Přeskočit na obsah

zákon o likvidaci zbytků ze školní kuchyně

  • Autor: albertino

    zákon o likvidaci zbytků ze školní kuchyně
    Můžete mi prosím někdo poradit, jakým předpisem nebo vyhláškou se to řídí? Nemůžu to nikde najít… Moc děkuji

    • Autor: JD

      zákon č. 541/2020 Sb., nařízení EP a RAdy (ES) 1069/2009
      Do 21. 12. 2023 – se odpady zařazují podle už neplatné vyhlášky č. 93/2016 Sb.
      200108 – Biologicky rozložitelný odpad z kuchyní a stravoven

    • Autor: jídelna 11

      Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jestli je možné nevydanou stravu ze školní jídelny, po skončení výdeje odprodat zaměstnancům školy, nebo třeba důchodcům za nějakou symbolickou cenu?
      Moc děkuji

    • Autor: ivka6

      Podle mě to není moc košer. Prodávat už jednou prodané. To byste asi měla správně odečíst těm strávníkům, kteří jídlo neodebrali a pak nabídnout k prodeji ale snad jako jídlo plnohodnotné ve výši kalkulované ceny. Když symbolická hodnota, tak to je jako zbytek, který může likvidovat jen oprávněná osoba, tak to nedává smysl. Napřed bych asi nabízela na přidání dětem.
      Možná i dneska s udržitelným provozem je na to jiný názor, ale nikde v předpisech jsem nenašla, jak postupovat.

    • Autor: DanielaL

      Kdysi bylo řečeno na školení, že povinnost vedoucí je chovat se hospodárně. Prodat za nějakou symbolickou cenu zaměstnancům nevyzvednuté obědy mi připadne hospodárnější než je vyhazovat do zbytků, za jejichž likvidaci škola musí naopak zaplatit. Za vybrané peníze se může pořídit nějaké drobné vybavení do kuchyně. Tak to děláme my.

      • Autor: jídelna 11

        A můžete mi prosím napsat jak to účtujete? Díky

      • Autor: ivka6

        Milá Danielo L,
        když vybíráte 25,- Kč za zbylý oběd, jak zanesete do účetnictví? Přijmete do příspěvkové organizace do hlavní činnosti nebo doplňkové. Musíte to mít nějak ošetřené ve vnitřních předpisech. Jak řešíte to, že chce obědy více lidí a vy už nemáte, losujete?

    • Autor: DanielaL

      nijak…každý, kdo chce oběd, hodí do kasičky 25 Kč

      • Autor: jídelna 11

        děkuji

      • Autor: Pletýnka

        Také to tak děláme, je to zbytkový oběd a Daniela má pravdu, je lepší to odprodat než vyhodit. Evidenci žádnou nemáme. Zdá se vám, že je málo papírování v naší práci? Ještě si přidávat další?

    • Autor: ivka6

      Jestli je to odpad, tak jej prodáváte k lidské spotřebě, to je přeci nepřípustné. Pokud ve lhůtě, pak je to oběd jako každý jiný a měl by být za plnou cenu s tím, že jednotlivé položky zaúčtujete. Naproti tomu je nutno odečíst u těch strávníků, kteří neodebrali, abyste neměli dvojí příjem.
      To co děláte je neoprávněný příjem, obohacování.

    • Autor: DanielaL

      Chovám se hospodárně, jak mi velí selský rozum….žádná vyhláška se selským rozumem nezabývá, to máte pravdu. Nevyzvednutý oběd je sice určený do zbytků, ale v době, kdy si ho někdo za symbolickou cenu odebere je poživatelný. To je třeba rozlišovat. Hezké jarní dny všem.

      • Autor: Anicka

        A jak budete vybirat koho ze stravniku kteri si pro prihlaseny obed neprisli odhlasite aby jste mohli nekomu ten zbyly zas prodat? Kdyz zbyde 20 porci a tech prihlasenych co neprijdou bude vic, jak vyberete ty, ktere nakonec platit nebudou, ac se na odhlaseni vyprdli? To take neni uplne koser, takze ono at vymyslite cokoliv, vzdy to nebude uplne fer k nekomu.

        • Autor: ivka6

          Máte úplnou pravdu, proto bych se do takových nestandardních aktivit nepouštěla.

        • Autor: DanielaL

          Tak tady už se dostáváme úplně mimo původní dotaz, kdy se dávají do spojitosti dva odlišné kroky. Nevyzvednutý oběd v době nemoci žákům neodhlašuji, ale dopočítám cenu režie. Ani ostatní nevyzvednuté obědy neodhlašuji. Zbylé obědy prodám po skončení výdeje zaměsntnancům za symbolickou cenu. Peníze použiji na dovybavení kuchyně, jelikož mi to takto přijde nejhospodárnější. Kdo se po výdeji dřív přihlásí, může si ho odkoupit. Někdy se ani na všechny nedostane. A dělá to tak spousta jídelen v našem okolí.

          • Autor: Ementál

            Já to řeším opačně – ze statistiky, kterou si průběžně dělám, vím, kolik dětí si oběd nevyzvedne. Přibližně. O toto množství rovnou snížím normování. Zbytky jsou minimální, nic se nevyhazuje a máme pak dost peněz na nákup kvalitnějších surovin. Řekla bych, že prodej „zbytků“ svádí k opačnému postupu.

          • Autor: Heloušek

            Tak to máte super, když víte už předem kolik obědů zůstane nevyzvednutých. U nás na střední škole je každý den úplně jiný počet nevyzvednutých obědů – jednak záleží, co se vaří a jaký mají zrovna ten den děcka rozvrh, který je nepravidelný (nemocnost učitelů, změny v rozvrhu atd.). To bych musela umět věštit z koule.

      • Autor: Anicka

        Omlouvám se, odpověď měla patřit Ivka6, ne vám. A.

    • Autor: avarom

      Dobrý den, vyhláška o šk. stravování uvádí, že ßkolská zařízení mají jednat hospodárně.
      My také prodáváme zbytkové obědy našíim zaměstnancům a zaměstnancům ZŠ (podmínkou je přihlášený zaměstnanecký oběd na daný den). Dětem přidáváme, v programu vyhodnotíme nevydanou stravu, se kterou můžeme na přídavky počítat. Platby za zbytkové obědy evidujeme proti podpisu platících jako režii. Z toho je možné následně dokoupit potřebné do kuchyně. Jak zde již bylo zmíněno, raději takto prodat zaměstnancům školy a školského zařízení, nežli zaplatit firmě další barel s gastroodpadem. Hezký den

    • Autor: avarom

      Ještě doplním, že zbytkové obědy vydáváme po skončení celého výdeje, tzn. po výdeji posledního strávníka z řad žáků, tudíž i toto jídlo bylo po celou dobu správně udržováno a následně i vydáno v požadované teplotě. Prodáváme ale pouze kompletní oběd, ne jednotlivé položky.
      Dorovnání ceny byste měli spíš naúčtovat tomu, komu jste ho vařili zbytečně. A pokud nespadáte pod školu, tak vám přítomnost žáků ve škole nikdo ani nepotvrdí (kvůli zjištění zda doúčtovat náklady na provařený oběd). Hezký víkend

    • Autor: zdenouš

      Tak u nás bych toto vůbec nezaváděla.Zhádalo by se to jako psi,závist je strašná vlastnost..Ono možná to plýtvání brzy skončí.A dojde i na luštěniny.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se