Přeskočit na obsah

Sestavení jídelníčku podle Nutričního doporučení v 10 krocích

Přečtěte si stručný návod vedoucí školní jídelny s dlouholetými zkušenostmi, ve kterém popisuje, jak jednoduše postupuje při sestavování jídelního lístku tak, aby vyhovoval Nutričnímu doporučení Ministerstva zdravotnictví.

Autor: Miloslava Vampolová

Na papír si předem připravíme tabulku, v níž ve sloupcích budou týdny měsíce a v řádcích  budou jednotlivé dny v týdnu PO-PÁ (viz následující obrázky).

1. krok: 8x brambory2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík

Skladbu hlavních pokrmů začínáme přílohami tak, aby se v řádcích pokud možno neopakovaly (aby strávníci neměli např. každé pondělí brambory…)

Do počtu dnů v měsíci nejdříve zapíšeme 8x brambory, 2x houskový knedlík a 1x bramborový knedlík.

2. krok: 2 x luštěninové a 2 x sladké pokrmy

Pokračujeme dvěma luštěninovými a dvěma sladkými jídly.

      Jídelní lístek - krok 1              Jídelní lístek -krok 2                  

Obrázky znázorňují stav po provedení kroku 1 a 2.

3. krok: 5 x zbývající přílohy

Nakonec doplníme 5 zbývajících příloh (těstoviny, rýže, kuskus, bulgur, špecle, tarhoňa, pizzu, tortilly, tortelliny apod.).

4. krok: 2 x rybí a 2x zeleninové jídlo

Dalším krokem je plánování dvou rybích a dvou zeleninových pokrmů.

5. krok: maso – 4 x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí, 1x za 3 měsíce vnitřnosti

K ostatním přílohám doplníme maso – 4x kuřecí, 3x vepřové, 3x hovězí.

6: krok: 1x mleté maso (hovězí nebo hovězí + vepřové 1:1) a upravíme brambory

(2x brambory, kaše, šťouchané, 1x opečené, bylinkové např. pažitkové …)

7. krok: 1x ostatní maso (králík, zvěřina, telecí, jehněčí, apod.)

Po shrnutí máme 12 masových, 2 rybí, 2 zeleninová, 2 luštěninová a 2 sladká jídla.

Tento stav je znázorněn na obrázku.

      Jídelní lístek - krok 3.-5.              Jídelní lístek - krok 6.-7.

8. krok: 4x luštěninové a 4x krémové zeleninové polévky

K hlavním pokrmům se snažíme kombinovat vhodné polévky. Ke sladkým a bezmasým obědům nemíváme masové polévky. Pokud vaříme smetanovou omáčku, neplánujeme polévku s mlékem a k sytějším pokrmům připravujeme nejčastěji zeleninové vývary s různými zavářkami (dle doporučení ND). Nejprve do jídelníčku zapíšeme 4x luštěninovou polévku a 4x jedno-druhovou zeleninovou polévku (květáková, brokolicová, špenátová, pórková, zeleninový boršč, rajská, bramborová apod.).

9. krok: 6 – 8x zeleninové vývary se zavářkou

Dále naplánujeme 6 – 8x zeleninový vývar se zavářkou (jáhly, pohanka, kuskus, bulgur, kroupy, polenta, rýže, celozrnné těstoviny, špaldové noky apod.).

10. krok: 4 – 6x ostatní druhy polévek

Doplníme 4 – 6x ostatní druhy polévek (rybí, vločková, drožďová, mléčná, kmínová, houbová – dršťková z hlívy ústřičné, žampiónová, žampiónová s pohankou).

Nakonec doplníme zeleninové saláty, ovoce, mléčné dezerty a nápoje.

Jídelníček se snažíme plánovat tak, aby se nám pokrmy v měsíci ani jednou neopakovaly.

A na závěr provedeme zpětnou kontrolu (viz obrázek).

      Jídelní lístek - zpětná kontrola

Miloslava Vampolová – vedoucí školní jídelny v Hradci Králové

Autor: Miloslava Vampolová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se