Pondělí
Přesnídávka: toustový chléb s nuttelou, bílá káva
Polévka: luštěninová
Oběd: rybí filé na másle, bramborová kaše
Svačina: rohlík, brokolicová pomazánka, zelenina, čaj malina
Úterý
Přesnídávka: žitný chléb, cizrnová pomazánka, okurka, čaj jahoda
Polévka: selská se sójovými boby
Oběd: hovězí cikánská pečeně, indiánská rýže
Svačina: přesnídávka, piškoty, mléko
Středa
Přesnídávka: chléb, drožďová pomazánka, paprika, čaj višeň
Polévka: brokolicová
Oběd: mletý řízek s cizrnou, šťouchané brambory
Svačina: cottage sýr s rajčaty, bagetka, čaj lesní směs
Čtvrtek
Přesnídávka: slunečnicový chléb, rybičková pomazánka, kedluben, čaj
Polévka: zeleninový vývar s těstovinou
Oběd: moravský vrabec, špenát, bramborový knedlík s cizrnou
Svačina: ovocný tácek, rýžový chlebík, mléko
Pátek
Přesnídávka: šunková pěna s ředkvičkami, lámankový chléb, čaj broskev
Polévka: rajská s ovesnými vločkami
Oběd: povidlové buchty
Svačina: tmavé pečivo, pomazánka z lučiny, mandarinka, sirup
Vedoucí školního stravování
Dnes vám představím jídelní lístek, který obsahuje nezvyklé množství luštěnin. V pondělí je to polévka luštěninová, v úterý cizrnová pomazánka a polévka selská se sójovými boby. Ve středu mletý řízek s cizrnou a ve čtvrtek bramborový knedlík s cizrnou. Na splnění spotřebního koše je to opravdu hodně. Paní vedoucí by mohla některé pokrmy zařadit do dalšího týdne. Meníčka na jednotlivé dny jsou vcelku dobře sestavená, ovšem když se poskládají do celého týdne, už to tak správné není. Vícekrát se opakují už zmíněné luštěniny – sójové boby a cizrna, a také je zařazena brokolicová pomazánka i polévka. Z masa jsou zastoupené vepřové, hovězí i ryby. Chybí maso drůbeží, ze kterého bych tento týden připravila například mletý řízek. U hlavních pokrmů chybí zeleninové nebo ovocné saláty, případně kompot. Ani přesnídávky nejsou doplněny ovocem. Předpokládám, že je paní vedoucí do jídelníčku zařazuje, jenom zde nejsou nějakým nedopatřením napsané.
Nutriční terapeutka
Luštěniny jsou velmi zdravé, nutričně hodnotné potraviny, během týdne by měly být v naší výživě v různých podobách zařazeny několikrát. V tomto případě je jejich nabídka až přehnaná. Nežádoucím účinkem luštěnin je nadýmání a dětským strávníkům mohou v takové míře působit zažívací potíže, pocit plnosti a těžkosti ještě dlouho po jídle. Také kombinace brokolicové polévky a hlavního pokrmu s luštěninami není vhodná. V obou případech se jedná o nadýmavé potraviny, a to by se nemělo kombinovat. Nabídka přemíry luštěnin zbytečně snižuje také pestrost jídelníčku. Ke každému správně sestavenému obědu by měla být podávána zelenina, ideálně syrová ve formě salátu nebo oblohy. Zde se tak neděje a jídelníček tím ztrácí na hodnotě z pohledu nedostatku vitaminu C, antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek. A zejména v podzimním období je vitamin C velmi důležitý pro imunitu. Nutella je mezi dětmi velmi oblíbená, nicméně její zařazení nevidím jako nejvhodnější. Školní jídelna má být prostředím, které vychovává a ukazuje správné stravovací návyky, a přeslazené pomazánky by nabízet neměla. Když už, tak velmi zřídka. Sladké svačiny či přesnídávky doporučuji obohatit kouskem ovoce. V pátečním obědu není uveden nápoj – protože menu neobsahuje kvalitní zdroj bílkovin, doporučila bych mléko nebo zakysaný mléčný výrobek. Na páteční svačinu je uveden sirup jako nápoj – zde předpokládám, že se jedná o vodu se sirupem a ne samotný sirup. Bylo by vhodné psát jídelníček přesně. Zajímavostí je netradiční zařazení indiánské rýže, avšak v kombinaci s hovězím masem tmavé barvy to není ideální barevná kombinace. Jak to asi na děti působí?