změna vyhlášky č.137
Chtěla bych se zeptat, která vyhláška a paragraf v současné době stanovuje požadavky na hygienické zařízení a šatny ve školní jídelně, pokud se nenachází v budově ZŠ. Zřizovatel zamkl jeden ze dvou záchodů pro děti s tím, že bude k dispozici pro obecní úřad. Zdá se mi nepřijatelné, aby mělo 50 dětí jeden společný záchod. Děkuji za Vaše reakce. Kamila
Re: změna vyhlášky č.137
Domnívám se,že žádná vyhláška ani předpis ministerstva zdravotnictví neřeší požadavky na hygienické zařízení a šatny ve školní jídelně, pokud se nenachází v budově ZŠ.
Re: změna vyhlášky č.137
Podle nové vyhlášky, kterou bych nazvala ZRUŠUJE SE, toho ke kontrole moc nezbývá.Co tedy vlastně v bezbřehosti současného stavu ve školním stravování bude od kontrolních orgánů kontrolováno?Co mám při svém tříhodinové úvazku vlastně ohledně hygieny dělat?Nějak mít zpracovaný HACCP,stříhat si nehty a vydávet jídlo 60°C teplé?Já nejsem podnikatel,jsem státní zaměstnanec a nejsem tu od toho,abych si vytvářela vlastní předpisy pro něco,co není moje.Jsem jenom něčí zaměstnanec a očekávám proto také nějaké vedení.Zvlášť,když se spekuluje o tom,že vedoucí,která pod sebou nemá více pracovníků nemá nárok na příplatek za vedení a není vlastně vedoucí.Nejsem právník, abych mohla ve vnitřním řádu správně zohlednit všechny možné i nemožné situace,které mohou ve stravování nastat.Paní hygieničko,odovězte prosím,ale konkrétně, jak to má být.
Re: změna vyhlášky č.137
Ale to se velice převelice mýlíte, když se domníváte, že toho ke kontrole ve stravovacích provozech moc nezbývá. Ba právě naopak. Kontrolor musí prostudovat na místě HACCP, který mu v zařízení předloží (ale rozhodně ne zpracovaný jen „nějak“) a potom si ověřuje, zda je v kuchyni skutečně podle něj postupováno. Tedy jednoduše řečeno všechny paragrafy zrušené v novele vyhlášky musí řešit kvalitně zpracovaný HACCP a aby měl svůj smysl, tak se jím také musí pracovníci v kuchyni řídit.
Re: změna vyhlášky č.137
Víte je těžké odpovědět, jsem taky „jen státní zaměstnanec“, nejsem právník a taky si někdy kladu otázku, kdo vlastně vytváří desítky předpisů, které někdy nerada prosazuji při své práci. Ale ruku na srdce – myslíte vážně,že se nedá nic zlepšit ve „vaší“ kuchyni? Opravdu děláte maximum, nechci vám popisovat s čím se setkávávám při kontrole – např. když vám kuchařka např. řekne,že není v kuchyni od toho,aby po sobě uklidila,dělá si skladiště, protože různé obaly se můžou hodit, když najdu mletého masa,které měly dostat děti – ale ona ví,že by toho tolik nesnědly apod. Je toho více a vám přeji vše dobré v novém roce a trochu lepší náladu.Pěkný den.
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji za odpověď a jsem upřímě ráda,že se věnujete našim dotazům.Vážím si toho,že se nám snažíte poradit.Ale ještě se vrátím ke svému původnímu dotazu.Pracuji v jídelně skoro dvacet let a tudíž pamatuji i dobu před revolucí.Zatím,v součinnosti s ředitelkou MŠ, jsem vždy věděla, co se po nás chce, co musím dodržovat,na co si dávat pozor a nikdy jsem neměla problémy s kontrolami z hygieny.Poslední roky je situace stále horší a horší co se legislativy týče.Přestávám se orientovat v požadavcích mého zaměstnavatele,tedy státu,co vlastně chce.To, že má být čisto,kuchařky čisté a umyté,umyté pracovní plochy,potraviny řádně uskladněné atd., to přece víme všechny.Ale jak toto nyní papírově ošetřit, aby byla případná kontrola spokojená?Každá provozovna bude mít jinak zpracovaný HACCP a co bude vlastně dobře?Protože školní jídelny vykonávají pouze jedinou činnost, a to je vaření.Proč si máme vytvářet vlastní návody pro potupy, které děláme všechny?Právníci se nemohou dohodnout ani o zákoníku práce,co vlastně znamenají jednotlivá slova v něm, a my máme být kompetentní k vytváření vlastních přepisů na svém zařízení a sami správně porozumět evropskému nařízení.Vadí mi přenesení veškeré odpovědnosti na vedoucí jídelny, zvláště malých zařízení.
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
Myslím, že v tomto případě je věc upravena v příloze nařízení ES č. 852/2004. Sice trochu obecně – jak už to bývá, má-li unie 27 států – ale přece. Zde je napsáno toto:
„K dispozici musí být dostatečný počet splachovacích záchodů připojených na účinný kanalizační systém. Záchody nesmí vést přímo do prostor, kde se manipuluje s potravinami.“
Tož to sice není přesný výčet čísel, ale zase to nechává možnost volby.
Re: změna vyhlášky č.137
je povinnost odebírat vzorky, jsem zmatená z novelizace vyhl., minulý rok jsme je neodebírali, 4 x u nás byla na kontrole hygiena a pokaždé říkali, že není povinnost je odebírat, platí to i letos? děkuji
Re: změna vyhlášky č.137
V dnešní době není radno spoléhat se, co nám kdo řekne či neřekne,ale naučit se spoléhat sám na sebe. Stačí nahlédnout do příslušného zákona – 258/2000 Sb., který není třeba nikde shánět ani za něj utrácet, ale jednoduše si jej pročíst na internetu ve Sbírce zákonů.
Re: změna vyhlášky č.137
Pozor na slovíčkaření – § 39 Vyhl.č.602/2006 Sb., není zde uvedeno slůvko… musí…
ale při odběru vzorků vyrobených atd….,takže neodebírejte pokud vám to nenařídí OOVZ (orgán ochrany veřejného zdraví – hygiena) v případě , že naříd, í musíte najít přílohu č.5 a odebírat podle této přílohy (je u staré vyhl.č137/2004 Sb.,)
Re: změna vyhlášky č.137
Chtěla bych svou otázku směřovat na pana Ludvíka, pokud mi nude umět odpovědět.
Jak si vysvětlit v novele vyhlášky § 53 odst. 2):“ U staveb, které jsou kulturními památkami, se požadavky na svělou výšku pracovišť podle ustanovení § 4 odst. 2 až 4 uplatní jen tehdy, pokud to stavebně technické důvody nevylučují „, když citovaný § 4 byl zrušen?
Re: změna vyhlášky č.137
Upozorňuji!!
Najdete si na www Ministerstva vnitra vyhlášku č.602/2006 Sb., TA PLATÍ. Zde inzerovaná (v sekci právo) s podpisem Součkové není aktuální.
Re: změna vyhlášky č.137
Paní hygieničko, je aktuální. V sekci Právo je aktualizované současné znění vyhl. 137 (podle vyhl. 602), z něhož si všichni mohou udělat představu o rozsahu změn. Což z vyhl. 602 dost dobře nelze.
Re: změna vyhlášky č.137
To má být jako odpověď pro mě?
Vždyť je to nesmysl, vy jste zřejmě vůbec nečetla příspěvek pana Ludvíka, kde uvádí, že tento sever jako jeden z prvních uvádí aktualizované znění – tedy vyhlášku 137/2004 v platném znění!!
Působíte na mě, že vůbec nevíte co to je !
Re: změna vyhlášky č.137
Nebral jsem to ve zlém. Diskuse naopak poskytla dobré náměty, přidali jsme do Práva i vyhl. 602, i požadovanou přílohu 5. Paní hygieničko, nemohla byste se mi ozvat na můj redakční mail ohledně interních konzultací a příp. spolupráce s redakcí?Děkuji.
Autor: Fanda
Re: změna vyhlášky č.137
Já bych to nezamlouvala, Radana položila kvalifikovanou otázku a je vidět, že na rozdíl od vás aktualizované znění vyhlášky 137/2004 četla!
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Věřte,že i já jsem četla a proto ta reakce, vyhl.č.602/2006 Sb., nemá § 53,pěkný den.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Vím,že se ptáte jiného,ale přesto dovolte..opravdu jsi najděte vyhl.č.602/2006 ze dne 18.prosince a tam § 53 není, tudíž nemusíte se zbytečně zatěžovat.Pěkný den přeji.
Re: změna vyhlášky č.137
hledám marně,kde je napsaná povinnost odběru vzorků ve 258/2000, prosím o poradu zda je od tohoto roku povinnost odebírat nebo ne. Díky
Re: změna vyhlášky č.137
Taky jsem v zákoně 258/2000 nikde povinnost
odebírat vzorky nenašla. Mám však za to, že pro běžné školní jídelny tato povinnost není. Vaříme denně asi 450 porcí a vzorky neodebíráme.Hygiena by stejně k tomuto nepřhlížela, kdyby nastal nějaký problém. Kdysy jsem i znala předpis, který odběr vzorků ruší ,ale nějak se mě tahle informace vykouřila z hlavy. Když bude někdo chytřejší a pamatuje si ho , budu ráda, když se s námi o tuto informaci podělí.l
Re: změna vyhlášky č.137
Nevím jak kde, ale u nás hygiena při problémech bere na vzroky ohled. Povinnost je uchovávat sice není, ale my je přesto uchováváme a už nám to jednou pomohlo. Vypukla salmonela, sami jsme zavolali hygienu, ta provedla kontrolu, odvezla si naše vzorky a za několik dní jsme dostali dopis, že problém nevznikl v naší kuchyni. S tímto dopisem jsme seznámili rodiče. Nakonec se zjistilo, že salmonela vznikla při rodinné oslavě.
Re: změna vyhlášky č.137
Nepochopila jsem Zajímavé….. Můžete mi to prosím objasnit? Asi špatně chápu, ale mi na tom nic zajímavého nepřipadá.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Promiňte,to byla trochu ironie, protože si osobně myslím,že by bylo velmi diskutabilní zpracovat tyto vzorky,ale když chcete odebírejte si je (nemáte problém s vyučtováním – není to hyg. problém,ale vím,že je řada vedoucích na to poukazovala) .Pěkný den
Autor: Anna
Re: změna vyhlášky č.137
Vracím se k příloze č. 5 vyhlášky 137/2004 Sb.
Na netu mi to ukzauje že některé přílohy nejsou v digitální podobě. Prosím o přesný odkaz na starou vyhlášku, kde najdu i znění přílohy č. 5 Děkuji
Re: změna vyhlášky č.137
Na www.ministerstvavnitra.cz dále.sbírka zákonů -rok2004 -částka45 a je to až uplně na konci, doufám,že se vám to podaří podle tohoto návodu najít.
Re: změna vyhlášky č.137
Ještě bych chtěla ale dodat, že povinnost odebírat vzorky není, jen když nařídí hygiena.Pokud si je neodebíráte na svoji ochranu.Přeji úspěšné hledání.
Re: změna vyhlášky č.137
My si vzorky na MŠ odebíráme, i když, kdyby někdy NEDEJ bože něco, aby byl, ještě nějaký důkaz, ale bylo mi řečeno, že by nám to stejně k ničemu nebylo. Ale mi to pořád děláme, protože u nás si děti mažou pomazánkou sami pečivo při dopolední svačině, mě se to nelíbí, ale nic s tím nenadělám, je to přání paní ředitelky, protože jsme přihlášení do projektu „ZDRAVÁ mš“. A mimochodem, paní hygieničko , jaký názor máte na tuto přípravu svačin dětmi, budu ráda, když mi odpovíte. Stejně nechápu, proč zrušili odběr vzorků, dříve za to byly pokuty jak hrom pokud nebyly. Paní hygieničko, prosím a odpovězte. Díky a hezký večer.
Re: změna vyhlášky č.137
Plošné odebrání vzorků se zrušilo pokud si dobře pamatuji na základě „zbytečnosti“ – byly neprůkazné a ekonomicky náročné.
Osobně nemám nic proti tomu,aby se děti naučily základy sebeobsluhy. Z hlediska hygienického je zde však riziko – společná miska s pomazánkou, do které děti budou sahat noži (které mohou kontaminovat – olizují je,spadne na zem apod.) nebo prstíky může být zdrojem nákazy.Já sama jsem v jedné školce musela na toto riziko upozornit (výskyt průjmového onemocnění). .Pokud se týká vzorku – je zrušena povinnost uchovávat vzorky a nevím do jaké míry Vámi odebrané vzorky by byly průkazné.Přeji pěkný den
Autor: Wiky
Re: změna vyhlášky č.137
Chtěla bych vědět , odpověď je od paní hygieničky ? Já jen , že je v příspěvku jen číslo. Díky za odpověď. Ale potom prosím o radu jak se máme ochránit, abychom my v kuchyni byly s děvčaty bez rizika, pokud by nedej bože došlo ke kontaminaci ? Díky za odpovědˇ. A hezký víkend.
Autor: jindra
Re: změna vyhlášky č.137
vzorky se odebirat už vubec nemusí,ale ja nechapu jedno když ,paní vedoucí chce po nás dodržovat HACCAP,ale ještě nam nikdo nevysvětlil,nebo nevytvořil program
Re: změna vyhlášky č.137
Takže k ukončení diskuse o odběru vzorků ocituji příslušné pasáže tykající se této problematiky ze zákona č. 258/2000 Sb. v platném znění:
§ 24 odst. 1 písm.g)
Osoba provozující stravovací službu je dále povinna dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem ( to je konkrétně § 39 příl. č. 5 vyhl. č. 137/2004 Sb., v platném znění)
§ 82 odst. 2 písm. p)
Krajské hygienické stanici náleží
nařídit osobě provozující stravovací službu odběr a uchovávání vzorků podávaných pokrmů, je-li to potřebné pro zajištění zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů nebo z důvodů podezření na vznik infekčního onemocnění z pokrmů, a určit rozsah a dobu plnění této povinnosti; postup při odběru a uchování vzorků pokrmů upraví prováděcí právní předpis
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji panu Ludvíkovi a všem, kteří „NÁS“ upozornili, že vůbec nějaká Výhláška 602/2006 existuje, a paní hygieničkám za podrobnou informaci zda-li vzorky odebírat, či nikoliv. Na Ostravsku byla metodička zrušena, takže každý si pomáhej jak umíš. Ještě jednou všem velké díky a přeji pohodový a usměvavý nejen dnešní den, ale celý rok 2007.
Re: změna vyhlášky č.137
Bohužel, paní „hygienička“ skutečně nepochopila, že vyhláška č. 602/2006 vyhlášku č. 137/2004 Sb., nenahrazuje, ale pouze ji m ě n í !
Tudíž, vzhledem k tomu, že ve vyhl. č. 602/2006 není nic o tom, že by se § 53 vyhl. č. 137/2004 rušil, tedy p l a t í !!!
Proto je dobré přečíst si p l a t n é z n ě n í, které bylo jako jedním z prvních uveřejněno právě tímto serverem.
Re: změna vyhlášky č.137
Ještš si dovolím „jednu technickou“ pro pana Ludvíka:
§ 50 novelizované vyhlášky má správně znít:
Pro provozování stravovacích služeb, výrobu potravin a uvádění potravin do oběhu platí tyto zásady osobní hygieny:
(dále již správně)
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím pana Ludvíka o opravu znění § 50 v novele vyhlášky č. 137/2004 Sb., abychom si mohli stáhnout správnou verzi.
Děkuji předem.
Re: změna vyhlášky č.137
Jsem velice ráda, že s námi diskutuje i paní hygienička a tímto ji velice zdravím za všechny návštěvníky portálu, ale dovolte obrátit pozornost jiným směrem. Jak budeme řešit § 25 Vyhlášky 602/06 Sb. o určování doby spotřeby pokrmů osobou provozující stravovací službu v rámci postupů HACCP ? Je nutné zasáhnout do projektů a jiné další nutné kroky.
Re: změna vyhlášky č.137
Nepřipadá mi, že by v tom měl být nějaký problém. Nám vyhovuje doba 4 hodiny, jak byla stanovena v předchozí vezzi vyhlášky a po tuto dobu jsme schopni zaručit nezávadnost pokrmů, tak si ji stanovím v HACCP takto, komu vyhovuje doba při dodržení nezávadnosti, tak ať si ji stanoví jinak,ne? Předpisy EU jsou prostě benevolentnější, v konečné fázi ale je vždy spotřebitel, kterého nesmíme v žádném případě ohrozit. To nám musí pořád někdo něco přikazovat? A co se týče teplot, tam bych spíše než snížení teploty vydávaných teplých pokrmů přivítala, kdyby už někdo konečně zdravým rozumem posoudil to, že salát při teplotě 8 stupňů je v kombinaci s teplým pokrmem nepoživatelný. Byla bych pro verzi vyrobit salát, ihned po vyrobení uchovat v chladu až do výdeje a pak okamžitě vydat. Přeji hezký den a nehledejme problémy tam, kde vlastně nejsou.
Re: změna vyhlášky č.137
Možná vám budu připadat jako magor, ale přečetla jsem si vyhlášku 137/2004 ze dne 27.12.2006 i vyhl. 602/2006, a z toho jsem pochopila, že vzorky se mají odebírat. Je to skutečně tak nebo ne? Tam se nikde nemluví, ž e vzorky se neodebírají, ale přímo se určuje jak se mají odebírat, proto vás prosím, napiště tedy /já jsem z toho vůl/ jestli vzorky jídel ano nebo ne. Děkuji.
Re: změna vyhlášky č.137
Paní Jitko, vzorky se odebírat nemusejí, už tady o tom psala paní hygienička. V tom zákoně nikde není napsáno slovíčko ,,musí“, takže vzorky neřešte.
Re: změna vyhlášky č.137
Dobrý den,ráda bych se zeptala,při jaké teplotě se musí vydávat zeleninové saláty,nebo studené pomazánky či kompoty.Dočetla jsem se na VIS program KrBo a novela vyhlášky č.137/2004 Sb.,že vydávání pokrmů studené kuchyně není omezeno žádným způsobem,limitujícím faktorem je zdravotní nezávadnost pokrmu.Znamená to tedy,že nemusí mít 8 stupňů ? Děkuji
Re: změna vyhlášky č.137
Vzorky neodebírat automaticky-jenom pokud to nařídí KHS a v tom případě dodržovat přílohu č.5 vyhlášky č.137/2004 v platném znění (ve znění vyhl.602/2006) –
§ 24 odst. 1 písm.g) zákona č.258/2000 Sb.: Osoba provozující stravovací službu je dále povinna dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem ( to je konkrétně § 39 příl. č. 5 vyhl. č. 137/2004 Sb., v platném znění) .
§ 82 odst. 2 písm. p) zákona č.258/2000 Sb.: Krajské hygienické stanici náleží nařídit osobě provozující stravovací službu odběr a uchovávání vzorků podávaných pokrmů, je-li to potřebné pro zajištění zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů nebo z důvodů podezření na vznik infekčního onemocnění z pokrmů, a určit rozsah a dobu plnění této povinnosti; postup při odběru a uchování vzorků pokrmů upraví prováděcí právní předpis.
Re: změna vyhlášky č.137
Audit mezi jídelnami dělat nemusíte. Je ale třeba provést externí audit a jak to uděláte je na vás. Jedna z forem je i audit mezi jídelnami.
Re: změna vyhlášky č.137
Je potřeba rozlišovat mezi auditem vnitřním (interním) a certifikovaným(externím). Certifikovaný audit musí provádět osoba s certifikátem pro tuto činnost. Je potřeba rozlišovat mezi auditem vnitřním (interním) a certifikovaným(externím). Certifikovaný audit musí pochopitelně provádět osoba s certifikátem pro tuto činnost. Vnitřní audit je systematické a nezávislé hodnocení úrovně systému kritických bodů a jeho souladu s plánem systému kritických bodů prováděné pracovníky, kteří nejsou za vytvořený systém kritických bodů přímo odpovědni.
Re: změna vyhlášky č.137
Myslím si, že externí audit není nutný – nikde nařízený. Pro kritické body ale snad ještě platí vyhl. 147/98 Sb. o způsobu stanovení kritických bodů.
Re: změna vyhlášky č.137
Vnější (externí) audit (ať už certifikační nebo audit třetí stranou), není v rámci ověřovacích postupů systému kritických bodů povinný. Certifikace systému HACCP (a tedy „absolvování“ certifikačního a následných recertifikačních auditů) je dobrovolná.
V rámci ověřovacích postupů „plného systému HACCP“ je prováděn audit interní. Osoba provádějící interní audit nemusí mít žádný certifikát (nemusí být certifikovaným auditorem), ale musí mít „určité povědomí“ (znalosti) o sytému HACCP, o správné výrobní a hygienické praxi, o tom jak „to ve stravovacích provozech chodí“. Interní audit systému HACCP si můžete nechat provést „najatým expertem“, nebo můžete využít „služeb“ kolegyně z jiného provozu. Důležité je, aby interní audit prováděla „nezávislá osoba“ (osoba, která se na vytvoření systému HACCP nepodílela; osoba, která není za sytém HACCP odpovědná).
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím o odpověď na na tuto otázku:Kolik záchodu musí být v provozovně stravování pro spotřebitelé,když ve vyhlášce byl tento paragraf zrušen.Děkuji.Kubík!
Re: změna vyhlášky č.137
Možná že Vám dá odpověď tento výtah z vyhlášky
Vyhláška č. 137/ 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu
(8) V části ubytovacího zařízení, kde jsou poskytovány stravovací služby a kde je provozována společenská nebo kulturní činnost, musí být záchody odděleně pro muže a pro ženy s předsíní a umyvadlem, přičemž nejméně jedna záchodová kabina musí být řešena pro užívání osobami používajícími vozík pro invalidy. Požaduje se a) pro ženy jedno sedadlo na 10 žen, pro každých dalších 20 žen jedno další sedadlo,
b) pro muže jedno sedadlo a jedno pisoárové stání nebo mušle na 10 mužů, pro každých dalších 40 mužů jedno další sedadlo a jedno pisoárové stání nebo mušle.
(9) Podle ustanovení odstavce 8 se postupuje i u samostatných zařízení veřejného stravování.
(10) …..v samostatných zařízeních veřejného stravování musí být vybavena podtlakovým větráním, které musí být v provozu po celou jejich provozní dobu.
§ 59
Stavby škol, předškolních, školských a tělovýchovných zařízení
(5) Záchody a umývárny ve školách, školských a tělovýchovných zařízeních se zřizují odděleně podle pohlaví. Musí být umístěny tak, aby dostupná vzdálenost nepřesáhla 60 m. Záchody u výukových prostorů musí být vždy přímo osvětleny a větrány. Pro 80 chlapců musí být zřízena jedna záchodová kabina a pro 20 chlapců jedno pisoárové stání. Pro 80 dívek musí být zřízena jedna hygienická kabina a pro 20 dívek jedna záchodová kabina. V záchodových předsíních, které se užívají jako umývárny, se počítá jedno umyvadlo na 20 žáků. Nejméně jedna záchodová kabina musí být řešena pro užívání osobami používajícími vozík pro invalidy.
(6) Záchody a umývárny pedagogických a nepedagogických pracovníků nesmí být přístupné ze záchodů a umýváren žáků. Pro 20 osob musí být zřízena jedna záchodová kabina a jedno umyvadlo.
(7) Záchody a umývárny u předškolních zařízení musí být přístupné ze šatny a denních místností dětí. Nedělí se podle pohlaví a pro 5 dětí musí být zřízena 1 dětská mísa a 1 umyvadlo.
Re: změna vyhlášky č.137
Na tento problém jsem se ptala hned na začátku této diskuze a odpověď paní hygieničky si tam můžete přečíst. Dala jsem dotaz i mailem přímo naší paní hygieničce a ta mi odpověděla, že se máme držet evropské vyhlášky. Tam se nic konkrétního nepíše.
Re: změna vyhlášky č.137
Dobrý den. Jedním z hlavních a v podstatě nezbytných požadavků EU legislativy (852/2004) je i požadavek na větrání v provozovně, které musí zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Když nestačí větrání přirozené, je třeba instalovat nucené,…Tepelné zdroje jsou zdrojem par a pachů a proto (aby proudění vzduchu nesměrovalo ze znečištěné oblasti do čisté) by mělo být instalováno i zařízení k odsávání par a pachů (cílem je vyloučení nebo minimalizace kontaminace z ovzduší).
Re: změna vyhlášky č.137
také mě by zajímalo, jestli musí být nainstalované digestoře. Pokud v kuchyni není na stěnách plíseň, oken je dostatek, tak nevím. Myslím, že vzduchotechnika bývá větším zdrojem bakterií a nečistot, než trocha páry při vaření knedlíků.
Re: změna vyhlášky č.137
Pájo, nevím kolik vaříte obědů ? U nás v MŠ máme 150 dětí a v zimním období pokud se vařily knedlíky bez digestoře, to byla doslova hrůza, všude pára , voda, vlhko, i když byla kuchyň zavřená, chodba, která vede do kucyhaně, tam vše orosené. Jestli však máte 20 obědů, pak to asi nevadí. Ale my si vaření bez digestoře nedovedem představit. Takže u nás žádná „trocha“ páry nebyla.
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím, podívejte se na vyhlášku č. 137/1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu
§ 59. Možná by mohl být omezeně vhodný i
§53, odst. 8 – 10
Přečtě te si ještě Základní ustanovení tj. §1, 2, 3 (předmět úpravy, rozsah platnosti, atd…)
Možná se Vám informace v nich npasané mohou hodit.
Citatece výše uvedených paragrafů je moc obsáhlá a překonává možnosti vložení příspěvku.
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji za odpověď,přesto bych se ještě chtěl vrátit k tomuto tématu.Novelizovaná vyhláška 137 by měla podle slibů před vydáním této vyhlášky zmírnit přehnané požadavky.Zrušením §10,který povoloval společný záchod pro muže a ženy v provozovně do 10 míst se naopak při použití vyhl.137/1998 dle vašeho výkladu i naší p.hygieničky zpřísňuje.Rád bych slyšel ještě jiné názory.Děkuji!
Re: změna vyhlášky č.137
Na semináři dne 30.1.07 v Praze řekl Dr.Krýsa, že je možno zmrazovat cokoli, pak za to neseme odpovědnost. Zajímalo by mě, jestli o tom někdo ví něco bližšího. Co se například může svévolně zmrazovat? Čerstvé maso? Rozpracované jídlo? Pečivo? Dříve se to nesmělo, tak teď nevím…
Re: změna vyhlášky č.137
Zamrazovat můžemem, ale na -40 a toto zařízení nám jaksi chybí. Takže v mrazácích máme pouze kupované průmyslově zmražené zeleniny, kuřata apod.
Re: změna vyhlášky č.137
Tedy já Vám řeknu tedˇ je ve všem takový hokej, že nevím co se MÁ a co se NEMÁ. Nevím, co po me zaměstnavatel tedy „stát“ vlastně žádá. Kdo se má vyznat ve spoustě nových vyhlášek a zákonů, které jsou záhy zase rušeny. Ptám se : „KDO NÁM POMŮŽE ?“
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
pekárenské výrobky a knedlíky se nesmí zamrazovat vůbec
čerstvé výsekové maso taky ne. Zamrazování čerstvého masa řeší
veterinární vyhláška a ta konkrétně udává jaké množství na kolik stupńů
a za jakou dobu. Jde o tak přísná kritéria, která se dají splnit ve
velkovýrobně.
V případě, že čerstvé maso naporcujete a připravíte k tepelné úpravě
popřípadě rozpracujete a zmrazíte stáváte se výrobci polotovarů se
vřemi povinostmi, které k tomu náleží, Od označení názvem,značení dobou
výroby a spotřeby, uchovávání aj. Samozřejmě, ke každému druhu
polotovaru musí být zpracovány podrobné kritické body . Totéž platí pro
zamražována hotová jídla. Podmínky zmrazování jsou ve vyhl 602/2006 Sb.
o hyg. požadavcích na stravovací služby a činnosti epidemiologicky
závažných.
Přeji pěkný den
Re: změna vyhlášky č.137
No a jak to mám udělat, když jsme malé zařízení, přivezou mi 6kg masa, a 70 dkg mi zůstane po nanormování. Tak těch 70 dkg dáme do sáčku, sáček označíme datumem uložení a dáme do mrazáku. Jinak nevím co bych s tím masem dělala?
Re: změna vyhlášky č.137
Bohužel tím porušujete vyhlášku a myslím si,že pokuta za to nestojí.Já si nanormuji maso tak,aby nic nezůstalo,tj.větší porce,nebo použiju další den třeba do polévky nebo na pomazánku atd.S pozdravem Ivča.
Autor: Jana
Re: změna vyhlášky č.137
Ivčo jak si nanormujete větší porce? Stravuji MŠ a ZŠ pro MŠ máme 50 pro ZŠ 60 tím když někam přidám tak snad taky porušuji a když neporušuji tak přece překračuji normu a to se taky nesmí.Tak poradte jak?
Autor: ivča
Re: změna vyhlášky č.137
Nevím,jestli mi něco uniklo,ale nevím nic o zákazu normování větších porcí.Samozřejmě to poznačím do výdejky.S pozdravem Ivča.
Autor: hana
Re: změna vyhlášky č.137
Klidně můžete dát jeden den větší porci, další naopak menší. Závazný je finanční limit a plnění spotřebního koše. Ve výdejcce musíte poznamenat kolik vážila porce pro jednotlivé skupiny strávníků .
Autor: Jana
Re: změna vyhlášky č.137
Tak děkuji děvčata za vysvětlení
Autor: lll
Re: změna vyhlášky č.137
Souhlasím s www, ale bohužel si myslím, že nás v tom nechají opět plavat. Zdravím.
Re: změna vyhlášky č.137
Normujeme podle dodávky, objednávám průměrně 4 kg masa, když zbývá, povýším normu, když pochybí, dodávám kuřecí prsa. Máme v zásobě tácky, asi 400 – 600 g. Kuchařky jsem naučila nic nezamrazovat. I když to chvilku trvalo.
Re: změna vyhlášky č.137
Nejen v malém zařízení je to problém…ale já si myslím, že nanormování větší porce masa, pokud to nedělá pro strávníka o hodně navíc není problém a vůbec si myslím, že je to menší přestupek než mrazit….
změna vyhlášky č.137
Autor: Kamila
změna vyhlášky č.137
Chtěla bych se zeptat, která vyhláška a paragraf v současné době stanovuje požadavky na hygienické zařízení a šatny ve školní jídelně, pokud se nenachází v budově ZŠ. Zřizovatel zamkl jeden ze dvou záchodů pro děti s tím, že bude k dispozici pro obecní úřad. Zdá se mi nepřijatelné, aby mělo 50 dětí jeden společný záchod. Děkuji za Vaše reakce. Kamila
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Domnívám se,že žádná vyhláška ani předpis ministerstva zdravotnictví neřeší požadavky na hygienické zařízení a šatny ve školní jídelně, pokud se nenachází v budově ZŠ.
Autor: Hana
Re: změna vyhlášky č.137
Podle nové vyhlášky, kterou bych nazvala ZRUŠUJE SE, toho ke kontrole moc nezbývá.Co tedy vlastně v bezbřehosti současného stavu ve školním stravování bude od kontrolních orgánů kontrolováno?Co mám při svém tříhodinové úvazku vlastně ohledně hygieny dělat?Nějak mít zpracovaný HACCP,stříhat si nehty a vydávet jídlo 60°C teplé?Já nejsem podnikatel,jsem státní zaměstnanec a nejsem tu od toho,abych si vytvářela vlastní předpisy pro něco,co není moje.Jsem jenom něčí zaměstnanec a očekávám proto také nějaké vedení.Zvlášť,když se spekuluje o tom,že vedoucí,která pod sebou nemá více pracovníků nemá nárok na příplatek za vedení a není vlastně vedoucí.Nejsem právník, abych mohla ve vnitřním řádu správně zohlednit všechny možné i nemožné situace,které mohou ve stravování nastat.Paní hygieničko,odovězte prosím,ale konkrétně, jak to má být.
Autor: Dana
Re: změna vyhlášky č.137
Ale to se velice převelice mýlíte, když se domníváte, že toho ke kontrole ve stravovacích provozech moc nezbývá. Ba právě naopak. Kontrolor musí prostudovat na místě HACCP, který mu v zařízení předloží (ale rozhodně ne zpracovaný jen „nějak“) a potom si ověřuje, zda je v kuchyni skutečně podle něj postupováno. Tedy jednoduše řečeno všechny paragrafy zrušené v novele vyhlášky musí řešit kvalitně zpracovaný HACCP a aby měl svůj smysl, tak se jím také musí pracovníci v kuchyni řídit.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Víte je těžké odpovědět, jsem taky „jen státní zaměstnanec“, nejsem právník a taky si někdy kladu otázku, kdo vlastně vytváří desítky předpisů, které někdy nerada prosazuji při své práci. Ale ruku na srdce – myslíte vážně,že se nedá nic zlepšit ve „vaší“ kuchyni? Opravdu děláte maximum, nechci vám popisovat s čím se setkávávám při kontrole – např. když vám kuchařka např. řekne,že není v kuchyni od toho,aby po sobě uklidila,dělá si skladiště, protože různé obaly se můžou hodit, když najdu mletého masa,které měly dostat děti – ale ona ví,že by toho tolik nesnědly apod. Je toho více a vám přeji vše dobré v novém roce a trochu lepší náladu.Pěkný den.
Autor: Hana
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji za odpověď a jsem upřímě ráda,že se věnujete našim dotazům.Vážím si toho,že se nám snažíte poradit.Ale ještě se vrátím ke svému původnímu dotazu.Pracuji v jídelně skoro dvacet let a tudíž pamatuji i dobu před revolucí.Zatím,v součinnosti s ředitelkou MŠ, jsem vždy věděla, co se po nás chce, co musím dodržovat,na co si dávat pozor a nikdy jsem neměla problémy s kontrolami z hygieny.Poslední roky je situace stále horší a horší co se legislativy týče.Přestávám se orientovat v požadavcích mého zaměstnavatele,tedy státu,co vlastně chce.To, že má být čisto,kuchařky čisté a umyté,umyté pracovní plochy,potraviny řádně uskladněné atd., to přece víme všechny.Ale jak toto nyní papírově ošetřit, aby byla případná kontrola spokojená?Každá provozovna bude mít jinak zpracovaný HACCP a co bude vlastně dobře?Protože školní jídelny vykonávají pouze jedinou činnost, a to je vaření.Proč si máme vytvářet vlastní návody pro potupy, které děláme všechny?Právníci se nemohou dohodnout ani o zákoníku práce,co vlastně znamenají jednotlivá slova v něm, a my máme být kompetentní k vytváření vlastních přepisů na svém zařízení a sami správně porozumět evropskému nařízení.Vadí mi přenesení veškeré odpovědnosti na vedoucí jídelny, zvláště malých zařízení.
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
Myslím, že v tomto případě je věc upravena v příloze nařízení ES č. 852/2004. Sice trochu obecně – jak už to bývá, má-li unie 27 států – ale přece. Zde je napsáno toto:
„K dispozici musí být dostatečný počet splachovacích záchodů připojených na účinný kanalizační systém. Záchody nesmí vést přímo do prostor, kde se manipuluje s potravinami.“
Tož to sice není přesný výčet čísel, ale zase to nechává možnost volby.
Autor: Marek
Re: změna vyhlášky č.137
Toto ustanovení o dostatečném počtu splachovacích záchodů se týká pouze WC pro personál!
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
To si nejsem jista – kde jste se to docetl?
Autor: Anna
Re: změna vyhlášky č.137
Nemůžu nikde najít přílohu č. 5 novelizované a vlastně i staré vyhlášky 137 ohledně odběru vzorků. Díky za odpověď.
Autor: Vena
Re: změna vyhlášky č.137
Jak píše ve svém článku pan Ludvík, ve Sbírce zákonů.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Musíte si najít přílohu č.5 u staré vyhlášky č.137/2004 Sb., pěkný den.
Autor: lena
Re: změna vyhlášky č.137
je povinnost odebírat vzorky, jsem zmatená z novelizace vyhl., minulý rok jsme je neodebírali, 4 x u nás byla na kontrole hygiena a pokaždé říkali, že není povinnost je odebírat, platí to i letos? děkuji
Autor: Klára
Re: změna vyhlášky č.137
Stále platí zákon 258/2000 Sb.
Autor: Erik
Re: změna vyhlášky č.137
V dnešní době není radno spoléhat se, co nám kdo řekne či neřekne,ale naučit se spoléhat sám na sebe. Stačí nahlédnout do příslušného zákona – 258/2000 Sb., který není třeba nikde shánět ani za něj utrácet, ale jednoduše si jej pročíst na internetu ve Sbírce zákonů.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Pozor na slovíčkaření – § 39 Vyhl.č.602/2006 Sb., není zde uvedeno slůvko… musí…
ale při odběru vzorků vyrobených atd….,takže neodebírejte pokud vám to nenařídí OOVZ (orgán ochrany veřejného zdraví – hygiena) v případě , že naříd, í musíte najít přílohu č.5 a odebírat podle této přílohy (je u staré vyhl.č137/2004 Sb.,)
Autor: Radana
Re: změna vyhlášky č.137
Chtěla bych svou otázku směřovat na pana Ludvíka, pokud mi nude umět odpovědět.
Jak si vysvětlit v novele vyhlášky § 53 odst. 2):“ U staveb, které jsou kulturními památkami, se požadavky na svělou výšku pracovišť podle ustanovení § 4 odst. 2 až 4 uplatní jen tehdy, pokud to stavebně technické důvody nevylučují „, když citovaný § 4 byl zrušen?
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Upozorňuji!!
Najdete si na www Ministerstva vnitra vyhlášku č.602/2006 Sb., TA PLATÍ. Zde inzerovaná (v sekci právo) s podpisem Součkové není aktuální.
Autor: Pavel Ludvík
Re: změna vyhlášky č.137
Paní hygieničko, je aktuální. V sekci Právo je aktualizované současné znění vyhl. 137 (podle vyhl. 602), z něhož si všichni mohou udělat představu o rozsahu změn. Což z vyhl. 602 dost dobře nelze.
Autor: Radana
Re: změna vyhlášky č.137
To má být jako odpověď pro mě?
Vždyť je to nesmysl, vy jste zřejmě vůbec nečetla příspěvek pana Ludvíka, kde uvádí, že tento sever jako jeden z prvních uvádí aktualizované znění – tedy vyhlášku 137/2004 v platném znění!!
Působíte na mě, že vůbec nevíte co to je !
Autor: Pavel Ludvík
Re: změna vyhlášky č.137
Považuji to za úlet zákonodárce, který toto zapomněl z vyhlášky odstranit.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Nemyslela jsem to ve zlém,ale právě,že je tam „ten úlet“,tak jsem doporučila stránky MV.Pěkný den.
Autor: Pavel Ludvík
Re: změna vyhlášky č.137
Nebral jsem to ve zlém. Diskuse naopak poskytla dobré náměty, přidali jsme do Práva i vyhl. 602, i požadovanou přílohu 5. Paní hygieničko, nemohla byste se mi ozvat na můj redakční mail ohledně interních konzultací a příp. spolupráce s redakcí?Děkuji.
Autor: Fanda
Re: změna vyhlášky č.137
Já bych to nezamlouvala, Radana položila kvalifikovanou otázku a je vidět, že na rozdíl od vás aktualizované znění vyhlášky 137/2004 četla!
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Věřte,že i já jsem četla a proto ta reakce, vyhl.č.602/2006 Sb., nemá § 53,pěkný den.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Vím,že se ptáte jiného,ale přesto dovolte..opravdu jsi najděte vyhl.č.602/2006 ze dne 18.prosince a tam § 53 není, tudíž nemusíte se zbytečně zatěžovat.Pěkný den přeji.
Autor: lena
Re: změna vyhlášky č.137
hledám marně,kde je napsaná povinnost odběru vzorků ve 258/2000, prosím o poradu zda je od tohoto roku povinnost odebírat nebo ne. Díky
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Taky jsem v zákoně 258/2000 nikde povinnost
odebírat vzorky nenašla. Mám však za to, že pro běžné školní jídelny tato povinnost není. Vaříme denně asi 450 porcí a vzorky neodebíráme.Hygiena by stejně k tomuto nepřhlížela, kdyby nastal nějaký problém. Kdysy jsem i znala předpis, který odběr vzorků ruší ,ale nějak se mě tahle informace vykouřila z hlavy. Když bude někdo chytřejší a pamatuje si ho , budu ráda, když se s námi o tuto informaci podělí.l
Autor: Nela
Re: změna vyhlášky č.137
Nevím jak kde, ale u nás hygiena při problémech bere na vzroky ohled. Povinnost je uchovávat sice není, ale my je přesto uchováváme a už nám to jednou pomohlo. Vypukla salmonela, sami jsme zavolali hygienu, ta provedla kontrolu, odvezla si naše vzorky a za několik dní jsme dostali dopis, že problém nevznikl v naší kuchyni. S tímto dopisem jsme seznámili rodiče. Nakonec se zjistilo, že salmonela vznikla při rodinné oslavě.
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Zajímavé…postupujete podle přílohy č.5 Vyhl.č.137/2004 Sb.?
Autor: Jana
Re: změna vyhlášky č.137
Nepochopila jsem Zajímavé….. Můžete mi to prosím objasnit? Asi špatně chápu, ale mi na tom nic zajímavého nepřipadá.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Promiňte,to byla trochu ironie, protože si osobně myslím,že by bylo velmi diskutabilní zpracovat tyto vzorky,ale když chcete odebírejte si je (nemáte problém s vyučtováním – není to hyg. problém,ale vím,že je řada vedoucích na to poukazovala) .Pěkný den
Autor: Anna
Re: změna vyhlášky č.137
Vracím se k příloze č. 5 vyhlášky 137/2004 Sb.
Na netu mi to ukzauje že některé přílohy nejsou v digitální podobě. Prosím o přesný odkaz na starou vyhlášku, kde najdu i znění přílohy č. 5 Děkuji
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
Taky jsem jí nenašla v digitální formě, budete muset asi okopírovat ze Sbírky zákonů – vyhl. č.137/2004 Sb.,.Pěkný den.
Autor: fialka
Re: změna vyhlášky č.137
Na www.ministerstvavnitra.cz dále.sbírka zákonů -rok2004 -částka45 a je to až uplně na konci, doufám,že se vám to podaří podle tohoto návodu najít.
Autor: fialka
Re: změna vyhlášky č.137
Ještě bych chtěla ale dodat, že povinnost odebírat vzorky není, jen když nařídí hygiena.Pokud si je neodebíráte na svoji ochranu.Přeji úspěšné hledání.
Autor: wiky
Re: změna vyhlášky č.137
My si vzorky na MŠ odebíráme, i když, kdyby někdy NEDEJ bože něco, aby byl, ještě nějaký důkaz, ale bylo mi řečeno, že by nám to stejně k ničemu nebylo. Ale mi to pořád děláme, protože u nás si děti mažou pomazánkou sami pečivo při dopolední svačině, mě se to nelíbí, ale nic s tím nenadělám, je to přání paní ředitelky, protože jsme přihlášení do projektu „ZDRAVÁ mš“. A mimochodem, paní hygieničko , jaký názor máte na tuto přípravu svačin dětmi, budu ráda, když mi odpovíte. Stejně nechápu, proč zrušili odběr vzorků, dříve za to byly pokuty jak hrom pokud nebyly. Paní hygieničko, prosím a odpovězte. Díky a hezký večer.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Plošné odebrání vzorků se zrušilo pokud si dobře pamatuji na základě „zbytečnosti“ – byly neprůkazné a ekonomicky náročné.
Osobně nemám nic proti tomu,aby se děti naučily základy sebeobsluhy. Z hlediska hygienického je zde však riziko – společná miska s pomazánkou, do které děti budou sahat noži (které mohou kontaminovat – olizují je,spadne na zem apod.) nebo prstíky může být zdrojem nákazy.Já sama jsem v jedné školce musela na toto riziko upozornit (výskyt průjmového onemocnění). .Pokud se týká vzorku – je zrušena povinnost uchovávat vzorky a nevím do jaké míry Vámi odebrané vzorky by byly průkazné.Přeji pěkný den
Autor: Wiky
Re: změna vyhlášky č.137
Chtěla bych vědět , odpověď je od paní hygieničky ? Já jen , že je v příspěvku jen číslo. Díky za odpověď. Ale potom prosím o radu jak se máme ochránit, abychom my v kuchyni byly s děvčaty bez rizika, pokud by nedej bože došlo ke kontaminaci ? Díky za odpovědˇ. A hezký víkend.
Autor: jindra
Re: změna vyhlášky č.137
vzorky se odebirat už vubec nemusí,ale ja nechapu jedno když ,paní vedoucí chce po nás dodržovat HACCAP,ale ještě nam nikdo nevysvětlil,nebo nevytvořil program
Autor: Dana=hygienička1
Re: změna vyhlášky č.137
Takže k ukončení diskuse o odběru vzorků ocituji příslušné pasáže tykající se této problematiky ze zákona č. 258/2000 Sb. v platném znění:
§ 24 odst. 1 písm.g)
Osoba provozující stravovací službu je dále povinna dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem ( to je konkrétně § 39 příl. č. 5 vyhl. č. 137/2004 Sb., v platném znění)
§ 82 odst. 2 písm. p)
Krajské hygienické stanici náleží
nařídit osobě provozující stravovací službu odběr a uchovávání vzorků podávaných pokrmů, je-li to potřebné pro zajištění zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů nebo z důvodů podezření na vznik infekčního onemocnění z pokrmů, a určit rozsah a dobu plnění této povinnosti; postup při odběru a uchování vzorků pokrmů upraví prováděcí právní předpis
Autor: Radka
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji panu Ludvíkovi a všem, kteří „NÁS“ upozornili, že vůbec nějaká Výhláška 602/2006 existuje, a paní hygieničkám za podrobnou informaci zda-li vzorky odebírat, či nikoliv. Na Ostravsku byla metodička zrušena, takže každý si pomáhej jak umíš. Ještě jednou všem velké díky a přeji pohodový a usměvavý nejen dnešní den, ale celý rok 2007.
Autor: Dana=hygienička1
Re: změna vyhlášky č.137
Bohužel, paní „hygienička“ skutečně nepochopila, že vyhláška č. 602/2006 vyhlášku č. 137/2004 Sb., nenahrazuje, ale pouze ji m ě n í !
Tudíž, vzhledem k tomu, že ve vyhl. č. 602/2006 není nic o tom, že by se § 53 vyhl. č. 137/2004 rušil, tedy p l a t í !!!
Proto je dobré přečíst si p l a t n é z n ě n í, které bylo jako jedním z prvních uveřejněno právě tímto serverem.
Autor: Dana=hygienička1
Re: změna vyhlášky č.137
Ještš si dovolím „jednu technickou“ pro pana Ludvíka:
§ 50 novelizované vyhlášky má správně znít:
Pro provozování stravovacích služeb, výrobu potravin a uvádění potravin do oběhu platí tyto zásady osobní hygieny:
(dále již správně)
Autor: Zdena
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím pana Ludvíka o opravu znění § 50 v novele vyhlášky č. 137/2004 Sb., abychom si mohli stáhnout správnou verzi.
Děkuji předem.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
….
Autor: Lukáš
Re: změna vyhlášky č.137
Tak si stáhněte aktuální znění vyhlášky přímo z Portálu veřejné správy: http://portal.gov.cz/zakon/137/2004
Autor: Dagmar
Re: změna vyhlášky č.137
Jsem velice ráda, že s námi diskutuje i paní hygienička a tímto ji velice zdravím za všechny návštěvníky portálu, ale dovolte obrátit pozornost jiným směrem. Jak budeme řešit § 25 Vyhlášky 602/06 Sb. o určování doby spotřeby pokrmů osobou provozující stravovací službu v rámci postupů HACCP ? Je nutné zasáhnout do projektů a jiné další nutné kroky.
Autor: majka
Re: změna vyhlášky č.137
Nepřipadá mi, že by v tom měl být nějaký problém. Nám vyhovuje doba 4 hodiny, jak byla stanovena v předchozí vezzi vyhlášky a po tuto dobu jsme schopni zaručit nezávadnost pokrmů, tak si ji stanovím v HACCP takto, komu vyhovuje doba při dodržení nezávadnosti, tak ať si ji stanoví jinak,ne? Předpisy EU jsou prostě benevolentnější, v konečné fázi ale je vždy spotřebitel, kterého nesmíme v žádném případě ohrozit. To nám musí pořád někdo něco přikazovat? A co se týče teplot, tam bych spíše než snížení teploty vydávaných teplých pokrmů přivítala, kdyby už někdo konečně zdravým rozumem posoudil to, že salát při teplotě 8 stupňů je v kombinaci s teplým pokrmem nepoživatelný. Byla bych pro verzi vyrobit salát, ihned po vyrobení uchovat v chladu až do výdeje a pak okamžitě vydat. Přeji hezký den a nehledejme problémy tam, kde vlastně nejsou.
Autor: Alena
Re: změna vyhlášky č.137
Konečně rozumná řeč. Děkuji
Autor: Jitka
Re: změna vyhlášky č.137
Možná vám budu připadat jako magor, ale přečetla jsem si vyhlášku 137/2004 ze dne 27.12.2006 i vyhl. 602/2006, a z toho jsem pochopila, že vzorky se mají odebírat. Je to skutečně tak nebo ne? Tam se nikde nemluví, ž e vzorky se neodebírají, ale přímo se určuje jak se mají odebírat, proto vás prosím, napiště tedy /já jsem z toho vůl/ jestli vzorky jídel ano nebo ne. Děkuji.
Autor: Fanda
Re: změna vyhlášky č.137
Vážně něco na tom magorovi něco bude, stačí si přečíst příspěvky jen o kousek výše!
Autor: Romana
Re: změna vyhlášky č.137
Paní Jitko, vzorky se odebírat nemusejí, už tady o tom psala paní hygienička. V tom zákoně nikde není napsáno slovíčko ,,musí“, takže vzorky neřešte.
Autor: Pavlína
Re: změna vyhlášky č.137
Dobrý den,ráda bych se zeptala,při jaké teplotě se musí vydávat zeleninové saláty,nebo studené pomazánky či kompoty.Dočetla jsem se na VIS program KrBo a novela vyhlášky č.137/2004 Sb.,že vydávání pokrmů studené kuchyně není omezeno žádným způsobem,limitujícím faktorem je zdravotní nezávadnost pokrmu.Znamená to tedy,že nemusí mít 8 stupňů ? Děkuji
Autor: Lucie
Re: změna vyhlášky č.137
Vzorky neodebírat automaticky-jenom pokud to nařídí KHS a v tom případě dodržovat přílohu č.5 vyhlášky č.137/2004 v platném znění (ve znění vyhl.602/2006) –
§ 24 odst. 1 písm.g) zákona č.258/2000 Sb.: Osoba provozující stravovací službu je dále povinna dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem ( to je konkrétně § 39 příl. č. 5 vyhl. č. 137/2004 Sb., v platném znění) .
§ 82 odst. 2 písm. p) zákona č.258/2000 Sb.: Krajské hygienické stanici náleží nařídit osobě provozující stravovací službu odběr a uchovávání vzorků podávaných pokrmů, je-li to potřebné pro zajištění zdravotní nezávadnosti podávaných pokrmů nebo z důvodů podezření na vznik infekčního onemocnění z pokrmů, a určit rozsah a dobu plnění této povinnosti; postup při odběru a uchování vzorků pokrmů upraví prováděcí právní předpis.
Autor: Kamila
Re: změna vyhlášky č.137
Jak jsem pochopila z nové vyhlášky, nemusíme dělat vzájemný audit mezi jídelnami. Máte na to stejný názor?
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
Audit mezi jídelnami dělat nemusíte. Je ale třeba provést externí audit a jak to uděláte je na vás. Jedna z forem je i audit mezi jídelnami.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Kde máte napsáno, že musí být audit externí. Příloha č. 4 je zrušena.
Autor: Lucie
Re: změna vyhlášky č.137
Je potřeba rozlišovat mezi auditem vnitřním (interním) a certifikovaným(externím). Certifikovaný audit musí provádět osoba s certifikátem pro tuto činnost. Je potřeba rozlišovat mezi auditem vnitřním (interním) a certifikovaným(externím). Certifikovaný audit musí pochopitelně provádět osoba s certifikátem pro tuto činnost. Vnitřní audit je systematické a nezávislé hodnocení úrovně systému kritických bodů a jeho souladu s plánem systému kritických bodů prováděné pracovníky, kteří nejsou za vytvořený systém kritických bodů přímo odpovědni.
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
Howgh. Zcela přesné…
Autor: Zdenka
Re: změna vyhlášky č.137
Možná zcela přesné, ale nic neříkající…
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
No teď mi ale poraďte, kde toho auditora s certifikátem vzít?
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Myslím že i VIS nabízí tuto službu.
Autor: Zdenka
Re: změna vyhlášky č.137
Myslím si, že externí audit není nutný – nikde nařízený. Pro kritické body ale snad ještě platí vyhl. 147/98 Sb. o způsobu stanovení kritických bodů.
Autor: Lucie Janotová
Re: změna vyhlášky č.137
Vnější (externí) audit (ať už certifikační nebo audit třetí stranou), není v rámci ověřovacích postupů systému kritických bodů povinný. Certifikace systému HACCP (a tedy „absolvování“ certifikačního a následných recertifikačních auditů) je dobrovolná.
V rámci ověřovacích postupů „plného systému HACCP“ je prováděn audit interní. Osoba provádějící interní audit nemusí mít žádný certifikát (nemusí být certifikovaným auditorem), ale musí mít „určité povědomí“ (znalosti) o sytému HACCP, o správné výrobní a hygienické praxi, o tom jak „to ve stravovacích provozech chodí“. Interní audit systému HACCP si můžete nechat provést „najatým expertem“, nebo můžete využít „služeb“ kolegyně z jiného provozu. Důležité je, aby interní audit prováděla „nezávislá osoba“ (osoba, která se na vytvoření systému HACCP nepodílela; osoba, která není za sytém HACCP odpovědná).
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
Ano, vyhláška č. 147/1998 Sb. platí stále a beze změn.
Autor: kamila
Re: změna vyhlášky č.137
děkuji Vám za reakce a rady.
Autor: kubík
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím o odpověď na na tuto otázku:Kolik záchodu musí být v provozovně stravování pro spotřebitelé,když ve vyhlášce byl tento paragraf zrušen.Děkuji.Kubík!
Autor: Janka
Re: změna vyhlášky č.137
Dostatečný počet. Nic víc nic míň.
Autor: Ivan
Re: změna vyhlášky č.137
Možná že Vám dá odpověď tento výtah z vyhlášky
Vyhláška č. 137/ 1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu
(8) V části ubytovacího zařízení, kde jsou poskytovány stravovací služby a kde je provozována společenská nebo kulturní činnost, musí být záchody odděleně pro muže a pro ženy s předsíní a umyvadlem, přičemž nejméně jedna záchodová kabina musí být řešena pro užívání osobami používajícími vozík pro invalidy. Požaduje se a) pro ženy jedno sedadlo na 10 žen, pro každých dalších 20 žen jedno další sedadlo,
b) pro muže jedno sedadlo a jedno pisoárové stání nebo mušle na 10 mužů, pro každých dalších 40 mužů jedno další sedadlo a jedno pisoárové stání nebo mušle.
(9) Podle ustanovení odstavce 8 se postupuje i u samostatných zařízení veřejného stravování.
(10) …..v samostatných zařízeních veřejného stravování musí být vybavena podtlakovým větráním, které musí být v provozu po celou jejich provozní dobu.
§ 59
Stavby škol, předškolních, školských a tělovýchovných zařízení
(5) Záchody a umývárny ve školách, školských a tělovýchovných zařízeních se zřizují odděleně podle pohlaví. Musí být umístěny tak, aby dostupná vzdálenost nepřesáhla 60 m. Záchody u výukových prostorů musí být vždy přímo osvětleny a větrány. Pro 80 chlapců musí být zřízena jedna záchodová kabina a pro 20 chlapců jedno pisoárové stání. Pro 80 dívek musí být zřízena jedna hygienická kabina a pro 20 dívek jedna záchodová kabina. V záchodových předsíních, které se užívají jako umývárny, se počítá jedno umyvadlo na 20 žáků. Nejméně jedna záchodová kabina musí být řešena pro užívání osobami používajícími vozík pro invalidy.
(6) Záchody a umývárny pedagogických a nepedagogických pracovníků nesmí být přístupné ze záchodů a umýváren žáků. Pro 20 osob musí být zřízena jedna záchodová kabina a jedno umyvadlo.
(7) Záchody a umývárny u předškolních zařízení musí být přístupné ze šatny a denních místností dětí. Nedělí se podle pohlaví a pro 5 dětí musí být zřízena 1 dětská mísa a 1 umyvadlo.
Autor: Kamila
Re: změna vyhlášky č.137
Na tento problém jsem se ptala hned na začátku této diskuze a odpověď paní hygieničky si tam můžete přečíst. Dala jsem dotaz i mailem přímo naší paní hygieničce a ta mi odpověděla, že se máme držet evropské vyhlášky. Tam se nic konkrétního nepíše.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
U nás máme 2 wc pro ženy a 1 + mušle pro pány při kapacitě 800 strávníků a stačí to.Nikdy žádná kontrola neměla námitek.
Autor: Eva
Re: změna vyhlášky č.137
Musí být podle vové vyhlášky č.137 digestoře nad každou varnou jednotkou,když se zrušila vyhláška 107 která to ukládala ?
Autor: Gorg
Re: změna vyhlášky č.137
Jste se právě probudila?
Víte vůbec jak dlouho už je vyhláška č. 107 zrušena?
Autor: eva
Re: změna vyhlášky č.137
Dík za radu, já se neptala jak dlouho je zrušena vyhláška 107 ,ale na digestoře .
Autor: Lucie
Re: změna vyhlášky č.137
Dobrý den. Jedním z hlavních a v podstatě nezbytných požadavků EU legislativy (852/2004) je i požadavek na větrání v provozovně, které musí zajistit dostatečnou výměnu vzduchu. Když nestačí větrání přirozené, je třeba instalovat nucené,…Tepelné zdroje jsou zdrojem par a pachů a proto (aby proudění vzduchu nesměrovalo ze znečištěné oblasti do čisté) by mělo být instalováno i zařízení k odsávání par a pachů (cílem je vyloučení nebo minimalizace kontaminace z ovzduší).
Autor: PAJA
Re: změna vyhlášky č.137
také mě by zajímalo, jestli musí být nainstalované digestoře. Pokud v kuchyni není na stěnách plíseň, oken je dostatek, tak nevím. Myslím, že vzduchotechnika bývá větším zdrojem bakterií a nečistot, než trocha páry při vaření knedlíků.
Autor: Evča
Re: změna vyhlášky č.137
Pájo, nevím kolik vaříte obědů ? U nás v MŠ máme 150 dětí a v zimním období pokud se vařily knedlíky bez digestoře, to byla doslova hrůza, všude pára , voda, vlhko, i když byla kuchyň zavřená, chodba, která vede do kucyhaně, tam vše orosené. Jestli však máte 20 obědů, pak to asi nevadí. Ale my si vaření bez digestoře nedovedem představit. Takže u nás žádná „trocha“ páry nebyla.
Autor: Ivan
Re: změna vyhlášky č.137
Prosím, podívejte se na vyhlášku č. 137/1998 o obecných technických požadavcích na výstavbu
§ 59. Možná by mohl být omezeně vhodný i
§53, odst. 8 – 10
Přečtě te si ještě Základní ustanovení tj. §1, 2, 3 (předmět úpravy, rozsah platnosti, atd…)
Možná se Vám informace v nich npasané mohou hodit.
Citatece výše uvedených paragrafů je moc obsáhlá a překonává možnosti vložení příspěvku.
Autor: kubík
Re: změna vyhlášky č.137
Děkuji za odpověď,přesto bych se ještě chtěl vrátit k tomuto tématu.Novelizovaná vyhláška 137 by měla podle slibů před vydáním této vyhlášky zmírnit přehnané požadavky.Zrušením §10,který povoloval společný záchod pro muže a ženy v provozovně do 10 míst se naopak při použití vyhl.137/1998 dle vašeho výkladu i naší p.hygieničky zpřísňuje.Rád bych slyšel ještě jiné názory.Děkuji!
Autor: Geňa
Re: změna vyhlášky č.137
Na semináři dne 30.1.07 v Praze řekl Dr.Krýsa, že je možno zmrazovat cokoli, pak za to neseme odpovědnost. Zajímalo by mě, jestli o tom někdo ví něco bližšího. Co se například může svévolně zmrazovat? Čerstvé maso? Rozpracované jídlo? Pečivo? Dříve se to nesmělo, tak teď nevím…
Autor: Tereza
Re: změna vyhlášky č.137
No – myslím, že ta otázka měla být směřována na pana doktora hned 30.1. se žádostí, aby to blíže vysvětlil…
V každém případě je nepřípustné znovu zmrazovat rozmrazené potraviny.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Zamrazovat můžemem, ale na -40 a toto zařízení nám jaksi chybí. Takže v mrazácích máme pouze kupované průmyslově zmražené zeleniny, kuřata apod.
Autor: www
Re: změna vyhlášky č.137
Tedy já Vám řeknu tedˇ je ve všem takový hokej, že nevím co se MÁ a co se NEMÁ. Nevím, co po me zaměstnavatel tedy „stát“ vlastně žádá. Kdo se má vyznat ve spoustě nových vyhlášek a zákonů, které jsou záhy zase rušeny. Ptám se : „KDO NÁM POMŮŽE ?“
Autor: hygienička
Re: změna vyhlášky č.137
pekárenské výrobky a knedlíky se nesmí zamrazovat vůbec
čerstvé výsekové maso taky ne. Zamrazování čerstvého masa řeší
veterinární vyhláška a ta konkrétně udává jaké množství na kolik stupńů
a za jakou dobu. Jde o tak přísná kritéria, která se dají splnit ve
velkovýrobně.
V případě, že čerstvé maso naporcujete a připravíte k tepelné úpravě
popřípadě rozpracujete a zmrazíte stáváte se výrobci polotovarů se
vřemi povinostmi, které k tomu náleží, Od označení názvem,značení dobou
výroby a spotřeby, uchovávání aj. Samozřejmě, ke každému druhu
polotovaru musí být zpracovány podrobné kritické body . Totéž platí pro
zamražována hotová jídla. Podmínky zmrazování jsou ve vyhl 602/2006 Sb.
o hyg. požadavcích na stravovací služby a činnosti epidemiologicky
závažných.
Přeji pěkný den
Autor: Jitka
Re: změna vyhlášky č.137
No a jak to mám udělat, když jsme malé zařízení, přivezou mi 6kg masa, a 70 dkg mi zůstane po nanormování. Tak těch 70 dkg dáme do sáčku, sáček označíme datumem uložení a dáme do mrazáku. Jinak nevím co bych s tím masem dělala?
Autor: ivča
Re: změna vyhlášky č.137
Bohužel tím porušujete vyhlášku a myslím si,že pokuta za to nestojí.Já si nanormuji maso tak,aby nic nezůstalo,tj.větší porce,nebo použiju další den třeba do polévky nebo na pomazánku atd.S pozdravem Ivča.
Autor: Jana
Re: změna vyhlášky č.137
Ivčo jak si nanormujete větší porce? Stravuji MŠ a ZŠ pro MŠ máme 50 pro ZŠ 60 tím když někam přidám tak snad taky porušuji a když neporušuji tak přece překračuji normu a to se taky nesmí.Tak poradte jak?
Autor: ivča
Re: změna vyhlášky č.137
Nevím,jestli mi něco uniklo,ale nevím nic o zákazu normování větších porcí.Samozřejmě to poznačím do výdejky.S pozdravem Ivča.
Autor: hana
Re: změna vyhlášky č.137
Klidně můžete dát jeden den větší porci, další naopak menší. Závazný je finanční limit a plnění spotřebního koše. Ve výdejcce musíte poznamenat kolik vážila porce pro jednotlivé skupiny strávníků .
Autor: Jana
Re: změna vyhlášky č.137
Tak děkuji děvčata za vysvětlení
Autor: lll
Re: změna vyhlášky č.137
Souhlasím s www, ale bohužel si myslím, že nás v tom nechají opět plavat. Zdravím.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Kontrolní orgány Vám to pak vysvětlí a taky Vás v tom pěkně vydusí.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
Nevysvětlí, ale dobře vydusí.
Autor: Spam
Re: změna vyhlášky č.137
Bohužel nevysvětlí, protože se už v tom sami neorientují.
Autor: Anonymní
Re: změna vyhlášky č.137
pokud chcete něco mrazit, musíte mít zakoupený šoker.Jinak se nesmí nic.
Autor: Radka
Re: změna vyhlášky č.137
Normujeme podle dodávky, objednávám průměrně 4 kg masa, když zbývá, povýším normu, když pochybí, dodávám kuřecí prsa. Máme v zásobě tácky, asi 400 – 600 g. Kuchařky jsem naučila nic nezamrazovat. I když to chvilku trvalo.
Autor: Radka
Re: změna vyhlášky č.137
Ještě dodám, že dodavatel při objednávce 4 kg masa přiveze třeba 3,80 nebo 4,30 kg. V malém zařízení je to pak problém.
Autor: Jaja
Re: změna vyhlášky č.137
Nejen v malém zařízení je to problém…ale já si myslím, že nanormování větší porce masa, pokud to nedělá pro strávníka o hodně navíc není problém a vůbec si myslím, že je to menší přestupek než mrazit….