Přeskočit na obsah

Seznamte se s novým Nutričním doporučením

Školní jídelny mají nové Nutriční doporučení, které by měly postupně začít uplatňovat při tvorbě svých jídelníčků. Seznamte se s jeho hlavními zásadami.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Na začátku října 2015 začalo Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím Krajských hygienických stanic distribuovat do školních jídelen oficiální verzi Nutričního doporučení ke spotřebnímu koši (ND), které se zabývá sestavováním jídelních lístků ve školních jídelnách. Oficiální verze ND je navíc provázena obsáhlým dopisem zástupkyně Hlavního hygienika ČR Jarmily Rážové.

ND je doplňující metodikou ke spotřebnímu koši a představuje soubor doporučení, která mají školní jídelny vést směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku; současně tato metodika zajišťuje i dodržení spotřebního koše. Součástí ND jsou nejen vlastní doporučení, ale i návrh hodnocení jídelních lístků. Ten je však určen pouze pro pracovníky KHS – jeho výsledkem bude slovní hodnocení, které školní jídelně předají.

  1. Materiál má charakter doporučení, na nich se shodli přední odborníci. Přivítali ho i kritici současné podoby školního stravování. Je velmi vhodné se jím řídit, je to ale na zodpovědnosti vedoucí ŠJ, příp. nedodržování nebude sankcionováno.
  2. ND nepředstavuje zásadní změnu zvyklostí pro sestavování jídelníčků. Nové zásady je možno uplatňovat postupně, krok po kroku.
  3. Materiál nejen doporučuje frekvenci podávání určitých druhů pokrmů, ale upozorňuje i na další důležitá hlediska při tvorbě jídelníčků (používání určitých potravin, nápaditost úpravy, sezónní a regionální pokrmy).
  4. ND se nezabývá kompletním složením jídelníčku a všemi skupinami potravin. Zaměřuje se zejména na ty potraviny a pokrmy, které nejsou dostatečně zohledněny spotřebním košem, nebo na ty, jejichž dodržování činí problémy ve spotřebním koši. Nereguluje ty, které nejsou z hlediska plnění spotřebního koše problematické (mléko, mléčné výrobky, brambory).
  5. Významná část ND je věnována nápojům. Za jejich základ považuje ND vodu, věnuje se omezení jejich slazení a doporučuje nabídnout i nemléčný neslazený nápoj, pokud je v nabídce mléčný nápoj.

Obědy

PolévkyČetnost/měsíc
zeleninové12x
luštěninové3x-4x
obilné zavářky4x
vhodné kombinace polévek a hlavních jídel
Hlavní jídla
drůbež a králík3x
ryby2x-3x
vepřové masomax. 4x
bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa)4x
uzeniny0x
sladké jídlomax. 2x
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy  
luštěniny1x-2x
Přílohy
obiloviny7x
houskové knedlíkymax. 2x
Zelenina
čerstvá zeleninamin. 8x
tepelně upravená zeleninamin. 4x
Nápoj
neslazený nemléčnýdenně
při výběru musí být i nemléčný

 Přesnídávky a svačiny v MŠ

KritériumČetnost/měsíc
luštěninová nebo zeleninová pomazánka4x
rybí pomazánkamin. 2x
obilná kašemin 2x
zelenina nebo ovocevždy
celozrnné, vícezrnné, speciální a žitné pečivo, včetně chleba8x
uzeniny a paštiky0x

  
Další informace

  • ND kladně hodnotí přípravu jídel z čerstvých surovin.
  • ND je propočítáno na měsíc s 20 stravovacími dny. Má-li měsíc dnů více, je třeba frekvenci přiměřeně upravit.
  • ND neřeší zcela výběrové jídelníčky.
  • ND je navrženo tak, že bude-li se jím jídelna řídit, bude současně plnit spotřební koš.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se