Pondělí
Přesnídávka: pomazánka čočková, chléb, paprika, mléko, jablko, čaj dobré ráno
Polévka: zeleninová s drobením
Oběd: vepřová pa nenka na kukuřici, gnocchi, džus kiwi
Svačina: ovocné pyré s piškoty, čaj
Úterý
Přesnídávka: pomazánka ze sardinek v tomatě, slunečnicový chléb, granko, kedlubna, čaj malinový
Polévka: gulášová
Oběd: jáhlový nákyp s meruňkami, nápoj tropico
Svačina: pomazánka z vepřového masa, raženka, ředkvička, mléko
Středa
Přesnídávka: chléb s vařeným vejcem, rajče, bílá káva, hrušky, čaj švestkový
Polévka: hrstková
Oběd: kuřecí řízek, šťouchané brambory s cibulkou, kompot koktejl
Svačina: pistáciové mléko, rohlík
Čtvrtek
Přesnídávka: krupicová kaše se skořicí, čaj, banány, čaj lipový
Polévka: kuřecí vývar s nudlemi
Oběd: hovězí znojemská pečeně, dušená rýže, džus citron
Svačina: pomazánka mrkvičková, chléb, cola cao
Pátek
Přesnídávka: pomazánka lučinová, slunečnicový rohlík, paprika, mléko, jablko, čaj brusinkový
Polévka: kmínová s vejcem
Oběd: kapustové karbanátky, bramborová kaše, salát z červené řepy
Svačina: chléb s goudou, okurek, malcao
Pondělí
Přesnídávka: pomazánka hrášková, chléb, paprika, mléko, jablko, čaj dobré ráno
Polévka: pohanková
Oběd: losos na provensálských bylinkách, bramborová kaše, kompot broskvový
Svačina: pomazánka z kuřecího masa, chléb, rajče, cao malt
Úterý
Přesnídávka: pomazánka z makrely, kovářský chléb, okurek, bikava, mandarinky, čaj malinový
Polévka: bramborová
Oběd: krůtí prso na kurkumě, jasmínová rýže, salát z čínského zelí
Svačina: rohlík s marmeládou, mléko
Středa
Přesnídávka: pomazánka z taveného sýru, slunečnicový rohlík, rajče, cola cao, mrkvička, čaj lipový
Polévka: milionová
Oběd: hrachová kaše, vepřové maso, okurek, chléb, džus kiwi
Svačina: raženka s florou, ředkvička, granko
Čtvrtek
Přesnídávka: pomazánka tvarohová, nopálový chléb, paprika, cao cao, pomeranč, čaj švestkový
Polévka: risi bisi
Oběd: vařené vejce, dušený špenát, brambory, nápoj tropico
Svačina: jogurt, čaj
Pátek
Přesnídávka: pomazánka květáková, chléb, mléko, jablko, čaj brusinkový
Polévka: z vaječné jíšky
Oběd: kuře na paprice, těstoviny, džus citron
Svačina: chléb s pomazánkovým máslem, okurek, malcao
Vedoucí školního stravování
Dnes jsem vybrala k hodnocení dva po sobě jdoucí jídelníčky z mateřské školy. Bude zde lepší přehled o zařazení ryb, luštěnin nebo bezmasých slaných a sladkých pokrmů. Pochvalu zde zaslouží zařazení lososa na provensálských bylinkách. Ryby děti předškolního věku obvykle mají rády velmi jednoduše upravené. Dále je v těchto dvou týdnech zařazena hrachová kaše, jeden bezmasý sladký a dva bezmasé slané pokrmy (kapustové karbanátky a špenát s vejcem). Jednotlivá meníčka jsou dobře sestavená, až na páteční kmínovou polévku s kapustovými karbanátky. To je poněkud nadýmavá kombinace. V druhém týdnu jsou častěji zařazená vajíčka – polévka milionová a z vaječné jíšky a vařené vejce ke špenátu. V obou týdnech chybí jednodruhové zeleninové polévky (např. květáková, celerová, mrkvová). Je ale zase pravda, že zelenina může být ve větším množství v polévce kmínové, pohankové i z vaječné jíšky. Dále bych nezařadila po sobě hrachovou kaši a špenát. Důvodem je jednak zelená barva a kašovitá konzistence obou pokrmů. Špenát bych vyměnila např. s pondělním lososem. Také zde chybí více čerstvých zeleninových salátů. Ve dvou týdnech je to pouze jeden – z čínského zelí. Dále je to sterilovaný okurek a červená řepa se také dává většinou sterilovaná. Alespoň kompot u kuřecího řízku bych nahradila např. mrkvovým salátem, který je i v zimních měsících finančně dostupný.
Nutriční terapeutka
Nabídka přesnídávek a svačin je velmi pestrá – správně je zařazena pomazánka luštěninová, zeleninová, rybí, nechybí pomazánky z mléčných výrobků, obilná kaše, různé druhy pečiva, nejsou zařazeny uzeniny a paštiky. Podávané nápoje jsou různorodé a instantní čokoládové nápoje stejně jako džusy a nápoj tropico jsou snad dostatečně ředěny. Zelenina nebo ovoce by měly být ideálně vždy součástí svačin, což v některých případech není. Určitě by se ovoce hodilo k rohlíku s marmeládou a pistáciovému mléku s rohlíkem. Jogurt s čajem podávaný ke čtvrteční svačině je málo, děti budou mít brzy hlad, v tomto jídle chybí zdroj sacharidů (např. v podobě pečiva) a ideálně kousek ovoce. Ke slaným přesnídávkám a svačinám je dostatečně zařazena syrová zelenina. Namísto taveného sýra k přípravě pomazánky je nutričně hodnotnější použít přírodní sýr typu žervé nebo lučina. Tavený sýr obsahuje více soli a hůře využitelný vápník. Hrachová kaše podávaná s masem je u nás sice historickým zvykem, nicméně tento pokrm se pak díky vysoké dávce bílkovin stává těžce stravitelný, zvláště pak pro malé děti. V každém týdnu je zařazeno bezmasé obědové menu a to zaslouží pochvalu.