Přeskočit na obsah

Zdražování

  • Autor: t.terka.m

    Zdražování
    Dobrý den,

    od září zvedáme ceny obědů v naší MŠ. Bohužel jsem se nikdy nesetkala s tím, jak správně cenu vypočítat. Již jsme se dostali i k finální částce za děti 3-6 + 7-10, dle toho, co jsem si nastudovala (režijní, mzdové náklady, atd…)
    Mám ale pořád pár dotazů, které nemám zodpovězeny a proto se na vás obracím s prosbou o pomoc.

    1) Jakým způsobem mám prosím rozpočítat tu celkovou cenu oběda na jednotlivé chody? Máme přesnídávku, polévku, oběd, svačinu, předpokládám, že do toho spadá i pitný režim? Vůbec netuším, jak toto rozpočítat, protože to musíme předělat i ve směrnici a já si tam nechci vymýšlet hlouposti.
    2) Jak moc kontroluje tyhle výpočty kontrola? – Já nevím, na koho se obrátit, aby mi to zkontroloval, jestli jsem vůbec došla ke správným číslům, dokonce jsem někde narazila na to, že kontrola vůbec tyto výpočty nevyžaduje, že si tu cenu můžeme „nadhodit“ sami – to jako vážně?
    3) Jak mám spočítat cenu pro dospělé? Když ti mají ještě příspěvek FKSP 15 Kč ? Celková cena oběda minus těch 15 kč bude částka, kterou by teď nově platili?

    Bohužel žádné výpočty po staré hoíspodářce jsem nikdy neviděla, proto v tom úplně ale úplně plavu.

    Budu vám vděčná za jakýkoli tip či radu a předem moc děkuji 🙂

    • Autor: ivka6

      Zdravím, kolegyně, když upravuji fin. normu a poplatky, tak si většinou porovnám provaření tak za dva tři měsíce a vydělím počtem vydaných jídel a vyjde mi kolik asi bych měla zdražit na jednoho strávníka na oběd. Obdobně postupuji u jednotlivých denních jídel, pokud máte možnost evidovat jednotlivá jídla zvlášť, alespoň v sumarizaci fin. normy a spotřeby. To byl dřív takový měsíční přehled po jednotlivých druzích jídel s fin. vyjádřením, mně to moc pomáhá. Dospělí vlastní hradí hodnotu potravin sníženou o příspěvek FKSP, pokud máte ve zřizovačce, že je můžete stravovat, zřizovatel se podílí na ostatních příspěvcích (provoz, mzdy), popřípadě vlastní příjmy organizace atp..

      • Autor: Pepča

        Prvně si ujasněte pojmy, protože míchate různé věci jako režie a ceny potravin. Děti v MŠ platí jen cenu potravin, režie platí cizí strávníci popř. ti co si neodhlásili stravu a nemají nárok na dotovaný oběd by měli podel vyhlášky doplatit věcné i mzdové režie.
        Cenu za potraviny respektive rozsah stanovuje vyhláška 107 o školním stravování. Tak koukněte.
        Zaměstnanci platí cenu sníženou o příspěvek FKSp, samozřejmě, že to co se platí z FKSP vám účetní pošle na účet jídelny z účtu FKSP.
        Myslím,že ideální způsob výpočtu ceny potravin je jak udala paní Ivka6. Zdražuji, když vidím, že provaříme a musím začít šetřit. Výpočet tedy neprovádím, podle zkušenosti vím o kolik mám zvednout, abych vyšla.

    • Autor: zdenouš

      Letošní kontrola z České inspekce skutečně žádné výpočty nekontrolovala.Tak to bylo u nás,nevím, jak je to jinde.

    • Autor: Radkaa

      Zlínský kraj – ČŠI letos v květnu kontrolovala způsob výpočtu u všech skupin stravniků ZŠ, MŠ i dospělých.

    • Autor: Jájina

      Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se rozpětí finančního limitu stanovuje takto: příklad: cena v kategorii 15+ je stanovena na 35 Kč, kategorie 11-14 28Kč (tj. 80% z 35Kč),
      kategorie 7-10 25Kč (70% z 35Kč), pro MŠ do 6let 18Kč (50% z částky 35Kč. Je tento postup správný?
      Děkuji za odpověď.

      • Autor: Hanča

        Dobrý den, pokud je to tak, že Vaši 15+ mají koeficient1, tak je Vaše úvaha správná.

    • Autor: boho

      Dobrý den , mám dotaz, když děti 3-6 platí 22 kč, potom dospělí platí 44 kč ? Děkuji

      • Autor: exitkaaa

        Záleží, jaké máte koeficienty. Jestli máte na 3-6 let koeficient 0,5 a na 15+ koeficient 1,0 tak pak ano. Kdyby jste měla koeficient na 15+ 0,8, tak by cena byla 35,20 Kč.

    • Autor: ivka6

      ŠKOLNÍ STRAVOVÁNÍ DETI, ŽÁCI, STUDENTI SE ŘÍDÍ VYHLÁŠKOU O ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ, DOSPĚLÍ VLASTNÍ MOHOU MÍT ÚPLNĚ JINOU FINANČNÍ NORMU A TÍM PÁDEM I POPLATEK, EVIDUJETE ZVLÁŠŤ, PLATÍ SKUTEČNOU CENU POTRAVIN SNÍŽENOU O PŘÍSĚVEK O FKSP, TVOŘÍTE NEZÁVISLE NA ŠKOLNÍM STRAVOVÁNÍ, VĚTŠINOU JSOU PODLE STRÁVNKŮ 15 A VÍCE LET, MOHOU MÍT I VĚTŠÍ PORCE, NUTNÉ JE, ABY SE SKUTEČNĚ HODNOTA PROMÍTLA I DO CENY, ABY NEJEDLI NA ÚKOR DĚTÍ. MY JE MÁME KOEFICIENTEM 1,25.

    • Autor: Jaroslava

      Dobrý den, chci se zeptat těch, kdo zdražovali obědy, o kolik a jak Vám peníze vycházejí po těchto 14-ti dnech vaření. Zdražili jsme o 3,- na jeden oběd a stejně to není žádná sláva a zatím téměř každý den provařujeme. O tom, že bychom dětem dali něco navíc, se nám může jen zdát. Případně, pokud jste na tom podobně, jak to budete řešit. Děkuji za odpověď. Zdravím. Jaroslava

      • Autor: Manka

        V MŠ jsem zdražila o 3 Kč, v ZŠ o 4,- Kč.
        Prozatím ZŠ dostačující, v MŠ vzhledem k nemocnosti provařuji. Pokud budou plné stavy tak by to mělo na chvíli stačit.

        • Autor: Mummina

          Zdravím, od září jsme zdražili o 5,- a vycházíme zatím dobře. Ale jde o to dobře kombinovat a sestavovat.

      • Autor: Moni

        Nezdražovali jsme, vařím levnější jídla, zrušila jsem třeba balené jogurty – ty dostanou do misek z 10 kg balení. Nabízíme levnější saláty – zelný místo šopáku a tak. Také se snažím lépe normovat, aby nebyly žádné zbytky a nic se nevyhazovalo. No a místo svíčkové z lososa dostanou častěji lososa obyč. Místo džusu pijeme více vody. Místo másla bude častěji rama profi. Místo býka bude častěji kráva. Polotovary jsme nekupovali ani před zdražením, tak v tom pokračujeme. Zdražit mohu vždy, ale baví mě se s tím teď poprat a nezdražit 🙂

        • Autor: rajmona

          Tak nevím, zda toto je zrovna nejlepší cesta. Kvalitu bych ráda ve školním stravování zachovala.

          • Autor: parkjw

            Ale vždyť toto je právě kvalita. Ne průmyslově zpracované navoněné jogurty, nebo šopský salát v zimě, který tělu nic nedá.

        • Autor: rohlik

          Jsem jedna z těch, co nezdražovala, nemyslm, že na úkor kvality. Pokud někdo bude tvrdit, že musíme kupovat telecí maso, zvěřinu atd., tak ano musíme, abychom byli trendy, ale ne pro naše strávníky. Takže já se rozhodla jít cestou, aby dětem chutnalo. Vaříme jídla jako špagety s drcenými rajčaty, pečenky s tvarohem a pak mám peníze na chlazenou rybu atd. Pečeme domácí buchty, krájíme zeleninu, kupujjeme jablka, šleháme tvarohy atd., je to v této době náročnější, ale zatím se to dá zvládnout, musíme si poradit. Přeji všem hezký den

    • Autor: líída

      já zdražila v červnu o 4,- všem, a ted čekám jak dopadne září , a pak uvídím, ale vypadá to bledě, protože děckám nemůžu koupit ovoce, a u cizích a zaměstnanců provářím, a u děcek začínáme taky provařovat 🙁

    • Autor: ivka6

      Někde jsem zaslechla, že změnu finančních limitů na potraviny ve vyhlášce o školním stravování připravuje ministerstvo na leden 2023, prý to bude někde v návrzích vyhlášek na vládě až se k tomu vyjádří ostatní pomazané hlavy.

    • Autor: Petr

      Dobrý den,

      vaříme cca 800 obědů. Ceny jsme zvyšovali od 1.9. 2022 na 25,- Kč, 29,- Kč, 32,- Kč a pro 15 let 36,- Kč. Každý den je salát i ovoce, Napsal jsem do jídelníčku i pstruha( pro děti filet) a krevety. Snažím se používat jen chlazené maso. Ještě ušetřím.

    • Autor: terezkaa

      Na kolik zdražíte obědy od ledna v kategorii 15+?

      • Autor: MarieM.

        Dobrý den. Od září máme ceny obědů 36,-, 38,- a 40,- Kč. Zatím zdražovat nebudeme, vaří se nám dobře.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se