Zpracování nespotřebovaného masa
Můžeme pokuď nezpracujeme maso, zbytek nakrájet na plátky nebo kostičky, případně celé označit datumem a dát do mrazáku?Po té v co nejbližší době spotřebovat.Jak ošetřit v HACCP?
Jak zmrazovat? Díky za odpověď
Mám v HACCP zavedeno zamrazení. Děláme balíček po 1 kg a napíšu datum,váhu a snažím se,co nejdříve zpracovat. Mám v HACCP i rozmrazování. Na školení nám doporučovala hygienička,volné rozmrazování v lednici. Přeji hezký den
Dobrý den, můžete mi poradit jak to máte v HACCP ošetřeno. Mám vypracovaný HACCP od hygieničky, ale co se týká zmrazování masa, tam nemám vůbec nic.
Jinak díky moc za odpověď a přeji hezký den.
Např. takto :
TECHNOLODICKÝ POSTUP ZAMRAŽOVÁNÍ MASA
1)Maso – polotovar – plátky, kostky
2)Vložíme do mikroténového sáčku nebo uzavíratelné nádoby o váze do 1kg
3)Popis – druh masa,datum zpracování ,váha
4)Skladujeme v mrazícím boxu při -18°C
5)Maximálně 3.měsíce od zamražení
Pokud máte od hygieničky, tak asi od soukromé, my nikdy HACCP nestanovujeme :-). Pěkný den.
Zapomněla jsem zdůraznit::
Zamrazování syrového masa je možné pouze v malém množství, např: když se děti odhlásí a objednané maso není možné spotřebovat.
Zamrazování syrového masa v celé dodávce pro školní jídelnu není možné – školní kuchyň nemá k tomu odpovídající technologické vybavení – šokér.
od naší hygieničky máme vypracované stručné pokyny pro společné stravování, kde je uvedeno: – sami si NESMÍTE vůbec NIC ZAMRAZIT !!!!(výpěstky ze školní zahrady,pečivo,koupenou kořenovou zeleninu-očištěnou,nakrouhanou ani zbytek masa !!!!!) . – rozmrazování = pouze a zásadně v chladničce, při teplotě nejvýše + 4 0C (týká se pouze surovin, které byly dodány zamražené).
Dobrý den,musím oponovat Andy. V září jsem měla kontrolu hygieny a bylo mi vysloveně rečeno,pokud si napíšu postup do HACCP,tak není problém. Myslím,že paní hygienička předemnou napsala přesně,co k tomu potřebujete. Přeji hezký den
Záleží asi na hygieničce. Od naší máme tyto pokyny, které jsem psala výše. Takže je asi se dobré domluvit přímo s vlastní hygieničkou. Jen je mi záhadou, že každá na to má jiný názor. Pro všechny by měly platit stejné podmínky. Ale s tím asi nic neudělám.
Asi tak.Já jsem se té naší také zeptala na zamražování masa.Řekla mi,že by to absolutně netolerovala,protože nejsme vybaveni na zamražování. Mrazák,který máme,smíme používat jen na potraviny už zmražené.Ani kdybych popsala postup v HACCP,balíček označila,nebude to tolerovat.Prý bych musela mít i originální štítek od dodavatele. Tak se nehádám,toleruji to,co řekla a nepídím se dál,zda smím či ne,za pokutu mi to nestojí.
Dobrý večer,
písemně se informujte na vaší hygienické stanici :-).
Autor: Sartuna
Dobrý den,
také bych měla dotaz k zamražování masa, ale jinak. Koupila jsem od dodavatele maso mražené, ale na krabici je přilepený lístek s tím, že původně bylo maso chlazené – prodáno 13.12.2012, spotřebujde do 29.12.2012 a hned vedle je nálepka – výsekové maso, hluboce zmrazené, datum zmražení 20.12.12, datum min.trvanlivosti 20.12.14. To mě přijde opravdu zvláštní, takže oni si koupí maso chlazené, pak zjistí, že ho neprodají a šup s ním do mrazáku, kde může být až dva roky. Je toto opravdu možné??
Autor: hygienička
Dobrý den,
neuražte se, ale proč, jste to maso převzala – koupila, když jste měla pochybnosti? Zeptejte se dodatečně a měla byste dostat odpověď. V opačném případě, hledejte jiného dodavatele. Hezký den.
Autor: Sartuna
Dobrý den,
bohužel jsem zrovna tuto krabici nezkontrolovala – myslím tím označení na krabici jsem nekontrolovala. Zjistila jsem to až týden po dodávce, ptala jsem se dodavatele, prý to běžná praxe není, ale jak je to provedeno (resp.označeno), tak prý to možné je a hygiena to schválila. Je to opravdu tak? Může se toto dít?
Autor: hygienička
Dá vám to písemně? Maso dohlíží veterinární správa. Nějak se mi to nezdá.
Autor: opportunity
Zmražování se prý může dělat jen když máte „šoker“ – zmrazování šokem. Nám to jinak nepovolují.
Tak jak to je můžu nebo nesmím zamrazovat, když nemám shoker. Na jednom školení bylo řečeno ano v kostkách či plátcích, na druhém, že je to holý nesmysl. Poradí nám tedy někdo.
Tak jak to je můžu nebo nesmím zamrazovat, když nemám šoker. Na jednom školení bylo řečeno ano v kostkách či plátcích, na druhém, že je to holý nesmysl. Poradí nám tedy někdo.
Už výše zde se k tomu vyjadřila paní hygienička, malé množství ano jinak ne, nemáte šokér. Stejně můžete zamrazit jen malé množství, tak proč chcete zamražovat. Jednou jsme měli taky zamraženo asi kilo a už jsem to měla od p. hyg. v zápise, proto si nedělám nervy, buď hodíme další den do polévky nebo nadmormuji i s tím, že ten den provařím za to vám nikdo přece nemůže nic říct, normy jsou orientační a do výdejky si dejte poznámku, proč se tak stalo a nakonec zamražovat se přece nesmí, tak pořád lepší když to děti sní, než by se maso mělo vyhodit ne? Snad se umíte obhájit, dobré vedoucí se to přece může stát tak dvakrát do roka. A když provařím tak jsou zase jídla na kterých se peřece zase jiný den ušetří. Z toho už jsem za dvacet let praxe vyrostla abych si dělala ze zmražování problémy. Nebuďte pipiny a nestrkejte hlavu do písku , když na vás někdo hukne stůjte si za svýma dokažte si to zdůvodnit. Přeji krásný dnešní den všem.
Zpracování nespotřebovaného masa
Autor: kulikuli
Zpracování nespotřebovaného masa
Můžeme pokuď nezpracujeme maso, zbytek nakrájet na plátky nebo kostičky, případně celé označit datumem a dát do mrazáku?Po té v co nejbližší době spotřebovat.Jak ošetřit v HACCP?
Jak zmrazovat? Díky za odpověď
Autor: rohlik
Mám v HACCP zavedeno zamrazení. Děláme balíček po 1 kg a napíšu datum,váhu a snažím se,co nejdříve zpracovat. Mám v HACCP i rozmrazování. Na školení nám doporučovala hygienička,volné rozmrazování v lednici. Přeji hezký den
Autor: kulikuli
Dobrý den, můžete mi poradit jak to máte v HACCP ošetřeno. Mám vypracovaný HACCP od hygieničky, ale co se týká zmrazování masa, tam nemám vůbec nic.
Jinak díky moc za odpověď a přeji hezký den.
Autor: hygienička
Např. takto :
TECHNOLODICKÝ POSTUP ZAMRAŽOVÁNÍ MASA
1)Maso – polotovar – plátky, kostky
2)Vložíme do mikroténového sáčku nebo uzavíratelné nádoby o váze do 1kg
3)Popis – druh masa,datum zpracování ,váha
4)Skladujeme v mrazícím boxu při -18°C
5)Maximálně 3.měsíce od zamražení
Pokud máte od hygieničky, tak asi od soukromé, my nikdy HACCP nestanovujeme :-). Pěkný den.
Autor: hygienička
Zapomněla jsem zdůraznit::
Zamrazování syrového masa je možné pouze v malém množství, např: když se děti odhlásí a objednané maso není možné spotřebovat.
Zamrazování syrového masa v celé dodávce pro školní jídelnu není možné – školní kuchyň nemá k tomu odpovídající technologické vybavení – šokér.
Autor: Andy1
Dobrý den,
od naší hygieničky máme vypracované stručné pokyny pro společné stravování, kde je uvedeno: – sami si NESMÍTE vůbec NIC ZAMRAZIT !!!!(výpěstky ze školní zahrady,pečivo,koupenou kořenovou zeleninu-očištěnou,nakrouhanou ani zbytek masa !!!!!) . – rozmrazování = pouze a zásadně v chladničce, při teplotě nejvýše + 4 0C (týká se pouze surovin, které byly dodány zamražené).
Hezký den
Autor: rohlik
Dobrý den,musím oponovat Andy. V září jsem měla kontrolu hygieny a bylo mi vysloveně rečeno,pokud si napíšu postup do HACCP,tak není problém. Myslím,že paní hygienička předemnou napsala přesně,co k tomu potřebujete. Přeji hezký den
Autor: Andy1
Záleží asi na hygieničce. Od naší máme tyto pokyny, které jsem psala výše. Takže je asi se dobré domluvit přímo s vlastní hygieničkou. Jen je mi záhadou, že každá na to má jiný názor. Pro všechny by měly platit stejné podmínky. Ale s tím asi nic neudělám.
Autor: spaky2
Asi tak.Já jsem se té naší také zeptala na zamražování masa.Řekla mi,že by to absolutně netolerovala,protože nejsme vybaveni na zamražování. Mrazák,který máme,smíme používat jen na potraviny už zmražené.Ani kdybych popsala postup v HACCP,balíček označila,nebude to tolerovat.Prý bych musela mít i originální štítek od dodavatele. Tak se nehádám,toleruji to,co řekla a nepídím se dál,zda smím či ne,za pokutu mi to nestojí.
Autor: hygienička
Dobrý večer,
písemně se informujte na vaší hygienické stanici :-).
Autor: Sartuna
Dobrý den,
také bych měla dotaz k zamražování masa, ale jinak. Koupila jsem od dodavatele maso mražené, ale na krabici je přilepený lístek s tím, že původně bylo maso chlazené – prodáno 13.12.2012, spotřebujde do 29.12.2012 a hned vedle je nálepka – výsekové maso, hluboce zmrazené, datum zmražení 20.12.12, datum min.trvanlivosti 20.12.14. To mě přijde opravdu zvláštní, takže oni si koupí maso chlazené, pak zjistí, že ho neprodají a šup s ním do mrazáku, kde může být až dva roky. Je toto opravdu možné??
Autor: hygienička
Dobrý den,
neuražte se, ale proč, jste to maso převzala – koupila, když jste měla pochybnosti? Zeptejte se dodatečně a měla byste dostat odpověď. V opačném případě, hledejte jiného dodavatele. Hezký den.
Autor: Sartuna
Dobrý den,
bohužel jsem zrovna tuto krabici nezkontrolovala – myslím tím označení na krabici jsem nekontrolovala. Zjistila jsem to až týden po dodávce, ptala jsem se dodavatele, prý to běžná praxe není, ale jak je to provedeno (resp.označeno), tak prý to možné je a hygiena to schválila. Je to opravdu tak? Může se toto dít?
Autor: hygienička
Dá vám to písemně? Maso dohlíží veterinární správa. Nějak se mi to nezdá.
Autor: opportunity
Zmražování se prý může dělat jen když máte „šoker“ – zmrazování šokem. Nám to jinak nepovolují.
Autor: siska
Tak jak to je můžu nebo nesmím zamrazovat, když nemám shoker. Na jednom školení bylo řečeno ano v kostkách či plátcích, na druhém, že je to holý nesmysl. Poradí nám tedy někdo.
Autor: siska
Tak jak to je můžu nebo nesmím zamrazovat, když nemám šoker. Na jednom školení bylo řečeno ano v kostkách či plátcích, na druhém, že je to holý nesmysl. Poradí nám tedy někdo.
Autor: Das.
Už výše zde se k tomu vyjadřila paní hygienička, malé množství ano jinak ne, nemáte šokér. Stejně můžete zamrazit jen malé množství, tak proč chcete zamražovat. Jednou jsme měli taky zamraženo asi kilo a už jsem to měla od p. hyg. v zápise, proto si nedělám nervy, buď hodíme další den do polévky nebo nadmormuji i s tím, že ten den provařím za to vám nikdo přece nemůže nic říct, normy jsou orientační a do výdejky si dejte poznámku, proč se tak stalo a nakonec zamražovat se přece nesmí, tak pořád lepší když to děti sní, než by se maso mělo vyhodit ne? Snad se umíte obhájit, dobré vedoucí se to přece může stát tak dvakrát do roka. A když provařím tak jsou zase jídla na kterých se peřece zase jiný den ušetří. Z toho už jsem za dvacet let praxe vyrostla abych si dělala ze zmražování problémy. Nebuďte pipiny a nestrkejte hlavu do písku , když na vás někdo hukne stůjte si za svýma dokažte si to zdůvodnit. Přeji krásný dnešní den všem.