Přeskočit na obsah

zakázané potraviny?

  • Autor: dajka

    zakázané potraviny?
    Dobrý den, chtěla bych se informovat, zda-li je povolené v MŠ : zásmažky ze sádla, vývar z morkových kostí, mleté maso brát od dodavatele a do kolika hodin je ho nutné spotřebovat? děkuji moc za odpověď D.

    • Autor: dajka

      Prosím odpovězte kdo má jakou zkušenost,děkuji Dajka.

    • Autor: janxx

      Zásmažku ze sádla v MŠ nepoužíváme,ani vývar z kostí,mleté maso si meleme sami na provozovně.Zdravím

    • Autor: eva 2

      Toto řeší výživové normy pro školní stravování ve Vyhl.č.107/2005 a její novelizace 107/2008. Z praxe se domnívám,že zásmažka ze sádla je zbytečnou zátěží děts.organismu a zbytečné zvyšování tuků ve spotřebním koši. Vývar z morkových kostí bych nezavrhovala pokud bude jednou za období/př. 4 měsíce/.Mleté maso od dodavatele- za to bych vyhodila kuchařku na hodinu/nebo toho kdo to objednal/,tohle do školky opravdu nepatří.Má krátkou dobu trvanl. a není možné po namletí tuto dobu dodržet.,nemvluvě o tom,že není přehled o použitých surovinách. Mleté maso tedy jedině namleté v místní kuchyni a ihned spotřebované.Hezký den 🙂

      • Autor: Andulka

        ………za co by jste vyhodila kuchařku nebo toho, kdo to objednal? Dá se diskutovat o vhodnosti o mletém masu,ale jinak nevím, kde jste na to přišla ohledně semletí, trvanlivosti apod. I vám hezký den 🙂

      • Autor: Monik

        Evo, to je zajímavý názor na mleté maso. Jak tedy potom řešíte polotovary a konvenienc – také nevíte, co do toho kdo dal, né vše je vždy deklarováno na obalu. Kopila jste někdy rolku nebo rybí prsty nebo hotovou strouhanku nebo jiný polotovar, ne, tak to jste výborní.

        • Autor: eva 2

          Mleté maso není strouhanka!! Možná jsem staromódní, ale zastávám názor, že na stůl patří kvalitní potraviny. A když nemám možnost si zkontrolovat co výrobek obsahuje – proč mám jíst něco o čem nic nevím? Rybí polotovary – proč nekoupit rybu a dětem jí připravit- je tolik možností jak je nenacpat rybími prsty s přepáleným olejem a minimem rybího masa.
          Kvalitní suroviny a čerstvost je to čemu dám přednost před vším ostatním – vždyť to děláme pro děti 🙂

          • Autor: dajíd

            No takových kuchařek a kuchařů víc a hned by mi bylo lépe…taky nechápu jak někoho může jen napadnout koupit mleté maso, nebo ten blaf „rybí“ prsty
            RESPEKT

    • Autor: rohlik

      Také nechápu,proč bychom nemohli používat dodanou mletinu. Je rozdíl v kvalitě mletých mas,ale pokud si vyberete kvalitního dodavatele. Nevidím žádný problém. Zdravim a přeji hezký den

      • Autor: Alena II.

        Souhlasím s evou 2. Mleté maso máte ihned po umletí spotřebovat. Kde máte jistotu kdy vám ho u řezníka umleli a hlavně co vám do toho dali? Zajímal by mne na to názor paní hygieničky, ale já ve své kuchyni bych dovezené mleté maso nedovolila.

        • Autor: rohlik

          Jsem 5 let vedoucí ŠJ a nikdy problém s hygienou ohledně mletiny nebyl. Bývalá pani vedoucí ji používala také a žádný záznam ve zprávách,že by bylo něco špatně jsem nenašla. Přeji hezký zbytek dne

      • Autor: dajíd

        Ikdyby ten dodavatel byl muj bratr…mletinu bych si nekoupil…to by člověk musel byt hodně líný aby si neobědnal maso, nenakrájel na nudle a neprohnal to mašinou. Nechápu jakmůže někdo oo tom jen přemýšlet.:o)

    • Autor: haris

      Někdy také mletinu používáme a zatím žádný problém nebyl.Máme spolehlivého dodavatele tak věřím.
      Dneska nemáte jistotu u žádné potraviny.
      Mletinu spotřebujeme týž den.
      Platí ještě spotřeba do 48h.?

      • Autor: eva2

        spotřebovat do tří hodin po namletí

        • Autor: hygienička

          Milé dámy dnes je 7.12.2011 :-, :-),
          takže zapomeňte, co platilo dříve. Přece musí pro vás být závazné co říká dodavatel, nebo co si vy stanovíte, když samy semelete – HACCP, bezpečnost pokrmů apod.

    • Autor: mama

      Zažila jsem kontrolu z hygieny, kdy si v kuchyni umleli maso na příští den. Vše se před nimi muselo vyhodit a zaplatit z vlastní kapsy.Je to již pár let. My si maso meleme sami ráno a víme, co v něm je .

      • Autor: Aleš jiný

        To muselo záležet na okolnostech, mleté maso mohlo být uchované do druhého dne, ale pouze šokově schlazené a při max. 2 st. A také zabalené a označené.
        Pokud tyto náležitosti prokazatelné nebyly, no pak hygiena postupovala správně.
        A dnes – samozřejmě lze uchovávat do druhého dne, ale postup musí být, jak zmínila paní hygienička v HACCP a obhajitelný.
        Domníváním se, že postup výše zmíněný, obhajitelný bez problémů je.

        • Autor: Aleš jiný

          Ještě doplním, to se týká samozřejmě masa namletého přímo v provozovně.
          U mletého masa dodávaného stanoví podmínky spotřeby dodavatel.

    • Autor: školáček

      dobrý den, a co říkáte na hluboce zmražené maso i prošlé do jídelen z různých zemí světa? čerstvé maso v naší jídelně nevidíme!

      • Autor: Alena II.

        Pokud jste strávník, tak podle čeho soudíte, že ve vaší jídelně se vaří pouze z mraženého masa? Pokud jste zaměstnanec, tak nevím, proč berete pouze mražené maso a ne čerstvé. Záleží na tom, odkud maso berete, v dnešní době si můžete dodavatele vybírat a myslím, že konkurence je značná ( pokud se nejedná o malou vesnickou jídelnu.)

        • Autor: eva 2

          Ale i na malou vesnicou jídelnu doveze dodavatel chlazené maso v obalu, které má označené datem spotřeby. Kuchařky mají čerstvé maso k dispozici hned ráno, nemusí čekat na závoz.Skladování je bez problémů a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že i když nejsme úplně nejmenší jídelna, podařilo se mi domluvit s dodavatelem, že nám maso balí v menší hmotnosti / cca 1 – 1,5 kg/. Má to hned několik výhod: dobrá manipulace, dobré uskladnění,žádné odpady a když už to ten řezník balí v menším, tak ví pro koho to dělá a dostáváme kvalitní surovinu – je to přece pro děti.
          Takže nemám nic proti mraženému masu, taky jej občas beru, ale tohle mi funguje spolehlivě už několik let a spokojenost je na všech stranách 🙂 …. hezký den

    • Autor: školáček

      nacházíme krabice u kontejneru a je tam dokonce 2 roky staré datum výroby, jako z Rumunska, Číny a je hluboce zmražené i mleté, je to normální, bohužel s naší p. vedoucí není řeč, je to prý v pořádku. Hovězí je tak černé, že to připomíná stará játra a dětem to vůbec nechutná, stále vaří ze suchých směsí a polotovarů. Jsem ráda, že někdo odpoví i výživová poradkyně byla zděšená, ale nemůžeme s tím nic svést.Už nevíme kam se obrátit o pomoc.

      • Autor: eva 2

        Zděšení vám asi nebude nic platné, běžte za ředitelem školy pod kterou jídelna spadá a projednejte celou záležitost tam. To, že nacházíte krabice u kontejneru, ještě neznamená, že jsou z jídelny. Nám taky občas přinesou lidé ke kontejneru své odpadky :-).
        Jen pro zajímavost – odkud jste?

      • Autor: Andulka

        Obraťte se na hygienu – třeba jako stížnost.

      • Autor: Fizula

        Zdravím, tak toto Vám nevěřím ani slůvko. Kdyby to byla pravda, určitě by zasáhla hygiena či jiný kontrolní úřad. To si jen někdo někompetentní tady pleská játra.

    • Autor: Dapo

      Dobrý den, co se týče mletého masa, také si meleme, je to jistější. Ale mám tu otázku z jiného soudku. Můžě se ve školních jídelních používat víno do vařených jídel ? Mám několik receptur, které tuto surovinu obsahují, ale vedoucí stravování mi to nedovolí. 1.zákaz používání, 2. nevi, jak by to zdůvodnila. Vařením se alkohol vypaří a zůstane chuť. Děkuji a pěkný den.

    • Autor: tara

      Alkohol v jídelnách je ZAKÁZANÝ,jak víte, že tam žádný nezůstane. Myslíte, že takové receptury jsou v jídelně vhodné?

      • Autor: Dapo

        Dobrý den, nevím proč by tyto receptůry měly být nevhodné, jak jsem se již zmínila, alkohol se vařením vypaří a zůstane jen chuť.Ptám se proto že používáme knihu receptůr od Miroslava Melichara „Receptury jídel pro veřejné stravováníˇ“ Mimo jiné se v ní píše „Sebrané recepty jsou zpracované do formy využitelné v závodních kuchyních, restauracích a hotelech, ve školních stravovnách, nemocnicích apod… Když jste přesvědcěna ,že je tato surovina zakázaná, tak by mě zajímalo jakým nařízením. Hezký den

    • Autor: AnnaP

      Je tedy někde seznam těchto zakázaných potravin? Děkuji.

    • Autor: dája

      K alkoholu ve školní jídelně: vyhláška 107/2005 Sb. § 3 odst. 6. stravovací služby…….nesmí obsahovat alkoholické nápoje a tabákové výrobky.

      • Autor: Monik

        Ve vyhlášce je : „(6) Stravovací služby nad rámec §4 (dále jen „jiné stravovací služby“) poskytované strávníkům musí odpovídat zásadám zdravé výživy a prodávaný sortiment nesmí obsahovat alkoholické nápoje a tabákové výrobky.“
        Jedná se tedy o zákaz p r o d e j e alkoholu a tabákových výrobků. Pokud budete připravovat pokrm, např. „na víně“ a alkohol se bude v jídle vařit, tak není vůbec problém takové jídlo dětem podávat. V hotovém pokrmu už po něm nebude ani stopa.
        Ráda a často dávám na jídelníček nová jídla a tak jednou do roka používáme i úpravy s vínem nebo pivem.

    • Autor: tara

      Nemusím hledat, jestli je toto nebo ono povoleno, alkohol určitě není povolen a jídla podlévané alkoholem bych dětem nevařila ani kdyby povolen byl.Je spousta jiných receptur, kterými se dá zpestřit jídelníček, než abych jim tam lila víno. Zkuste šípkový džem, sušený šípek/ nahradí chuť na divoko s kořením/, med a různé bylinky sušené nebo mražené.

    • Autor: jožinka.I

      Mleté maso by opravdu mělo být co nejčerstvější, ale paní hygienička na dotaz dodávání mletých mas jen reagovala slovy:,,musí se dodržet doba spotřeby“. Já sama mleté maso neobjednávám. Chci ještě reagovat na smažení rybích prstů. Proč je neděláte v konvektomatu nebo nasucho v troubě?Máme s tím jen dobrou zkušenost.Není co nasáté olejem a dětem moc chutnají.

    • Autor: macdonaldova

      Tyčinky Pro Figur m“usli.
      Chci se zeptat ,zda toto podáváte v MŠ na odpol.svačinu jako zdravé??!!A cena ,ta mi přijde hodně vysoká ( 11,.kč) ,myslím že za ty peníze se dá připravit o hodně kvalitnější a levnější svačina.

      • Autor: Monik

        Přečtete-li si složení jakékoli müsli tyčinky, tak zjistíte, jak je to s tou „zdravostí“.
        Ale upřímně řečeno, to bychom nemohli jíst skoro nic.

      • Autor: Monik

        Ještě mamince „Macdonaldové“ – cena 11,- Kč je ta, za kterou nakupujete v krámě. My v jídelnách jí nakoupíme za 5,- Kč. A kvalitní pečivo stojí třeba 7,-. To jen k ceně.

    • Autor: macdonaldova

      Správně jste pochopili,vadí mi tyto tyčinky jako svačina v MŠ.Čtu všechna složení.Vadí mi,že kupují Danonne krémy.A k ceně tyčinky.I za 5 Kč je to drahé.Jedná se o MŠ,tak si myslím,že za 5,-.Kč lze udělat rychlý,zdravý,ovocný moučník bez umělých vitamínů , modifik.škrobů a chemických konzervačních látek.

      • Autor: pepinda

        není problém připravit domácí pudink, moučník s ovocem a pod.,ale většina končí v koši. Mnoho maminek toto doma nedělá. Děti jsou právě zvyklé na kupované výrobky a proto jim chutnají

        • Autor: macdonaldova

          Když je učí jíst všechny luštěniny, syrovou zeleninu,ryby atd.Tak myslím ,není problém udělat dobrý tvaroh s čoko.polevou,uvažuji,že je to jen pohodlnost kuchařky,podávat balené ovocné přesnídávky,danone,fit tyčinky,průmyslové koblihy atd.

          • Autor: haris

            Ta správná jídla by se měli učit jíst doma ne ve školce/škole.A domácí tvaroh jim má doma udělat máma ,aby dítko vědělo jak vypadá domácí tvaroh a nehledalo u dna hračku!

          • Autor: ivona

            zrovna minulý týden jsme měli na ranní přesnídávku šlehaný tvaroh s pudinkem, ovocem a piškoty – všechno letělo do koše, minulý měsíc jogurt s müsli, z jablečného závinu vynípávaly rozinky, atd;s pomazánkami je také problém, nejvíc jedí chléb s máslem a na to buď džem nebo vajíčko, z domova moc pomazánky neznají;nemyslím, že se jedná o pohodlnost kuchařky, ale snahu, aby alespoň něco děti snědly, když se s něčím děláte a pak se to vyhodí, přijde to jednomu líto

          • Autor: opportunity

            No vidíš, a u ná je to nopak. Jednou za týden máme studené jídlo (salát nebo pomazánku) na druhou volbu. Dneska byla tavrohová pažitková, bývá rybičková, tuňáková, budapešťská – a jsou skvělé!

    • Autor: Kritik2

      Naprosto souhlasím, už nevím,jakým způsobem do dětí „nacpat“ mléko nebo produkty z něho. Dokonce jsme jim začali o svačinové přestávce dávat v jídelně šlehaný tvaroh, jogurt, kakao apod, protože po obědě si to nebraly. Ze začátku asi ze zvědavosti chodily, ale teď už nemají zájem. Fakt nevím, jak se některým tady daří plnit spotřební koš.

      • Autor: haris

        Když jsem pracovala ve škole,tak k obědu bývalo ovoce,třeba pomeranče,banány,hrozno…koš byl naplněn na 100% a binec byl okolo školy a pochodbách neskutečný.Jednou jsme to posbírali a napočítali ze 700 vydaných ks 320 rošlapaných.Bylo to k pláči.Udělat to doma mámě tak dostanou na čenich.

    • Autor: haris

      Přesně poznáte co se doma vaří,to děti sní.Když se podíváte po velkých OC,KF,MC je to fenomén,rodiny místo na hřiště chodí do obchoďáku,100%se tam děti nakrmí(KDO BY NEDAL HAMBÁČ A HRANY)je klid a žádná práce.U svého vnuka to vidím taky.Domácí tvaroh ani náhodou,kupovaný když bude hnědý vždycky.Tak už ho pár měsíců šidím tak,že do použitých kelímků dělám domácí a ví prd.Ale ani v tom nevidím řešení.Jíst by se mělo s chutí a dobrovolně každé jídlo.Schovat luštěniny do mletého masa proč?????Tady se musí začít doma a šlkola by to měla doplnit,ne suplovat.

      • Autor: macdonaldova

        Tak trochu na vysvětlenou,pracovala jsem v MŠ a pak v ŠJ 18 let jako ved,jídelny.Proto mi vadí,že kupují pro MŠ krémy Danone a fit tyčinky.Moje děti i moje vnoučata jedí kupodivu dobře luštěniny a zeleninu(mají rádi i KFC).Vařím hodně a často,vnučky jí dobře.Mají rády třeba halušky se zelím,ale ve škole je starší nechce jíst,že jsou sladké jako kompot.To je tak na vysvělení(jinak pro práci v šj mám plnou kvalifikaci).Jen jsem v MŠ chtěla informativně vědět proč nedávají k čočce vejce nebo vař.šunku.Bylo mi řečeno,že je to nový trend a nařízení dávat jen chléb.Přijala bych tuto info a neřešila,ALE vedoucí která na ve městě 4 zařízení na ostatních MŠ to vejce běžně dává.Tak to jsem nějak nepochopila,proč to nedodržuje u všech svých zařízení.Pro haris,vaše metoda je výborná a u malých dětí ,bych klidně přidala do sekané luštěniny.Nemám jiné připomínky k MŠ,ale můj dotaz je vytočil .Kdybych je chtěla kritizovat ,tak bych jejich jídelníčky poslala na hodnocení a to by bylo tak na 3-.Prostě jakmile se rodič či prarodič zeptá je problémový a je mu řečeno,zda rozumí škol.jídelnám.Dovolila jsem se na podzim zeptat proč mají v jeden den gulášovou polévku a maďarský guláš.Odpověď byla,že tam tak moc papriky nedali.Proč si každý myslí,že je odborník na výživu protože vaří doma pro rodinu,já si NEMYSLÍM,že když jsem vychovala děti,tak jsem odborník na výchovu a mohu pracovat jako učitelka v MŠ nebo vychovatelka ve školní družině.

        • Autor: rohlik

          Dobrý večer, k tématu můžu dodat jen,že dnešní děti z rodiny neznají ani pudink, krupicovou kaši atd. Uvazky oproti dřívější době jsou tak napnuté,že se nedivím proč kupují hotové koláče,různé tyčinky a jogurty. Jsme menší jídelna pridali nám do MŠ 20 dětí, nikoho jsme nepřijmuli nejsou peníze. Máme jednu pani kuchařku,která nestihne ráno napéct zároveň vařit oběd,nakrájet k svačince ovoce,připravit nápoj. Děti jsou z domova zvyklé na kupovaný koláč,když jim ho nedáte,jsou schopné si ho přinést do školky z obchodu,protože maminka ho koupila,aby dítě po té naší svačině nemělo hlad. Začali jsme zařazovat těstovinový salát s tuňákem,ovocný salát,pro děti to byl šok. Ovoce nepapají,budou raději hladové,takže neodsuzuji vůbec nic kupovaného a všem přeji hezký den

        • Autor: haris

          Je to dost těžké se zavděčit všem.Děti nejí tohle a tohle,rodiče nechtějí to a to a kuchaři nedělají tak a tak.
          Proč není k čočce vejce je mi záhadou.Konec konců kolikrát se fakt divím co se nařizuje a kombinuje v jídelníčku pod nápisem zdravá a chutná strava.Někdy mě to přijde jak se říká“dej b..ci funkci a on ti vymyslí papír!“

          • Autor: věrka

            vejce k čočce také nedáváme, myslím, že je to dost velký nápor bílkovin, k luštěninám dáváme pečivo a zelný salát nebo okurku; ale na každém zařízení je to podle názoru kuchařky, nikde není nařízeno, že k čočce musí být vejce nebo uzené(popřípadě párky)

          • Autor: macdonaldova

            Souhlasím,ale když mi vedoucí školky tvrdí,že je to nařízené z kraje(souhlas,)ale proč to dodržuje jen na některých svých zařízeních a na jiných ne.Taky mi ved.školky tvrdí,že jídelní lístek sestavuje ved.jídelny s kuchařkou.Když jsem se ptala na ten guláš a gulášovou polévku v jeden den.O tom náporu bílkovin jsem četla.Když budou mít lehkou polévku(třeba cibulovou)tak si myslím,že půlka vařeného vejce lze dát k čočce.Je to můj názor(nemusíte souhlasit),ale já to vidím tak,že když dostanou ráno krém Danone a odpoledne Fit tyčinku, nezbydou finance na půl vejce.Po mém dotazu zmizely jídelníčky z nástěnky,kterých tam bylo asi 6 na sobě.Tak mi bylo jasné,proč byly rychle odstraněy,abych si nemohla udělat celkový obraz o měsíčním sortimentu jídel(tam píší opravy proti pův.plánu)Na netu opravy nedělají a historie není dostupná.Chtěla jsem jen logické vysvětlení a toho se mi nedostalo.Dostala jsem kopii zápisu z porady na kraji,kde se toto uvádí jen jako DOPORUČENÍ.Takže si za svými názory stojím,ale rady a sestavy jim dávat nebudu.A co se zeleninových salátů týká nemají ani jeden za týden,pouze kompot.A když mi nevěříte mohu vám jídelníček zkopírovat(aktuální)a sem vyvěsit.

          • Autor: haris

            Kdybych se chovala tak,jak popisujete tak už bych byla odejita.Asi bych taky chtěla vědět víc i když budete za šťouru.Tak držím palce.

          • Autor: macdonaldova

            Vždycky jsme se učili,že základ je kvalitní jídelní lístek a teprve potom administrativa (i když vím,že jí je hodně,ale jsou PC a to je velké ulehčení).Jenže ved.stravoven se zaměří na papíry a kuchařky dělají jídelníčky sami bez porady(max.se radí s řed.školky a ta ať se nezlobí má kvalifikaci na zcela jinou problematiku.)A ta byla nejvíce dotčena.Mohla bych toho napsat více a adresně,ale to nechci,chci to vyřešit tam a ne tady.Tak pak podám hlášení.Je mi to spíše k smíchu,neschopnost přijmout kritiku a zamyslet se ,zda na ní je alespoň špetka pravdy a vyřešit.

    • Autor: macdonaldova

      Zeptám se,kde bych našla info kolik kuchařek na kolik strávníků.A vůbec úvazky v mš i šj.Díky.

      • Autor: Monik

        Trochu divný dotaz po Vaší dlouholeté praxi v jídelnách.

        • Autor: macdonaldova

          Tak promiňte,že jsem se zeptala(měla jsem na mysli nějaké změny).Nečtu všechny nové normy.Zavolám kámoškám z jídelen.

          • Autor: Alena II.

            Tyto údaje najdete v krajských normativech. Jsou na tomto portálu v sekci Stravování – odkaz Krajské normativy.

          • Autor: macdonaldova

            Děkuji,podívám se ,zajímají mne úvazky na malých MŠ.

          • Autor: Brena

            Teď je nový trend, k čočce se má dávat chléb a třeba zelný salát, je to prý daleko stravitelnější než s vejcem nebo párkem, ale nezkoušela jsem to

          • Autor: Bedřiška

            Když dáme dětem čočku s vejcem nebo s párkem, tak čočku vyhodí a jedí vejce nebo párek. Co budou jíst, když jim dáme čočku s chlebem? To by asi za pokus ani nestálo. Víte jak drahý je odvoz gastroodpadu a prase už se nesmí popásat na zbytcích z jídelny 🙂

          • Autor: opportunity

            U nás čočku celkem děti jí. Ta „nakyselo“ je dělaná spíš „nasladko“, a dětem to chutná, často děláme taky orientální se zeleninou.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se