Pondělí
Polévka: selská s nudlemi
Oběd 1: sekaná pečeně, bramborová kaše, ledový salát, nápoj
Oběd 2: vepřové v mrkvi, vařené brambory, nápoj
Úterý
Polévka: hovězí se zeleninovým svítkem
Oběd 1: čočka nakyselo, vařené vejce, kyselá okurka, ovocná bublanina, nápoj
Oběd 2: hovězí roštěná, dušená rýže, zeleninová obloha, ovocná bublanina, nápoj
Středa
Polévka: celerová se špaldovými vločkami
Oběd 1: dukátové buchtičky s vanilkovým krémem, ovocný kompot, nápoj
Oběd 2: bulgureto se zeleninou a sýrem, červená řepa, nápoj
Čtvrtek
Polévka: květáková
Oběd 1: kuře na paprice, těstoviny, lipánek, nápoj
Oběd 2: rybí filé na rozmarýnu, šťouchané brambory, okurkový salát, lipánek, nápoj
Pátek
Polévka: zeleninová s kapáním
Oběd 1: moravský vrabec, bramborové knedlíky, dušený špenát, ovoce, nápoj
Pondělí
Polévka: krupicová s vejci
Oběd 1: boloňské špagety, ovocný jogurt, nápoj
Oběd 2: vepřová pečeně, dušená kapusta, vařené brambory, ovocný jogurt, nápoj
Úterý
Polévka: dýňová
Oběd 1: pizza se šunkou a sýrem, ovoce, nápoj
Oběd 2: hovězí pečeně znojemská, dušená rýže, ovoce, nápoj
Středa
Polévka: frankfurtská zeleninová
Oběd 1: rýžový nákyp s meruňkami a švestkami, kompot, nápoj
Oběd 2: krůtí medailonky, opékané brambory, salát z čínského zelí, nápoj
Čtvrtek
Polévka: fazolová
Oběd 1: candát na másle, bramborová kaše, restovaná baby zelenina, nápoj
Oběd 2: smažený sýr, vařené brambory, dip ze zakysané smetany, zeleninová obloha, nápoj
Pátek
Polévka: zeleninová s bulgurem
Oběd 1: segedínský guláš, houskový knedlík, ovoce, nápoj
Vedoucí školního stravování:
Školní jídelna této základní školy vaří na výběr ze dvou jídel čtyři dny v týdnu, v pátek je to jenom jedno jídlo. Uvádí, že k obědům jsou k dispozici dva druhy nápojů – jeden slazený (šťáva, čaj, džus) a jeden neslazený (čerstvá voda, čaj, mléko). Polévky doplňují hlavní pokrmy jak svým složením, tak i barvou nebo konzistencí. V dostatečném počtu jsou zařazeny polévky zeleninové, luštěninová nebo hovězí vývar. Vítané jsou i zavářky v polévkách – bulgur a špaldové vločky. Z hlavních pokrmů budou u dětí vítězit špagety, pizza a smažený sýr. Pořád jsou oblíbené i dukátové buchtičky a kuře na paprice. Smažený sýr je nabízen v jeden den s chuťově velmi dobrým candátem, tam možná bude výběr pro děti složitější. V obou týdnech jsou zařazeny všechny druhy masa, ryby, luštěniny, pokrmy bezmasé slané i sladké i jídla zeleninová. Téměř denně dostávají strávníci doplňky – zeleninové saláty, kompoty, mléčné výrobky, moučník a ovoce.
Nutriční terapeutka:
Jídelníček obsahuje spoustu tradičních pokrmů, kromě toho je však zpestřen pro strávníky lákavými pokrmy (pizza, smažený sýr) nebo pokrmy nutričně zajímavými (např. candát na másle jako zdroj kvalitních bílkovin, bulgureto jako zdroj vlákniny). Za pochvalu stojí zařazení nutričně hodnotných obilovin bohatých na vlákninu, vitaminy a minerální látky. Špaldové vločky nebo bulgur většinou děti z domova neznají, tak je dobře, že je mohou poznat tady ve školní jídelně. V jídelníčku je široká nabídka bramborových příloh – kromě vařených brambor je v nabídce kaše, šťouchané brambory, opékané brambory a bramborový knedlík. Tam, kde se to chuťově hodí, je vhodně zařazena syrová zelenina, vhodně je také jako doplněk zvoleno ovoce nebo sterilovaná zelenina. K čočce nakyselo není v jídelním lístku uveden chléb nebo pečivo, ale předpokládá se, že je zařazen, jak bývá zvykem. Ovocná bublanina jako doplněk k tomuto obědu je pak již zbytečná, stejně jako u chleba se jedná o moučnou potravinu. Stejně tak lipánek a smetanová papriková omáčka mají mléčný charakter. V jídelníčku se objevují stejné druhy pokrmů dva dny za sebou – v pátek v prvním týdnu je dušený špenát, hned po víkendu v pondělí dušená kapusta, druhý týden v pondělí je vepřová pečeně a hned v úterý pečeně hovězí. Mezi podobnými pokrmy by měla být určitě nějaká časová pauza. Je nutričně prospěšné, pokud je smažený pokrm doplněn o syrovou zeleninu (antioxidanty ze zeleniny eliminují škodlivé látky vzniklé během smažení), a v tomto případě je to splněno. Smažený sýr je podáván se zeleninovou oblohou a také vhodně s čerstvě připraveným dipem ze zakysané smetany. Pizza je určitě oblíbeným pokrmem – je v ní také kousek zeleniny? Ve školním stravování se kladně hodnotí nepoužívání uzenin, zdravěji se místo šunky dá použít maso, díky kterému bude pizza nutričně hodnotnější.