Přeskočit na obsah

Jídelní lístek

Mateřská škola Zlín, Osvoboditelů

Pondělí

2.3.2015

Úterý

3.3.2015

Středa

4.3.2015

Čtvrtek

5.3.2015

Pátek

6.3.2015

Přesnídávka: cereálie s mlékem (1,7), jablko – čaj
Oběd: hovězí vývar s bulgurem (1,9), hovězí maso vařené, dušená mrkve, brambory, minerálka (1)
Svačina: chléb, pomazánka sýrová, okurek, čaj (1,7)

Pondělí

9.3.2015

Úterý

10.3.2015
Přesnídávka: dalamánek, pomazánka z leča, kakao (1,7) banán – čaj
Oběd: polévka z míchaných luštěnin (1,9), kuřecí prsa na pórku, kari rýže, salát z čínského zelí,
sirup (1,7)
Svačina: nopalový chléb, pomazánka tvarohová s pažitkou, čaj (1,7)

Středa

11.3.2015

Přesnídávka: hvězdička, pomazánka z dýně Hokkaido, caro (1,7), mandarinka – čaj
Oběd: polévka česneková s opečených chlebem (1,9), masové kuličky v rajské omáčce, těstoviny, minerálka (1,3)
Svačina: ovocné pyré, čaj (1)

Čtvrtek

12.3.2015

Pátek

13.3.2015

Pondělí

16.3.2015

Úterý

17.3.2015

Přesnídávka: chléb dlouhán, pomazánka cizrnová, mléko (1,7), banán – čaj
Oběd: kyselice (1,7), dušený králík, zeleninový kuskus, mrkvový vžus (1)
Svačina: rohlík, džemové máslo, mléko (1,7)

Středa

18.3.2015

Čtvrtek

19.3.2015

Pátek

20.3.2015

Pondělí

23.3.2015

Úterý

24.3.2015

Středa

25.3.2015

Čtvrtek

26.3.2015

Pátek

27.3.2015

Pondělí

30.3.2015

Úterý

31.3.2015

Přesnídávka: dalamánek, pomazánka zeleninová, mléko (1,7), mandarinka – čaj
Oběd: mrkvová polévka, hrachová kaše, vejce, chléb, okurek, minerálka (1,3)
Svačina: banketka, jahodové mléko

Odborné hodnocení

Již po prvním letmém nahlédnutí je uvedený jídelní lístek (JL) velmi nápaditý. Školní jídelna nabízí zajímavé a inovativní receptury. Stejně tak uvedený spotřební koš je správně plněn.

Polévky

V nabídce polévek sledujeme zejména nabídku zeleninových a luštěninových polévek, druhy nabízených obilovin, případně uzeniny v polévkách.

Polévky jsou zajímavé a do řady z nich je zařazena obilovina (vločky, bulgur, jáhly, špalda apod). Nabídka luštěninových polévek nebo polévek s luštěninou je lehce snížená oproti doporučené frekvenci, ta je 3-4x do měsíce, uvedený JL nabízí luštěninovou polévku 2x za měsíc.

K nápravě doporučuji nenabízet vždy pouze plnou luštěninovou polévku, ale přidávat malé množství luštěniny např. do vločkové polévky, česnekové polévky, kroupové polévky apod. Pro děti je tato nabídka lépe stravitelná.

Nabídka polévek zeleninových a se zeleninou by měla převažovat, v JL by se měla objevit optimálně 12x za měsíc. V uvedené nabídce zeleninových polévek oceňuji zejména inovaci (mrkvová polévka, polévka z dýně, cuketová apod.).  

Pro zlepšení situace bych navrhovala častější zařazení luštěniny do polévek a obiloviny zařazovat do zeleninových polévek.

Hlavní jídla

Nabídka hlavních jídel je vhodně volená a většinou ladí s polévkou i s nabídkou svačin.

V nabídce je vhodně střídáno maso drůbeží, vepřové i hovězí, dokonce se objevuje i maso králičí. Nabídka rybího masa je dostatečná tj. 2x za měsíc, oceňuji také jejich zajímavé receptury: pečená ryba v kopru, pečená ryba v zelenině.

Dostatečná je také nabídka pokrmů s luštěninou tj. 2x za měsíc, opět doporučuji častější zařazení luštěnin a ne vždy jako plný luštěninový pokrm. K lepší stravitelnosti doporučuji přidání luštěnin v menším množství do pokrmu nebo do přílohy (do rýže, do rizota, do knedlíků apod.).

V jídelním lístku MŠ by se neměla objevovat nabídka uzeniny, tuto podmínku bohužel uvedený JL nesplňuje. V den, kdy je nabízena uzenina, je nabízena také pomazánka z nivy na svačinu. Tato kombinace není vhodná z důvodu velkého množství soli v jednom dni.

Nabídka zeleniny k hlavním jídlům je v uvedeném JL dostatečná, vždy by měla být nabízena ať již ve formě salátu nebo tepelně upravené zeleniny, tuto podmínku jídelna splňuje. 

Svačiny

Nabídka přesnídávek a odpoledních svačin je velice pestrá a zajímavě navržená.

V nabídce oceňuji střídání pečiva a zajímavou nabídku zeleninových pomazánek (z tofu, bryndzová, celerová aj.).

Nabídka zeleniny a ovoce na svačiny splňuje požadavky doporučené pestrosti, v uvedeném JL je každý den nabízena zelenina nebo ovoce, dále je dostatečná také nabídka luštěninových i rybích svačinek.
Kladně také hodnotím střídmé zařazování sladkých svačin.

Závěr

Uvedený JL je velice nápaditý a pestrý. Myslím, že drobné výtky v hodnocení nebude pro školní jídelnu problém napravit. Školní jídelně přeji spokojené strávníky, kterým chutná.

Klady JL

  • Dostatečná nabídka zeleniny a ovoce
  • Dostatečná nabídka obilnin
  • Dostatečná nabídka mléka a mléčných výrobků
  • Dostatečná nabídka pokrmů z ryb
  • Nápadité receptury
  • Vhodné množství sladkých jídel
  • Nevyužívání uzenin v polévkách
  • Nezařazování smažených pokrmů

Na co si dát pozor

  • Používání uzenin v hlavních pokrmech
  • Množství luštěninových a zeleninových polévek

Tabulka hodnocení – hodnotíme jako ve škole: 1 – nejlepší, 5 – nejhorší

Kategorie

Známka

Odůvodnění

Spotřební koš

1

Všechny kategorie plněni do limitu +/- 25 %.

Doporučená pestrost stravy

1-

V JL je dostatek všech doporučovaných komodit (luštěniny, ryby, zelenina, ovoce, mléko a ml. výrobky). Nedoporučovaných komodit je využíváno v malém množství nebo v rozumné míře (sladké pokrmy, smažené pokrmy, uzeniny).

Nápaditost

1

JL obsahuje velké množství nápaditých receptur a surovin.

Celková známka

1

Průměr známek

Hodnocení provedla:

Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 3. 5. 2015

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Leila

    značení alergenu
    U alergenu 1 (obiloviny obsahující lepek) nemusíte ve zlínském kraji psát 1a,1b,1c (a pšenice,b žito, c oves) ? Proč jsou hygieničky nejdnotné a nám ve vyškovském kraji toto vytýkají a v jiném kraji stačí značení 1? Sice se má zpráva netýká hodnocení jídelníčku, ale zaráží mě spíše, že opravdu platí jiný kraj jiný mrav…… A děkuji za inspiraci při tvorbě našeho jídelníčku pro malé strávníky .