Přeskočit na obsah

Bezlepkový jídelní lístek pro všechny strávníky

Pondělí

Polévka: z červené čočky
Oběd 1: přírodní rybí filé, americké brambory, česnekový dip ze zakysané smetany
Oběd 2: masové koule v rajské omáčce, kukuřičné těstoviny Čerstvé ovoce
Voda, čaj mango s růží

Úterý

Polévka: jemná cizrnová s mořskou řasou
Oběd 1: pečené kuře, vařené brambory, obloha z čerstvé zeleniny
Oběd 2: hovězí roštěná přírodní, zelené fazolky, pohanka
Doplněk: bezlepkové trubičky
Čaj Dobré ráno, voda, mléko

Středa

Polévka: vývar z kuřat a čerstvé zeleniny s rýžovými nudlemi
Oběd 1: rizoto z vepřového masa, strouhaný sýr
Oběd 2: květák jako mozeček, vařené brambory, ředkvičky
Doplněk: zelný salát s mrkví
Voda, mléko čerstvé

Čtvrtek

Polévka: pórková s bezlepkovými ovesnými vločkami
Oběd 1: zeleninová čočka s vejcem, bezlepkový chléb, cherry rajče
Oběd 2: kuřecí řízek obalovaný v pohankové mouce a kukuřičné strouhance, bramborová kaše, okurka
Doplněk: domácí tvarohový dezert s malinami a mátou
Ovocný koncentrát, voda, mléko

Pátek

Polévka: hovězí vývar z morkových kostí se zeleninou a jáhlami
Oběd 1: boloňské špagety se sýrem, (jídlo na přání dětí s bezlepkovou dietou)
Oběd 2: rýžový nákyp s meruňkami a brusinkami
Doplněk: čerstvé ovoce
Domácí citronáda, mléko

Vedoucí školního stravování

Tentokrát představím nápad jedné zkušené paní vedoucí, která o své práci přemýšlí a dětem se snaží vyjít maximálně vstříc. Samozřejmě i se svým týmem kuchařek. Ve spolupráci s nutriční terapeutkou běžně připravují pro několik dětí bezlepkovou dietu. V uvedeném týdnu byl těmto dětem umožněn výběr jídel, aby si mohly vybrat, na co mají větší chuť. Celý týden byl sestaven pouze z bezlepkových pokrmů. Co říkáte? Byl to dobrý nápad?

V jídelním lístku jsou zařazeny všechny druhy masa, bezmasé slané i sladké jídlo, je zde spousta zeleniny i ovoce. Jenom v pondělí by mohla být polévka z červené čočky nahrazena například jednodruhovou zeleninovou, protože hned v úterý je další luštěninová polévka – jemná cizrnová ovšem se zajímavým doplňkem – mořskou řasou a ve čtvrtek jako hlavní jídlo zeleninová čočka. Děti si určitě pochutnají na dezertech, ať už to jsou bezlepkové trubičky nebo domácí tvarohový dezert s malinami a mátou. Věřím, že tento týden byl přínosem i pro běžné zdravé strávníky, kteří zjistili, jak se „žije“ bezlepkovým dětem.

Nutriční terapeutka

Uvedený jídelníček poukazuje na to, že i bezlepkové stravování může být chutné, pestré a plnohodnotné a že děti dodržující tuto dietu nemusí nijak strádat. Nabízené pokrmy rozhodně mohou být zpestřením také pro zdravé strávníky, kteří tak třeba poprvé ochutnají bezlepkové špagety, pohankovou mouku nebo kukuřičnou strouhanku, což jsou všechno nutričně hodnotné potraviny. K pondělnímu pokrmu z rybího filé a brambor by se ještě hodil zeleninový salát nebo kompot. Jinak se ve školní jídelně snaží zařazovat dostatečně ovoce a zeleninu syrovou i tepelně zpracovanou. Polévka podávaná s mořskou řasou je ve školním stravování nevšední kombinace, určitě však zajímavá a chvályhodná. V našich podmínkách se jedná spíše o potravinu exotickou a ve výživě nepříliš rozšířenou. Její zařazení do jídelníčku, byť jen v malém množství, ale může kromě zpestření stravy přinést i významné obohacení o spoustu minerálních látek, stopových prvků a vitaminů.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se