Přeskočit na obsah

I nápoje by měly s pokrmy ladit

Pondělí

Přesnídávka: sýrová pomazánka s celerem, chléb, ovoce-jablko, kakao
Polévka: zeleninová s červenou čočku
Oběd: kuřecí nudličky na žampionech se smetanou, dušená rýže, okurkový salát, čaj, džus
Svačina: ovocné pyré s cereálními lupínky, čaj zahradní směs

Úterý

Přesnídávka: tmavý chléb, flora, zelenina-kedlubna, bílá káva
Polévka: slepičí s kuskusem
Oběd: vepřový řízek smažený, brambory maštěné máslem, čerstvá míchaná zelenina, čaj, ochucené mléko, ovoce /mandarinka/
Svačina: pomazánka z ryb v tomatu, grahamová pletýnka, čaj zelený s citronem

Středa

Přesnídávka: tvarohový závin, mléko, ovoce-jablko
Polévka: bramborová
Oběd: špagety po boloňsku, sypané sýrem/bez masa/, čaj, ovocný nápoj, mléko-ks
Svačina: vařené vejce, máslo, rohlík, čaj černý rybíz

Čtvrtek

Přesnídávka: pomazánka z kuřecího masa, rohlík, čaj černý s ovocným sirupem
Polévka: fazolová s paprikou
Oběd: rybí filé zapečené se zeleninou, brambory maštěné máslem, zelenina-paprika, čaj, mléčný koktejl, ovoce /jablko/
Svačina: malinový koláč, mléko

Pátek

Svačina: džem, máslo, chléb, mléko
Polévka: zeleninový vývar s ovesnými nočky
Oběd: krůtí maso s kurkumou a zázvorem, bulgur, čaj
Svačina: sýrový rohlík, kakao

Vedoucí školního stravování

Tato školní jídelna vaří pro děti základní školy, a také pro děti mateřské školy, která je součástí areálu základní školy. Je to velká výhoda, protože odpadá složitá přeprava pokrmů do výdejen a paní vedoucí nemusí při sestavování jídelního lístku přemýšlet, jestli se jídlo při delší přepravě neznehodnotí. Jednotlivá meníčka jsou dobře sestavená, polévky vhodně doplňují hlavní pokrmy. Výběr polévek je pestrý, je zde masový vývar s kuskusem, polévka luštěninová, dvě zeleninové – jedna s červenou čočkou, druhá s ovesnými vločkami. Děti si určitě pochutnají na smaženém vepřovém řízku a paní kuchařky ocení prázdné talíře po boloňských špagetách. Také doplňky jsou vhodně zvolené, zeleninový salát, čerstvá zelenina, mléko, ochucené mléko i ovoce. V přesnídávkách pro mateřskou školu bych vyměnila tvarohový závin a chléb s máslem a džemem například za jogurt s ovocem, obilninovou kaši nebo luštěninovou pomazánku, které jsou na dopoledne vhodnější. Také věřím, že součástí každé svačinky je kousek ovoce nebo zeleniny, i když v jídelníčku se objevují pouze na začátku týdne.

Nutriční terapeutka

V jídelníčku se objevují pestré druhy pečiva, příloh, masa včetně ryb, ovoce a zeleniny. Pečivo jiné než bílé, v tomto případě konkrétně tmavý chléb a grahamová pletýnka, díky vyššímu obsahu vlákniny, vitaminů a minerálních látek navyšuje nutriční kvalitu přesnídávek a svačin. Kuskus nebo ovesné nočky jsou zajímavé obilné zavářky do polévky. Pitný režim je složen z různých druhů nápojů, které chuťově ladí k podávaným pokrmům. Stejně tak mléčné nápoje doplňují jídlo o bílkoviny a vápník. Například k chlebu s máslem a džemem nebo k malinovému koláči se mléko dokonale nutričně hodí. Ke konci týdne chybí čerstvé ovoce a zelenina. Pokud není součástí jídel, pak by bylo vhodné jimi stravu obohatit. V opačném případě je dobré mít je na jídelníčku uvedené. Kompletní jídelníček je totiž důležitým předpokladem správné informovanosti nejenom samotných strávníků, ale také jejich rodičů.

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se