Středa
1.4.
Polévka: vývar se šunkovými knedlíčky
Hlavní chod: koprová omáčka, vejce, houskový knedlík, ovocný sirup, pomeranč
Úterý 7.4.
Polévka: vločková
Hlavní chod: vepřové pečené maso, čočka, sterilovaná okurka, ovocný sirup
Středa 8.4.
Polévka: pórková
Hlavní chod: vepřový závitek se slaninou, rýže, ovocný sirup, hruška
Čtvrtek 9.4.
Polévka: vývar s kapáním
Hlavní chod: rajská omáčka, těstoviny, ovocný sirup
Pátek 10.4.
Polévka: zeleninová
Hlavní chod: smažený řízek, brambor, ovocný sirup, okurkový salát
Pondělí 13.4.
Polévka: bramborová
Hlavní chod: zapečené těstoviny s brokolicí, žampiony a sýrem, ovocný sirup, banán
Úterý 14.4.
Polévka: hrachová
Hlavní chod: krůtí plátek, rýže, ovocný sirup
Středa 15.4.
Polévka: kmínová
Hlavní chod: bramborák s masovou směsí, ovocný sirup, kiwi
Čtvrtek 16.4.
Polévka: vývar se zavářkou
Hlavní chod: španělský ptáček, houskový knedlík, ovocný sirup
Pátek 17.4.
Polévka: kulajda
Hlavní chod: lívance s cukrem a skořicí, ovocný sirup, jablko
Pondělí 20.4.
Polévka: květáková
Hlavní chod: vepřové rizoto se sýrem, ovocný sirup, hroznové víno
Úterý 21.4.
Polévka: vývar s těstovinou
Hlavní chod: znojemská omáčka s hovězím masem, houskový knedlík, ovocný sirup
Středa 22.4.
Polévka: čočková
Hlavní chod: čevabčiči, bramborová kaše, rajčatový salát, ovocný sirup
Čtvrtek 23.4.
Polévka: česneková
Hlavní chod: kuřecí nudličky na nivě, těstoviny, ovocný sirup
Pátek 24.4.
Polévka: drožďová
Hlavní chod: smažený květák, brambor, paprika, ovocný sirup
Pondělí 27.4.
Polévka: zelnice
Hlavní chod: filé se zeleninou, kuskus, ovocný sirup, banán
Úterý 28.4.
Polévka: z vaječné jíšky
Hlavní chod: pečený králík, bramborový knedlík, špenát, ovocný sirup
Středa 29.4.
Polévka: s krupicovými noky
Hlavní chod: vepřové v mrkvi, brambor, ovocný sirup, jablko
Čtvrtek 30.4.
Polévka: rajská
Hlavní chod: kuřecí nudličky na kari, těstoviny, ovocný sirup
Školní jídelna v Příbrami nabízí jídla pro děti základní školy a také pro cizí strávníky. Z jídelního lístku a výsledků spotřebního koše je patrné, že v jídelním lístku jsou jisté nedostatky vhodné k nápravě.
Hodnocení polévek
V nabídce polévek sledujeme zejména zařazování zeleninových, luštěninových polévek a obilninových zavářek do polévek. Školní jídelna nabízí velice málo zeleninových polévek pouze 6x za měsíc, tyto by však v nabídce měly převažovat. Luštěninová polévka je nabízena 2x za měsíc, spodní hranice pro frekvenci luštěninových polévek je 3-4x za měsíc.
V polévkách se téměř neobjevují obilninové zavářky typu bulgur, kuskus, pohanka, jáhly apod.
Doporučení k nápravě: Sledovat frekvenci zeleninových a luštěninových polévek. Nebát se zařazování obilninové zavářky i do zeleninových polévek. Pro zvýšení počtu luštěninových polévek může pomoci i přídavek luštěniny do klasické polévky např. bramborová s čočkou, zeleninová s fazolemi apod.
Hodnocení hlavních pokrmů
Při hodnocení hlavních pokrmů sledujeme zejména frekvenci kuřecího, rybího a vepřového masa. Dále frekvenci bezmasých nesladkých pokrmů, sladkých pokrmů a uzenin. Dále hodnotíme frekvenci luštěninových pokrmů a nabídku zeleniny.
Nabídka kuřecího masa by měla být častější, kuřecí je nabízeno 4x do měsíce. Je dobré, že školní jídelna zařadila jednou i maso králičí.
Nabídka vepřového masa je však příliš častá, vepřové maso je v JL nabízeno 8x za měsíc. Poměr vepřového a kuřecího masa je tedy nevyvážený. Je vhodné snížit frekvenci vepřového, častější nabídkou drůbežího, rybího masa a bezmasých pokrmů.
Chválím školní jídelnu za to, že se téměř každý týden objevuje bezmasý pokrm. Je však nutné pamatovat na to, že bezmasé nesladké pokrmy by neměly být příliš často smažené, a vždy musí obsahovat zdroje bílkovin (vejce, luštěniny, mléko, mléčné výrobky apod.). K bezmasým pokrmům není nutné podávat masovou polévku.
Vhodné bezmasé pokrmy z uvedeného JL jsou tedy: koprová omáčka s vejcem a dále zapečené těstoviny s brokolicí. Jako nedostatečnou hodnotím rajskou omáčku s těstovinami, v tomto pokrmu chybí zdroj bílkovin a není tedy z nutričního hlediska vyváženým pokrmem. Jako méně vhodný bezmasý pokrm hodnotím smažený květák.
Kladně hodnotím nabídku sladkých pokrmů, tyto se v uvedeném měsíci objevují pouze 1x, doporučená frekvence je max. 2x za měsíc. Ke sladkým pokrmům se snažíme zařazovat mléko a mléčné výrobky a ovoce. Uvedené lívance by tedy bylo vhodné doplnit jogurtem nebo tvarohem s ovocem.
Nabídka rybího masa je v uvedeném JL nedostatečná, ryba je nabízena pouze 1x za měsíc, doporučená frekvence rybího masa je 2-3x za měsíc.
Nabídka luštěninových pokrmů je bohužel také nedostatečná. Luštěninové pokrmy v uvedeném JL nejsou v nabídce vůbec, tyto by se však měly objevit, alespoň 2x do měsíce, ať už jako samostatný luštěninový pokrm nebo přídavek luštěniny k rizotu, do guláše, pod maso apod.
Chválím za frekvenci uzenin. Tyto se v JL objevují v zatím uváděné toleranci 1x za měsíc, měla by být však snaha školní jídelny uzeniny v JL nenabízet.
Doporučení k nápravě
Sledovat množství vepřového, drůbežího masa a množství bezmasých pokrmů. Bezmasé pokrmy vždy doplňovat zdroji bílkovin (luštěniny + obiloviny, mléko, mléčné výrobky, vejce).
Sledovat množství smažených pokrmů v měsíci. Zvýšit množství luštěninových pokrmů. Pokud děti odmítají plné luštěninové pokrmy, nabízejte alespoň malé množství luštěniny do známých pokrmů (masové závitky, zapečené těstoviny apod.).
Doplňky k obědu, zelenina a ovoce
K některým obědům chybí doplňky, ať již ve formě zeleniny, mléčných výrobků nebo ovoce. Platí, že v každém obědovém menu by se měla objevit zelenina ať již v polévce, jako součást hlavního pokrmu nebo v salátu. Bohužel tuto podmínku školní jídelna ne vždy splňuje.
Doporučení k nápravě
Zvýšit množství tepelně upravené zeleniny v pokrmech, doporučuji zařadit receptury se zeleninou. Zelenina se hodí k jakémukoli jídlu a je škoda ji nevyužívat. Vhodné je také častější nabídka zeleninových a ovocných salátů jako doplňků k obědu.
Nápoje
Je moc dobře, že školní jídelna začala nabízet také neslazené čaje. Zde bych doporučila na výběr také častější zařazení i neslazených vod s bylinkami a kusovým ovocem.
Pro doplnění, ovocné sirupy nepočítáme mezi ovoce. Mezi ovoce počítáme pouze 100% ovocné džusy, vše ostatní se sníženým % ovocné složky počítáme do kategorie ovoce s přihlédnutím k obsahu ovocné složky. Ovocné sirupy jsou však počítány do kategorie ostatní.
Hodnocení spotřebního koše
Spotřební koš školní jídelny nesplňuje kategorii mléka a mléčných výrobků. Pro lepší plnění této kategorie bych doporučovala častější nabídku mléčných výrobků jako doplněk k obědu (tvarohové krémy a jogurty s ovocem, ovocné mléčné koktejly). Dbát na nabídku mléka a mléčných výrobků ke sladkým pokrmům. Pro zlepšení nabídky mléka bych doporučovala častější zařazení mléčných polévek, kaší a omáček.
Závěr
Školní jídelna je místem, kde se především stravují děti a je tedy nutné uzpůsobit stravovací požadavky limitům spotřebního koše a malým strávníků. Doufám, že uvedené hodnocení školní jídelnu neodradí, ale naopak jí pomůže k nápravě nedostatků.
Na co si dát pozor
- Frekvenci zeleninových a luštěninových polévek.
- Frekvenci drůbežího a rybího masa.
- Nabídku kvalitních bezmasých pokrmů.
- Nabídku kvalitních sladkých pokrmů.
- Zvýšit nabídku zeleniny a ovoce. (saláty, tepelně upravené)
Kategorie | Známka | Odůvodnění |
Spotřební koš | 3- | Některé kategorie spotřebního koše nejsou plněny do limitu +/- 25 %. Zejména kategorie mléko a mléčné výrobky. |
Doporučená pestrost stravy | 2- | V JL jsou nedostatky v nabídce doporučovaných komodit (zelenina, ovoce, mléčné výrobky, luštěniny). |
Nápaditost | 2 | V JL je se nápadité a originální receptury příliš neobjevují. |
Celkoá známka | 2- | Průměr známek |
Hodnocení provedla:
Mgr. Sylva Šmídová, nutriční terapeut
Ústav preventivního lékařství, lékařská fakulta, Masarykova univerzita
V Brně dne 8.6.2015