Přeskočit na obsah

"Zakázané" potraviny

  • Autor: KateřinaK

    „Zakázané“ potraviny
    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda existuje nějaký seznam potravin, které se vyloženě nesmí používat v jídelně MŠ. Setkala jsem se s tím u starší kuchařky, která nevařila omáčky ze smetany, „protože se to nesmí“, jen z kondenzovaného mléka. Také by mě zajímalo konkrétně použití sádla pro smažení, je to povolené?

    • Autor: magdalena

      Re:
      O smetaně jsem ještě neslyšela, že se to nesmí. Kondenzované mléko? V recepturách nic takového není, vaříme hlavně podle nich.

    • Autor: Anulka

      Re: zakázané potraviny
      Dobrý den, prosím ohledně „zakázaných potravin“ jsem se chtěla zeptat, zda Hermelín (nebo veškeré plísňové sýry) a Niva nespadají do zakázaných potravin,někteří rodiče namítají,že děti v MŠ by tyto potraviny nesměly?Děkuji za odpověď

      • Autor: dana2010

        Re: zakázané potraviny
        Dobrý den, na Hermelínu či Nivě nebo jiné „zakázané potravině“ je výrobcem napsáno, že to nesmí dětí do 6 let ? Pokud byste takové fámy šířily a výrobce by se to dozvěděl máte žalobu na krku.
        Naše děti mají Hermelín velmi rády a doma ho jedí také.
        Pokud potravinu nesmí děti, je to výrobcem na obalu označeno.

        • Autor: Hanče

          Re: zakázané potraviny
          Dobrý den, v naší ŠJ také používáme Hermelín. Mícháme ho s máslem, jako pomazánku. Když jsem měla poslední kontrolu hygieny, tak jsem se ptala, jestli to není problém. Bylo mi odpovězeno, že ne,pokud není od výrobce určeno nějaké omezení. Což není.

          • Autor: eva 2

            Re: zakázané potraviny
            zdravím… používám i nivu do pomazánek a na zboží jsme nikdy nenašla nic, co by zakazovalo konzumaci dětí do 6 let. niva sama o sobě je tučný sýr s výskytem plísně, což může některé rodiče vyděsit, ale na druhou stranu děti jí nekonzumují přímo,ale ve formě pomazánek tzn.s přidáním másla nebo jiných sýrů… je to pro ně trochu jiná chu´t a mají ji docela rády. Na jídelníčku není každý týden a jako obmněna jednou za čas je vynikající. Výskyt plísně bych považovala za alarmující pro alergiky / a zase ne všechny/ nebo děti s omezeným výběrem potravin – tohle všechno se nechá zvládnout za pomoci rodičů/pokud spolupracují/
            přeji všem hezký slunečný víkend

    • Autor: J.M.

      Re:
      Nám bylo na školení řečeno, že vzhledem k výskytu listeriozy by bylo vhodné hermelín a nivu pro MŠ nepoužívat.

    • Autor: wwww

      Re:
      Může se ve školce vařit obyčejný měkký salám v těstičku?

      • Autor: Dita Malá

        Re:
        Ve mateřské škole by se salám vůbec neměl používat,zkuste kuřecí šunku.

        • Autor: eva 2

          Re:
          snažím se salámům co nejvíce vyhnout – ten v těstíčku jsme nahradili obalovanou zeleninou v těstíčku a byla moc dobrá, ale pozor na smažená jídla v mš, měla by se vyskytovat co nejméně…

    • Autor: muma

      Re:
      Dobrý den, u nás ve školce používáme tyto sýry tak 2x do měsíce a to Nivu hravně do teplých jídel, ako sýrová omáčka, mleté řízky apod.
      Na školení nám říkaly, že přímo zakázané potraviny nejsou, ale rozhodně nebudeme dětem vařit tatarák, mořské plody a mazat jim chleba se škvarkama. Hezký den.

    • Autor: JitkaS

      Re:
      Dobrý den, měli jsme v MŠ nedávno kontrolu z ČŠI a paní, která mi kontrolovala stravování, mi na tento dotaz řekla, že pokud je potravina prodávána v obchodě s potravinami a není na ní vyznačeno, že není vhodná pro děti určité věkové skupiny, je nezávadná, tudíž se může použít – vč. sádla a smetany atd. Jasně, že nebudu tyto suroviny používat každodenně. Ptala jsem se i na klasické sušenky (např. tatranky), taky by se mohly, ale toho mají děti doma dost, takže je lepší dát občas műsli tyčinku nebo koláč. Jitka

    • Autor: barbora03

      Re:
      Dobrý den,prosím Vás používáte tavené sýry v MŠ a jak často,v jakém množství.Byla jsem upozorněna vedením,že nejsou vhodné pro děti.http://www.bio-life.cz/clanky/rizikove-potraviny/nevhodne-tavene-syry.html.

      • Autor: Valentýna

        Re:
        Tavené sýry nepoužívejte ve stravě vůbec a ve stravování dětí mš už vůbec ne. Obsahují tavící soli, které nejsou pro zdraví vhodné.

        • Autor: barbora03

          Re:
          Dobrý den Valentýno,děkuji za odpověď,naše kuchařka přidává tav.sýry v menším množství(na 500 gr flory tak 200 gr tav.sýra),prý se pomazánka lépe spojí,čím jej nahradit.Jak děláte pomazánky u vás v MŠ?Děkuji.

          • Autor: AjaK

            Re:
            Na nedávném školení nám přednášející říkala,že tavené sýry nejsou zrovna to ideální,ale 1x týdně jeden trojúhelníček by mohl být.Také je dávám jen velmi málo,spíš tvaroh,žervé,floru.Pamatuji se, že taveňáky jsem svačila jako ditě téměř denně.Je jiná doba a vše se mění. hezké léto!

          • Autor: AjaK

            Re:
            ještě jsem si otevřela RECEPTURY PRO ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ a v pomazánkách je sýr tavený uvedený.tak jak může být zakázaný…?

          • Autor: Monik

            Re:
            Pracuji v základce, tedy pomazánky neděláme, ale doma používáme Lučinu, žervé, sýry typu cottage a tak. Tavený jsem doma neměla léta. Myslím, že ve školce by to šlo také tak. Hezký horký pracovní den

      • Autor: emmo

        Re:
        na tyhle stránky si dejte pozor, informace, které jsou tam uváděné, jsou dosti pofidérní.
        Tavené sýry se používat mohou, nic se nemá přehánět, a když se budete řídít základním pravidlem – pestrost, tak nemůžete nic zkazit.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se