Vztah mezi normou a platbou
Reaguji na článek pana Bureše.Mám před sebou normy pro děti v MŠ a norma pro děti rozhodně není poloviční.Použiji jako příklad maso.Norma pro děti ve věku 3-6 let je 0,05 a pro dospělého strávníka 0,07.Je to zhruba 72% normy dospělého.Když je dodrženo toto procentuální rozpětí v úhradě za stravu, je to myslím správně.A ještě si myslím,že když u závodního stravování po projednání se zaměstnanci vyřadím kusové ovoce a zeleninu, je to tak v pořádku,protože u závodního stravování nesleduji spotřební koš, ani se potravina nevaří v jednom hrnci a tudíž to není na úkor dětí.
Re: Vztah mezi normou a platbou
Zajímalo by mě ja vypadá vaše porce pro dospělé, když pro ně používáte koeficient 0,7, to jim stačí? První věc co jsem udělala když jsem začala pracovat jako vedoucí ŠJ byla, že jsem po dohodě s ředitelem zvedla koeficient pro dospělé na 1,0 (100g masa). My máme 5 kategorií strávníků a musím se držet koeficientů MŠ 0,5, MŠ 7letí a ZŠ 7-10let 0,6, ZŠ 11-14 let 0,7, ZŠ na 15 let 0,8 a dospělí 1,0. Je to sice náročnější pro kuchařku při porcování masa ale zdá se mi to spravedlivé. Na většině jídelen se dospělí stravují na úkor dětí.
Re: Vztah mezi normou a platbou
Vaříme poze pro MŠ a zaměstnanci si nikdy nestěžovali na velikovst porcí,naopak često slyšíme,že rozhodně nechtějí tak velkou porci a někdy ani nejedí.Nemám proto nejmenší důvod zvětšovat porce.Závodní stravování samozřejmě vedu odděleně na samostatné výdejce se svým vlastním limitem.Nebavím se zde o tom,že mohu zvětšit porce i platbu.To je jasné.Pouze zde poukazuji na to,že normy pr děti v MŠ jsou takové,jaké jsou a to,že se podle nich vaří rozhodně nemůže být chyba.
Re: Vztah mezi normou a platbou
Také používáme tento koeficient a zdá se mi to dost málo. Chodí k nám i cizí strávníci, převážně důchodci, zatím si nestěžovali, ale také k nám chodí zaměstnanci Městského úřadu a myslím si, že porce masa pro ně dostačující není. Obzvlášť pro muže. Už jsem přemýšlela, že to zvýším, ale nevím jak nato. Musím mít k tomu nějaký podklad, nebo se jen dohodnout s ředitelem?
Re: Vztah mezi normou a platbou
Pokud vařite s koeficientem 0,7 tak si neumím představit porce. My jsme ŠJ a máme pro dospělé koeficient 1 a mohu vám říci ,že když se vařilo jen pro dospělé měly děvčata problém nakrájet slušné porce pro dospělé. Nechci tím řící, že dospělí se stravují na úkor dětí , ale u některých druhů masa vypadala porce poměrně malá.
Vztah mezi normou a platbou
Autor: Hana
Vztah mezi normou a platbou
Reaguji na článek pana Bureše.Mám před sebou normy pro děti v MŠ a norma pro děti rozhodně není poloviční.Použiji jako příklad maso.Norma pro děti ve věku 3-6 let je 0,05 a pro dospělého strávníka 0,07.Je to zhruba 72% normy dospělého.Když je dodrženo toto procentuální rozpětí v úhradě za stravu, je to myslím správně.A ještě si myslím,že když u závodního stravování po projednání se zaměstnanci vyřadím kusové ovoce a zeleninu, je to tak v pořádku,protože u závodního stravování nesleduji spotřební koš, ani se potravina nevaří v jednom hrnci a tudíž to není na úkor dětí.
Autor: PK
Re: Vztah mezi normou a platbou
Zajímalo by mě ja vypadá vaše porce pro dospělé, když pro ně používáte koeficient 0,7, to jim stačí? První věc co jsem udělala když jsem začala pracovat jako vedoucí ŠJ byla, že jsem po dohodě s ředitelem zvedla koeficient pro dospělé na 1,0 (100g masa). My máme 5 kategorií strávníků a musím se držet koeficientů MŠ 0,5, MŠ 7letí a ZŠ 7-10let 0,6, ZŠ 11-14 let 0,7, ZŠ na 15 let 0,8 a dospělí 1,0. Je to sice náročnější pro kuchařku při porcování masa ale zdá se mi to spravedlivé. Na většině jídelen se dospělí stravují na úkor dětí.
Autor: Hana
Re: Vztah mezi normou a platbou
Vaříme poze pro MŠ a zaměstnanci si nikdy nestěžovali na velikovst porcí,naopak često slyšíme,že rozhodně nechtějí tak velkou porci a někdy ani nejedí.Nemám proto nejmenší důvod zvětšovat porce.Závodní stravování samozřejmě vedu odděleně na samostatné výdejce se svým vlastním limitem.Nebavím se zde o tom,že mohu zvětšit porce i platbu.To je jasné.Pouze zde poukazuji na to,že normy pr děti v MŠ jsou takové,jaké jsou a to,že se podle nich vaří rozhodně nemůže být chyba.
Autor: Šárka
Re: Vztah mezi normou a platbou
Také používáme tento koeficient a zdá se mi to dost málo. Chodí k nám i cizí strávníci, převážně důchodci, zatím si nestěžovali, ale také k nám chodí zaměstnanci Městského úřadu a myslím si, že porce masa pro ně dostačující není. Obzvlášť pro muže. Už jsem přemýšlela, že to zvýším, ale nevím jak nato. Musím mít k tomu nějaký podklad, nebo se jen dohodnout s ředitelem?
Autor: oli
Re: Vztah mezi normou a platbou
Pokud vařite s koeficientem 0,7 tak si neumím představit porce. My jsme ŠJ a máme pro dospělé koeficient 1 a mohu vám říci ,že když se vařilo jen pro dospělé měly děvčata problém nakrájet slušné porce pro dospělé. Nechci tím řící, že dospělí se stravují na úkor dětí , ale u některých druhů masa vypadala porce poměrně malá.