Přeskočit na obsah

Fádní nabídka, nedostatečná pestrost

Pondělí

Přesnídávka: pomazánka jemná sýrová, rohlík, ovoce, mléko
Polévka: vývar s těstovinou
Oběd: bulgur se zeleninou, višňová šťáva
Svačina: chléb s máslem a vajíčkem, zelenina, čaj

Úterý

Přesnídávka: ovesná kaše, ovoce, čaj
Polévka: dýňová s krutony
Oběd: rybička po mlynářsku, brambory, jahodová šťáva
Svačina: barevná pomazánka, žitný rohlík, zelenina, čaj

Středa

Přesnídávka: pomazánka budapešťská, chléb Ludvík, ovoce, mléko
Polévka: jarní
Oběd: voňavé vepřové plátky, rýže, pomerančová šťáva
Svačina: pomazánkové máslo, pletýnka, zelenina, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: domácí koktejl, rohlík, ovoce
Polévka: kedlubnová
Oběd: kuřecí nudličky, čínské nudle se zeleninou, višňová šťáva
Svačina: pomazánka chlebíčková, veka, zelenina, čaj

Pátek

Přesnídávka: pomazánka z tomatových rybiček, chléb, ovoce, mléko
Polévka: fazolová
Oběd: nudle s mákem, kompot, jahodová šťáva
Svačina: kovářská bageta s máslem, zelenina, čaj

Pondělí

Přesnídávka: pomazánka nugetová, veka, ovoce, mléko
Polévka: miliónová s vejcem
Oběd: hrachová kaše, opečená šunka, chléb, višňová šťáva
Svačina: pomazánka míchaná sýrová, žitný rohlík, zelenina, čaj

Úterý

Přesnídávka: pomazánka jarní, rohlík, ovoce, mléko
Polévka: zeleninová s bulgurem
Oběd: italská omáčka, špagety, sýr, pomerančová šťáva
Svačina: pomazánkové máslo, pletýnka, zelenina, čaj

Středa

Přesnídávka: pomazánka jemná česneková, raženka, ovoce, mléko
Polévka: brokolicová
Oběd: kuřecí játra, rýže, jahodová šťáva
Svačina: pomazánka z pečeného vepřového masa, chléb, zelenina, čaj

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z míchaných vajíček, kukuřičná raženka, ovoce, mléko
Polévka: vývar se zeleninou
Oběd: sekaná pečeně, bramborová kaše, salát, pomerančová šťáva
Svačina: chléb s máslem a goudou, zelenina, čaj

Vedoucí školního stravování:

Jídelníčky jsou vybrány zcela náhodně z jedné mateřské školy. Paní vedoucí se zřejmě snažila, ale z jejích chyb se mohou kolegyně hodně poučit. U některých pokrmů nevyčteme, co obsahují, například vývar s těstovinou, ten je pravděpodobně zeleninový. Nebo voňavé vepřové plátky, případně domácí koktejl, který je z mléka a nějakého ovoce? Pro strávníky by bylo lepší napsat domácí mléčný koktejl s jahodami, případně jiným ovocem. Pomazánky jsou pestré – rybí, tvarohová, sýrová, z pečeného masa, dále je zařazena také vločková kaše. Ovšem chybí třeba jogurt nebo tvarohová miska. Téměř u žádné pomazánky není uvedena zeleninová přízdoba. Polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy – dýňová polévka s rybičkou po mlynářsku nebo lehká polévka miliónová s vejcem s hrachovou kaší. U bulguru se zeleninou by mohla být polévka masová, například hovězí vývar s masem, zeleninou a nudlemi, protože v tomto týdnu by zcela bezmasé meníčko byla polévka fazolová s nudlemi s mákem. Zcela špatně je kombinace nudle s mákem a kompot s velkým obsahem cukru. Tady se ještě nabízí uvést nesprávně zvolené čínské nudle jako příloha ve čtvrtek a nudle jako těstoviny v pátek. Tato školní jídelna určitě neplní spotřební koš v komoditě mléka, které je nabízeno pouze u přesnídávek. Některý den by pro zpestření mohlo být mléko nahrazeno kakaem nebo bílou kávou. Rodiče čtou dětem často jídelníčky, co jim paní kuchařky ten den uvaří. Tady budou děti spokojené s čínskými nudlemi nebo špagetami. Možná budou hledat kynuté knedlíky s nějakou dobrou omáčkou?

Nutriční terapeutka:

V jídelníčku je možné hned několik věcí pochválit, na druhou stranu je nutné upozornit na několik chyb. Výběr pečiva na přesnídávky a svačiny není omezen jenom na chléb, rohlík a veku, jak to v některých jídelnách bývá. Zde vidíme zařazení také nutričně hodnotných, na vlákninu bohatších variant, jako je žitný rohlík nebo chléb Ludvík, dále jídelníček obohacuje kovářská bageta, pletýnka nebo kukuřičná raženka. Součástí opravdu každé svačinky a přesnídávky je ovoce nebo zelenina, a to je správně. Děti se tak mohou naučit, že ovoce a zelenina je kvůli obsahu vitaminů důležitou součástí stravy. Co svačiny a přesnídávky postrádají, je pestrost v pomazánkách. Úplně chybí pomazánka luštěninová a ve větším množství by mohly být zařazeny pomazánky zeleninové. Také chybí jogurt se zdraví prospěšnými probiotickými bakteriemi, tvarohová miska nebo třeba nějaký domácí moučník s ovocem. Děti by taková změna určitě potěšila. Z jaké přesnídávky určitě mají radost, je nugetová pomazánka s vekou. Tato sladká pomazánka je mezi dětmi velmi oblíbená, ale bohužel nemá žádný nutriční význam. Je plná jednoduchých cukrů, které chceme ve stravě dětí omezovat. Správně paní vedoucí navrhla k této sladké pomazánce s vekou ovoce, které doplní vitamin C, a neochucené mléko, které zase dodá bílkoviny a vápník. Hned několik pomazánek (konkrétně tři) je typu pečivo namazané máslem nebo pomazánkovým máslem, což snižuje pestrost jídelníčku. Také je 2x zařazeno pečivo s vajíčkem (alespoň forma podávání je jiná – jednou jako obložené vejce, podruhé jako vaječná pomazánka). Bohužel právě díky výše zmiňovanému opakování surovin nezbývá prostor pro jiné varianty svačin, které jsou sledovány i v rámci Nutričního doporučení. Nabídka pití na přesnídávky a svačiny je bohužel také fádní, neustále se opakuje mléko a čaj. Děti si zaslouží i v pitném režimu mít větší pestrost chutí.
Z polévek jsou zařazeny dostatečně polévky zeleninové a jednou polévka luštěninová. Najdeme zde i bulgur jako nutričně hodnotnou zavářku do polévky. V jídelníčku je 2x uvedena polévka vývar, avšak strávník netuší, o jaký se jedná – zeleninový, masový? Důležitým aspektem správného jídelníčku je také úplná informovanost strávníka, což zde bohužel chybí, a to nejen v popisu polévek. K obědům zcela chybí čerstvá, případně sterilovaná zelenina. Pouze jednou, a to v případě nudlí s mákem, je zařazen doplněk v podobě kompotu. Přitom je v jídelníčku spousta pokrmů, ke kterým by se zelenina chuťově náramně hodila a doplnila by celý pokrm o vitamin C. Děti k obědu dostávají šťávu, sice s různými příchutěmi, ale opět by zde mohla být větší pestrost. Např. je možné podávat vodu ochucenou citrónem nebo pomerančem, dostatečně zředěný džus nebo mošt, čaje různého druhu, nebo k nudlím s mákem by se skvěle hodilo neochucené mléko. Je škoda, že na Zelený čtvrtek se v této jídelně nedodržel zvyk podávat něco zeleného (např. špenát nebo brokolici) – děti tak nemají vzor v udržení tradic, kterých si jako národ ceníme.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se