Zdravá výživa
Zdravím všechny. Než jako vedoucí a kuchařka si čím dál, tím více připadám jako členka týmu nějakého zdravotního ústavu. Všichni, včetně min. školství si myslí, že spasíme děti a mládež naší stravou. Maminy si ulehčujíživot rychlovkami a něčím do ruky a my se máme zbláznit. Naše pýcha, že to děláme dobře je jen naše a ostatní kritizují ŠJ a nesáhnou si do svědomí, že je to pro děti mnohdy jediná teplá strava. A člověk, aby se styděl říct, že je jen kuchta ze ZŠ. Podceňovaný obor z dávných dob. Kdy páni seděli a ten, kdo mu dá na stůl je jen kšunt. I ty děti námi opovrhují, protože doma slyší jen samé narážky. „Copak jste zase měli?“ Za ty peníze co nám platí a co stojí obědy ať si každý uvědomí jak musíme být dobré, aby vše klapalo. Buďme rádi, že zatím nemusíme studovat k práci ještě vysokou školu chemickou, zdravotní, nebo psychologickou, abychom plnili požadavky na nás kladené a staráme se o to, co doma děti naberou ze sladkostí a nezdravého stravování a jak to ve ŠJ napravit.
*pokračování. Není toho trochu moc?Přenášet odpovědnost na druhé umí každý, příručky o zdravé výživě, by měli do schránek dostávat rodiče, místo letáků. Rodiče především zodpovídají za zdravý vývoj svého dítěte! Proč neplatí tyto předpisy všude ve stravování i v restauracích, tam rodiče berou děti též na jídlo. Zaplatí desetkrát víc, ani neví co jedí a zda je to vhodné pro děti, ale hlavně, že se mohou pochlubit kolegyni, že byli s rodinkou na večeři. Pak si uvědomí, že to stálo 1000 Kč a po víkendu se starají o to co děti jedli ve škole za dvacku! Nikde jinde taková buzerace není. Třeba máte stejný názor. Demokracie, nedemokracie, pořád se bojíme něco říct na rovinu a jen se skláníme. Nenechme si nic líbit od dětí, ani od ostatních! Nikdo z nich by to nedokázal, tak ať mlčí a jsou aspoň trochu vděční! Zdraví Fialka.
Milá Fialko, nevím co, nebo kdo Vás včera vytočil, že jste pustila do psaní tohoto příspěvku. V mnohém Vám musím dát za pravdu, ale nemá cenu si jen stěžovat. S takovým to přístupem bychom to mohli za chvilku všichni zabalit. My v jídelnách bychom se naopak měli snažit, aby se děti naučily jíst i jiná jídla než z fast foodů, aby i rodiče se zamysleli nad tím, co dětem dávají. Pokud od mala budou zvyklé jíst pestřejší stravu, budou jí vyžadovat i doma. I méně oblíbená jídla se dají pěkně upravit a máme tu i maminky, které se přijdou zeptat na recepturu určitého pokrmu, jak ho děláme, že děti na nich chtějí ho uvařit i doma.
Děkuji za reakce.Bez pochyb si vážím práci všech , také plním co je nařízeno.Mám spíše strach o naše zdraví .Některé přispěvky a dotazy nasvědčují tomu ,že kladené nároky na nás začínají být nad rámec prac.náplní.a mě to připadá jako nerovné zacházení s prac.silou.Jedeme dál,přeji ještě více optimismu a krásné prožití neplacených prázdnin.Fialka
Dobrý den, možná si stýskáte ještě málo, protože pokud nejste vedoucí samostatného právního subjektu do 20 zaměstnanců, tak ani netušíte, co všechno byste ještě musela znát a dělat. To musíte být zároveň právník (na tvorbu směrnic a výklady zákonů), informatik (na instalaci sw a odesílání dat na jednotlivá místa se znalostí desítky přihlašovacích hesel), ekonom (na vytvoření smysluplných ekonomických rozborů a tabulek pro zřizovatele), personalista, účtař, ekolog (pro znalost předpisů o odpadech všeho druhu, výkupu použitých jedlých olejů, revizí na médium v klimatizačních jednotkách), bezpečák, požárník, sledovač cen atd atd.
Zdravím.Vytočila mě diskuse ,jestli vážit květák s listy,nebo bez.Nad hlavami nám lítají meteority a nám hrabe z takových prkotin.Napřed jsem se tomu zasmála,ale dostala jsem vztek kam nás až tlačí.Proto ten příspěvek.Vařím přes 33let,k tomu vedoucí 17let.Bez konfliktu s ved.školy i strávníky včetně rodičů.Mějte se.
Dobrý den fialko,nemyslím si,že by to bylo tak strašné. pracuji jako vedoucí přes pět let,zároveň musím vypomoci v kuchyni,protože nám nyvýšili kapacitu školky,ale neposlali žádné peníze na mzdy,takže další síla je nemyslitelná. Jsem ráda,že stíhám zapsat zboží, odepsat výdejky,někdy mrknu na nové recepty a také na tyto diskuse. Někdy je i pro pobavení přečtu paní kuchařce,protože si myslím,že se někdy řeší prkotiny. Spousta příspěvků je pro mě přínosná,ale někdy mi rozum zůstává stát. Takže těm co jsou na tom podobně jako u nás přeji pevné nervy a ostatní ať si řeší neřešitelné. Přeji hezký den
Nenechte se otrávit, vím, že to není jednoduché, občas mám z toho taky depku, ale léčím to tak, když příjdu domů uvařím si kafe a půl hodiny čumím do ,, blba,, pro sebe nahlas nadávám jak jsou někteří omezení. Každá , která poctivě a svědomitě se snaží strávníkům připravit jídlo co nejlépe a dle předpisů má čisté svědomí a ti strávníci, kteří jsou nespokojení většinou ani neumějí vařit, to je má zkušenost. příjemný den
/plně souhlasím,tí největší rýpalové jsou z domácností,kde se nevaří.Nicméně svou práci mám ráda a snad bych ani neměnila.Přesto přesevšechno..My v jídelnách holt musíme do té práce dát i to srdíčko…
Zdravá výživa
Autor: Fialka
Zdravá výživa
Zdravím všechny. Než jako vedoucí a kuchařka si čím dál, tím více připadám jako členka týmu nějakého zdravotního ústavu. Všichni, včetně min. školství si myslí, že spasíme děti a mládež naší stravou. Maminy si ulehčujíživot rychlovkami a něčím do ruky a my se máme zbláznit. Naše pýcha, že to děláme dobře je jen naše a ostatní kritizují ŠJ a nesáhnou si do svědomí, že je to pro děti mnohdy jediná teplá strava. A člověk, aby se styděl říct, že je jen kuchta ze ZŠ. Podceňovaný obor z dávných dob. Kdy páni seděli a ten, kdo mu dá na stůl je jen kšunt. I ty děti námi opovrhují, protože doma slyší jen samé narážky. „Copak jste zase měli?“ Za ty peníze co nám platí a co stojí obědy ať si každý uvědomí jak musíme být dobré, aby vše klapalo. Buďme rádi, že zatím nemusíme studovat k práci ještě vysokou školu chemickou, zdravotní, nebo psychologickou, abychom plnili požadavky na nás kladené a staráme se o to, co doma děti naberou ze sladkostí a nezdravého stravování a jak to ve ŠJ napravit.
Autor: Fialka
*pokračování. Není toho trochu moc?Přenášet odpovědnost na druhé umí každý, příručky o zdravé výživě, by měli do schránek dostávat rodiče, místo letáků. Rodiče především zodpovídají za zdravý vývoj svého dítěte! Proč neplatí tyto předpisy všude ve stravování i v restauracích, tam rodiče berou děti též na jídlo. Zaplatí desetkrát víc, ani neví co jedí a zda je to vhodné pro děti, ale hlavně, že se mohou pochlubit kolegyni, že byli s rodinkou na večeři. Pak si uvědomí, že to stálo 1000 Kč a po víkendu se starají o to co děti jedli ve škole za dvacku! Nikde jinde taková buzerace není. Třeba máte stejný názor. Demokracie, nedemokracie, pořád se bojíme něco říct na rovinu a jen se skláníme. Nenechme si nic líbit od dětí, ani od ostatních! Nikdo z nich by to nedokázal, tak ať mlčí a jsou aspoň trochu vděční! Zdraví Fialka.
Autor: bibi
Není, co dodat. Naprostý souhlas.
Autor: Monik
Já jsem opačného názoru. Vůbec s Vámi nesouhlasím. To by mohli všichni na vše rezignovat a mohli bychom se vrátit do jeskyně.
Autor: hanan
Tam lidstvo stejně skončí, jestli vůbec někdo zůstane.
Autor: Alena II.
Milá Fialko, nevím co, nebo kdo Vás včera vytočil, že jste pustila do psaní tohoto příspěvku. V mnohém Vám musím dát za pravdu, ale nemá cenu si jen stěžovat. S takovým to přístupem bychom to mohli za chvilku všichni zabalit. My v jídelnách bychom se naopak měli snažit, aby se děti naučily jíst i jiná jídla než z fast foodů, aby i rodiče se zamysleli nad tím, co dětem dávají. Pokud od mala budou zvyklé jíst pestřejší stravu, budou jí vyžadovat i doma. I méně oblíbená jídla se dají pěkně upravit a máme tu i maminky, které se přijdou zeptat na recepturu určitého pokrmu, jak ho děláme, že děti na nich chtějí ho uvařit i doma.
Autor: Fialka
Děkuji za reakce.Bez pochyb si vážím práci všech , také plním co je nařízeno.Mám spíše strach o naše zdraví .Některé přispěvky a dotazy nasvědčují tomu ,že kladené nároky na nás začínají být nad rámec prac.náplní.a mě to připadá jako nerovné zacházení s prac.silou.Jedeme dál,přeji ještě více optimismu a krásné prožití neplacených prázdnin.Fialka
Autor: leventa
Dobrý den, možná si stýskáte ještě málo, protože pokud nejste vedoucí samostatného právního subjektu do 20 zaměstnanců, tak ani netušíte, co všechno byste ještě musela znát a dělat. To musíte být zároveň právník (na tvorbu směrnic a výklady zákonů), informatik (na instalaci sw a odesílání dat na jednotlivá místa se znalostí desítky přihlašovacích hesel), ekonom (na vytvoření smysluplných ekonomických rozborů a tabulek pro zřizovatele), personalista, účtař, ekolog (pro znalost předpisů o odpadech všeho druhu, výkupu použitých jedlých olejů, revizí na médium v klimatizačních jednotkách), bezpečák, požárník, sledovač cen atd atd.
Autor: Kritik2
JE jasné, že Fialku něco vytočilo, ale souhlasím
s ní. Pracuji jako vedoucí 15 let a začíná to jít pěkně z kopce.
Autor: fialka
Zdravím.Vytočila mě diskuse ,jestli vážit květák s listy,nebo bez.Nad hlavami nám lítají meteority a nám hrabe z takových prkotin.Napřed jsem se tomu zasmála,ale dostala jsem vztek kam nás až tlačí.Proto ten příspěvek.Vařím přes 33let,k tomu vedoucí 17let.Bez konfliktu s ved.školy i strávníky včetně rodičů.Mějte se.
Autor: rohlik
Dobrý den fialko,nemyslím si,že by to bylo tak strašné. pracuji jako vedoucí přes pět let,zároveň musím vypomoci v kuchyni,protože nám nyvýšili kapacitu školky,ale neposlali žádné peníze na mzdy,takže další síla je nemyslitelná. Jsem ráda,že stíhám zapsat zboží, odepsat výdejky,někdy mrknu na nové recepty a také na tyto diskuse. Někdy je i pro pobavení přečtu paní kuchařce,protože si myslím,že se někdy řeší prkotiny. Spousta příspěvků je pro mě přínosná,ale někdy mi rozum zůstává stát. Takže těm co jsou na tom podobně jako u nás přeji pevné nervy a ostatní ať si řeší neřešitelné. Přeji hezký den
Autor: tara
Nenechte se otrávit, vím, že to není jednoduché, občas mám z toho taky depku, ale léčím to tak, když příjdu domů uvařím si kafe a půl hodiny čumím do ,, blba,, pro sebe nahlas nadávám jak jsou někteří omezení. Každá , která poctivě a svědomitě se snaží strávníkům připravit jídlo co nejlépe a dle předpisů má čisté svědomí a ti strávníci, kteří jsou nespokojení většinou ani neumějí vařit, to je má zkušenost. příjemný den
Autor: líza
/plně souhlasím,tí největší rýpalové jsou z domácností,kde se nevaří.Nicméně svou práci mám ráda a snad bych ani neměnila.Přesto přesevšechno..My v jídelnách holt musíme do té práce dát i to srdíčko…