Obecná doporučení
Protože uvedený propočet spotřebního koše a tím i kontrola naplňování výživových dávek je velice zjednodušený, nemůže postihovat všechny možné varianty, které přicházejí v praxi v úvahu.
Je proto vhodné, pokud si je vedoucí jídelny vědoma skutečností, které mohou významně ovlivnit výsledek propočtu, aby tyto skutečnosti uvedla v komentáři
Je to např. velice obtížné vyhodnocení spotřebního koše v mateřských školách, kde velká část dětí neodebírá odpolední svačinu. V tomto případě je jídelna ve výsledcích zvýhodněna ve spotřebě volných tuků (nižší spotřeba) a naopak má horší výsledky ve spotřebě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,které jsou součástí odpoledních svačin.
Pro tento případ je možné jednotlivá jídla v MŠ a doporučnou spotřebu potravin přepočítat podle následujícího vztahu:
Celodenní stravování (oběd, přesnídávka, svačina) | 1 x počet | |
Přesnídávka + oběd | 0,833 x počet | |
Pouze oběd | 0,583 x počet | |
Přesnídávka | 0,250 x počet | |
Svačina | 0,167 x počet | |
Celkem přepočteno na celodenní stravování | Součet |
Takovýto přepočet je náročnější, ale měl by přinést objektivnější hodnocení školní jídelny mateřské školy, kde počet jednotlivých jídel je velice rozdílný.
Svým způsobem je např. znevýhodněna i jídelna, která sama připravuje pro děti moučníky, vyšší spotřebou tuků a cukrů proti jídelně, která sladké pečivo nakupuje z maloobchodu.To ovšem neznamená, že bychom doporučovali moučníky kupovat – naopak! Je však nutno být si této skutečnosti při hodnocení jídelny a porovnání jejich výsledků s ostatními vědomi.
Používání některých „náhrad“ masa z rostlinných zdrojů lze doporučit jako určitou změnu v jídelníčku, která přinese jednak úsporu finanční, jednak sníží spotřebu skrytých tuků ze živočišných zdrojů.
Rozhodně by se to však nemělo stát masovou záležitostí a tyto suroviny by se měly používat ve školním stravování v rozumné míře. Větší úspěchy byly zjištěny tam, kde se tyto náhrady používají ve směsi s masem. Při hodnocení plnění spotřeby masa podle doporučeného spotřebního koše by se mělo ke spotřebě těchto výrobků přihlédnout.
Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin
Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování
Brambory | |
Bramborová kaše v prášku | 7,0 |
Brambor. knedlíky v prášku | 2,0 |
Bramborové těsto | 2,0 |
Brambory | 1,0 |
Brambory loupané | 1,4 |
Cukr | |
Džemy | 0,6 |
Sirupy | 0,6 |
Marmelády | 0,6 |
Cukr | 1,0 |
Luštěniny | |
Čočka | 1,0 |
Fazole | 1,0 |
Hrách | 1,0 |
Sója | 1,0 |
Sójová mouka | 1,0 |
Masa | |
Vepřové maso | 1,0 |
Vepřové vnitřnosti | 1,0 |
Uzené maso | 1,0 |
Hovězí maso | 1,0 |
Hovězí vnitřnosti | 1,0 |
Telecí maso | 1,0 |
Drůbeží maso | 1,0 |
Drůbeží vnitřnosti | 1,0 |
Ostatní masa výseková | 1,0 |
Masné výrobky | 1,0 |
Rostlinné „maso“ | |
Sojové „maso“ | 3,5 |
„Maso z rostlinných zdrojů | 1,0 |
(v kuchyňské úpravě) | |
Mléko | |
Mléko | 1,0 |
Mléko kondenzované | 2,7 |
Mléko sušené | 10,0 |
Mléčné výrobky | |
Biokys | 1,0 |
Jogurt | 1,0 |
Jogurt bílý | 1,0 |
Jogurt ovocný | 1.0 |
Smetanové krémy | 1,0 |
Mraž. smetan. krémy | 1,0 |
Podmáslí | 1,0 |
Smetana do 12% | 1,0 |
Sýry tvrdé | 1,0 |
Sýry tavené | 1,0 |
Sýry ostatní | 1,0 |
Termix | 1,0 |
Tvaroh | 1,0 |
Ovoce | |
Mražené ovoce | 1,4 |
Mražené ovocné protlaky | 1,4 |
Ovoce sušené | 10,0 |
Ovoce čerstvé mírného pásma | 1,0 |
pásma | |
Ovoce čerstvé jižní | 1,0 |
Džusy | podle % na obalu |
Kompoty (bez nálevu) | 1,0 |
Ořechy | 1,0 |
Ovocné dřeně sterilované | 1,4 |
Přesnídávky ovocné | 1,4 |
Rozinky | 1,0 |
Ryby | |
Mražené filé | 1,0 |
Mražené ryby ostatní | 1,0 |
Uzené ryby | 1,0 |
Ryby čerstvé | 1,0 |
Rybí konzervy | 1,0 |
Tuky | |
Máslo | 0,8 |
Smetana ke šlehání (33) | 0,3 |
Oleje | 1,0 |
Sádlo | 1,0 |
Slanina | 1,0 |
Tuky ztužené (na smažení) např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft | 1,0 |
Margariny např. Alfa, Rama, Hera | 0,8 |
Margariny se sníženým obsahem tuku, např. Flóra, Alfa plus | 0,7 |
Margariny nízkotučné (halvariny) např. Diana, Perla | 0,4 |
Vejce | |
Vejce čerstvá | 1,0 |
Vejce mražená paster. | 1,0 |
Vejce sušená paster. | 10,0 |
Zelenina | |
Zelenina čerstvá | 1,0 |
Zelenina mražená | 1,4 |
Zelenina sterilovaná bez nálevu | 1,4 |
Zelenina sušená | 10,0 |
Diskuze