Přeskočit na obsah

Vzhled porce

  • Autor: pavlam

    Vzhled porce
    Jsem vedoucí stravování v MŠ. Nastoupila jsem v lednu 2008 a prosím o radu. Měli jsme smažený kuřecí řízek a kuchařky dodaly dětem řízek ve stavu nakrájeném na housátka. Co mi k tomu mohou říci zkušené kolegyně? Jak takové jídlo podáváte ve Vašich provozovnách? Opravdu je to takhle normální?

    • Autor: Janaj

      Re: Vzhled porce
      A vy jako vedoucí v MŠ nemáte páru o tom ,že ty úplně malé děti ještě nezvládají jíst příborem?Tak jak ty řízky mají krájet – lžící ?, nebo ukusovat jako zvířátka.Samozřejmě děti ze starších oddělení dostanou řízek celý a malým dětem řízek také krájíme,nevidím na tom nic NENORMÁLNÍHO zlobte se na mě jak chcete, ale to vám možná časem všechno dojde.

      • Autor: pavlam

        Re: Vzhled porce
        Mám páru o tom, že malé děti neumí jíst příborem. Svůj dotaz jsem špatně formulovala. Kuchyřky dodaly řízek VŠEM dětem nakrájený. to mi opravdu nepřijde normální. Jinak díky za odpověď, dozvěděla jsem se , co jsem chtěla.

        • Autor: Janaj

          Re: Vzhled porce
          Je to jednoduché řešení, jen vašim kuchařkám řeknete,že děti ,které umí příborem dostanou řízek ,nebo jiné maso prostě v celku ,pravda někdy jdou řízečky hůř krájet a  tak paní učitelky musí být dětem nápomocny a přiložit ruku k dílu v našem případě ke krájení a šikovné děti se snaží s řízečkem popasovat.Snad to tak funguje všude, třeba se vám ještě někdo vyjádří jak to jinde zvládají a mají zaběhlé věřím,každá rada dobrá. Hlavně nic ve zlém.

          • Autor: pavlam

            Re: Vzhled porce
            Já to ve zlém neberu. Jsem začátečník. Účetní část jsem zvládla celkem bez problémů, ale mám pocit, že u nás je kuchyń stát ve státě s ne zrovna ucházejícími výsledky. To víte, obalit velký řízek, pak ho nakrájet, to dá méně práce než spousta malých. Díky.

          • Autor: fialka

            Re: Vzhled porce
            To zase záleží na domluvě.Jsem vedoucí v MŠ se dvěma kuchyněmi a sedmi výdejnami.V hlavní MŠ jsou třitřídy, domluvila jseem se s paní ředitelkou, že krájet se bude malým dětem a ostaní – větší jedí příborem.Jenže jsme zjistily, že se vyhazují celé porce masa do zbytků, protože není člověka, ketrý by těm dětem při obědě pomohl, nebo učil krájet.A zase jsme u toho – záleží na přístupu, ale malým děem klidně krájíme.

          • Autor: Janaj

            Re: Vzhled porce
            Tak tak to teda je,asi bude chvíli trvat než vás budou brát, vy jste vedoucí a vy máte určovat pravidla.No je dost těžké chtít změny v zaběhnutém, už si dovedu představit argumenty,že to tak nejde a to že jíst nebudou a další jiné na vás budou zkoušet a mít opičí radost,když zrovna to co prosazujete pohoří. Tak pevné nervy.

          • Autor: pavlam

            Re: Vzhled porce
            Já ani nemám pocit, že by toto bylo zaběhnuté. Já jsem si dala měsíc na zmapování situace a věci které se mi nelíbí, jsem konzultovala s bývalou stravovačkou. Je to spíše tak, že co té bývalé dělaly a ona řvala, tak mně začli dělat automaticky s tvrzením, že je to normální. Zítra se chystám si s nimi promluvit a říct jim svou představu. To není jenom řízek, to je spousta jiných věcí. Já nechci machrovat, chci se na všem domluvit, ale mám za tu školku odpovědnost a tak se podle toto zachovám. Máte pravdu, budou to asi nervy.

          • Autor: pavlam

            Re: Vzhled porce
            Omluva, začaly. Chybička se vloudila.

          • Autor: xxxx

            Re: Vzhled porce
            Bóže , Vy jste nějaká naivka mladá a chytrolinka, to Vám nedojde, kdYž budete dělat více řízečku rádo by malinké, tak potřebujete více tuku, strouhanky, vajec, mouky, výjde Vám potom norma?Asi tomu moc nerozumíte a chcete po kuchařkách /vidno z Vašeho popisu, že se jim nechce/,Stačí říci paní kuchařce, ať nechá celé řízečky a těm nejmenším ať to pokrájí, asi ještě nemáte děti, ona vydává jídlo a pro ni je horší to nakrájet na drobečky, je vidět , že to myslí dobře

          • Autor: pavlam

            Re: Vzhled porce
            Nejsem nejmladší, ani naivní a děti mám taky. Jako chytrolíín mi tu přijdete spíše Vy. Když si přečtete důkladněji můj původní dotaz, tak tam se ptám, jak to chodí jinde. Jsem soudná a nechci zavádět nesmysly. Nicméně mě takto podávané jídlo přinejmenším překvapilo. Opakuji, že ty řízky byly nakrájené pro všechny děti.

          • Autor: Moni

            Re: Vzhled porce
            Zcela Vás chápu, když jsem před lety nastupovala, také jsem ve spoustě věcí tápala. Pokud nechcete paní „pavlam“ poradit, tak jí tak hloupě nekritizujte. Práce v jídelně je velmi náročná a když někdo prosí o radu, tak nečeká, že mu někdo vynadá.
            Já nepracuji v MŠ, ale chápu, že to je problém. Doma jsem dítěti maso krájela.

    • Autor: Pepinda

      Re: Vzhled porce
      Ke krájení porce – mám jak MŠ tak ZŠ krájení veškerého masa v MŠ bylo přivítáno, protože ubyla práce učitelkám a nám děti sní alespoň nějaké maso a zbytek s přidá školákům. Ke znalostem chodu jídelny chci jen říci, že v jídelně pracuji už 19 let a neustále se něco učím a někdy mám pocit, že pořád něčemu nerozumím. Tento potrál je právě proto, abychom si pomohly radou a neurážely se. Nové pani vedoucí přejí moc a moc trpělivosti. Vím, že práce kuchařek není jednoduchá, ale naše také ne a  určité věci nelze tolerovat. Já jsem si nechala přerůst kuchařky přes hlavu – chtěla jsem být za tolerantní a pak se mi to vše vrátilo. Pracujte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

    • Autor: sládek-bonno

      Re: Vzhled porce
      Pí.pavlam…Držím Vám palce se zvládnutím všeho nového a ..děvčata..buďte své.Už nějaký pátek jezdím po jídelnách,svým povoláním jsem kuchař,chápu náročnost práce jak pí.vedoucích,tak pí.kuchařinek.Proto obdivuji práci ve školním stravování všech zaměstnanců a zaměstnankyň….a řízek..??Když je potřeba ho nakrájet těm malým mrňouskům,tak proč ne..Všem přeji hezký den.

      • Autor: pavlam

        Re: Vzhled porce
        Všem děkuji za rady a milá slova podpory. Včera jsem měla pohovor s kuchařkami, řekla jim, co se mi za ten měsíc nelíbilo a byla jsem velmi překvapená, jak to jednání proběhlo v klidu a nemají problém s nápravou. Ještě jednou všem díky.
        PS: Já zas na něco narazím. Teď to bude asi ProVis.

    • Autor: ivule

      Re: Vzhled porce
      bylo to poučné a závěr je jen jeden,všechno je v lidech,přeji úspěch,protože ta práce je docela fajn a roky tak neutíkají když máte kolem stále malé děti

    • Autor: Wellfood

      Re: Vzhled porce
      Dobrý den, neprovozuji zrovna MŠ, ale mám malého syna. Ohledně dětí, o kterých již víte, tak bych jim to osobně při expedici(nebo o něco dříve) nakrájel a ostatním, co již umí s příborem bych to dával celé. Ať je to jak chce, musíte také dodržovat teplotu stravy. A při nejlepším estetiku. Rozhodně Vám to nezávidím.

      Honza

      • Autor: David

        Re: Vzhled porce
        Dobrý den
        Máte pravdu zachovat stravu v teplotě, kterou určují kritické body, tak to opravdu není jednoduché, ale dá se to splnit.
        Já osobně nesouhlasím s tím, aby bylo dětem krájeno maso dopředu, protože taková to porce masa ztrácí kvalitu a je ještě menší pravděpodobnost, že to dítě sní, obzvláště u masa všeobecně, čím déle se udržuje předepsaná teplota, tak snadno a rychle vysychá. Něco jiného je, když je maso porcováno z nestejných kusů masa tzn. /vepřové, hovězí apod./ Tak tam se může stát, že některé dítě má porci masa složenou z více kousků, protože kus masa je do určitého tvaru a mi nejsme kouzelníci, abychom udělali z celého kusu stejně velké plátky. Něco jiného je, když máme k obědu řízky a různé plátky jak přírodní tak v různých těstíčkách a podobně, tak tam jsem toho názoru udělat dítěti odpovídající porci masa před tepelnou úpravou a pak se to řeší dál. S řešením vás klidně seznámím příště. Ubezpečuji vás že takto se to děje u nás v CŠJ ve Štětí. S pozdravem kuchař Davi

    • Autor: David

      Re: Vzhled porce
      Dobrý den
      Jsem kuchař ve Školní jídelně ve Štětí, musím vás plně ubezpečit, že na kvalitu a vzhled porce klademe obrovský důraz, protože s 50% strávníci konzumují pokrm právě očima a mě osobně, kdyby někdo s prominutím kydnul co koli na talíř a mohlo by to mít sebelepší chuť tak bych to nevzal do úst. A stravování dětí? Děti se vůbec nezdají, ale už i u prvňáčků si všímáme všech názorů a plno názorů se točí právě kolem samotného vzhledu pokrmu. Obzvláště v dnešní moderní době, kdy každý druhý prvňáček vlastní mobilní telefon s fotoaparátem a vše může plně zdokumentovat. Pak přijde domů a rodiče se ptají co bylo k obědu a může tak vše plně předložit, co a jak bylo. Proto jsem toho názoru perfektní vzhled a kvalita porce pro každého bez rozdílu, je to pouze naše vizitka všech školních jídelen. A v dnešní době si opravdu musíme uvědomit, že jsme tu pro lidi, to k našemu povolání bohužel patří v plném rozsahu. Rád se podělím o vaše kladné či záporné názory.
      S pozdravem David

      • Autor: janka

        Re: Vzhled porce
        Taky se snažíme, aby jídlo na talíři pěkně vypadalo, ale tady je to myšleno tak, že se krájí maso malým tříletým dětem.

    • Autor: marta

      Re: Vzhled porce
      Zcela s Vámi souhlasím pane Davide.

    • Autor: Martina

      Re: Vzhled porce
      U nás v MŠ maso dostávají děti celé a paní učitelky jim ho krájejí na talíři – samozřejmě jen těm malým, kteří to ještě neumí.

      • Autor: Beata

        Re: Vzhled porce
        Paní Martino, když u Vás krájí dětem maso paní učitelka, kdy obědvá ona. Než totiž 28 dětem pokrájí maso a některé nakrmí, je čas se chystat k odpolednímu odpočinku.

        • Autor: David

          Re: Vzhled porce
          Paní Beato
          Je třeba si opravdu uvědomit, že jsme tu pro lidi a bohužel i pro ty nejmenší v MŠ. Potom opravdu paní učitelce nic jiného nezbyde než obědvat až, když uloží děti k odpolednímu odpočinku. A tím, že se dětem maso připraví nakrájené z kuchyně to není řešení a právě, když děti budou sledovat paní učitelku, tak se nejlépe naučí maso krájet a hlavně zacházet s příborem, někdo je to musí naučit a právě v MŠ získají základy. Zastávám názor nejdřív strávník jaký-koli, bez rozdílu věku a potom já pracovník.
          My taky obědváme, až když obsloužíme prvních 400 strávníků a co se dá dělat, když chceme získat strávníka na svou stranu a byl u nás spokojený.
          David

      • Autor: David

        Re: Vzhled porce
        Zcela s vámi souhlasím paní Martino, takto by to mělo vypadat ve všech MŠ. David

        • Autor: Radka

          Re: Vzhled porce
          Davide, doporučuji navštívit MŠ při obědě. V žádném případě nechci ochraňovat učitelky, ale celé maso v malém oddělení, to je příliš.

    • Autor: ivča

      Re: Vzhled porce
      Nedovedu si představit, jak třeba při svíčkové s knedlíkem a masem krájí paní učitelka malým dětem maso i knedlíky! U nás pro malé děti toto zajišťují kuchařky. Knedlíky a maso pro malé děti se ihned po uvaření nakrájí a udržují ve správné teplotě v termovárnicích.Tříleté děti jedí lžící, příbory dáváme až od druhé třídy.Zdravím.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se