Přeskočit na obsah

Dobře zvolený výběr jedniček a dvojek

Pondělí

Polévka: zeleninová s nudlemi
Oběd 1: rizoto z vepřového masa se zeleninou, sýr, kompot, čaj, mléko
Oběd 2: kuřecí maso na divoko, bramborové noky, kompot, čaj, mléko

Úterý

Polévka: luštěninový mix
Oběd 1: masové koule v rajské omáčce, houskové knedlíky, jablko, mléko, voda s citrusovými plody
Oběd 2: lasagne s tvarohem a ovocem, jablko, mléko, voda s citrusovými plody

Středa

Polévka: mrkvová s kuskusem
Oběd 1: kuřecí nugetky smažené, brambory m. m., školní tatarská omáčka (z červené čočky), čaj s citronem, mléko
Oběd 2: vepřové maso vařené, omáčka koprová, plzeňský rozpek, čaj s citronem, mléko

Čtvrtek

Polévka: zeleninová s játrovou rýží
Oběd 1: zapečené těstoviny s uzeným masem, okurkový salát, voda, mléko
Oběd 2: mexický guláš vepřový, dušená rýže s hráškem, okurkový salát, voda, mléko
Oběd 3: salát Coleslaw, rohlík, okurkový salát, voda, mléko

Pátek

Polévka: cibulová s bramborem
Oběd 1: krůtí roláda plněná (drcená rajčata), šťouchané brambory, ledový čaj, ochucené mléko
Oběd 2: nudle s mákem, ledový čaj, ochucené mléko

Vedoucí školního stravování:

Paní vedoucí této školní jídelny základní školy sestavila hezký týdenní jídelní lístek. Polévky správně doplňují hlavní pokrmy. Najdeme zde polévky zeleninové, s luštěninovou i s játrovou rýží. Výběr jedniček a dvojek je dobře zvolený. V úterý zvítězí u strávníků masové koule v rajské omáčce nebo lasagne s tvarohem a ovocem? Ve středu to budou zřejmě smažené kuřecí nugetky se zajímavou školní tatarskou omáčkou z červené čočky. I takto se dá plnit spotřební koš. Pro děti ZŠ už nebude problém občas zařadit uzené maso. V nabídce masa dále najdeme vepřové, kuřecí a krůtí. Příloha plzeňský rozpek by měl být tradiční pokrm – pečený vdolek. Z dalších příloh jsou to pouze dvoje brambory a jedny bramborové noky, ale zase troje těstoviny. Plní tato školní jídelna spotřební koš v komoditě brambory? Zapečené brambory by mohly v tomto případě nahradit zapečené těstoviny s uzeným masem. Strávníci by si pochutnali stejně. K některým pokrmům by se hodil i čerstvý zeleninový salát. Jedenkrát okurkový za celý týden je opravdu málo. Za pozornost stojí nabídka nápojů, kde je denně mléko a k němu čaj nebo ochucená voda.

Nutriční terapeutka:

Kladným rysem tohoto jídelníčku je nabídka velkého množství zeleninových polévek. Kromě úterý, kdy je zařazena polévka luštěninová, dostanou strávníci zeleninu v polévce každý den. V pondělí i čtvrtek je na jídelníčku polévka se stejným názvem, a to zeleninová, avšak vždy s jinou vložkou – pro větší pestrost by bylo vhodné jednu z těchto polévek nahradit jinou. Hlavní pokrmy vypadají dle popisu na jídelníčku chuťově lákavé. Škoda, že se nenašlo více prostoru pro čerstvou zeleninu ve formě salátů nebo jako zeleninová obloha. Přitom některé pokrmy si zeleninu vyloženě žádají. Např. smažené pokrmy, zde konkrétně kuřecí nugetky, by měly být vždy doplněny čerstvou zeleninou. Důvodem je obsah antioxidantů v zelenině, které pomáhají snižovat účinek zdraví škodlivých látek vzniklých během smažení. Ke krůtí roládě se šťouchanými bramborami by se také určitě zeleninový salát hodil, stejně jako k rizotu z vepřového masa místo kompotu, kdy navíc v úterý je jako doplněk podáváno ovoce. Naopak nudle s mákem by chuťově doplnil kompot a ideálně tento sladký pokrm podáváme s mlékem neochuceným. Lasagne na sladko správně obsahují zdroj bílkovin, zde v podobě tvarohu, a ovoce jako zdroj vitaminu C. Nudle s mákem jsou zase dobrým zdrojem vápníku pro správný růst a vývoj kostí. Oba sladké pokrmy mají těstovinový základ, což snižuje pestrost jídelníčku. V jídelníčku je zařazeno dost vepřového masa – v pondělí v rizotu, v úterý pravděpodobně jako směs hovězího a vepřového masa v masových koulích, ve středu je ve formě vařeného s koprovou omáčkou, ve čtvrtek je v podobě uzeného masa (které navíc ve školním stravování není doporučeno) a v mexickém guláši. Plní tato jídelna doporučení zařadit 4x bezmasý nesladký pokrm během celého měsíce, když v tomto týdnu kromě salátu Coleslaw není bezmasé nesladké jídlo zařazeno? Salát Coleslaw je určitě osvěžující a odlehčenou variantou oběda, okurkový salát jako doplněk je zde již zbytečný. Pochvalu zaslouží nabídka čisté vody nebo vody ochucené citrusy. Pravděpodobně ani čaje nejsou v této jídelně přislazovány vůbec nebo jen mírně. A to je pro děti z pohledu šetření jednoduchými cukry zdraví prospěšné.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se