Přeskočit na obsah

A co bezmasý sladký pokrm?

Pondělí

Polévka: z červené čočky
Oběd 1: rybí filé na bylinkách, bramborová kaše, okurka, ovocný nápoj
Oběd 2: bramborové knedlíky s cibulkou, okurkový salát, ovocný nápoj

Úterý

Polévka: vločková
Oběd 1: kuřecí prsa na paprice, těstoviny, džus
Oběd 2: zapečené brambory s mletým masem, rajčaty, sýrem, okurka, džus

Středa

Polévka: bramborová
Oběd 1: kung-pao, rýže, jogurt, voda s mátou a citronem, mléko
Oběd 2: holandský řízek, brambory, okurka, voda s mátou a citronem, mléko

Čtvrtek

Polévka: zeleninová s drožďovými noky
Oběd 1: masový nákyp, brambory, mrkvový salát, ovocný nápoj
Oběd 2: segedínský guláš, houskový knedlík, ovocný nápoj

Pátek

Polévka: lehká rybí
Oběd 1: vepřový šoulet, okurka, džus
Oběd 2: roštěná na slanině, rýže s kuskusem, džus

Vedoucí školního stravování:

Školní jídelna při základní škole vaří na výběr dvě jídla. Při sestavování by jídelníček zasloužil více pozornosti. Sice zde správně najdeme rybí polévku i rybí pokrm, luštěninovou polévku i luštěninový pokrm (vepřový šoulet). Ale ze zeleninových polévek je to pouze jedna, i když ve vločkové je větší zastoupení zeleniny. Místo bramborové by se ještě hodila například celerová nebo dýňová. Maso zde najdeme převážně vepřové, jídelníček by mohl být zpestřen ještě masem krůtím nebo králičím. Pokud jsou bramborové knedlíky s cibulkou bezmasý pokrm, tak je to výzva pro strávníky – dát si rybu nebo tuto dvojku? Úterní kuřecí prsa na paprice jsou stejně oblíbená jako mleté maso na dvojce. Jenom není moc šťastné, zařadit pokrmy z mletého masa tři dny po sobě, ještě ve středu je to holandský řízek a ve čtvrtek masový nákyp. Přílohy k pokrmům jsou vystřídány všechny – brambory, těstoviny, bramborové i kynuté knedlíky i kombinace rýže s kuskusem. V době sestavování jídelníčku začínalo léto, proto by bylo třeba využít i čerstvou sezónní zeleninu. Není poznat, jestli je doplněk u pokrmů sterilovaná okurka nebo čerstvá okurka jako obloha. Vhodné by bylo strávníkům nabídnout salát hlávkový, rajčatový nebo míchaný zeleninový. Pokud vaří jídelna na výběr dvě jídla, mohl by zde být i jeden bezmasý sladký pokrm, což by děti určitě přivítaly.

Nutriční terapeutka:

Při přečtení tohoto jídelníčku strávník jistě postrádá konkrétnější informace. Nejenom skladba a pestrost stravy jsou důležitou součástí kvality školního stravování, ale také informovanost hraje významnou roli. Například není jasné, zda okurka podávaná hned k několika pokrmům je syrová nebo sterilovaná, jaký džus děti k pití dostanou, zda mleté maso v zapečených bramborách je vepřové nebo se jedná o směs s masem hovězím, zda kung-pao je z masa kuřecího, vepřového nebo jiného, jaký jogurt se ve středu podává jako doplněk nebo třeba z jakého druhu masa je masový nákyp. K bramborovým knedlíkům, které patří k hůře stravitelným pokrmům, je správně zvolena kombinace polévky z lehce stravitelné a nenadýmavé luštěniny, a to červené čočky. Stejně tak vepřový šoulet, který obsahuje hrách a kroupy bohaté na vlákninu, je vhodně doplněn lehkou rybí polévkou. Spíše než jogurt by se ke středečnímu kung-pau hodil zeleninový salát, navíc nabídka mléka jako nápoje je zde již zbytečná (jogurt a mléko jsou již dva mléčné výrobky). Mimo ovocný nápoj (jaký asi?) a džus (je dostatečně naředěný?) mohou děti uhasit žízeň také nesladkou variantou nápoje, a to nápaditou kombinací vody s mátou a citronem.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se