojí prácí dělám poctivě a hlavně mnw baví a mám radost,že studentum chutná a to je pro mne největší ocenění,

    • Autor: kristy

      Re: vzdělání
      Myslím si, že vzdělání, jako je maturita, je v dnešní době potřeba snad všude, když chce někdo dělat někomu vedoucí. Já mám vystudovaný obor nutriční terapeutka – dietní sestra, na praxích jsme vařily, takže nemám strach si stoupnout k plotně, nebo když rodiče potřebují pomoct s dietou, i když to moc ráda ve šk. jídelně nevidím, protože se pak s dietami roztrhne pytel. Takže se také zlobím, když se dozvím, že průmyslovka stačí + rekvalifikační kurz. Ale v dnešní době je možné vše.Pěkný den.

    • Autor: saša

      Re: vzdělání
      Pracuji jako vedoucí stravování již 18 let, jsem vyučená v oboru a bez maturity. Nikdy mi vzdělání nechybělo, co jsem potřebovala vědět, nebo umět to jsem se naučila, nebo zjistila.
      Myslím si, že patřím ve svém oboru spíše mezi ty lepší vedoucí stravování, netroufnu si říci nejlepší a jsem přesvědčená, že záleží pouze na člověku a jeho zájmu o obor samotný. Myslím, že to platí o všem, co v životě děláme.Maturita mi schází vždy, když se někdo snaží povyšovat na pracující a inteligentní lidi. Protože tvrdit, že pouze hotelová škola je pro naší práci ta nej.. je hloupé. Já potřebuji ke své práci hlavně chuť a snahu jít dopředu a samovdělávat se, ti kdo udělali hotelovou školu před dvaceti lety, jsou již stejně úplně někde jinde.

    • Autor: leni

      Re: vzdělání
      i já jsem toho názoru, že vyvyšovat se kvůli vzdělání je jen hloupé. Já sice vzdělání mám, je to ještě stará škola společného stravování, ale ta mi opravdu nedala téměř nic, jen tu maturitu, škola přišla až od života, a vzdělávat by se člověk měl pořád i v mých 52 letech, a to kolikrát hledím, co nevím. Závěrem : vedoucí stravování může podle mého dělat i jen vyučený, když to dělá rád, poctivě a neotrávený sotva otevře dveře

      • Autor: Valentýna

        Re: vzdělání
        Také si dovolím přispět svo „troškou“ do mlýna. Pracuji v jídelně již poměrně dlouhou dobu, mám příslušné vzdělání, ale když jsem před lety nastupovala, tak jsem se neměla od koho učit ani kam obrátit o radu. Paradoxem je, že člověk pracuje ve škole a ke vzdělání má tak daleko a má u vedení školy tak málo pochopení. Pro pedagogy jsou vyčleněné finanční prostředky na další vzdělávání, ale pro nás je problém zaplatit i hygienické minimum pro kuchařky. Myslím si, že vedoucí jídelny by měla mít maturitu, to rozhodně, ale především by jí mělo být umožněno se vzdělávat během praxe. Vše se tak rychle mění, že skutečně hotelovka před několika desítkami let je nyní téměř k ničemu. Důležitá je PC gramotnost, určité minimální právní povědomí a orientace ve školských předpisech, znalost všech zákonů, které souvisí se strav. provozem, hygienou, určité manažerské vědomosti, je toho zkrátka hodně a je třeba na sobě stále pracovat. Možná i v tom je naše práce hodně zajímavá a svým způsobem i krásná.

        • Autor: Nelka

          Re: vzdělání
          Já sama hotelku mám a nemůžu říct,že je mi po několika letech k ničemu.Když jsem nastoupila před lety do naší jídelny,měla jsem určitě všechno jednoduší než kolegyně z blízké jídelny,když byla a je výborná jako účetní,celkem často chodila ke mně pro rady.
          Celý život se neustále vzdělávám,ale to snad dle mého názoru k životu patří.Stojím si za názorem,že hotelovka a školy blízké stravování jsou nejvhodnější pro práci vedoucí ŠJ.

          • Autor: Dan Z

            Re: vzdělání
            Kuchař musí mít také potřebné vzdělání,aby mohl vařit.Naše vedoucí má také hotelovou školu,při rautech a akcích školy s přehledem připraví nádhernou tabuli,zaskočí v kuchyni.V předchozím zaměstnání to bohužel takto nefungovalo,ikdyž vedoucí se nebála zastoupit i kuchaře,strávníci tuto změnu pokaždé bohužel poznali !
            Hezký den.

    • Autor: Johana

      Re: vzdělání
      Milé kolegyně,pracuji v oboru již 30 let a neumím si představit zvládat tuto práci pokud bych sama nebyla vyučená kuchařka,hotelovou školu jsem studovala dálkově,pedagogické minimum také,letos jsem ukončila vysokoškolský pilotní kurz školského managementu.I obchodní zástupci vidí rozdíl, když zboží objednává vedoucí, která má znalosti o potravinách, nebo vedoucí,která nerozezná hovězí od skopového.Při objednávce potravin již vím na jaké jídlo určitou surovinu použiji,sestavím sama jídel.lístek a předám kuchařce,popřípadě vysvětlím,jak má pokrm vypadat.Na místech vedoucích jídelen musí být odborníci, jinak nás pohltí soukromé firmy

      • Autor: Honza K.

        Re: vzdělání
        Naprosto souhlasím s paní Johanou.Pracuji v jídelně při internátní škole.Celý náš kolektiv má příslušné vzdělání tedy společné stravování a hotelová škola.Můžu říct,že každý z nás odborník je.Studentům jak sami říkají chutná,chodí i lidé přes ulici,ikdyž konkurence je velká.
        Chci říct jen to,že pracovat s lidmi,kteří neviděli tuto práci jen z rychlíku je radost.
        Z předchozího místa jsem odešel právě proto,že mi radili Ti,kteří nevěděli o stravování téměř nic,ikdyž pracovali v ŠJ několik let.

    • Autor: Martinka

      Re: vzdělání
      Když jsem nastupovala do ŠJ jako vedoucí, byla jsem nová v obci, zároveň i na mateřské dovolené a vystudovala jsem již tady zmiňovanou ekonimickou školu. Předchozí vedoucí mě zaučila a potom jsem už „válčila“ s paní kuchařkou. Nesouhlasím s tím, že kdo není v oboru vyučen nebo vystudován, nemůže bez dodělání vzdělání tuto práci vykonávat. Dělám ji už skoro 10 let a když onemocní moje jediná kuchařka, kdo vaří???
      Myslím si, že je to o lidech a chutí pracovat. Znám hodně kuchařek, vyučených v oboru, které neumí vařit. Chce to cit a kdo ho nemá, nepomůže mu ani škola!!

    • Autor: Ajka

      Re: vzdělání
      Prosím, zastavte už tuto nesmyslnou diskuzi a věnujme se tématům která jsou všem prospěšná.
      Všem přeji hezký den.

    • Autor: ježek

      Re: vzdělání
      Je zajímavé, kolik odborníků – absolventů SHŠ se hlásí o příspěvek do diskuse o vzdělání, ale nějak postrádám jejich účast v ostatních oblastech diskuse, kde by podle jejich odborných znalostí mohli zvýšit úroveň diskusních příspěvků.

      • Autor: rutu

        Re: vzdělání
        Jasně, ukončeme to. Bývalé kuchařky, ekonomky apod.
        at asi dodělají nějakou školu , která se týká gastronomie
        a vyřízeno! Bez gastronomického vzdělání je nemožno
        dělat vedoucí školní jídelny! Kuchařky a ekonomky nemohou kvalifikovaně tuto pozici zastat. Tečka.

    • Autor: anajka c

      Re: vzdělání
      prosim muze mi nekdo poradit potrebuji vedet jestli me kucharku muze pani reditelka nutit zastupovat vedouci v dobe jeji dlouhodobe nepritomnosti pry to nasla v nejake vyhlasce prosim vi o ni nekdo poradte bojim se pouze operaci s vetsim mnozstvim financi mame hodne deti nekdo plati v hotovosti nekdo bankou co kdyz se spletu a udelam chybu nikdy jsem to ani nevidela prosim o radu dekuji

      • Autor: Halka

        Re: vzdělání
        Myslím si , že paní ředitelka může určit zástupce v případě nepřítomnosti. Možná byste se mohla o práci paní vedoucí podělit třeba s hospodářkou nebo ekonomkou – přece jen zůstane vám stále práce kuchařky a k tomu, budete muset zvládnout činnost vedoucí, tak třeba co se týče vaření, výdej a příjem surovin, jejich normování nechat na Vás a vše co souvisí s výběrem stravného by převzala ekonomka nebo hospodářka.

    • Autor: barbora

      Re: vzdělání
      Dobrý den Všem,prosím Vás,existuje vyhláška,nařízení…,kde je popsáno,že vedení MŠ(p.ředitel)má povinnost umožnit a hradit v jaké výši za rok ,ved.školní jídelny další vzdělávací,pravidelné programy,kurzy a kde najdu daná data na internetu.Děkuji za odpověď.

      • Autor: barboro

        Re: vzdělání
        Nic takového nikde nenajdete. Řídí se pouze zákoníkem práce, kde je toto jenom obecně.

    • Autor: barbora

      Re: vzdělání
      Myslíte tento paragraf…§ 230 Prohlubování kvalifikace,
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast10h2.aspx#par230;
      kde se píše ,že zaměstnanec má povinnost prohlub.kvalifikace a zaměstnavatel mu musí hradit její náklady a zaměstnanec má nárok na mzdu..To zatím u nás nefunguje.A co Vy ostatní vedoucí školních jídelen?Zajímalo by mne,jak toto provozujete u Vás na škole.Jaký na toto má názor Váš pan ředitel,je tomu nakloněn?

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se