Zbytkové obědy
Dobrý den,
můžete mi někdo poradit, jak je to se zbytkovými obědy? Kdy se jedná o zbytkový oběd, jak se určuje cena a jaký je postup pro zaúčtování?
Předem děkuji
Zbytkový oběd vzniká po skončení výdeje, kdy si ho žák nevyzvedne. Jeho cena se stanoví z ostatních nákladů, jako jsou energie, platy a ostatní, tvz OSVN. Cena potravin už byla uhrazena žákem.
Dobrý den, mám pár dotazů. A hodí se mi každá připomínka.
1) když chci nevydané obědy nabízet dětem ve standartní výdejní době jen 10 min před koncem. A po vydání poslední třídy. To už je jasné kolik zbude. Musím psát nějaký papír nebo postup pro případnou kontrolu?
2) chci nabízet třetí oběd na výběr. Už teď máme dost práce ale je nám líto dětí co si nevyberou tak by to byl jen zeleninový salát. Ale nedostanu se s cenou surovin na finanční normu. I když budu přidávat sýr, vajíčko atd. nemůže z toho být problém? Když bude jídlo dlouhodoběji podhodnoceno finančně? A co výživové normy? Je něco na co bych si měla dát pozor?
3) můžeme na salátovém baru nabízet dětem denně zeleninu i když není v ten den k jídlu? A můžou se samoobslužné bary používat jako dříve?
Moc všem děkuji za názor!!! Jana
Jen k těm salátovým barům. V době rekonstrukce naší jídelny, v roce 2017, jsme chtěli zakoupit chlazený salátový bar pro samoobslužný provoz. Jsme klasická školní jídelna. Hygiena nám to zakázala, že není možné, aby se v tom děti sami „hrabaly“. Takže jedeme klasické mističky v chladicí vitríně.
Dobrý den. Také JEN k salátovým barům. Salátové bary nejsou zakázány (a hygiena nemá právo jejich používání předem zakázat – samozřejmě pokud v rámci dozoru narazí na nějaké „prohřešky“, pak tyto řeší – doporučení, pokuta; příp. zákaz je až ta „krajní“ možnost – a z mých zkušeností, kdy dozorové orgány k tomuto řešení přistupuji – je zpravidla v okamžiku bezprostředního / potenciálního ohrožení zdravotní nezávadnosti). Z praxe – salátové bary v řadě ŠJ využívány jsou (doporučuji např. : https://www.skutecnezdravaskola.cz/vyhledavani?q=salátový+bar). A ano, che to trochu jiný přístup – komunikace se strávníky, spolupráce s dozorem apod.
Zbytkové obědy
Autor: IC
Zbytkové obědy
Dobrý den,
můžete mi někdo poradit, jak je to se zbytkovými obědy? Kdy se jedná o zbytkový oběd, jak se určuje cena a jaký je postup pro zaúčtování?
Předem děkuji
Autor: Blanka Pol
Dobrý den,
přidám se k dotazu. Také by mě to zajímalo.
Děkuji.
Autor: Ji
Dobrý den, zajímá mě také ,jak to je se zbytkovými obědy ,kolik se hradí a komu ?
Autor: Venadule
přidávám se k dotazu 🙂
Autor: albertino
Zbytkový oběd vzniká po skončení výdeje, kdy si ho žák nevyzvedne. Jeho cena se stanoví z ostatních nákladů, jako jsou energie, platy a ostatní, tvz OSVN. Cena potravin už byla uhrazena žákem.
Autor: Janaa
Dobrý den, mám pár dotazů. A hodí se mi každá připomínka.
1) když chci nevydané obědy nabízet dětem ve standartní výdejní době jen 10 min před koncem. A po vydání poslední třídy. To už je jasné kolik zbude. Musím psát nějaký papír nebo postup pro případnou kontrolu?
2) chci nabízet třetí oběd na výběr. Už teď máme dost práce ale je nám líto dětí co si nevyberou tak by to byl jen zeleninový salát. Ale nedostanu se s cenou surovin na finanční normu. I když budu přidávat sýr, vajíčko atd. nemůže z toho být problém? Když bude jídlo dlouhodoběji podhodnoceno finančně? A co výživové normy? Je něco na co bych si měla dát pozor?
3) můžeme na salátovém baru nabízet dětem denně zeleninu i když není v ten den k jídlu? A můžou se samoobslužné bary používat jako dříve?
Moc všem děkuji za názor!!! Jana
Autor: Moni
Jen k těm salátovým barům. V době rekonstrukce naší jídelny, v roce 2017, jsme chtěli zakoupit chlazený salátový bar pro samoobslužný provoz. Jsme klasická školní jídelna. Hygiena nám to zakázala, že není možné, aby se v tom děti sami „hrabaly“. Takže jedeme klasické mističky v chladicí vitríně.
Autor: Lucie Janotová
Dobrý den. Také JEN k salátovým barům. Salátové bary nejsou zakázány (a hygiena nemá právo jejich používání předem zakázat – samozřejmě pokud v rámci dozoru narazí na nějaké „prohřešky“, pak tyto řeší – doporučení, pokuta; příp. zákaz je až ta „krajní“ možnost – a z mých zkušeností, kdy dozorové orgány k tomuto řešení přistupuji – je zpravidla v okamžiku bezprostředního / potenciálního ohrožení zdravotní nezávadnosti). Z praxe – salátové bary v řadě ŠJ využívány jsou (doporučuji např. : https://www.skutecnezdravaskola.cz/vyhledavani?q=salátový+bar). A ano, che to trochu jiný přístup – komunikace se strávníky, spolupráce s dozorem apod.