Přeskočit na obsah

Metodika pro výpočet spotřebního koše, 3. část

Třetí a poslední část metodického materiálu MŠMT k výpočtu spotřebního koše z roku 1997 obsahuje obecná doporučení pro výpočet spotřebního koše a tabulku základních skupin potravin.

Autor: MŠMT

Obecná doporučení

Protože uvedený propočet spotřebního koše a tím i kontrola naplňování výživových dávek je velice zjednodušený, nemůže postihovat všechny možné varianty, které přicházejí v praxi v úvahu.
Je proto vhodné, pokud si je vedoucí jídelny vědoma skutečností, které mohou významně ovlivnit výsledek propočtu, aby tyto skutečnosti uvedla v komentáři
Je to např. velice obtížné vyhodnocení spotřebního koše v mateřských školách, kde velká část dětí neodebírá odpolední svačinu. V tomto případě je jídelna ve výsledcích zvýhodněna ve spotřebě volných tuků (nižší spotřeba) a naopak má horší výsledky ve spotřebě ovoce, zeleniny a mléčných výrobků,které jsou součástí odpoledních svačin.
Pro tento případ je možné jednotlivá jídla v MŠ a doporučnou spotřebu potravin přepočítat podle následujícího vztahu:

Celodenní stravování (oběd, přesnídávka, svačina)1 x počet
Přesnídávka + oběd0,833 x počet
Pouze oběd0,583 x počet
Přesnídávka0,250 x počet
Svačina0,167 x počet
Celkem přepočteno na celodenní stravováníSoučet

Takovýto přepočet je náročnější, ale měl by přinést objektivnější hodnocení školní jídelny mateřské školy, kde počet jednotlivých jídel je velice rozdílný.

Svým způsobem je např. znevýhodněna i jídelna, která sama připravuje pro děti moučníky, vyšší spotřebou tuků a cukrů proti jídelně, která sladké pečivo nakupuje z maloobchodu.To ovšem neznamená, že bychom doporučovali moučníky kupovat – naopak! Je však nutno být si této skutečnosti při hodnocení jídelny a porovnání jejich výsledků s ostatními vědomi.
Používání některých „náhrad“ masa z rostlinných zdrojů lze doporučit jako určitou změnu v jídelníčku, která přinese jednak úsporu finanční, jednak sníží spotřebu skrytých tuků ze živočišných zdrojů.
Rozhodně by se to však nemělo stát masovou záležitostí a tyto suroviny by se měly používat ve školním stravování v rozumné míře. Větší úspěchy byly zjištěny tam, kde se tyto náhrady používají ve směsi s masem. Při hodnocení plnění spotřeby masa podle doporučeného spotřebního koše  by se mělo ke spotřebě těchto výrobků přihlédnout.

Základní skupiny potravin pro výpočet spotřebního koše potravin

Podle vyhlášky č.48/1993 Sb., o školním stravování

Brambory
Bramborová kaše v prášku7,0
Brambor. knedlíky v prášku2,0
Bramborové těsto2,0
Brambory1,0
Brambory loupané1,4
Cukr
Džemy0,6
Sirupy0,6
Marmelády0,6
Cukr1,0
Luštěniny
Čočka1,0
Fazole1,0
Hrách1,0
Sója1,0
Sójová mouka1,0
Masa
Vepřové maso1,0
Vepřové vnitřnosti1,0
Uzené maso1,0
Hovězí maso1,0
Hovězí vnitřnosti1,0
Telecí maso1,0
Drůbeží maso1,0
Drůbeží vnitřnosti1,0
Ostatní masa výseková1,0
Masné výrobky1,0
Rostlinné „maso“
Sojové „maso“3,5
„Maso z rostlinných zdrojů1,0
(v kuchyňské úpravě)
Mléko
Mléko1,0
Mléko kondenzované2,7
Mléko sušené10,0
Mléčné výrobky
Biokys1,0
Jogurt1,0
Jogurt bílý1,0
Jogurt ovocný1.0
Smetanové krémy1,0
Mraž. smetan. krémy1,0
Podmáslí1,0
Smetana do 12%1,0
Sýry tvrdé1,0
Sýry tavené1,0
Sýry ostatní1,0
Termix1,0
Tvaroh1,0
Ovoce
Mražené ovoce1,4
Mražené ovocné protlaky1,4
Ovoce sušené10,0
Ovoce čerstvé mírného pásma1,0
pásma
Ovoce čerstvé jižní1,0
Džusypodle % na obalu
Kompoty (bez nálevu)1,0
Ořechy1,0
Ovocné dřeně sterilované1,4
Přesnídávky ovocné1,4
Rozinky1,0
Ryby
Mražené filé1,0
Mražené ryby ostatní1,0
Uzené ryby1,0
Ryby čerstvé1,0
Rybí konzervy1,0
Tuky
Máslo0,8
Smetana ke šlehání (33)0,3
Oleje1,0
Sádlo1,0
Slanina1,0
Tuky ztužené (na smažení) např. Iva, Isa, Omega, Ceres Soft1,0
Margariny např. Alfa, Rama, Hera0,8
Margariny se sníženým obsahem tuku, např. Flóra, Alfa plus0,7
Margariny nízkotučné (halvariny) např. Diana, Perla0,4
Vejce
Vejce čerstvá1,0
Vejce mražená paster.1,0
Vejce sušená paster.10,0
Zelenina
Zelenina čerstvá1,0
Zelenina mražená1,4
Zelenina sterilovaná bez nálevu1,4
Zelenina sušená10,0
Autor: MŠMT

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se