Pondělí
2.3.2015
Úterý
3.3.2015
Středa
4.3.2015
Čtvrtek
5.3.2015
Pátek
6.3.2015
Přesnídávka: cereálie s mlékem (1,7), jablko – čaj
Oběd: hovězí vývar s bulgurem (1,9), hovězí maso vařené, dušená mrkve, brambory, minerálka (1)
Svačina: chléb, pomazánka sýrová, okurek, čaj (1,7)
Pondělí
9.3.2015
Úterý
10.3.2015
Přesnídávka: dalamánek, pomazánka z leča, kakao (1,7) banán – čaj
Oběd: polévka z míchaných luštěnin (1,9), kuřecí prsa na pórku, kari rýže, salát z čínského zelí,
sirup (1,7)
Svačina: nopalový chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, čaj (1,7)
Středa
11.3.2015
Přesnídávka: hvězdička, pomazánka z dýně Hokkaido, caro (1,7), mandarinka – čaj
Oběd: polévka česneková s opečených chlebem (1,9), masové kuličky v rajské omáčce, těstoviny, minerálka (1,3)
Svačina: ovocné pyré, čaj (1)
Čtvrtek
12.3.2015
Pátek
13.3.2015
Pondělí
16.3.2015
Úterý
17.3.2015
Přesnídávka: chléb dlouhán, pomazánka cizrnová, mléko (1,7), banán – čaj
Oběd: kyselice (1,7), dušený králík, zeleninový kuskus, mrkvový vžus (1)
Svačina: rohlík, džemové máslo, mléko (1,7)
Středa
18.3.2015
Čtvrtek
19.3.2015
Pátek
20.3.2015
Pondělí
23.3.2015
Úterý
24.3.2015
Středa
25.3.2015
Čtvrtek
26.3.2015
Pátek
27.3.2015
Pondělí
30.3.2015
Úterý
31.3.2015
Přesnídávka: dalamánek, pomazánka zeleninová, mléko (1,7), mandarinka – čaj
Oběd: mrkvová polévka, hrachová kaše, vejce, chléb, okurek, minerálka (1,3)
Svačina: banketka, jahodové mléko
Odborné hodnocení
Již po prvním letmém nahlédnutí je uvedený jídelní lístek (JL) velmi nápaditý. Školní jídelna nabízí zajímavé a inovativní receptury. Stejně tak uvedený spotřební koš je správně plněn.
Polévky
V nabídce polévek sledujeme zejména nabídku zeleninových a luštěninových polévek, druhy nabízených obilovin, případně uzeniny v polévkách.
Polévky jsou zajímavé a do řady z nich je zařazena obilovina (vločky, bulgur, jáhly, špalda apod). Nabídka luštěninových polévek nebo polévek s luštěninou je lehce snížená oproti doporučené frekvenci, ta je 3-4x do měsíce, uvedený JL nabízí luštěninovou polévku 2x za měsíc.
K nápravě doporučuji nenabízet vždy pouze plnou luštěninovou polévku, ale přidávat malé množství luštěniny např. do vločkové polévky, česnekové polévky, kroupové polévky apod. Pro děti je tato nabídka lépe stravitelná.
Nabídka polévek zeleninových a se zeleninou by měla převažovat, v JL by se měla objevit optimálně 12x za měsíc. V uvedené nabídce zeleninových polévek oceňuji zejména inovaci (mrkvová polévka, polévka z dýně, cuketová apod.).
Pro zlepšení situace bych navrhovala častější zařazení luštěniny do polévek a obiloviny zařazovat do zeleninových polévek.
Hlavní jídla
Nabídka hlavních jídel je vhodně volená a většinou ladí s polévkou i s nabídkou svačin.
V nabídce je vhodně střídáno maso drůbeží, vepřové i hovězí, dokonce se objevuje i maso králičí. Nabídka rybího masa je dostatečná tj. 2x za měsíc, oceňuji také jejich zajímavé receptury: pečená ryba v kopru, pečená ryba v zelenině.
Dostatečná je také nabídka pokrmů s luštěninou tj. 2x za měsíc, opět doporučuji častější zařazení luštěnin a ne vždy jako plný luštěninový pokrm. K lepší stravitelnosti doporučuji přidání luštěnin v menším množství do pokrmu nebo do přílohy (do rýže, do rizota, do knedlíků apod.).
V jídelním lístku MŠ by se neměla objevovat nabídka uzeniny, tuto podmínku bohužel uvedený JL nesplňuje. V den, kdy je nabízena uzenina, je nabízena také pomazánka z nivy na svačinu. Tato kombinace není vhodná z důvodu velkého množství soli v jednom dni.
Nabídka zeleniny k hlavním jídlům je v uvedeném JL dostatečná, vždy by měla být nabízena ať již ve formě salátu nebo tepelně upravené zeleniny, tuto podmínku jídelna splňuje.
Svačiny
Nabídka přesnídávek a odpoledních svačin je velice pestrá a zajímavě navržená.
V nabídce oceňuji střídání pečiva a zajímavou nabídku zeleninových pomazánek (z tofu, bryndzová, celerová aj.).
Nabídka zeleniny a ovoce na svačiny splňuje požadavky doporučené pestrosti, v uvedeném JL je každý den nabízena zelenina nebo ovoce, dále je dostatečná také nabídka luštěninových i rybích svačinek.
Kladně také hodnotím střídmé zařazování sladkých svačin.
Závěr
Uvedený JL je velice nápaditý a pestrý. Myslím, že drobné výtky v hodnocení nebude pro školní jídelnu problém napravit. Školní jídelně přeji spokojené strávníky, kterým chutná.
Klady JL
- Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
- Dostatečná nabídka obilnin
- Dostatečná nabídka mléka a mléčných výrobků
- Dostatečná nabídka pokrmů z ryb
- Nápadité receptury
- Vhodné množství sladkých jídel
- Nevyužívání uzenin v polévkách
- Nezařazování smažených pokrmů
Na co si dát pozor
- Používání uzenin v hlavních pokrmech
- Množství luštěninových a zeleninových polévek
Tabulka hodnocení – hodnotíme jako ve škole: 1 – nejlepší, 5 – nejhorší
Kategorie |
Známka |
Odůvodnění |
Spotřební koš |
1 |
Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %. |
Doporučená pestrost stravy |
1- |
V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Nedoporučovaných komodit je využíváno v malém množství nebo v rozumné míře (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny). |
Nápaditost |
1 |
JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin. |
Celková známka |
1 |
Průměr známek |
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 3. 5. 2015
Autor: Leila
značení alergenu
U alergenu 1 (obiloviny obsahující lepek) nemusíte ve zlínském kraji psát 1a,1b,1c (a pšenice,b žito, c oves) ? Proč jsou hygieničky nejdnotné a nám ve vyškovském kraji toto vytýkají a v jiném kraji stačí značení 1? Sice se má zpráva netýká hodnocení jídelníčku, ale zaráží mě spíše, že opravdu platí jiný kraj jiný mrav…… A děkuji za inspiraci při tvorbě našeho jídelníčku pro malé strávníky .