Pondělí
Polévka: selská s bramborem
Oběd 1: fazole Chili con carne s hovězím masem a rajčaty, rýže, citrónová voda, mléko, ovoce
Oběd 2: bretaňská zelenina, americké brambory, jogurtový dresink, citrónová voda, mléko, ovoce
Úterý
Polévka: kedlubnová s tarhoní
Oběd 1: kuřecí steak se smetanou a sýrem, bramborová kaše, dýňový kompot nebo salát z čínského zelí, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: bulgur s květákem, sušenými rajčaty a lněným semínkem, dýňový kompot nebo salát z čínského zelí, ovocný nápoj, mléko
Středa
Polévka: česneková s krutony
Oběd 1: bratislavské vepřové plecko, těstoviny, salát ledový, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: zapečená paprika plněná pohankovo-jáhlovou směsí, salát ledový, ovocný nápoj, mléko
Čtvrtek
Polévka: slepičí s nudlemi
Oběd 1: kynuté knedlíky s povidly sypané mákem, bílá káva, čaj, ovoce
Oběd 2: králičí kostky na rozmarýnu, vařené brambory, salát listový, čaj, ovoce
Pátek
Polévka: hovězí vývar s krupicovým kapáním
Oběd 1: vepřové maso pečené, dušená kapusta, vařené brambory, tvaroh šlehaný s chia semínky a jahodovým želé, ovocný nápoj, mléko
Oběd 2: rybí směs po maďarsku (papriky, šunka, smetana), vařené brambory, tvaroh šlehaný s chia semínky a jahodovým želé, ovocný nápoj, mléko
Vedoucí školního stravování:
Pokud vaří školní jídelna základní školy dvě jídla na výběr, měla by v jednom týdnu nabízet všechny druhy pokrmů, které jsou uvedeny v nutričním doporučení, což je tady téměř splněno. V tomto jídelníčku najdeme pokrmy z masa vepřového, hovězího, kuřecího, králičího i rybího. Dále pokrm luštěninový, dva bezmasé slané a jeden sladký. Nelze posoudit, jestli si strávník raději vybere jedničku nebo dvojku a záleží na vedoucí školní jídelny, jak výběr denních meníček sestaví. Pokud strávník nechce v pondělí luštěniny, dostane zeleninový bezmasý slaný pokrm. Tady budou možná lákat americké brambory s dresinkem. Pokud nechce v pátek dušenou kapustu, tak má na výběr rybu. Kolik dětí si vybere zapečenou papriku plněnou pohankovo-jáhlovou směsí? Bylo by zajímavé zjistit, jaký byl zájem o tento pokrm postupem času, když ho školní jídelna připravovala poprvé, a jak je to dnes. Z příloh zaslouží pozornost bulgur a pohanka s jáhlami. Polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy, pro splnění nutričního doporučení by bylo vhodné zařadit místo jednoho masového vývaru polévku zeleninovou. Z doplňků strávníci dostanou čerstvé zeleninové saláty, ovoce, kompot, šlehaný tvaroh s chia semínky a jahodovým želé. Nápoje jsou správně nabízeny slazené – čaj, ovocný nápoj, bílá káva, i neslazené – mléko nebo citrónová voda.
Nutriční terapeutka:
V jídelníčku je na výběr vždy jeden pokrm masový a druhý vegetariánský. Za celý týden si dětský strávník na základní škole nemusí vybrat žádné maso. Maso má však svoje nutriční výhody, zvláště u rostoucích dětí. Je dobrým zdrojem bílkovin, bílé druhy masa jsou lehce stravitelné, maso vepřové a hovězí zase obsahuje dobře vstřebatelné železo jako prevence chudokrevnosti. Ve čtvrtek i pátek je po sobě zařazena polévka masový vývar, jednou slepičí a podruhé hovězí. Bylo by vhodné mezi těmito podobnými typy polévek vložit nějakou polévku zeleninovou. V bezmasých pokrmech, kromě pokrmu rybího v pátek, chybí kvalitní zdroj bílkoviny. Z pohledu výživového se tak jedná o pokrmy nutričně neplnohodnotné a tudíž jako oběd nevhodné pro děti školního věku. V případě požadavku zachování vegetariánského typu pokrmu by bylo možné pro doplnění bílkovin přidat vejce, sýr, tvaroh, tofu, šmakouna nebo třeba přídavek luštěniny. Z příloh je v tomto týdnu zařazeno hodně brambor, což ubírá na kvalitě a pestrosti jídelníčku. Na druhou stranu stojí za pochvalu zařazení bulguru, jáhel nebo pohanky jako zástupce nutričně kvalitních surovin. Bulgur si ceníme pro svůj obsah vlákniny, vitaminů skupiny B a některých minerálních látek (např. hořčík). Jáhly jsou zase dobře stravitelné a společně s pohankou bezlepkové. Pohanka navíc vyniká obsahem rutinu s prospěšným účinkem na cévy. Šlehaný tvaroh s chia semínky a jahodovým želé je jistě osvěžující dezert, avšak v kombinaci s vepřovým masem s dušenou kapustou a bramborami je již zbytečný. Samotný pokrm je totiž dostatečně sytý, navíc kapusta patří mezi potraviny s nadýmavým účinkem a další zátěž sladkým bílkovinným dezertem může u některých citlivějších jedinců způsobit zažívací potíže. Podávání mléka k tomuto pokrmu, navíc v kombinaci s tvarohovým dezertem, je také zbytečné. K rybímu pokrmu, který je v tomto případě lehce stravitelný, se šlehaný tvaroh jako sladká tečka hodí, avšak opět bych vynechala nabídku mléka k pití.