Pondělí
Polévka: slepičí nudlová se zeleninou
Oběd: sladký rýžový nákyp s ovocem
Nápoj: džus / mléko ochucené, banán
Úterý
Polévka: pórková s vejcem
Oběd: kuřecí řízek smažený, brambory vařené, ledový salát s ředkvičkami, kukuřicí a bylinkami
Nápoj: mošt
Středa
Polévka: zeleninová s krupicí
Oběd: plzeňský hovězí guláš, knedlíky špaldové
Nápoj: džus
Čtvrtek
Polévka: bílá zabijačková se strouháním
Oběd: luštěninová kaše, kuřecí gyros, zelný salát
Nápoj: džus / bílá káva
Pátek
Polévka: fazolová s mrkví a hráškem
Oběd: francouzské brambory, okurka sterilovaná
Nápoj: čaj ovocný, mléko ochucené
Pondělí
Polévka: hovězí s majoránkovým kapáním
Oběd: losos s medem a hořčicí v trojobalu, bramborová kaše
Nápoj: džus
Úterý
Polévka: květáková
Oběd: krůtí paprikáš, těstoviny
Nápoj: džus
Středa
Polévka: hrstková
Oběd: sekaná pečeně, brambory vařené, okurkový salát
Nápoj: džus / bílá káva
Čtvrtek
Polévka: zeleninová s játrovou rýží
Oběd: drůbeží rizoto sypané sýrem, okurka sterilovaná
Nápoj: džus / mléko ochucené
Pátek
Polévka: rajčatová s těstovinami
Oběd: bramborové knedlíky plněné uzeným masem, dušené kyselé zelí
Nápoj: čaj ovocný
Vedoucí školního stravování
V měsících dubnu a květnu školní jídelny pomalu rozjíždějí provoz po několikatýdenním uzavření z důvodu covidu-19. Je složité vymyslet dokonalý jídelní lístek, když potřebujeme zpracovat zásoby ze skladu, a také se srovnat s finančními náklady, protože většina jídelen může provařovat. Tato školní jídelna základní školy v současnosti vaří pouze jedno hlavní jídlo. Jednotlivá meníčka jsou vhodně sestavená. V polévkách jsou zastoupeny v dostatečném množství zeleninové i luštěninové. Polévka bílá zabijačková se strouháním je zřejmě místní zvyklost. Pestrost masa je dostatečná, hovězí, vepřové, drůbeží, ryby. Pouze v prvním týdnu se opakuje 2x kuřecí maso, proto smažený řízek by tady mohl být z masa vepřového. Protože se jedná o jídelnu základní školy, občas může být jídelní lístek zpestřen i uzeným masem. Plněné bramborové knedlíky s uzeným jsou oblíbené u dětí i dospělých. Nalákají se děti na kuřecí gyros k luštěninové kaši? S luštěninovými pokrmy mívají problém. V těchto dvou týdnech se opakuje jako doplněk sterilovaný okurek. Pokud chceme nebo potřebujeme dát sterilovaný zeleninový salát, byla by vhodná například k rizotu červená řepa. Poslední připomínka se týká nápojů, kde by měl být na výběr jeden mírně slazený a druhý neslazený nápoj.
Nutriční terapeutka
Jídelníček je pestrý, sladký pokrm je během 14 dnů zařazen pouze jednou. Pokud byl v nabídce během tohoto měsíce ještě jeden sladký pokrm, bude naplněno nutričního doporučení o zařazení max. dvou sladkých pokrmů za měsíc. Doporučená četnost bezmasých nesladkých pokrmů jsou čtyři porce, zde máme zařazeno pouze jedno bezmasé jídlo, a to francouzské brambory. Podaří se během celého měsíce naplnit toto doporučení? Knedlíky ze špaldové mouky jsou oproti klasickým knedlíkům nutričně hodnotnější – obsahují více vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Ředkvičky jsou jarní zeleninou, vidíme tak snahu o zařazení sezonních potravin. V prvním týdnu ve čtvrtek a pátek jsou zařazeny po sobě luštěniny (luštěninová kaše ve čtvrtek a fazole v polévce v pátek). Zvyšování spotřeby luštěnin u dětí je žádoucí, nicméně bylo by vhodné mít mezi luštěninovými pokrmy nějaký denní rozestup. Ještě připomínka k luštěninové kaši – lépe stravitelným doplňkem k tomuto na trávení náročnějšího pokrmu by byl nenadýmavý zeleninový salát (zelný salát patří k nadýmavým druhům). K některým pokrmům by se hodil doplněk ve formě syrové zeleniny nebo ovoce, tím by se zvýšila nutriční hodnota celého pokrmu (čerstvé druhy jsou zdrojem vitaminu C). Např. k francouzským bramborám by mohl být zeleninový salát, k lososu zeleninová obloha, k paprikáši čerstvé kusové ovoce, k drůbežímu rizotu zeleninový salát nebo obloha. Během „necovidové doby“ bude snad nabídka čerstvých druhů pestřejší. Na pitný režim je nejčastěji nabízen džus – ředí ho ve školní jídelně, případně je nabízena také neslazená varianta nemléčného nápoje?
Autor: ivka6
komentář k jídelnímu lístku
chybí vhodné doplňky k hlavnímu pokrmu, sterilovaná okurka je jen jako pochutina, nenahrazuje salát ze syrové nebo nějakým způsobem konzervované zeleniny, popřípadě, kompot či kusové ovoce, k polomasitému pokrmu by byl vhodný jako doplněk i mléčný výrobek (ochucený jogurt, tvarohový krém atp.),